Zprávy úterý, 21. září 1999

A nyní podrobně:

Vláda schválila druhou verzi návrhu státního rozpočtu na příští rok

Druhá verze návrhu státního rozpočtu na rok 2000, kterou schválila v pondělí vláda a kterou odešle k posouzení Poslanecké sněmovně, počítá s příjmy 594 miliard a výdaji 633,8 miliardy korun. První návrh obsahoval příjmy 567,9 a výdaje 607,6 miliardy korun. Ministerstvem financí původně navržený deficit 39,8 miliardy Kč zůstane zachován. Na tiskové konferenci po skončení jednání vlády to řekl ministr financí Pavel Mertlík

Podporu rozpočtu slibují předem jen sociálnědemokratičtí poslanci

Opoziční parlamentní strany budou o svém stanovisku k vládnímu návrhu státního rozpočtu na příští rok teprve jednat. Z ankety, kterou v pondělí mezi zástupci jednotlivých poslaneckých klubů ČTK provedla, vyplývá, že kabinet může zatím najisto počítat pouze s hlasy 74 sociálnědemokratických zákonodárců. Jejich podpora ale ke schválení rozpočtu nestačí.

Srpnová obchodní bilance

Schodek více než 3 miliardy korun, to je výsledek sprnové obchodní bilance. Ve srovnání se stejným měsícem loňského roku vzrostl dovoz o 13 procent a vývoz o 16.4 procenta. Od počátku tak činí pasívum obchodní bilance téměř 35 miliardy korun.

Středočeská ČSSD vyzvala vicepremiéra Lánského k rezignaci

Středočeský výbor ČSSD písemně vyzval vicepremiéra Egona Lánského, aby zvážil další setrvání ve funkci. Oznámil to v pondělí předseda středočeských sociálních demokratů Milan Urban. Jak uvedl místopředseda středočeské ČSSD Richard Dolejš, důvodem k rezignaci by mělo být nejen to, že dosud nevysvětlil finanční operace spojené s jeho kontem v Rakousku, ale i celkové působení ve vládě. Středočeši také kritizují nízké tempo přibližování naší země k Evropské unii, za které Lánský odpovídá.

Premiér Miloš Zeman se nebude řídit požadavkem středočeské organizace ČSSD, která vyzvala vicepremiéra Egona Lánského k rezignaci. Hodlá vycházet z hodnotící zprávy Evropské komise a ze správního řízení, které provádí Česká národní banka. Oba dokumenty by měly být známy začátkem října. Zeman se za kritiku svého místopředsedy na středočeské sociální demokraty nezlobí a nepovažuje ji za úder z vlastních řad. Zdůraznil však, že jde o kritiku jedné z mnoha regionálních organizací.

Sněmovna se zřejmě bude zabývat třemi návrhy na změnu Ústavy

V Poslanecké sněmovně se pravděpodobně sejdou současně tři návrhy na změnu Ústavy. Podle lidoveckého senátora Jiřího Stodůlky se poslanci budou zabývat návrhem ústavních změn z dílny společné komise ODS a ČSSD, změnami, které navrhují senátoři, ale také oprášeným vládním návrhem z loňského dubna. Stodůlka zdůraznil, že jediným společným bodem všech návrhů je otázka ztráty mandátu poslanců a senátorů v případě jejich pravomocného odsouzení či trestního stíhání. Návrh, který předložila společná komise ODS a ČSSD v rámci takzvané opoziční smlouvy, podle Stodůlky v podstatě řeší pouze omezení prezidentských pravomocí. Naproti tomu senátní návrh zpřesňuje zákonodárný proces upravený v Ústavě s ohledem na postavení Senátu a Poslanecké sněmovny.

Trestní stíhání bývalého předsedy FNM bylo zastaveno

Policejní vyšetřovatel zastavil trestní stíhání bývalého předsedy Fondu národního majetku Romana Češky. Jak upřesnil mluvčí fondu Otakar Veverka, Češka byl od letošního ledna stíhán v souvislosti s privatizací Královopolských strojíren pro podezření z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle dostupných informací měl překročit zákon tím, že brněnské firmě Kenap Královopolská Group vrátil nevratnou kauci, téměř 50 miliónů korun, uhrazenou při privatizaci. Češku obvinil brněnský vyšetřovatel 18. ledna. Později byl případ postoupen Obvodnímu úřadu vyšetřování pro Prahu 2, který stíhání v pondělí zastavil.

