Zprávy úterý, 21. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Stěhování do nových úřadoven

Designovaný premiér Miloš Zeman zahájil stěhování do Úřadu vlády v bývalé Strakově akademii. Do kanceláře šéfa Poslanecké sněmovny přesídlil po Zemanovi Václav Klaus. Zeman se stal designovaným předsedou vlády poté, co ČSSD a ODS podepsaly tzv. opoziční dohodu, která umožnila vznik menšinové sociálnědemokratické vlády. Tu by měl prezident jmenovat ve středu a ve stejný den má být oficiálně předán premiérský úřad.

Podle neoficiálních informací se má stát mluvčím vlády a premiéra Miloše Zemana dosavadní šéf sekretariátu Poslanecké sněmovny Karel Březina.

"Rychlým obsazením" Úřadu vlády byli překvapeni někteří zaměstnanci, kteří přišli do Strakovy akademie s Josefem Tošovským. "Ráno jsem přišel do kanceláře a když jsem z ní vyšel, nic jsem netušil a potkal jsem na chodbě Zemana," řekl ČTK jeden vysoce postavený zaměstnanec Úřadu vlády.

Odstupující ministři bilancovali

Odstupující kabinet Josefa Tošovského připravil pro novou vládu podle zadání, které si vytkl v únoru, zprávu o sporných privatizačních projektech. Podle odstupujícího ministra Vladimíra Mlynáře vláda ovšem nic senzačního nezjistila. Mezi sedm sporných privatizačních projektů, které Tošovského vláda prověřila na základě získaných dokumentů sama, patří vedle Třineckých železáren a karlovarské likérky Jan Becher Jemča Jemnice, PNS, Lehké stavební hmoty Porobeton Brno, Crystalex Nový Bor a Vlárské strojírny Slavičín.

Česká republika si stanovila jako termín pro ukončení příprav ke vstupu do Evropské unie leden roku 2003. Novinářům to v pondělí řekl na závěrečné tiskové konferenci v Černínském paláci odstupující ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Dodal, že Tošovského vláda opustila období velkých deklarací o Evropské unii a vstoupila do fáze mnohem obtížnější, a to jednání o jednotlivostech, které si vstup vyžaduje. Pokud jde o Slovensko, tak to podle Jaroslava Šedivého nevyužilo nabízené možnosti, aby pokračovalo v jednání s Českou republikou o vzájemných problémech. Uvedl, že měl naplánovánu cestu na Slovensko, ale ta se neuskutečnila poté, co slovenský premiér Vladimír Mečiar pronesl neuctivý vtip na adresu prezidenta Václava Havla a jeho manželky.

Jaroslav Šedivý vyjádřil naději, že nová sociálnědemokratická vláda dovrší projekt vysílání obchodních atašé na česká diplomatická zastupitelství s cílem podpořit rozvoj exportu.

Odstupující ministr zahraničí Jaroslav Šedivý se vyhnul hodnocení svého nástupce Jana Kavana. Přislíbil, že úřad mu předá osobně s "katalogem" existujících problémů a bude mu radit, pokud o to projeví zájem.

Budoucí sociálnědemokratická vláda by měla podle odstupujícího ministra a předsedy vládní Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity Vladimíra Mlynáře připravit dlouhodobou koncepci politiky státu vůči romské menšině na deset až patnáct let dopředu. Bez této koncepce, jejího promítnutí do všech zákonů a práce ostatních resortů a dostatku finančních prostředků není výraznější pokrok v česko-romských vztazích podle Mlynáře reálný.

Vladimír Mlynář odchází z Tošovského kabinetu spokojen s vlastní prací. Podle svých slov splnil dvě hlavní předsevzetí s nimiž vstupoval počátkem roku do vlády - zlepšit přístup veřejnosti k informacím a politicky otevřít problém česko-romského soužití. Řekl to na své poslední tiskové konferenci.

