Zprávy úterý, 18. srpna 1998

Zprávy 18.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková, která vám přináší zprávy.

A nyní podrobně:

Sněmovna má dnes projednat žádost vlády o vyslovení důvěry

Projednávání žádosti sociálnědemokratické vlády o vyslovení důvěry bude dnes hlavním bodem schůze Poslanecké sněmovny. Kabinet premiéra Miloše Zemana zřejmě v tomto případě získá podporu dolní parlamentní komory bez vážnějších problémů. Vyslovení důvěry mu totiž již předem zaručuje tzv. opoziční smlouva mezi ČSSD a ODS, v níž se Klausova strana zavazuje k tomu, že nové vládě umožní existenci. V praxi by tak 63 poslanců ODS mělo při hlasování o důvěře odejít z jednacího sálu, čímž by se snížilo kvórum nutné pro vyslovení důvěry natolik, že 74 sociálních demokratů bude moci přehlasovat celý zbytek sněmovny. ODS sice vládní program ostře kritizuje, v posledních dnech však dala opakovaně najevo, že smlouvu dodrží. Výsledek hlasování již v takovém případě neovlivní stanovisko tří menších parlamentních stran, KDU-ČSL, Unie svobody a KSČM.

Česká republika si připomíná události roku 1968

Výstava s názvem Srpen 1968 byla v pondělí slavnostně zahájena v parku stanice metra Malostranská. Expozice, kterou pořádá sdružení Artforum-Jazzová sekce, připomíná třicetileté výročí okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. Otevření výstavy byli přítomni předseda vlády Miloš Zeman, místopředsedové a další členové vlády společně s představiteli takzvaného Pražského jara.

Premiér Zeman při té příležitosti prohlásil, že jakýkoli pokus "vyzmizíkovat z historie" některou důležitou událost svědčí o neschopnosti těch, kdo se snaží přepisovat dějiny. Zdůraznil dále, že je třeba si připomínat nejen události kolem srpnové okupace Československa a odpor lidu proti ní, ale i následná léta kolaborace. Podle českého premiéra jakékoliv ustupování jenom povzbuzuje vyděrače k dalšímu násilí.

Velkou víru v úspěch Pražského jara 1968 neměla spisovatelka Eva Kantůrková. "Mně se zdálo, že se neopírá o dost velkou mezinárodní solidaritu a v tomto ohledu jsem byla skeptická," řekla v rozhovoru pro ČTK žena, jejíž manžel Jiří Kantůrek patřil k výrazným televizním komentátorům roku 1968. Snahu o uvolnění komunistického režimu spisovatelka podporovala, ale svůj postoj s odstupem let hodnotí jako nejednoznačný.

Podle českého režiséra Jiřího Menzla jsou události, které se staly před třiceti lety v Československu, poučením pro charakter českého národa. "Nejhorší tenkrát bylo, že se po vstupu okupačních vojsk našly kreatury, které ponížení národa využily k vlastnímu prospěchu," řekl Menzel na dotaz ČTK. Rok 1968 byl podle něj rokem naděje a jedinou možnou cestou v tehdejší geopolitické situaci.

Na odstraňování ekologických škod, které způsobila sovětská vojska při pobytu na území České republiky, bylo od roku 1991 ze státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva životního prostředí vynaloženo 750 miliónů korun. Dalších 450 miliónů korun bude nutno uvolnit do roku 2008, kdy by měly být všechny sanační práce dokončeny. Podle ředitelky odboru ekologických škod ministerstva životního prostředí Hany Kroové však nelze vyloučit, že délka prací se v některých zamořených lokalitách ještě prodlouží a stoupne i finanční částka určená na likvidaci škod.

Zdravotní stav prezidenta republiky se nadále zlepšuje

Uzdravování prezidenta Václava Havla pokračuje nadále dobře. Podle ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka lékaři zvažují, že už pacienta přemístí z resuscitační místnosti do pokoje zvýšené péče. Zatím ale prezidentovi ponechají tracheostomii umožňující řízený přívod vzduchu do plic, dokud si nebudou zcela jisti, že nenastanou komplikace.