Vyplacení mezd se dožadovalo 400 lidí z ČKD Dopravní systémy

Přibližně 400 zaměstnanců akciové společnosti ČKD Dopravní systémy se dnes dopoledne sešlo před budovou závodu a požadovalo doplacení dlužních mezd. Zaměstnanci za poslední čtyři měsíce dostali pouze jednu mzdu. Delegace odborové organizace ČKD Dopravní systémy se rozhodla předat vládě a Konsolidační bance, která je majoritním vlastníkem společnosti, prohlášení s požadavky zaměstnanců. V prohlášení vedle doplacení mzdy zaměstnanci požadují, aby zástupci vlády urychleně jednali s představiteli Konsolidační banky o řešení situace v ČKD Dopravní systémy. Vládu také vyzvali, aby vytvořila právní normy, které by nutily zaměstnavatele pod hrozbou sankcí vyplácet mzdy.

Zaměstnanci ČKD Dopravní systémy se svých platů zřejmě dočkají

Pracovníci podniku ČKD Dopravní systémy, kteří v pondělí demonstrovali před budovou závodu za vyplacení svých dlužných mezd, se svých peněz nejspíše brzy dočkají. Premiér Miloš Zeman na pondělní tiskové konferenci řekl, že Česká spořitelna poskytne podniku úvěr, ze kterého by měly být dlužné mzdy vyplaceny. Premiér ale za perspektivní řešení problémů podniku, který svým zaměstnancům za poslední čtyři měsíce vyplatil jen jeden plat, považuje jen příliv zahraničního kapitálu.

ČR podpoří reformní úsilí Annana při přeměně OSN

Česká republika podpoří reformní úsilí generálního tajemníka OSN Kofiho Annana při přeměně této organizace. Prohlásil to šéf naší diplomacie Jan Kavan v New Yorku, kde se účastní 54. zasedání Valného shromáždění OSN. Ministr dále zdůraznil, že ČR bude na zasedání klást důraz na lidská práva a na roli OSN při řešení krizí, jaká se odehrála například v Kosovu. Kosovská krize podle ministra prokázala, že je také nutné modernizovat systém Rady bezpečnosti OSN, který je uzpůsoben situaci, která panovala po druhé světové válce, ale již nevyhovuje stavu po ukončení studené války.

Zpravodaj OSN poradil občanům Matiční ulice trpělivost a dialog

Trpělivost a dialog poradil zvláštní zpravodaj Komise OSN pro lidská práva Maurice Glele-Ahanhanzo obyvatelům obou stran Matiční ulice v ústecké městské části Neštěmice. Sám také velkou trpělivost projevil, když přes 90 minut pozorně poslouchal často rozporným informacím občanů z obecních bytů i z rodinných domků. Glele-Ahanhanzo uvedl, že do Ústí nad Labem přijel, aby na místě prostudoval situaci v Matiční ulici. Podnětem k tomu byla podle něj stížnost na diskriminaci Romů v České republice. Komisař uvedl, že jeho zprávu, která bude obsahovat analýzu a jeho doporučení, projedná Komise OSN pro lidská práva příští rok v březnu.

Šéf lotyšského parlamentu bude jednat o přípravách na vstup do EU

Především o přípravách na vstup do Evropské unie bude s představiteli ČR jednat předseda lotyšského parlamentu Janis Straum, který přiletěl v pondělí do Prahy na pozvání Senátu. "Vztahy mezi Českou a Lotyšskou republikou jsou velmi intenzivní a velmi dobré jak v rovině politické, tak hospodářské. Důvodem pro tato setkání je to, aby tyto dobré vztahy pokračovaly a pokud možno se dále rozvíjely," řekla ČTK předsedkyně Senátu Libuše Benešová.

Pokračuje vyšetřování kolem vyloupení Klausovy vily

Předměty za 4 milióny korun ukradli zloději ve vile předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause. Pachatelé zatím policii unikají. Podle vyšetřovatelů nic nenasvědčuje tomu, že by Klausovo oloupení mělo politický motiv.

Ministerstvo nevyloučilo návrat Hrubého na místo ředitele Štiřína

Ministerstvo zahraničí v pondělí nevyloučilo, že by se do funkce ředitele Konferenčního centra ve Štiříně u Prahy mohl vrátit Václav Hrubý, kterého z ní bez udání důvodů počátkem září odvolalo. Proti odvolání Hrubého vyjádřil v neděli protest houslista Josef Suk, protagonista exkluzivních hudebních programů ve štiřínském zámku. Tiskový odbor ministerstva ČTK oznámil, že se Hrubý může do funkce případně vrátit, nepotvrdí-li se závěry nezávislého šetření, které "vnesly pochybnosti o způsobu hospodaření" této státní příspěvkové organizace.