Podle odstupujícího ministra průmyslu a obchodu Karla Kühnla bude na konci roku číslo růstu hrubého domácího produktu vypadat jinak než čtvrtletní pokles o 0,9 procenta. "Je celkem jedno, jestli to bude mínus 0,9 procenta, mínus 0,2 procenta nebo plus 0,1 procenta," řekl ministr Kühnl na tiskové konferenci v Praze. Důležité podle něj je, že došlo k omezení "jalové" spotřeby a zejména ve zpracovatelském průmyslu, spolu s exportem, v současnosti jediném "nositeli" hospodářského růstu, k podstatnému zrychlení růstu produktivity práce. Ta poprvé za dlouhou řadu let roste citelně rychleji než mzdy.

V řadách ČSSD určitá nespokojenost se složením vlády

Určitou nespokojenost se složením vlády hlavně u severomoravských a západočeských členů Ústředního výkonného výboru ČSSD připustil místopředseda strany Zdeněk Škromach. Jak řekl v pondělí na tiskové konferenci v Brně, nespokojenost nepramení z nedůvěry k odbornosti ministrů, ale spíše z nezájmu o zastoupení regionů ve vládě.

Dílčí výhrady k personálnímu složení vlády má předsednictvo středočeské organizace sociální demokracie. Výhrady k jednotlivým osobám navrženým na funkce ministrů však vedení nezveřejní, protože se domnívá, že návrhy jsou v ústavní pravomoci předsedy vlády. ČTK to sdělil místopředseda středočeské ČSSD Richard Dolejš.

I někteří další představitelé sociální demokracie v krajích pro ČTK nepřímo kritizovali složení příští vlády jejich strany. Vadí jim například, že uvnitř ČSSD neexistovali jasní protikandidáti na ministerské funkce.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach řekl v pondělí ČTK, že předseda strany Miloš Zeman minulý pátek předsednictvu své strany sdělil, že podá rezignaci, neschválí-li mu Ústřední výkonný výbor na sobotním zasedání návrh vlády jako celek.

ČTK uvedla, že podle jiných zdrojů z předsednictva Zeman trval na tom, že má právo vládu jako kolektiv sestavovat sám, a požadoval, aby mu vedení strany schválilo kabinet jako celek, jinak že na premiérskou funkci rezignuje. To narazilo na kritiku, protože pak diskuse o jednotlivých návrzích postrádala smysl.

Odborníci hodnotí nový kabinet

Hlavní analytik Živnostenské banky Pavel Sobíšek na novém kabinetu negativně hodnotí zvýšení počtu jeho členů o tři další ministry bez resortu. Tento krok považuje za "zcela zbytečný". Nesouhlasí také s deficitním rozpočtem, který je podle něj špatný a v konečném důsledku bude znamenat omezení zdrojů pro privátní investice.

Analytik společnosti Expandia Finance Miroslav Singer celkově vnímá nominaci ekonomických ministrů spíše rozpačitě. Rozladění vyjádřil nad osobou Miroslava Grégra, který podle něj zdrží restrukturalizaci velkých podniků. Pokud se bude Grégr pokoušet realizovat některé své představy, daly by se čekat silné reakce ze strany EU a od zahraničních investorů, uzavřel Singer.

O nových ministrech

Senátor Egon Lánský, který bude v nové vládě místopředsedou pro zahraničněbezpečnostní politiku, nemá výhrady proti vyjednávacímu týmu o začlenění České republiky do Evropské unie, který spadá pod ministerstvo zahraničí. "Pokud jde o evropskou integraci, nevím, co se stane s nynější delegací, ale podle mého názoru jsou to všechno kompetentní lidé," řekl v pondělí Lánský ČTK. Pozitivně se vyjádřil i o náměstkovi ministra zahraničí Pavlu Teličkovi, který český vyjednávací tým vede. Lánský se hodlá věnovat nejen koordinaci přidružování České republiky do Evropské unie, ale i vztahům se sousedními zeměmi. "Chtěl bych vypíchnout hlavně Německo a Slovensko, ke kterým máme historicky jiný vztah než k ostatním státům. Myslím rovněž, že byly zanedbány naše styky s frankofonními zeměmi," řekl Egon Lánský ČTK.

