Zprávy úterý, 21. listopadu 2000

Renata Prátová

Čtyřkoalice si cení svého volebního vítězství jako celku

Poměr úspěšných a neúspěšných senátních kandidátů nominovaných jednotlivými čtyřkoaličními stranami nehraje žádnou roli, řekli v pondělí ČTK předsedové Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, Unie svobody a Občanské demokratické aliance. Nezávisle na sobě uvedli, že z takových propočtů nic nevyvozují a podstatné je pro ně jednoznačné vítězství čtyřkoalice v letošních senátních volbách jako celku.

Předsedové čtyřkoaličních stran v pondělí vyhýbavě odráželi opakované otázky, zda čtyřkoalice jako nejsilnější politická síla v Senátu bude prosazovat do čela horní komory svého kandidáta. Jejich odpovědi na pondělní tiskové konferenci nicméně naznačovaly, že s tím počítají. Podle předsedy senátního klubu KDU-ČSL Jiřího Šenkýře je pravděpodobné, že volba se uskuteční na ustavujícím zasedání Senátu 19. až 20. prosince.

ODS vítá porážku levice jako naději na budoucí vládu pravice

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus uvítal volební porážku levicových stran v krajských a senátních volbách. Přináší to podle něj velkou naději na budoucí vládu pravice v celé České republice. Místopředseda ODS Miroslav Macek ale odmítl dohady o přehodnocení opoziční smlouvy své strany se sociální demokracií. Nízká účast voličů v senátních volbách pak podle vedení občanských demokratů opravňuje k zahájení diskuse o příští podobě horní komory Parlamentu. Jak by měl Senát vypadat ale předseda strany Václav Klaus neupřesnil.

Předseda ČSSD Miloš Zeman opustil volby prohrávající ČSSD, aby si "nabil baterky"

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman poblahopřál po porážce ČSSD ve volbách do Senátu svým politickým soupeřům. Zároveň vysvětlil, proč nesledoval výsledky hlasování ve druhém kole senátních voleb v sídle strany v Lidovém domě. Nešlo prý o dovolenou, ale o volný víkend, při kterém si takzvaně "dobil baterky". Senátní volby totiž Zeman nepovažoval za věc, která by bezpodmínečně vyžadovala přítomnost předsedy strany.

Místopředseda ČSSD Vladimír Špidla připustil diskuse o osudu opoziční smlouvy ČSSD a ODS

Debatu o budoucnosti opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD v pondělí připustil místopředseda sociální demokracie Vladimír Špidla. Reagoval tak na výsledky druhého kola senátních voleb. Vladimír Špidla rozhodně odmítl, že by ČSSD na opoziční smlouvu doplatila. Podle něj je důvodem volební prohry to, že vládní strana nedokázala voličům předložit své úspěchy při vyvádění země z ekonomické krize jako složitý politický boj. Místopředseda ČSSD připustil i diskusi o smyslu Senátu. Nezájem voličů je podle něj projevem toho, že tato instituce nevstoupila do života v plném slova smyslu.

Místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková hovoří o změně stylu ČSSD

Sociální demokracie by měla podle Petry Buzkové po prohraných krajských a senátních volbách změnit svůj politický styl. Buzková v rozhovoru pro ČTK však označila za předčasný dotaz, zda by v tomto zájmu přijala nominaci na funkci předsedkyně ČSSD, aby tak mohla sociálnědemokratickou politiku lépe ovlivňovat. Současná místopředsedkyně Poslanecké sněmovny se letos na jaře vzdala pro nesouhlas s uzavřenými dodatky k opoziční smlouvě mezi ČSSD a ODS funkce místopředsedkyně ČSSD. Nyní právě tyto dokumenty spolu s neschopností ČSSD prezentovat své politické úspěchy a Zemanovou schůzkou s šéfem KSČM Miroslavem Grebeníčkem označila za hlavní příčiny sociálnědemokratického volebního debaklu.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček vyčetl sociálním demokratům nezájem o druhé kolo voleb

