Zprávy úterý, 21. ledna 1997

Vitejte, vazeni posluchaci, pri sledovani programu Radia Praha. Od mikrofonu se hlasi Evelina Himalova s uvodnim blokem zprav.

A nyni zpravy podrobnejsi:

Cesko-nemecka deklarace

Nemeckeho kanclere Helmuta Kohla bude na uterni ceste do Prahy podle agentury DPA prekvapive doprovazet take ministr zahranici Klaus Kinkel. Sef spolkove diplomacie z tohoto duvodu o jeden den odlozi svou chystanou cestu do asijskych zemi. Kinkeluv doprovod se v Bonnu povazuje za znamku velkeho vyznamu, jaky nemecka vlada dvoustranne deklaraci priklada. Na jejim konecnem zneni se v prosinci dohodli Kinkel a cesky ministr zahranici Josef Zieleniec. Dokument v utery podepisi v Praze sefove vlad Helmut Kohl a Vaclav Klaus.

S prijetim cesko-nemecke deklarace souhlasi 49 procent obcanu Ceske republiky, 21 procent je proti. S jejim textem se seznamilo 44 procent obyvatel. Ceske vlade v souvislosti s pripravenym cesko-nemeckym prohlasenim duveruje vice nez polovina obcanu. Vyplyva to z lednoveho pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Proti podpisu cesko-nemecke deklarace chysta na dnesni odpoledne Sdruzeni pro republiku - Republikanska strana Ceskoslovenska protestni shromazdeni. Akci hodla uskutecnit na prazske Kampe pred Lichtenstejnskym palacem, kde maji jednat premier Vaclav Klaus a spolkovy kancler Helmit Kohl a kde ma byt deklarace podepsana.

Mezinarodni lekarske konzilium k perspektivam a postupu dalsi lecby prezidenta republiky

O perspektivach a postupu dalsi lecby bude dnes odpoledne diskutovat prezident Vaclav Havel se cleny mezinarodniho lekarskeho konzilia. S manzelkou Dagmar prijme lekare na Prazskem hrade a pote se uskutecni rozsirene jednani i se zastupci Havlovy kancelare. Informoval o tom prezidentuv mluvci Ladislav Spacek.

Zeman - Ruml

Pred organ Poslanecke snemovny pro kontrolu cinnosti Bezpecnostni informacni sluzby by meli v patek dopoledne predstoupit dva obcane ochotni "neco povedet" ve veci materialu tykajicich se udajne nekale cinnosti bezpecnostnich slozek, jez v pondeli organu predal predseda snemovny Milos Zeman. Pokud kompetentni organy zjisti, ze v afere kolem udajneho zneuzivani tajne sluzby a ministerstva vnitra ke sledovani politiku mel pravdu sef Poslanecke snemovny a CSSD Milos Zeman, je ministr vnitra Jan Ruml pripraven nest politicke dusledky. Rekl to v rozhovoru pro Cesky rozhlas. Podotkl vsak, ze doufa, ze v opacnem pripade je k temuz pripraven i Milos Zeman.

ODA versus KDU-CSL

Vyjadreni mistopredsedy Obcanske demokraticke aliance Vladimira Dlouheho o levicovych tendencich Krestanske a demokraticke unie - Cs. strany lidove oznacil mistopredseda teto strany Stanislav Belehradek za prekvapive. Na tiskove konferenci v Brne uvedl, ze chape novou vlnu "nalepkovani" za pouhou snahu vymezit se politicky k Obcanske demokraticke strane a ziskat hlasy pri volbe predsedy ODA.

Krestanska a demokraticka unie - Cs. strana lidova se podle tiskoveho mluvciho sveho poslaneckeho klubu Jaroslava Orla v pohledu na nektere veci skutecne lisi od svych koalicnich partneru. Bylo by vsak omylem obvinovat ji z levicovosti, rekl poslanec Orel v rozhovoru pro CTK.

Clen Ustredniho snemu Obcanske demokraticke aliance a predseda jihomoravskeho oblastniho vyboru ODA Dusan Navratil naopak souhlasi s nazorem mistopredsedy ODA Vladimira Dlouheho, ze v KDU-CSL sili levicove tendence. Na tiskove konferenci v Brne poukazal na postup poslancu lidove strany v parlamentu. "Za paradoxni povazuji, ze se predseda strany s takovou minulosti, jakou ma KDU-CSL, vyjadruje k minulosti Vladimira Dlouheho, " dodal Navratil na adresu Josefa Luxe. V reakci na patecni slova Dlouheho, ze by se ODA mela vyrazneji kriticky ohradit vuci levicovym tendencim, ktere on jasne vidi i v nekterych politickych krocich KDU-CSL, se totiz Lux "ohradil" poukazem na Dlouheho komunistickou minulost.

Kriticka situace v ceskem vojenskem letectvu

Kritickou sittuaci v ceskem vojenskem letectvu priznal v pondeli ministr obrany Miloslav Vyborny. Po nekolika tydnech, kdy pomery v teto slozce armady kritizovali sami vojaci i zastupci parlamentu, ministr novinarum na tiskove konferenci oznamil, ze polovina letecke techniky je neprovozuschopna a stav se dale zhorsuje i u pozemnich a dalsich jednotek.

Uspech ceskeho filmu v zahranici

Za nejlepsi zahranicni film vybralo hollywoodske Sdruzeni zahranicnich novinaru snimek Jana Sveraka "Kolja". Cenu "Zlaty globus" prevzali v Los Angeles reziser a jeho otec Zdenek Sverak, ktery napsal k filmu scenar a take v nem hraje.

Filmovy reziser ceskeho puvodu Milos Forman obdrzel nejvyssi cenu za rezii fillmu "Lid versus Larry Flynt". Film vzbudil v USA znacnou polemiku a zakratko se s nim budou moci seznamit i cesti divaci. "Zlaty globus" ziskali i jeho scenariste Scott Alexander a Larry Karaszewski.

Ze sportu:

Ctvrtfinale ctyrhry bylo konecnou pro posledniho ceskeho muzskeho zastupce na Australian Open v Melbourne, kdyz Martin Damm se svym spoluhracem Andrejem Olchovskym z Ruska nestacili na favorizovane Australany Todda Woodbridge a Marka Woodforda. Ve trech setech prohrali 3:6, 3:6 a 3:6.

V sestem a poslednim zavode Svetoveho poharu cyklokrosaru v nizozemskem Heerlenu se letos poprve na mezinarodni scene vyrazne prosadil cesky reprezentant Jiri Pospisil, ktery obsadil seste misto. Tri dalsi cesti jezdci - Pavel Elsnic, Ondrej Lukes a Tomas Cabla - skoncili ve ctvrte desitce vysledkove listiny. Nejlepsiho ceskeho cyklokrosare a mistra republiky Radomira Simunka ze startu vyradily zaludecni potize.

S osmibodovym naskokem z prvniho utkani na domaci pude odleteli v pondeli z Vidne basketbaliste Stavexu Brno do recke Solune, kde na ne dnes ve 20.30 hod. ceka odvetne utkani s mistnim Iraklisem o postup mezi poslednich sestnact tymu Evropskeho poharu. Trener Brnanu Miroslav Pospisil postrrada ve vyprave mladeho Klimka, na ktereho ceka dlouhodobe planovana operace poraneneho kolena.

Strucne o pocasi:

Dnes ma byt v Ceske republice zatazeno, misty - zvlaste na severu a severovychde uzemi - se snezenim. Ojedinele mrznouci srazky. Nejvyssi ocekavane denni teploty minus dva az plus dva stupne Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.