Budoucí ministr zdravotnictví Ivan David (ČSSD) představí své spolupracovníky na místa náměstků a ředitelů odborů pravděpodobně v pondělí. David, který bude zřejmě uveden do funkce ve čtvrtek nebo v pátek, to řekl na dotaz ČTK v souvislosti s očekávanými personálními změnami na tomto úřadě. Z ministerstva spolu s ministryní zdravotnictví Zuzanou Roithovou, která se vrací na místo ředitelky pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, odchází celé nejvyšší vedení, včetně náměstka a šéfa prezidentova lékařského konzilia Miroslava Čerbáka.

Nástup sociálnědemokratického ministra zdravotnictví Ivana Davida vyvolává podle ČTK v ředitelích nemocnic řadu očekávání. Nová vláda by podle nich měla změnit způsob financování v nemocnicích a zajistit stabilní ceny s platností na celý rok, včetně objektivity v přidělování investic. Nemocnice, jimž hrozilo ve výběrových řízeních zrušení akutní péče, očekávají, že sociální demokracie bude revidovat dosavadní výsledky výběrových řízení.

Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, který se s největší pravděpodobností stane šéfem rozpočtového výboru sněmovny, očekává, že jeho komunikace s budoucími ekonomickými ministry bude obtížná. "Oni jdou do svých funkcí s představou o schodkovém rozpočtu na úrovni desítek miliard korun, a to je pro mě naprosto nepřijatelné," řekl Tlustý.

Tošovský bude jmenován guvernérem České národní banky

Prezident Václav Havel jmenuje ve středu novým guvernérem České národní banky odstupujícího premiéra Josefa Tošovského. Pro ČTK to uvedl vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl. Tošovský byl šéfem centrální banky již před jmenováním předsedou vlády na sklonku loňského roku.

Odstupující premiér Josef Tošovský dnes v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 uvedl, že by nastupující vláda sociální demokracie měla v zájmu stability měny nadále dodržovat restriktivní mzdovou politiku. "Je třeba dodržet mzdovou zdrženlivost. Očekávám, že si to nová vláda vezme do vínku," prohlásil Tošovský.

Předseda ODS Václav Klaus poradil "staronovému" guvernéru ČNB a odstupujícímu premiéru Josefu Tošovskému, aby hlídal inflaci před tlaky sociálnědemokratické vlády, ale aby tím současně nepodvazoval nastartování ekonomického růstu. Dilema mezi hlídáním inflace a nastartováním růstu vychází z Klausovy vlastní zkušenosti ve funkci premiéra, kdy ČNB omezila vysokými úroky příliv peněz do ekonomiky a zbrzdila její růst.

Václav Klaus nepřímo obvinil odstupujícího premiéra Josefa Tošovského z politického a bankéřského opatrnictví, protože si ponechal otevřená zadní vrátka k návratu do České národní banky (ČNB). "Jeho (Tošovského) návrat do (České národní) banky naznačuje, že si ponechal zadní vrátka, a že tudíž nic neriskoval. To se v politice nedělá," uvedl Klaus ve sdělení, které v pondělí obdržela ČTK.

Návrat odstupujícího premiéra Josefa Tošovského do čela centrální banky naplnil většinu tuzemských ekonomů úžasem. Domnívají se přitom, že nové zkušenosti Tošovského za doby jeho působení ve vládě příliš nepřispějí ke zlepšení komunikace mezi ČNB a vládou.