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Grebeníček v pondělí vyčetl vedoucím představitelům sociální demokracie "lavírování", "výrazně ideologizující přístupy" a otevřený nezájem o výsledky nedělního druhého kola senátních voleb. Na tiskové konferenci v Praze upozornil, že v některých místech, třeba na Ostravsku, podpořili sociální demokraté v senátních volbách otevřeně pravici. "Kandidátům ČSSD a KSČM to výrazným způsobem snížilo volební výsledek," prohlásil Grebeníček. Představitelé KSČM a ČSSD včetně šéfů obou stran Grebeníčka a Zemana přitom minulý týden jednali o případné vzájemné podpoře svých kandidátů ve druhém kole senátních voleb.

Prezident Václav Havel se nechce podle svého mluvčího k senátním volbám vyjadřovat

Prezident republiky Václav Havel se nechce vyjadřovat k vysledkům doplňovacích voleb do senátu. Mluvčí hradu Ladislav Špaček pouze poznamenal, že na rozhodnutí voličů není co komentovat. Zdůraznil zároveň, že malá volební účast nic nemění na kvalitě jednotlivých mandátů nových senátorů.

Většina dopravců se s premiérem Milošem Zemanem dohodla na řešení krize v dopravě

Na devíti opatřeních, která by měla vyřešit současnou krizi v silniční dopravě, způsobené růstem cen pohonných hmot, se v pondělí dohodly tři ze čtyř dopravních svazů s premiérem Milošem Zemanem. Informaci generálního tajemníka největšího tuzemského sdružení Česmad Bohemia Martina Špryňara potvrdil mluvčí vlády Libor Rouček. Ke kompromisní dohodě, kterou premiérovi předložil Česmad minulý týden, se připojil Svaz podnikatelů v dopravě a s některými výhradami i Společenství autodopravců Čech a Moravy. S kompromisem naopak nesouhlasil Svaz řidičů.

Zatímco vedení Česmadu a svazu dopravy nebudou organizovat žádné protesty, Svaz řidičů spolu se spřízněnou Unií řidičů blokády nevyloučily. K připojení k dohodě si vzaly týdenní lhůtu na rozmyšlenou. Podle předsedy Svazu řidičů Haniho Baloushe požadavky z dohody dopravcům nevyhovují, neobsahují například základní požadavek svazu na regulaci cen pohonných hmot a zvyšují silniční daň pro starší vozy o 15 procent. Za nesmyslné označil zvýšení silniční daně pro starší vozy i předseda Společenství autodopravců Čech a Moravy Bedřich Danda. Vláda se v dohodě mimo jiné zavazuje, že předloží do konce roku novelu zákona o silniční dani, v příštím roce zachová současné sazby spotřební daně z pohonných hmot a v dalších letech bude postupovat v souladu s vývojem spotřební daně v Evropské unii.

Bezpečnostní rada státu: České republice nehrozí přímé nebezpečí terorismu

České republice v současné době nehrozí bezprostřední nebezpečí teroristických akcí. Po pondělním jednání Bezpečnostní rady státu to novinářům řekl její místopředseda a ministr zahraničí Jan Kavan. Rada se mimo jiné zabývala návrhem závazného postupu státu proti teroristům, který předložil společně s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Kavan si také stěžoval na pomalé bezpečnostní prověrky diplomatického sboru. Jak upozornil, dosud byla prověřena ani ne polovina všech diplomatů, kteří prověření potřebují. Bezpečnostní rada státu se chce tímto problémem zabývat na svém dalším zasedání za účasti šéfa Národního bezpečnostního úřadu, který je za prověrky zodpovědný.