Ministr zdravotnictví nehodlá zatím rušit žádné nemocnice

Ministr zdravotnictví Ivan David zatím nehodlá rušit žádné nemocnice. Výsledky nedávných výběrových řízení jsou totiž podle právníků pravděpodobně v rozporu s některými zákony, a proto je chce ministerstvo přehodnotit. David přesto výběrová řízení zcela nezatracuje, protože podle něj přinejmenším přinesla informace, jak zdravotnická zařízení fungují.

Novému ministru zdravotnictví se také nelíbí, že někteří lékaři vybírají od pacientů sponzorské příspěvky s tím, že jim úhrady od pojišťoven provoz ordinace nepokryjí. Ministr připustil, že řada zdravotnických zařízení je v tíživé finanční situaci, hodlá ale usilovat o změnu zákona tak, aby úhrady za péči měly racionálnější podobu. Růst platů asi na dvojnásobek, které slibuje vládní prohlášení, podle Davida záleží na tom, jak se vláda vyrovná s dluhy zdravotnictví, zděděnými po předchozích vládách.

Ministr Ivan David vyslovil dále pochybnosti, zda jeho předchůdkyně Zuzana Roithová oprávněně vyplatila zaměstnancům ministerstva zdravotnictví "ve všech případech odměny v objemu odpovídajícím objemu vykonané práce". Roithová podle Davida vyplatila zaměstnancům úřadu 860.000 korun na odměnách. Proti těmto úvahám se Roithová ohradila a na dotaz ČTK řekla, že odměňovala na ministerstvu stejně jako odměňuje v nemocnici, tedy za více práce bylo více peněz.

Ministr Bašta se vyjádřil k romské problematice

Problematiku Romů nelze podle ministra bez portfeje Jaroslava Bašty vyřešit v jednom volebním období, nicméně je možné ji řešit. V současné době je podle něj nejdůležitější vzájemná komunikace a pochopení problémů jedné i druhé strany. Ministr Bašta, který vede vládní radu pro národnosti a Meziresortní komisi pro záležitosti romské komunity, si v pondělí v Ostravě vyslechl názory některých romských iniciativ i zástupců magistrátu. Jednání se týkala možných projektů a některých dalších možností řešení národnostních otázek.

Ministr Grulich se zatím pouze seznamuje s chodem resortu

Rozsáhlé vyšetřování, které měl podle tisku ve svém rezortu zahájit ministr vnitra Václav Grulich a které má údajně ukázat, jak se v něm hospodaří s finančními prostředky, podle vedoucího tiskového odboru Jana Deckera neexistuje. Decker v pondělí ČTK informoval, že ministr Grulich se pouze seznamuje s chodem svého rezortu, a proto si od jednotlivých vedoucích odborů vyžádal písemné podklady s informacemi.

Ministr Vetchý k nákupu materiálu pro armádu

Ministr obrany Vladimír Vetchý se chce ve vládě zasadit o vypracování zákona, který by zásadně změnil dosavadní systém nákupu materiálu a náhradních dílů pro českou armádu a ušetřil peníze, které stát nyní musí za dodávky platit soukromým firmám. Podle Vetchého by měli materiál nakupovat přímo velitelé vojenských útvarů. "Tento způsob nákupu bude pro armádu podstatně levnější, protože se na něm nebudou podílet překupnické firmy, kterým armáda ze svých peněz musí kromě jejich zisku platit i DPH a clo. Materiál by měli nakupovat velitelé útvarů," řekl ČTK Vetchý po své pondělní návštěvě 33. vrtulníkové základny v Přerově.

