Zprávy úterý, 21. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Prezidentova nedělní únava nebyla zřejmě příznakem onemocnění

Únava, kvůli níž prezident Václav Havel zkrátil víkendovou návštěvu Vatikánu, nebyla podle všeho prvním příznakem virového onemocnění, jak se jeho lékaři obávali. Prezident se dnes už cítí lépe a jeho lékař Ilja Kotík mu pouze doporučil jeden až dva dny odpočinku. "Myslím, že by to mělo být všechno v pořádku, ale nechci to ještě zakřiknout," řekl Kotík. Lékaři zůstávají ve střehu, podávají prezidentovi vitamíny, má doporučeno užívat v případě potřeby Paralen. Ostražitost je podle lékařů na místě, protože prezidentovy plíce jsou oslabené po neléčených zápalech a po operaci zhoubného nádoru. Kotík je spokojený i s tím, že se prezidentovi daří postupně shazovat přebytečné kilogramy. Snížení váhy o deset kilogramů a zlepšení tělesné kondice jsou podmínkou, aby Havlovi mohli lékaři vyoperovat břišní kýlu. Odstranění kýly by se dalo podle rakouského operatéra Ernsta Bodnera uskutečnit i při lokálním umrtvení, protože celková narkóza by zvýšila riziko případných komplikací, které se u Havla vzhledem k jeho podlomenému zdraví objevují. Prezident o odstranění kýly velmi stojí, ale ne všichni jeho lékaři jsou pro operaci.

Bezpečnostní rada státu bude hovořit o bezpečnostní strategii

Zpráva o naplňování bezpečnostní strategie a porovnávání strategické koncepce NATO s bezpečnostními dokumenty České republiky budou tématy úterního jednání Bezpečnostní rady státu. Bezpečnostní rada se sejde ve Strakově akademii v Praze po jednání Poslanecké sněmovny. Projednávat se bude i zpráva o průběhu a výsledcích summitu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě v Istanbulu. Členové rady budou informováni i o zasedání ministrů zahraničí a obrany států Severoatlantické aliance a o dalších tématech. Letos přijatá Bezpečnostní strategie České republiky je základním dokumentem, určujícím priority dalšího vývoje českého bezpečnostního systému.

Armáda bude i nadále usilovat o výstavbu vysílače na vrchu Vysoký roh

Armáda bude i nadále usilovat o výstavbu vysílače na vrchu Vysoký roh v Chráněné krajinné oblasti Pálava na Břeclavsku, kterou před časem z důvodu ochrany přírody zamítlo ministerstvo životního prostředí. Řekl to náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý. Dodal, že lokalita je natolik strategicky významná, že armáda musí bojovat i nadále o zřízení vysílače. Zdůraznil, že technika je bezobslužná a není nutné k ní přijíždět těžkými vozy, které by způsobovaly erozi půdy. Požadavkem ekologů ale je, aby budova nenarušila krajinný ráz. Mělo by se tedy jednat o přízemní selské stavení se sedlovou střechou. Ochranáři také chtějí, aby o objektu společně jednala ministerstva obrany, životního prostředí a dopravy a spojů. V pálavských kopcích stojí již několik vysílačů. Také to je jeden z důvodů, proč se ochranářům záměr vybudovat další objekt, který by mohl sloužit k podobným účelům, nelíbí.

