Zprávy úterý, 22. června 1999

A nyní zprávy podrobné:

Havel asi jako první prezident země NATO navštíví poválečné Kosovo

Zřejmě prvním prezidentem členské země Severoatlantické aliance, který navštíví jugoslávskou provincii Kosovoé po ukončení bombardování, bude v neděli český prezident Václav Havel. Nemá však pozvání do Jugoslávie od jejího prezidenta Slobodana Miloševiče a nepřijede do Kosova ani jako vrchní velitel ozbrojených sil České republiky, protože první čeští vojáci mezinárodních sil KFOR dorazí do oblasti až několik dnů po něm. Havel se chce do Kosova vypravit proto, aby se přesvědčil, jak se v této oblasti daří vytvořit podmínky k občanskému soužití a demokratizaci. To měla za cíl mezinárodní akce, kterou Česká republika podpořila, uvedl Havel po pondělní schůzce s makedonským prezidentem Kiro Gligorovem v Praze.

Česká jednotka, která se začlení do mírových sil KFOR v Kosovu, se vydá na cestu 28.června a o čtyři dny později se bude hlásit pod velení mise OSN. Novinářům to v pondělí v Prostějově oznámil ministr zahraničí Jan Kavan, který navštívil vojáky připravující se na plnění úkolů na Balkáně. "Myslím, že jednotka je dobře připravena, a dá se s velkou pravděpodobností předpokládat, že nás bude dobře reprezentovat a potvrdí reputaci, kterou získal náš prapor v Bosně," uvedl ministr po ukázce bojové činnosti a krátké besedě s vojáky.

Do jihosrbského Kosova odjede také desítka českých kriminalistů

Ministerstvo vnitra vypraví do jugoslávské provincie Kosovo deset kriminalistů, kteří by se zde věnovali objasňování masakrů a porušování lidských práv za kosovské války. O vyslání policistů do Kosova požádal nedávno Českou republiku odbor mírových sil sekretariátu OSN. ČTK o tom v pondělí informoval ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker s tím, že "ministerstvo vnitra doporučuje do zmíněné operace vyslat kompletní jednotku odborníků-kriminalistických expertů na problematiku ohledání místa činu," vysvětlil Decker.

Kiro Gligorov pozval pražského primátora k návštěvě Skopje

Pozvání do makedonského hlavního města Skopje obdržel od prezidenta Makedonie Kiro Gligorova oplátkou za srdečné přijetí v Praze pražský primátor Jan Kasl. "Příští rok bude v Praze rokem kultury, a tak si budeme pravděpodobně více hledět domácích povinností, ale v roce 2001 či později pozvání s velkou radostí přijmeme," uvedl v Brožíkově síni Staroměstské radnice, kde makedonského hosta přijal, ve svém poděkováníJan Kasl. Gligorov na Staroměstské radnici připomněl komplikovanou a strastiplnou historii několika posledních let na Balkáně i současnou obtížnou situaci své země, postižené důsledky války v sousedním Kosovu.

Hoat poděkoval české vládě za podporu demokratizace Vietnamu

O politické situaci ve Vietnamu, tamním porušování lidských práv a utlačování komunistickým režimem hovořili v pondělí náměstek ministra zahraničí Martin Palouš a vietnamský disident Doan Viet Hoat. Hoat, jehož návštěvu v České republice pomohla uspořádat nadace Člověk v tísni, poděkoval Paloušovi za podporu, kterou Česká republika poskytla demokratizaci Vietnamu. Disident, odsouzený ve Vietnamu k 15 letům vězení za vydávání ilegálního sborníku Freedom Forum, ČTK řekl, že Česká republika dává dobrý příklad nenásilného přechodu od autoritativního režimu k demokracii a svobodě.

Své kandidáty do Senátu zveřejní strany až koncem týdne

Ještě týden mají politické strany na vybírání kandidátů do doplňovacích senátních voleb. Až 28.června musejí s definitivní platností oznámit, komu svěří úlohu probojovat se do horní parlamentní komory. Dosud žádná strana oficiálně kandidáta neoznámila, přesto média už několik dní skloňují řadu více či méně pravděpodobných jmen. Například ODS má seznam pěti vážných kandidátů, který bude ještě o několik jmen doplněn. Definitivní slovo ve výběru kandidáta bude mít páteční výkonná rada. "Svého leadra ODS tají i proto, že v minulosti předčasným zveřejněním kandidátů utrpěla," uvedla předsedkyně Senátu Libuše Benešová.

Politické grémium PS bude debatovat o průběhu nadcházející schůze dolní komory parlamentu

Debata o průběhu schůze Poslanecké sněmovny, která má začít 29.června a svým rozsahem a obsahem se zařadí mezi nejobsáhlejší, bude náplní úterního jednání politického grémia dolní parlamentní komory. Narozdíl od předchozích obdobných jednání se schůzky tentokrát mají zúčastnit vedle předsedy a místopředsedů sněmovny a zástupců poslaneckých klubů i šéfové všech pěti stran zastoupených ve sněmovně. Sekretariát jejího předsedy Václava Klause, který počátkem června ostatní stranické šéfy na schůzku pozval, v pondělí na dotaz ČTK uvedl, že z jednání se omluvil šéf ČSSD a premiér Miloš Zeman, kterého zastoupí statutární místopředseda strany Vladimír Špidla.