Šetření případu bývalého šéfa NBÚ skončilo

Ministerstvo vnitra již uzavřelo případ týkající se podezření, že bývalý ředitel Národního bezpečnostního úřadu Pavel Kolář se pokusil vynést z úřadu tajné materiály. O výsledku šetření však ministerstvo nebude informovat. Vyplynulo to v pondělí ze slov ředitele tiskového odboru ministerstva Jana Deckera. Podle něj se Pavel Kolář a ministr vnitra Václav Grulich dohodli, že Kolářův pracovní poměr na ministerstvu končí 31. srpna dohodou. "Ministerstvo vnitra tímto považuje celou kauzu za ukončenou a nadále se k ní nebude vyjadřovat," dodal Decker.

Miloš Zeman chce obnovit nadstandardní vztahy se Slovenskem

Premiér Miloš Zeman by si přál obnovit nadstandardní vztahy se Slovenskem. Uvedl to po pondělním setkání se šéfem Sociálně demokratické strany Slovenska Jaroslavem Volfem. Ten k tomu poznamenal, že obnova užší spolupráce mezi oběma zeměmi by mimo jiné měla přinést došetření autonehody, při níž zahynul předseda tehdejšího Federálního shromáždění ČSFR Alexander Dubček, a obnovení práce česko-slovenské komise. Podle Zemana by bylo rovněž velmi dobré, aby byly problematické otázky řešeny na úrovni obnovené česko-slovenské komise. Ta byla zřízena po rozdělení Československa, ale již v roce 1993 přestala pracovat.

ODS projednávala složení kandidátky pro podzimní volby do Senátu

Složení kandidátky pro podzimní volby do Senátu projednávála v pondělí za zavřenými dveřmi výkonná rada ODS. Podle mluvčího Václava Musílka má ODS ve všech obvodech s výjimkou tří jasno, kdo se o senátorská křesla bude v listopadu ucházet. Ještě v průběhu jednání rady prozradil místopředseda strany Miroslav Beneš, že někdejší rektor Akademie výtvarných umění Milan Knížák jedním z kandidátů do Senátu.

Výkonná rada ODS také potvrdila platnost závazků, k nimž se zavázala podpisem opoziční smlouvy s ČSSD. Umožní tedy vládě Miloše Zemana přežít klíčové hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře. "Tolerance této vlády je dána volebním výsledkem a neochotou středových stran ke spolupráci, nikoli kvalitou programového prohlášení," citoval novinářům z usnesení rady místopředseda strany Miroslav Macek. Podle něj bude ODS bedlivě sledovat kroky vlády sociální demokracie, upozorňovat na její chyby a přicházet s vlastní iniciativou.

KDU-ČSL sociálnědemokratickou vládu nepodpoří

Poslanci KDU-ČSL v žádném případě nepodpoří novou sociálnědemokratickou vládu při nadcházejícím parlamentním hlasování o důvěře. "Tuto vládu považujeme za nestabilní," upřesnil v pondělí místopředseda strany Vilém Holáň. Dodal, že i přes "pozitivní věci" se křesťanským demokratům nelíbí záměry vlády sociálních demokratů.

Také podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Kasala lze očekávat, že lidovci "s téměř stoprocentní pravděpodobností nepodpoří" vládu Miloše Zemana při hlasování o jejím programovém prohlášení. Na tiskové konferenci v Brně Kasal řekl, že si neumí představit důvody, které by to mohly nějakým způsobem změnit. Lidovci se podle něj k tomuto kroku rozhodli na základě zralých argumentů a důvodů.

Bývalý majetek SSM získá nové vlastníky

Několik desítek nemovitostí z bývalého majetku Socialistického svazu mládeže chce jejich správce Fond dětí a mládeže bezúplatně převést na různá dětská a mládežnická sdružení a obce nebo je chce využívat jako mládežnické ubytovny. ČTK o tom informoval ředitel fondu Zdeněk Malý. Fond po inventarizaci spravovaného majetku bývalého SSM určil část nemovitostí k prodeji, část nechal pro síť ubytovacích zařízení, kterou plánuje založit, a část vydělil pro využití organizacemi dětí a mládeže mimo působnost fondu.