Předsedkyní Nejvyššího soudu bude jmenována Eliška Wagnerová

Otakara Motejla, který se stane ministrem spravedlnosti v nové vládě, vystřídá v čele Nejvyššího soudu Eliška Wagnerová. Prezident Václav Havel ji jmenuje předsedkyní Nejvyššího soudu ve středu. ČTK to v pondělí řekl vedoucí tiskového oddělení prezidentské kanceláře Martin Krafl. Wagnerová byla asistentkou předsedy Ústavního soudu a od roku 1996 je soudkyní Nejvyššího soudu. Absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. V letech 1982 až 1993 byla v emigraci v Německu a v Kanadě.

Místopředseda ČSSD Škromach přirovnává Unii svobody k republikánům

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach na pondělní tiskové konferenci v Brně řekl, že Unie svobody a Mlynář se k lítosti sociálních demokratů "začínají pomalu dostávat do role, kterou vyklidili republikáni, i když jsou samozřejmě inteligentnější a mají věci víc sehrané". Podle něj už také minula doba, kdy menší politické strany jako ODA a KDU-ČSL měly v Poslanecké sněmovně funkce neodpovídající výsledkům voleb. "Parlament začíná fungovat na normálních demokratických principech, ať se to menším stranám líbí, nebo ne," zdůraznil Škromach.

Předseda poslaneckého klubu Unie svobody Vladimír Mlynář nebude blíže komentovat výroky Zdeňka Škromacha na svoji adresu. "Jestli pan místopředseda Škromach považuje připomínání toho, co strany říkaly před volbami, a trvání na slibech, které daly voličům za 'fundamentalismus zavánějící extremismem a připomínající roli republikánů', tak je to jeho věc, a já myslím, že se tím diskredituje sám," řekl Mlynář ČTK.

Mínění - nová vláda

Lidé budou novou vládu hodnotit až podle její činnosti, nedůvěru však u některých může už nyní vyvolat velký věkový průměr ministrů. Podle ředitelky Institutu pro výzkum veřejného mínění Elišky Rendlové si totiž některé budoucí ministry budou lidé vzhledem k jejich věku spojovat s rokem 1968. Věkový průměr budoucích ministrů je 54 let, což je v porovnání s vládou Josefa Tošovského o deset let více. Více než 60 let je vicepremiérovi Egonu Lánskému a ministrům pro místní rozvoj Jaromíru Císařovi, průmyslu a obchodu Miroslavu Grégrovi, vnitra Václavu Grulichovi, dopravy a spojů Antonínu Peltrámovi a spravedlnosti Otakaru Motejlovi.

Ve čtvrtek nastoupí prezident Havel do nemocnice

Zákrok, při němž bude prezidentu Václavu Havlovi zacelen umělý vývod po operaci tlustého střeva, by měl rakouský chirurg Ernst Bodner provést kolem 27. července. Prezident je na operaci již řadu týdnů systematicky připravován a podle šéfa lékařského konzilia Miroslava Čerbáka se neobjevily žádné komplikace. Dodal, že prezident Havel snáší dobře i nynější vedro. Prezident nastoupí do střešovické nemocnice ve čtvrtek a ještě den před tím bude na Pražském hradě jmenovat novou vládu v čele s Milošem Zemanem a také předá jmenovací dekrety nové předsedkyni Nejvyššího soudu Elišce Wagnerové a staronovému guvernérovi České národní banky Josefu Tošovskému.

EU podepsala s ČR dohodu o veterinární a rostlinolékařské ekvivalenci

Evropská unie podepsala v pondělí dohodu o veterinární a rostlinolékařské ekvivalenci s Českou republikou. Její příprava trvala tři roky a schvalovací procedura včetně přípravy podpisu více než rok. Aplikace významně usnadní vzájemný obchod s potravinami; výhodná bude zejména pro české vývozce do EU. "Je to poměrně výjimečná věc - takovéto ujednání má s EU pouze Nový Zéland. Jsme jedinou z kandidátských zemí, které se tento protokol podařilo podepsat," řekl ČTK velvyslanec ČR při EU Josef Kreuter, který byl podpisu přítomen.