Jan Zahradil poslanecký den bojkotoval, Václav Klaus přijal tři občany

Neobvykle rušno bylo po 10 hodině u vchodu do Poslanecké sněmovny. Z iniciativy signatářů výzvy "Děkujeme, odejděte!" se zhruba 30 převážně starších občanů rozhodlo využít dnešního poslaneckého dne k návštěvě svých zákonodárců zvolených v Praze. Brzy se ale ukázalo, že jejich záměr nepůjde realizovat tak snadno. "Chceme poslancům popřát hezké Vánoce a požádat je, aby svými výroky nerozdělovali naši společnost," řekl novinářům jeden z autorů výzvy Igor Chaun. Záhy ale on i jeho kolegové Martin Mejstřík, Vratislav Řehák a Pavel Lagner zjistili, že z poslanců ODS mají v budově svou poslaneckou kancelář a zároveň jsou přítomni jen šéf sněmovny Václav Klaus a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil. Zahradil na protest proti "intelektuálnímu teroru" autorů výzvy dnešní poslanecký den bojkotoval a věnoval se jiné práci. Klaus přítomným vzkázal, že v 11hodin přijme jednoho jejich zástupce. Nakonec do Klausovy pracovny vstoupili tři občané. Organizátoři akce připustili, že dnešní návštěva poslanců byla jen zkušební a značně improvizovaná. V novém roce však chtějí i nadále politiky "obtěžovat" se svými názory a dotazy. V lednu má z výzvy vzniknout občanské sdružení.

Ke stávce v pražské ČKD Dopravní systémy se připojilo 1200 zaměstnanců

Celkem 1200 zaměstnanců se připojilo k jednodenní výstražné stávce, kterou v pražské společnosti ČKD Dopravní systémy vyhlásili kvůli nevyplaceným mzdám tamní odboráři. Účastníci manifestace drželi transparenty s nápisy "Chceme 12 platů", "Metro pro Prahu hladoví nevyrobí", "Naše děti mají hlad" a "Sytý hladovému nevěří". Zaměstnance z ČKD Dopravní systémy přijeli podpořit i pracovníci brněnského Zetoru a letňanské Avie. Dopravní systémy dluží svým 1600 zaměstnancům na platech celkem 76 miliónů korun. Zličínský podnik nemá na výplaty mezd, především mu ale scházejí peníze na zajištění výroby. Odboráři na manifestaci pracovníky ČKD vyzvali, aby se zúčastnili úterního shromáždění před Poslaneckou sněmovnou.

Odborový předák Falbr očekává v úterý před sněmovnou 2000 až 3000 lidí

Dva až tři tisíce lidí, kteří již několik měsíců nedostávají mzdy nebo jejich část, přijdou podle odhadu odborářů demonstrovat svou nespokojenost v úterý dopoledne k Poslanecké sněmovně. Novinářům to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr, který však několikrát zdůraznil, že demonstrace by měla mít civilizovanou formu. Falbr uvedl, že dostal dopis od předsedy sněmovny Václava Klause, který jej v něm vyzval k veřejnému dialogu s odboráři; dialog, který Falbr přijal, by se měl uskutečnit "na půdě Českomoravské konfederace odborových svazů , nikoli na ulici" zřejmě na začátku příštího roku. Při úterní demonstraci bude podle Falbra Malostranské náměstí "zónou hlasitých projevů", zatímco Sněmovní ulice "zónou klidu".

Ministr Grulich se přiklání k tomu, aby vláda dala Zetoru další úvěr

Ministr vnitra a bývalý zaměstnanec brněnského Zetoru Václav Grulich se domnívá, že situaci tohoto podniku, který má od začátku roku vážné problémy, by měla vláda řešit poskytnutím dalšího úvěru. Podnik Zetor je podle něj výjimečný tím, že je jediným výrobcem traktorů v České republice. Částka, kterou by Zetor potřeboval na zaplacení dluhů po lhůtě splatnosti, vyplacení dlužných mezd zaměstnanců a pro zajištění výroby na půl roku, odhadl Grulich na 1,2 miliardy korun. Za tu dobu by měl management ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a financí najít strategického partnera. Připustil, že v současnosti o žádném strategickém partner, který by měl zájem o vstup do Zetoru, neví. Zetor má dlouhodobé potíže s financováním výroby a od června nevyplácí svým zaměstnancům plnou mzdu. Společnost očekává letos ztrátu více než jednu miliardu korun a podle poslance ČSSD Jiřího Václavka činí dluh na mzdách asi 80 miliónů korun. Další obnovení výroby by si vyžádalo až jednu miliardu korun. Letos skončí hospodaření Zetoru ztrátou převyšující miliardu korun.