Tomáš Halík promluvil v buddhistickém klášteře a v Hirošimě

Prezident České křesťanské akademie, sociolog, religionista a katolický duchovní Tomáš Halík se v těchto dnech vrátil z pracovní návštěvy Japonska, kde promluvil na setkání představitelů světových náboženství v buddhistickém klášteře na hoře Hiei u Kjóta a na mírovém shromáždění v Hirošimě. Halík po svém návratu ČTK sdělil, že předal osobní pozvání prezidenta Václava Havla vysokému představiteli japonského buddhismu Eshinu Watanabemu k účasti na pražské konferenci Forum 2000. Na cestě po Japonsku navštívil několik univerzit a vystoupil v diskusních pořadech tamní televize.

Začalo střídání část českého praporu SFOR v Bosně

První skupina 65 vojáků 7. mechanizovaného praporu české armády zahájila střídání české jednotky SFOR v Bosně. Další skupiny odletí 18., 24. a 25. srpna. "V předminulém týdnu jsme ukončili přípravu závěrečným taktickým cvičením a jeho výsledky byly velice dobré. Prapor je schopen splnit všechny úkoly, které se od něj očekávají," řekl před odletem ČTK velitel praporu podplukovník Jaroslav Pražan. Ten 24. srpna převezme v Bosně odpovědnost za svěřený operační prostor české jednotky. Za první 'zatěžkávací' úkol praporu přitom označil dohled nad klidným a hladkým průběhem voleb v Bosně a Hercegovině 11. a 12. září.

V Jindřichově Hradci se opět sejdou váleční letečtí veteráni RAF

Českoslovenští váleční letci, kteří v období druhé světové války sloužili jako stíhači a bombardovací piloti v britském královském letectvu (RAF), se v sobotu 22. srpna sejdou v Jindřichově Hradci a na zámku Červená Lhota. Organizátorem tohoto v pořadí již pátého Setkání čs. válečných leteckých veteránů je jindřichohradecký Klub historie letectví. Mezi hosty by měli také být Zdeněk a Jan Svěrákovi, autoři scénáře filmu na motivy románu Antonína Lišky Jak se plaší smrt.

Stav postřeleného českého turisty v Albánii se stabilizuje

Stav českého turisty Ivana Dekaře, který byl minulý týden postřelen v Albánii, je po operaci stabilizovaný. Podle lékařů je pacient mimo nebezpečí života. Informovala o tom Monika Pajerová z tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Uvedla, že 24letý muž, kterého podle vlastních slov do nebezpečné pohraniční oblasti přivedla pouhá zvědavost, nadále není schopen převozu a je léčen ve vojenské nemocnici v Tiraně.

Polovina občanů ČR hodnotí minulé volební období kriticky

Více než polovina občanů České republiky hodnotí minulé volební období kriticky. Situace se podle nich nejvíce zhoršila v oblasti fungování hospodářství, omezování kriminality, zdravotnictví a životní úrovně. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, který se uskutečnil v době od 1. do 8. července a bylo při něm dotázáno přes 2 tisíce osob.

Více než polovina Čechů se zajímá o politiku

O politiku se stabilně od voleb v roce 1996 zajímá více než polovina Čechů. Z červencového průzkumu Střediska empirických výzkumů vyplývá, že osm procent dotázaných se o politiku zajímá velmi a 48 procent středně. O politiku se příliš nezajímá 33 procent respondentů a 11 procent lidí nezajímá politické dění vůbec. Zájem o politiku z letošního července je přitom nejvyšší od roku 1994.

Pouze 62 procent občanů ví, že Poslanecká sněmovna má 200 členů

Jen necelé dvě třetiny občanů, konkrétně 62 procent, ví, že Poslanecká sněmovna má 200 členů. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup strany do sněmovny však zná 82 procent lidí. Cyrila Svobodu (KDU-ČSL) jako bývalého ministra vnitra zná 60 procent dotázaných. Vyplývá to z červencového průzkumu Střediska empirických výzkumů. Velký zájem o politiku projevilo osm procent dotázaných, 48 procent tvrdilo, že je politika zajímá středně. Politika příliš nezajímá 33 procent lidí a 11 procent se o ni nezajímá vůbec.