Francouzský poslanec věří v rozšiřování EU počínaje rokem 2003

Evropská unie chce být připravena k přijetí nových členů od 1. ledna 2003 a je reálné, aby ze své strany tento úkol zvládla. Pak bude záležet na tom, která z kandidátských zemí bude na přijetí skutečně připravena. Prohlásil to v pondělí místopředseda výboru pro Evropskou unii francouzského Národního shromáždění Gérard Fuchs, který jednal v Praze se členy sněmovního výboru pro evropskou integraci. "Zůstávají nám, tedy Evropské unii i České republice a ostatním kandidátům, dva až tři roky práce, což je lhůta uznávaná všemi jako nezbytná pro dokončení příprav na rozšíření," řekl Fuchs v rozhovoru pro ČTK.

Gérard Fuchs vidí na české straně problémy především v oblasti životního prostředí, zvýšení finanční bezpečnosti, a v oblasti technicko-právní. "Tyto záležitosti rozhodně nejsou neřešitelné a pravidelné zprávy EU potvrzují, že Česká republika dosahuje každoročně v dané problematice výrazný pokrok," řekl francouzský poslanec.

SÚJB: Temelínský reaktor odstavilo nastavení parametrů zkoušky

Sobotní automatické odstavení prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) nebylo nehodou ani poruchou zařízení. Odstavení reaktoru způsobilo nastavení jedné z pěti nezávislých kontrolních funkcí bezpečnostního systému. Pro ČTK to v pondělí uvedl tiskový mluvčí SÚJB Pavel Pittermann s tím, že ČEZ nyní připravuje návrh změny pro provádění zkoušek na nízkých výkonových hladinách reaktoru.

Při zkoušce chlazení reaktoru přirozenou cirkulací vody v sobotu ráno kontrolní systém automaticky odstavil reaktor prvního bloku. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář ČTK řekl, že odstavení reaktoru a jeho přechod z prvního do třetího režimu byly plně v souladu s provozními předpisy. Událost podle SÚJB jadernou bezpečnost elektrárny neovlivnila.

Rakouští odpůrci Temelína v reakci na neplánované odstavení reaktoru požadují opětovné kontroly automatického řídícího systému JETE. "Je to důkaz toho, že reaktor musí být co možná nejrychleji odstaven a je nutné provést další testy," prohlásil Josef Pühringer z Hornorakouské iniciativy proti atomovému nebezpečí.

Odpor hornorakouských aktivistů proti Temelínu pokračuje

Odpor hornorakouských aktivistů proti jihočeské jaderné elektrárně Temelín pokračuje bez přerušení dále, ale blokády hranic se zatím konat nebudou. Shodli se na tom během pondělní schůzky v Linci představitelé všech politických stran zastoupených v hornorakouském zemském sněmu a protiatomových iniciativ. Jak napsala agentura APA, s případným obnovením hraničních blokád odpůrci jaderné energetiky počkají až na výsledek další schůzky českého premiéra Miloše Zemana a rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, která se má konat během prvního prosincového týdne.

Petici Zelených proti Temelínu podpořilo 7861 Rakušanů

Seznam požadavků a námitek Rakušanů ohledně jaderné elektrárny Temelín v pondělí odevzdali představitelé rakouských Zelených českému velvyslanci ve Vídni Jiřímu Grušovi. Součástí dopisu je i notářské potvrzení, že petici podpořil celkem 7861 obyvatel země. Zasláním speciálních zelených pohlednic do stranického sídla této nejmenší parlamentní strany mohli rakouští občané podpořit vznesení námitek týkajících se vlivu provedených stavebních změn elektrárny na životní prostředí. Petice především vyzývá české úřady, aby zastavily štěpnou reakci v temelínské elektrárně a přistoupily na takzvanou přestávku na rozmyšlenou.

Podle Güntera Verheugena je třeba vycházet ze závěrů WENRA

Při řešení rakousko-českého sporu kvůli Temelínu je třeba vycházet z očekávané zprávy expertní "atomové" skupiny Rady Evropské unie, která se opírá o závěry nezávislého sdružení západoevropských jaderných regulátorů (WENRA), řekl v pondělí na zasedání ministrů zahraničí EU Günter Verheugen, člen Evropské komise odpovědný za rozšíření. Podle mluvčího komise Jeana-Christophe Filoriho komisař také ocenil dialog mezi Českou republikou a Rakouskem v podobě prvního a plánovaného dalšího setkání premiérů Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela.