Senátor Žantovský odmítl kritiku, že veřejně mluví o tajných službách

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michael Žantovský se ohradil proti obviněním poslance Jana Klase, že svými veřejnými tvrzeními o údajné intenzívní činnosti východních tajných služeb na území České republiky znemožnil řadu protiakcí české kontrašpionáže. Senátor dnes Klasovy názory zpochybnil. Podle něj obecná konstatování o bezpečnostních hrozbách nemohou narušit akce kontrašpionáže. Žantovský upozornil, že nic jiného než taková obecná konstatování neučinil. Zdůraznil také, že branné výbory obou parlamentních komor se musejí bezpečnostním hrozbám věnovat a zabývat se jimi.

Jan Kasal povede dva měsíce politickou radu čtyřkoalice

Předseda KDU-ČSL Jan Kasal se na dva měsíce ujal vedení politické rady čtyřkoalice, kterou tvoří vedle lidovců Unie svobody, Demokratická unie a Občanská demokratická aliance. Vysvětlil, že ve vedení rady se postupně vystřídají všichni předsedové stran sdružených ve čtyřkoalici. Rada pracuje v poměrném zastoupení a jejím úkolem je formulovat aktuální politická stanoviska. Výsledkem její práce by měly být společné programové a politické výstupy, doplnil Kasal. Předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík věří, že střídání šéfů a místopředsedů stran čtyřkoalice v její politické radě napomůže při hledání osobnosti pro funkci stínového premiéra.

Drogu, kvůli níž čelí syn senátora Žantovského obvinění, určí expertiza

Druh a množství drogy, kvůli níž vyšetřovatel obvinil patnáctiletého syna senátora Michaela Žantovského Jonáše a další dva mladistvé z trestných činů, má určit kriminalistická expertiza. Její výsledky by mohla znát policie koncem týdne. Policie tak zatím oficiálně nepotvrdila, že šlo o marihuanu. Jonáš Žantovský čelí spolu s dalším mladíkem obvinění z šíření toxikomanie. Třetího mladistvého vyšetřovatel viní z nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Tento mladík je ve vazbě. Senátor Žantovský nechce případ až do jeho uzavření komentovat; tvrdí ovšem, že policie u jeho syna nenašla drogy a že ho nepřistihla při žádné trestné činnosti. Zatčení bylo podle policie výsledkem dlouho připravované akce, na níž policisté spolupracovali s Národní protidrogovou centrálou.

Centrum Prahy letos čekají velkolepé silvestrovské oslavy

Velkolepé silvestrovské oslavy v centru Prahy čekají letos na všechny, kteří se rozhodnou přivítat příchod roku 2000 pod širým nebem. Na čtyřech scénách umístěných na Staroměstském a Václavském náměstí, Havelském trhu a před Stavovským divadlem vystoupí během posledního dne roku známí umělci. První silvestrovský ohňostroj uvidí Pražané a návštěvníci metropole již v 18:00 na Staroměstském náměstí. Od 23:40 do 23:50 uvidí lidé, kteří přijdou oslavit příchod nového roku na Staroměstské náměstí, velkolepou laserovou show. Po ní bude o půlnoci následovat desetiminutový ohňostroj nad Václavským náměstím, který po dvou minutách doplní velký dvanáctiminutový ohňostroj z Letné. Dvě minuty po půlnoci se zároveň rozzáří světelnými efekty obloha nad budovou magistrátu. To vše doprovodí padající ohně z Týnského chrámu na Staroměstském náměstí a z Národního muzea na Václavském náměstí. Ve 23:57 pronese na Staroměstském náměstí pražský primátor Jan Kasl v několika jazycích slavnostní přípitek a poté zazní hymna v podání zpěvačky Marty Kubišové.

A ještě krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy sněhové přeháňky, zejména na severu a východě republiky. Nejvyšší denní teploty mínus 3 až plus 1 stupeň, v 1000 metrech na horách kolem mínus 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.