Ostravské centrum vydalo první díl slovníku výtvarných umělců

První díl slovníku českých a slovenských výtvarných umělců vydalo v těchto dnech v nákladu tři tisíce výtisků výtvarné centrum Chagall Ostrava. Nová slovníková edice navazuje na Tomanův slovník a Signatury českých a slovenských umělců, zahrnuje výtvarnou scénu v rozmezí let 1950 až 1997 a obsahuje přibližně 1200 hesel s fotem autora, reprodukcí uměleckého díla, signaturu a výběr literatury.

Patnáctiletý Čech objel Island na kole

Patnáctiletému Danielu Kolářovi ze Sedlčan na Příbramsku se jako nejmladšímu člověku na světě podařilo objet na kole ostrov Island. Po návratu z cesty, kterou sledovala pelhřimovská Agentura Dobrý den spolupracující s vydavatelem Guinessovy knihy rekordů, o tom ČTK informoval v pondělí otec rekordmana Zdeněk Kolář. Během čtyřiatřicetidenního putování ujeli otec a syn Kolářovi na českých kolech Amulet 2103 kilometrů. "Potvrdilo se, že největším problémem nebude překonání samotné vzdálenosti, ale podmínky, v nichž jsme jeli," řekl o průběhu cesty Kolář starší. Týden šlapali cestovatelé do pedálů v severních oblastech ostrova, kde se denní teploty pohybovaly mezi dvěma až pěti stupni Celsia, pršelo a foukal silný vítr.

Expedice Monoxylon zakončila první etapu plavby

Česká expedice Monoxylon II., která na replice neolitického člunu pluje po moři z Itálie na výstavu Expo 98 v Lisabonu, zakončila o víkendu první etapu okružní plavbou okolo jezera Bracciano u Říma. Stalo se tak symbolickým spuštěním hliněného modelu lodě na místě archeologického nálezu neolitického dlabaného člunu, který byl předlouhou pro plavidlo výpravy. Mluvčí výpravy ČTK sdělil, že výprava se od jezera Bracciano vydala po souši do San Rema, odkud se rozhodla vyplout na druhou, "francouzskou" etapu své plavby.

Ve Státní opeře Praha začal festival operního díla Giuseppa Verdiho

Průvod kostýmovaných postav z Verdiho oper Nabucco, La Traviata, Rigoletto, Aida a Don Carlos, který se se v pondělí objevil v centru hlavního města, naznačil, že ve Státní opeře Praha začal festival operního díla tohoto skladatele. Koná se již pošesté a potrvá do 6. září. Vedle sólistů Státní opery a jejích stálých domácích i zahraničních hostů se na jevišti objeví i pěvci, kteří na této scéně vystoupí poprvé. Zvláštním hostem festivalu oper Giuseppa Verdiho bude ruská sopranistka Marina Viskvorkinová, která vystoupí v roli Gildy ve všech představeních Rigoletta.

Sport

Sparta Praha sehraje utkání 3. kola první fotbalové ligy v Drnovicích už v sobotu 22. srpna. Českomoravský fotbalový svaz tak vyhověl žádosti funkcionářů letenského klubu o přeložení zápasu. Sparta tím získá o den více k přípravě před domácí odvetou druhého předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev.

Český tenista Ctislav Doseděl se s turnajem v americkém New Havenu, dotovaném částkou 745.000 dolarů, rozloučil již v prvním kole. Doseděl (62. hráč v žebříčku ATP) prohrál s domácím tenistou Geoffem Grantem ve dvou setech 2:6 a 3:6.

Počasí

Na území ČR je dnes převážně polojasno, ojediněle s přeháňkami nebo bouřkami. Nejvyšší teploty 25 až 29, na Moravě a ve Slezsku až 32 st. C.

Tolik zprávy Radia Praha.