Hrubý v pondělí ČTK řekl, že kontrolu v jím řízené organizaci uskutečnilo ministerstvo na základě anonymu a že byla "nestandardní". Najal ji ředitel provozní sekce Karel Srba, pověřená osoba byla zmocněna bez uvedení rozsahu kontroly a k závěrům se Hrubý nemohl vyjádřit, protože je dosud neobdržel.

The Observer o Havlovi: Smutný úpadek hrdiny sametové revoluce

Úryvky z připravované knihy Johna Keanea "Václav Havel: Politická tragédie o šesti dějstvích" začal otiskovat britský nedělník The Observer. První ze série ukázek rekapituluje události od podzimu 1996, kdy Havel těžce onemocněl. List připomíná roli Dagmar Veškrnové v prezidentově léčení i to, jak Havel všem vyrazil dech, když se s ní osm dní po propuštění z nemocnice tajně oženil. Kniha vyjde v nakladatelství Bloomsbury příští měsíc.

Podmínky soutěže na český pavilón EXPO splnilo dvacet zájemců

Celkem 45 soutěžních návrhů a scénářů na českou expozici na Všeobecné světové výstavě EXPO 2000 v německém Hannoveru obdržela do pondělní uzávěrky veřejné soutěže kancelář generálního komisaře účasti ČR na výstavě Vlastimila Ježka. Podle něj jen dvacet z nich však splnilo podmínky zadání. Tento závěr ještě musí potvrdit hodnotící komise, která by příští pondělí měla vybrat konečného vítěze soutěže. Členy sedmnáctičlenné komise jsou vedle Ježka například generální ředitel Národní galerie Milan Knížák, ředitel Národního divadla Jiří Srstka, režisér Jan Kačer, místopředsedkyně Senátu Jaroslava Moserová nebo nově zvolený senátor Václav Fischer.

IVVM: Důvěra v Havla roste, Zemanovi a Klausovi lidé věří méně zprávě

Zatímco důvěra občanů v prezidenta Václava Havla od června vzrostla, popularita předsedů nejsilnějších politických stran, premiéra Miloše Zemana a předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause ve stejném období poklesla. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Popularita Zemana, kterému věří 20 procent lidí, se snížila o devět procent, stejně jako v případě Klause, kterému důvěřuje 21 procent populace. Prvenství na žebříčku oblíbenosti si od června udržuje místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková, které nyní věří 62 procent obyvatel. O jedno procento méně získal její stranický kolega Stanislav Gross.

Prezidentovi důvěřuje 55 procent lidí, vládě 21 procent

Poprvé v tomto roce více než polovina Čechů důvěřuje prezidentskému úřadu. Podle výzkumu, který na přelomu srpna a září uskutečnil Institut pro výzkum veřejného mínění, věřilo prezidentovi 55 procent dotázaných. Důvěru ve vládu mělo 21 procent občanů. Poslanecké sněmovně věřilo 19 procent a Senátu jen 12 procent lidí. Naopak nedůvěřovalo prezidentovi výrazně méně lidí než dalším ústavním institucím, a to 42 procent. Vláda neměla důvěru 75 procent dotázaných, sněmovna 76 procent a Senát 78 procent lidí.

Občané ČR vidí zdroje úspor státního rozpočtu ve výdajích na státní aparát

Zdroje úspor státního rozpočtu vidí občané České republiky především ve výdajích na státní aparát, na parlament a politické strany. Vyplývá to ze zářijového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Omezení výdajů na státní aparát staví na první místo 33 procent dotázaných, snížení nákladů na parlament a politické strany 25 procent respondentů. Úspory spojené s fungováním parlamentu a politických stran nejčastěji figurují i v návrzích uváděných na druhém místě. Deset procent občanů je pro úspory v oblasti obrany, bezpečnosti země, sedm procent se vyslovilo pro redukci sociálních dávek. K častěji uváděným návrhům se podle IVVM zařadil i požadavek nepodporovat špatně řízené krachující podniky.

Simulátor sloužící k přípravě personálu byl převezen do Temelína

Od 6. prosince bude v budově školicího střediska Jaderné elektrárny Temelín zahájen výcvik posádek prvního výrobního bloku na simulátoru, který je přesnou kopií blokové dozorny temelínské elektrárny. Podle mluvčího JE Temelín Milana Nebesáře byl v pondělí dokončen transport jednotlivých částí simulátoru a panely blokové dozorny nyní montují pracovníci firmy ORGREZ SC, která simulátor vyrobila.