Zpráva WENRA zveřejněná začátkem listopadu se zmiňuje příznivě o úrovni bezpečnosti Temelína. Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová ocenila, že se Evropská komise Verheugenovým prostřednictvím zapojuje do řešení problému Temelína. Líbilo se jí také, že se komisař v ministerské debatě o rozšíření EU zmínil o jaderné bezpečnosti jako o velmi důležité podmínce, kterou Evropská komise zkoumá ve všech kandidátských zemích.

Rakouský prezident navštíví 28. listopadu Prahu

Rakouský prezident Thomas Klestil přicestuje 28. listopadu na pracovní návštěvu Prahy. Na programu bude setkání s jeho českým protějškem Václavem Havlem, s nímž bude hovořit mimo jiné o jaderné elektrárně Temelín. Informovala o tom v pondělí rakouská agentura APA s odvoláním na tiskové sdělení úřadu rakouského prezidenta.

Prezident Václav Havel dokončuje konzultace o ČNB

Prezident Václav Havel v podstatě dokončil konzultace o doplnění bankovní rady České národní banky. Podle mluvčího hlavy státu Ladislava Špačka má Václav Havel o jménech jasno a při případných dalších rozhovorech se bude ujišťovat pouze o tom, jestli zvolil dobře. Mezi odborníky, se kterými prezident konzultoval své rozhodnutí o obsazení funkce guvernéra Centrální banky, byli přední bankéři, finančníci a ekonomové. Václav Havel chce vedení České národní banky doplnit do konce listopadu letošního roku.

Obchodní bilance ČR se v říjnu propadla na 16,4 miliardy Kč

Na 16,4 miliardy korun z 6,0 miliardy v roce 1999 se letos v říjnu propadl schodek obchodní bilance České republiky. Záporné saldo vzniklo především ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků ve výši 14,4 miliardy Kč, z toho ve skupině nerostných paliv 9,4 miliardy korun. Aktuální údaje o vývoji zahraničního obchodu poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Říjnový deficit předčil odhady analytiků. Ti jej odhadovali na deset až 13 miliard korun. Za leden až říjen vykázala obchodní bilance České republiky pasívum 92 miliard korun, což o 57,6 miliardy více než ve stejném období loni.

Pražskému primátorovi Janu Kaslovi hrozí odchod z funkce

Pražský primátor Jan Kasl (ODS) ztratil důvěru většiny pražských zastupitelů ODS a hrozí mu odchod z funkce. Na pondělním večerním jednání klubu zastupitelů ODS totiž 14 z 20 přítomných poslanců odmítlo vyslovit Kaslovi důvěru. O jeho dalším osudu má v nejbližší době jednat vedení občanských demokratů, které ho do funkce po volbách v roce 1998 nominovalo. Po skončení jednání to řekl předseda klubu Petr Bratský a potvrdil to i Kasl. "Pokud grémium a předseda Václav Klaus řekne, že mám odejít, odejdu," řekl Kasl novinářům.

Francouzi a Portugalci nesmějí dovážet výrobky z hovězího masa do České republiky.

Francouzi a Portugalci nesmějí od úterý dovážet výrobky z hovězího masa do České republiky. Opatření Státní veterinární správy se vztahuje na maso, skot, embrya a masokostní moučku. Podle ředitele správy Josefa Holejšovského jde o ochranu před zavlečením nemoci šílených krav. Pro Velkou Británii a Švýcarsko platí obdobný zákaz už od roku 1994. U nás ani na Slovensku zatím podle Holejšovského nikdo neonemocněl nemocí BSE, která vzniká právě po požití masa nemocného skotu.