ČR podpořila vznik Mezinárodního trestního tribunálu

Česká republika patří mezi země, které podporují vytvoření Mezinárodního trestního tribunálu, jenž by měl stíhat válečné zločince. Představitelé ČR proto v pátek v Římě podepsali Závěrečný akt diplomatické konference o zřízení mezinárodního trestního tribunálu. ČTK o tom informoval o tom v pondělí tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Rudolf Hykl. Konference OSN v pátek v Římě po týdnech zdlouhavých a obtížných jednání oficiálně odsouhlasila založení Mezinárodního trestního tribunálu. Pro navržený status této soudní instance se vyslovilo 120 zúčastněných států, sedm bylo proti a 21 se zdrželo hlasování.

Koruna zaznamenala další rekordy 17,54 Kč/DEM a 31,20 Kč/USD

Obchodování na českém devizovém trhu bylo v pondělí klidné, ale koruna přesto posílila na z dopoledních 31,52 Kč/USD na další roční rekordní úroveň 31,20 Kč/USD. Vůči marce si od otevíracího kursu "polepšila" o deset haléřů a zpevnila na 17,54 Kč/DEM. ČTK o tom informoval dealer Komerční banky Jan Strupek.

Dnes koruna v prvních minutách ranního obchodování prorazila hranici 17,50 Kč za marku a zlomila tak další pokrizový rekord. ČTK to sdělil dealer ČSOB Jan Došek. Po proniknutí úrovně 17,50 kč za marku se tak česká měna pohybovala kolem hladiny 17,46 Kč/DEM.

Povodňové školy v lesním hospodářství přes jeden a půl miliardy korun

Škody způsobené loňskými záplavami v lesním hospodářství činily celkem 1,513 miliardy korun a jejich náprava bude trvat minimálně do roku 2000. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl náměstek ministra zemědělství ČR pro lesní hospodářství Pavel Rybníček.

Fúze Boeing a Aero povolena

Fúzi společnosti Boeing Česká se sídlem v Praze s a.s. Aero Vodochody se sídlem v Odolena Vodě povolil ve správním řízení Úřad pro hospodářskou soutěž. Uznal, že újma, která může případným omezením soutěže vzniknout, bude vyvážena výhodami z povoleného spojení. ČTK to v pondělí sdělil mluvčí úřadu Ivo Skoumal. V souladu se smluvními podmínkami a na základě rozhodnutí valné hromady Aera Vodochody upíše Boeing Česká 950 tisíc akcií o jmenovité hodnotě 1000 korun formou peněžitého vkladu, tedy 950 miliónů korun. Představuje to zhruba 35,3 procenta akcií Aera. Podle Skoumala vstupuje největší americký výrobce letadel The Boeing Company do Aera Vodochody právě prostřednictvím své dceřinné společnosti Boeing Česká, ve které drží 90 procent majetku. Zbývajících deset procent vlastní České aerolinie. Společnost Boeing Česká byla založena v dubnu 1998.

Informace České spořitelny o euru na internetu

V souvislosti se stále větší aktuálností procesu zavádění jednotné evropské měny euro bude Česká spořitelna přinášet základní informace o této problematice na své internetovské adrese - www.csas.cz. ČTK o tom informoval tiskový odbor České spořitelny.

Gang vyvážející ženy do zahraničí zlikvidován

Zločineckou organizaci zabývající se vývozem žen do zahraničí a jejich nucením k prostituci při zásahu v severních Čechách zlikvidovali detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Podle výsledků dosavadního šetření gang vyvážel do ciziny i mladistvé dívky, přičemž některým byly proti jejich vůli podávány drogy s cílem vytvořit u nich závislost. Podle policie působnost organizace přesahovala území ČR a zasahovala i do států Evropské unie.