Odborníci na ekologii Antarktidy se sejdou ve Valticích

Ekologie pobřežních antarktických oáz je hlavním tématem mezinárodního sympózia, které v úterý začíná ve Valticích na Břeclavsku. Zúčastní se ho odborníci na klimatologii, botaniku, geografii a ekologii z ČR, Německa, Velké Británie, Japonska, Itálie, Polska a Slovenska.

Aktivní život je podle odborníků cestou k důstojnému stáří

Aktivním životním stylem seniorů se zabývá konference pracovníků v sociálních službách, která byla v pondělí zahájena na pražském magistrátu. Na třídenní konferenci se sjeli představitelé státních, nestátních i církevních institucí, kteří prosazují myšlenku, že aktivita seniorů je cestu k jejich důstojnému stáří.

Festival Prix Bohemia Radio bude od 26. do 30. září v Poděbradech

Na zábavné pořady je zaměřena hlavní a mezinárodní kategorie festivalu rozhlasové tvorby v Poděbradech. Pod názvem Prix Bohemia Radio se uskuteční od 26. do 30. září. Letos nabídne účastníkům i veřejnosti čtyři desítky zábavných a dalších 30 publicistických pořadů a 13 rozhlasových her.

Gustav Brom Big Band zahájí oslavy 60 let trvání

Oslavy šedesáti let trvání zahájí slavný jazzový orchestr Gustav Brom Big Band 23. září koncertem v pražském Národním domě na Vinohradech. Těleso tvořené nejlepšími českými a slovenskými instrumentalisty a vedené Vlado Valovičem vystoupí podle agentury NKL s hosty Peterem Lipou, Adrianou Bartošovou, Milošem Jurkovičem a Bercem Baloghem. Proslulý český jazzman, kapelník a skladatel Gustav Brom svůj první profesionální orchestr založil v roce 1940. Zemřel ve věku 74 let v září 1995. Soubor pod jeho nepřetržitým vedením absolvoval více než 250 zahraničních turné a jeho nahrávky se objevily na více než 570 titulech zvukových nosičů.

Na pražském Výstavišti se uskuteční přehlídka tetovacích salónů

České i zahraniční tetovací salóny se představí na druhém ročníku přehlídky tetování, která se uskuteční koncem týdne na pražském Výstavišti. Festival pořádají společnosti Red & White Promotion a Tattoo Fantasy Berlin.

Sport

V dohrávaném střetnutí 7. kola první fotbalové ligy Bohemians hrál s Teplicemi bez branek 0:0, Slavia vyhrála nad Sigmou Olomouc 2:0 a je tak na prvním místě v tabulce před Spartou a Petrou Drnovice.

Poprvé v historii se na svazích v České republice pravděpodobně zastaví Světový pohár v alpském lyžování. Obří slalom a slalom speciál žen by se měl objevit v sezóně 2002/2003 ve Špindlerově Mlýně. Příslib k pořádání Světového poháru Česká republika získala od Kurta Hocha, šéfa sjezdové sekce Mezinárodní lyžařské federace.

Po čtyřech rozjížďkách z jedenácti je česká jachtařka Lenka Šmídová na předolympijské regatě v Sydney ve třídě Evropa třetí, o místo horší je v zatím hodnocení třídy Finn Michal Maier. Přesně rok před zahájením olympijského závodu testuje vodu v přístavu v Sydney v jedenácti lodních třídách přes sto jachtařů.

Motokrosař Miroslav Kučírek se stal suverénním vítězem víkendového třetího podniku mistrovství České republiky třídy 250 - 500 ccm, který se uskutečnil ve Stříbře. Na druhém místě skončil vedoucí jezdec průběžného pořadí Martin Žerava, jenž si tak upevnil vedení, třetí se stejným počtem bodů dojel Petr Bartoš.

Hokejista Vladimír Vůjtek si z přípravného utkání Atlanty proti New Yorku Rangers odnesl vážné zranění v obličeji. Vůjtek byl zasažen bruslí Rusa Kamenského, která mu způsobila hlubokou tržnou ránu. Český hokejista byl okamžitě přepraven do nemocnice, kde se podrobil operaci. Lékaři se mu na sále věnovali jedenadvacet hodin a na zašití rány potřebovali více než sto stehů.

Krátce o úterním počasí:

Většinou oblačno, místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 20 až 24 stupňů. Jižní až jihozápadní vítr 4-8 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.