Zprávy úterý, 21. listopadu 1995

Vazeni posluchaci. U vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Tolik hlavni body. A nyni podrobnosti:

Prezident Havel k vitezi prezidentskeho duelu v Polsku

Cesky prezident Vaclav Havel doufa, ze vitez polskych prezidentskych voleb Aleksandr Kwaniewski bude pokracovat v procesu demokratickych premen, ktere zapocal jeho predchudce Lech Walesa. Soucasne s blahopranim Kwaniewskemu Vaclav Havel pri teto prilezitosti verejne dekuje Walesovi za vsechno, co behem sveho dosavadniho pusobeni vykonal pro Polsko a Evropu, at uz jako vudce Solidarity ci pote jako prezident.

Premier Klaus k prezidentskym volbam v Polsku

Prezidentske volby v Polsku podle premiera a predsedy ODS Vaclava Klause ukazaly, ze "jednosmerny, plochy, prazdny antikomunismus" bez viditelnych slibu do budoucnosti volicum zjevne nestaci. "Nemyslim, ze bychom sli do voleb pristi rok takovym zpusobem, jako se to projevilo v prezidentskych volbach v Polsku, " rekl Klaus v pondeli v Ceske televizi k vitezstvi kandidata levice Aleksandra Kwaniewskeho. K uspechum levice v Polsku i v dalsich byvalych zemich vychodniho bloku Klaus poznamenal, ze mezi nimi a Ceskou republikou je rozdil. Vitezstvi Aleksandra Kwaniewskeho nebude podle ceskeho premiera znamenat podstatnou zmenu v dosavadnich dobrych vztazich mezi obema zememi.

Milos Zeman vyjadril uspokojeni

Nad vysledky prezidentskych voleb v Polsku vyjadril uspokojeni predseda Socialni demokracie Milos Zeman. K nekterym komentarum, ze nyni pujde v Polsku o kapitalismus se socialistickou tvari, Zeman poznamenal, ze z postkomunismu obvinuji nejcasteji ti, kdo sami s komunismem kolaborovali a nemeli odvahu se proti nemu postavit v dobe, kdy vladl.

Milan Uhde si mysli, ze je to prohra Lecha Walesy

Predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde si nemysli, ze by prezidentske volby v Polsku byly vitezstvim Aleksandra Kwaniewskeho, ale ze je to prohra Lecha Walesy. Vyslovil dale presvedceni, ze volby skutecne odrazeji mineni polskeho volice.

Pozadavky Ceske stomatologicke komory

Ceska stomatologicka komora pozaduje, aby stat provedl takova opatreni, aby pohledavky zdravotnickym zarizenim byly splaceny. Za jednu z moznosti pokryti pohledavek privatnich lekaru povazuje komora rizene fuze pojistoven. Rekl to prezident komory Jiri Pekarek. Dodal, ze zatimco nemocnice dostanou pujcky a pravdepodobne budou zvyseny i platy jejich zamestnancu, o privatni lekare se nikdo nestara.

Navrh zmeny koncepce systemu zdravotni pece

Rada pro dialog socialnich partneru ve zdravotnictvi predala ministru zdravotnictvi Janu Straskemu navrh na zmeny koncepce systemu zdravotni pece, na jehoz zneni se shodli vsichni, kdo v rade zastupuji zamestnavatele i vsechny odborove organizace vcetne Lekarskeho odboroveho klubu. V pondeli to oznamili predstavitele rady.

KDS - KAN

Vypovezenim partnerske smlouvy s KDS se Klubu angazovanych nestraniku podle jejiho noveho predsedy Pavla Holby podarilo vyvleci se na posledni chvili z pasti, kterou na KAN nastrazil mistopredseda KDS Vaclav Benda. "Jsem velice rad, ze KAN zustal zachovan. Myslim si, ze je to vitezstvi politicke odpovednosti a odpovednosti proti vidine politickych vyhod, " prohlasil Holba na pondelni tiskove konferenci.

Volebni preference v listopadu

Volebni preference ODS v listopadu poklesly. Zatimco v rijnu by tuto stranu volilo 27 procent obcanu, v listopadu preference klesly o tri procenta potencialnich volicu. Tyto vysledky zverejnil na zaklade listopadoveho pruzkumu Institut pro vyzkum verejneho mineni. Rovnez nejsilnejsi opozicni strana Socialni demokracie si pohorsila. V listopadu by socialni demokraty volilo 17 procent respondentu .

Cena Karla IV. pro nemeckeho fyzika, filosofa a politika

Nemecky fyzik, filosof a politik Carl Friedrich von Weizsacker, bratr nekdejsiho nemeckeho prezidenta Richarda von Weizsackera, prevzal v pondeli v Praze Mezinarodni cenu Karla IV. , kterou mu udelily hlavni mesto Praha a Karlova Univerzita. Cenu obdrzel Weizsacker z rukou primatora hlavniho mesta Prahy Jana Koukala a rektora Univerzity Karlovy Karla Maleho. V utery prijme nemeckeho hosta prezident Vaclav Havel.

Greenpeace kritizuje vladu

Politika ceske vlady podle nazoru hnuti Greenpeace neodpovida trendum vyspelych zapadnich zemi v oboru ekologie. Obdobi poslednich sesti let hodnoti cesti ekologove jako dobu promarnenych moznosti pro zajisteni prijatelneho zivotniho prostredi hlavne pro deti. Uvadi se to v pondelnim prohlaseni hnuti Greenpeace pro CTK.

Dodavky plynu z Ruska zatim s otaznikem

Podle informace uternich Hospodarskych novin ma byt kontrakt na dodavky zemniho plynu z Ruska podepsan nejpozdeji do 20.prosince. Zatim vsak neni zcela jasne, kolik plynu a za jake ceny se bude rusky plyn, ktery pokryva ceskou spotrebu z 98,3 procenta, dovazet.

Ceska filharmonie - Ma vlast

Ceska filharmonie natoci v zaveru tohoto tydne v Praze pro japonskou gramofonovou firmu Pony Canyon Smetanovu Mou vlast. Bude to podle dostupnych informaci prvni nastudovani celeho cyklu sefdirigentem Gerdem Albrechtem. Koncertne chce Albrecht Smetanuv cyklus symfonickych basni Ma vlast uvest az vpredvecer festivalu Prazske jaro 11.kvetna jako "dar Praze".

Frantisek Drtikol - aukce

Aukce s tematem "Frantisek Drtikol, erotika, zena" se uskutecni v utery vecer v Narodnim dome v Praze na Smichove. Dveste sedesati drazenym polozkam dominuje sedmdesat unikatnich predmetu, ktere spojuje jmeno fotografa Frantiska Drtikola. Nejen proslule fotografie aktu, ale take Drtikolovy mene zname malirske prace a plastiky spolu s umelcovymi osobnimi vecmi.

A na zaver kratce o pocasi:

V utery bude v Ceske republice polojasno, misty se snezenim. Denni teploty se budou pohybovat mezi -4 stupni a nulou.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace pripravily Katerina Brezovska a Zdenka Kuchynova.