Počty běženců se zvyšují jen mírně

Více než 2000 uprchlíků, především z bývalé Jugoslávie, Rumunska a Afghanistanu zadrželi v první polovině letošního roku jihomoravští policisté na hranicích se Slovenskem a Rakouskem. "Počty běženců se zvyšují jen mírně. Za nový fenomén lze považovat, že hranice překračují stále častěji ve velkých skupinách," řekla ČTK jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.

Mínění - privatizace železnic

Většina občanů, konkrétně 83,2 procenta, se domnívá, že hlavní železniční tratě by měly zůstat státní. U vedlejších tratí je proti privatizaci 53,3 procenta respondentů. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum zveřejněných v pondělí.

Úspěch Ivy Bittové v JAR

Obrovským aplausem při vystoupení na mši ve zcela zaplněném kostele sv. Gabriela na chudém černošském předměstí Kapského Města Guguletu skončilo v neděli velmi úspěšné desetidenní turné české zpěvačky, houslistky, skladatelky a originální hudebnice Ivy Bittové po Jihoafrické republice. ČTK o tom v pondělí informoval generální konzulát v JAR.

Obrazárna Pražského hradu opět otevřena

Do rekonstruovaných renesančních prostor koníren Pražského hradu se po několika letech vrátila expozice Obrazárny Pražského hradu. Obrazárna byla uzavřena v prosinci 1990 poté, co z ní byl odcizen Cranachův obraz "Nerovný pár". Nově zpřístupněná sbírka, jejíž kořeny sahají do doby Rudolfa II., je podle kurátorky Elišky Fučíkové o třetinu obsáhlejší než původní expozice. Obrazové sbírky Pražského hradu dnes obsahují téměř 4000 obrazů, pro stálou expozici byly proto vybrány pouze nejvýznamnější kusy historického i moderního malířství. Obrazárna je otevřena denně od 10:00 do 18:00, plné vstupné činí 100 korun, zlevněné 50 korun, rodiny s dětmi zaplatí za vstup 150 korun, pro skupiny školáků v doprovodu učitelů činí vstupné 200 korun. Důchodci mohou obrazárnu navštívit zdarma každé první pondělí v měsíci.

Švýcarský kamion na pražském Karlově mostě

Pražané i cizinci, kteří v pondělí po poledni přecházeli Karlův most, ztuhli překvapením, když je zde začal předjíždět kamión. Na mostě je již několik desetiletí pěší zóna a na zákaz vjezdu z obou stran upozorňují dopravní značky. Řidič švýcarského kamiónu zřejmě v centru města zabloudil, zákaz vjezdu přehlédl, přejel retardéry u ústí Karlova mostu a z Mostecké ulice na Malé Straně na něj vjel.

Ze sportu:

Na 47. mistrovství světa ve sportovní střelbě v Barceloně získalo v disciplíně vzduchová puška na běžící terč 20 + 20 ran české družstvo ve složení Miroslav Lízal, Miroslav Januš a Luboš Račanský zlaté medaile, které podtrhlo světovým rekordem 1.154 bodů, což je o dva body více než byl dosavadní rekord. Navíc Lízal přidal v individuálním závodě stříbrnou medaili.

K očekávané změně došlo v českém fedcupovém týmu pro utkání o záchranu ve Světové skupině proti Italkám, které se uskuteční tento víkend (25.-26.července) na pražské Štvanici. Z kvarteta nehrajícího kapitána Františka Pály vypadla dlouhodobě zdravotně indisponovaná Adriana Gerši, kterou v sestavě nahradí Radka Bobková, momentálně 99. tenistka světa. V boji o udržení mezi světovou elitou se český výběr bude opírat především o výkony wimbledonské vítězky a druhé hráčky světa Jany Novotné.

A ještě předpověď počasí pro Českou republiku na úterý:

Jasno až polojasno, později přibývání oblačnosti od západu s přeháňkami a bouřkami a ojediněle s kroupami. Nejvyšší teploty kolem 35 stupňů C.

Tolik zprávy Radia Praha.