Ministr Miloš Kužvart udělil ceny za přínos pro životní prostředí

Cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund se v pondělí stali laureáty Ceny ministra životního prostředí. Cenu si podle šéfa resortu životního prostředí Miloše Kužvarta zaslouží za celoživotní dílo v publikační činnosti o životním prostředí. Spolu s oběma cestovateli ocenil na pražském Žofíně ministr za přínos pro životní prostředí a aktivní přístup k jeho ochraně a tvorbě předsedu Akademie věd České republiky Rudolfa Zahradníka a polistopadového ministra životního prostředí Ivana Dejmala. Cenu ministra životního prostředí 2000 získal za svůj vztah k životnímu prostředí a za celoživotní obranu demokracie a zásadovosti zpěvák a publicista Jaroslav Hutka, za obranu Krkonoš a za boj o demokracii byla oceněna Drahomíra Fajtlová.

Komplexní a zodpovědný přístup k problematice přibližování České republiky k Evropské unii v oblasti životního prostředí ocenil Kužvart u Jana Dusíka, který v současnosti působí jako zástupce ředitele odboru evropské integrace a zástupce zmocněnce ministra životního prostředí pro přijetí do Evropské unie.

Za ochranu přírody a krajiny a tvorbu životního prostředí Krkonoš získala ocenění ekologická Nadace Face. Cílem jejího projektu, který byl zahájen v roce 1992, je obnova lesního hospodářství v Krkonoších na místě porostů odumřelých v důsledku působení škodlivých imisí.

Lidé z 6. polní nemocnice dostali medaile za spolupráci s NATO

Medaile za službu ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí převzalo v pondělí v Praze z rukou ministra obrany Vladimíra Vetchého více než 80 příslušníků 6. polní nemocnice. Tato jednotka české armády pomáhala loni v Albánii, ale i v zemětřesením postiženém Turecku. Lékaři 6. polní nemocnice byli první českou jednotkou, která se podílela na práci NATO po vstupu České republiky do Aliance. Ministr Vetchý při předávání medailí, které uděluje vrchní velitelství NATO v Evropě, uvedl, že lékaři a personál nemocnice prokázali vysokou odbornou připravenost, když v zahraničí ošetřili přes 13.000 osob a provedli přes 2600 odborných zákroků.

Adra přivezla do bosenského Tešanje potraviny, šatstvo i nábytek

Osm tun mouky, tři tuny pšenice, tunu těstovin, dvě tuny sušeného mléka, ale také 40 matrací, šatstvo a starší nábytek odvezl do městečka Tešanj ve střední Bosně ředitel humanitární organizace Adra Rudolf Reitz. "Zásilku za téměř 390.000 korun jsem předal spolupracovníkům, kteří se v místě starají v současnosti zhruba o 20.000 běženců," řekl v pondělí ČTK Reitz, který se z výpravy vrátil v neděli. Dodal, že do Tešanje, kde se lavinovitě šíří epidemie žloutenky, se nevypravil s humanitární pomocí sám. "Dva tisíce vakcín proti žloutence typu A za 1,3 miliónu korun darovala a dopravila až do Bosny z iniciativy černohorského lékaře Alexandra Otaševiče žijícího v České republice česká pobočka zahraniční firmy, která vakcínu distribuuje.

V Argentině byla slavnostně odhalena socha T.G. Masaryka

Pomník československého prezidenta Tomáše Garriguea Masaryka byl v neděli slavnostně odhalen ve městě Presidencia Roque Saenz Peňa v argentinské provincii Chaco. ČTK to v pondělí oznámilo ministerstvo zahraničích věcí České republiky. Náklady na postavení pomníku se sochou, která je dílem argentinské sochařky českého původu Vlasty Šimkové, byly hrazeny ze sbírky krajanského sdružení.

Presidencia Roque Saenz Peňa je hlavním centrem české komunity v provincii Chaco, která čítá několik tisíc Čechů hlásících se k vlasti svých předků. Pozdravný dopis krajanům při příležitosti odhalení sochy zaslal prezident České republiky Václav Havel.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo mrholení, na hřebenech hor sněžení. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 stupňů, na horách v 1000 metrech kolem 3 stupňů Celsia.