Špidla navrhuje opatření, která by měla snížit nezaměstnanost

Opatření, která by měla snížit nezaměstnanost lidí na okraji společnosti, předloží ve středu vládě ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Dokument obsahuje nejen kursy pro dlouhodobě nezaměstnané, které jim mají pomoci obnovit pracovní a společenské návyky, ale zabývá se i prevencí nezaměstnanosti už od školních lavic, počítá například se zavedením školních asistentů a předmětu "volba povolání". Milena Blatníková z ministerstva práce a sociálních věcí k tomu v pondělí ČTK řekla, že opatření částečně rozpracovávají Národní plán zaměstnanosti. Zabývají se pomocí lidem, kteří dosáhli jen základního vzdělání a pocházejí z těžkých sociálních poměrů nebo nemají vhodnou kvalifikaci. Předmět "volba povolání má děti nejen připravovat na to, že si jednou budou muset sehnat práci, ale má je učit i orientaci na trhu práce a v dalších životních situacích. Školní asistent by měl být prostředníkem mezi učiteli a dětmi ze slabších sociálních vrstev. Měl by se snažit vést tyto děti k tomu, aby se alespoň něčemu vyučily a neodcházely do života jenom se základním vzděláním, vysvětlila Blatníková.

Energetickou politikou státu se bude zabývat středeční výjezdní zasedání vlády

Energetické politice státu, kterou ve středu projedná vláda na výjezdním zasedání v Ostravě, vytýká ministerstvo životního prostředí snahu o obnovení těžby uranu a otevření dolů ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vláda podle ministra Miloše Kužvarta nemůže dokument ve středu schválit, protože koncepce dosud neprošla posouzením podle zákona o vlivu na životní prostředí. "Projednávání energetické politiky bylo na konci dubna odloženo kvůli nedořešené otázce dostavby jaderné elektrárny Temelín," řekl v pondělí Kužvart novinářům a dodal, že vláda nyní materiál pouze "vezme na vědomí" jako obdobné koncepce ostatních resortů.

Bašta: Peníze na protidrogové programy se nevyužívají správně

Členové vládní Meziresortní protidrogové komise se v pondělí shodli na tom, že finanční prostředky vyčleněné ze státního rozpočtu na protidrogovou politiku nejsou správně využívány. Komise rovněž zjistila, že některé organizace, které dostávají od státu peníze na protidrogové programy, neměly v pořádku účetnictví. Novináře o tom informoval ministr bez portfeje Jaroslav Bašta.

Peltrám dočasně odvolá vedení Řízení letového provozu

Ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám dočasně odvolá Řízení letového provozu v čele s ředitelem Petrem Maternou a do vyšetření námitek odborářů ze Sdružení řídících letového provozu 'CZATCA) jmenuje vedení dočasné. Peltrám o tom v pondělí prostřednictvím své tiskové mluvčí informoval ČTK po tříapůlhodinovém jednání a řídícími letového provozu na ruzyňském letišti. Kontrola, se kterou by mezinárodní organizace Eurocontrol měla být hotova do konce července, by měla prověřit tvrzení odborářů, že nový radarový systém, který se chystá Řízení letového provozu zavést, není dostatečně bezpečný, a že letečtí dispečeři jsou přetěžováni velkým množstvím přesčasových hodin.

Hamžík a Svoboda o spolupráci v česko-slovenském pohraničí

Výstavba čističek vod v pěti moravských obcích a rekonstrukce 15 školních kotelen na Slovensku představuje první projekty česko-slovenského programu přeshraniční spolupráce. Memorandum potřebné pro spuštění programu financovaného Evropskou komisí podepsali v pondělí v Bratislavě místopředseda slovenské vlády pro evropskou integraci Pavol Hamžík a český ministr financí Ivo Svoboda. Vicepremiér Hamžík jednal v pondělí také s českým ministrem pro místní rozvoj Jaromírem Císařem, a to o projektu obnovy venkova, o samosprávách a o programu PHARE, jakož i o celní unii. "Máme zájem, aby celní unie nadále fungovala, a aby nevznikl problém při vstupu do Evropské unie, tedy na obou stranách máme zájem vstoupit do unie společně," řekl po setkání novinářům Hamžík.

Ministr Grulich se v úterý sejde se saským ministrem vnitra

Potírání ilegální migrace a možnosti policejní spolupráce budou tématem úterního jednání ministra vnitra Václava Grulicha se saským ministrem vnitra Klausem Hardrahtem v Drážďanech. ČTK o tom informoval ředitel tiskového odboru ministra vnitra Jan Decker. Podle něj oba ministři budou hovořit o spolupráci mezi severočeskými policisty a jejich saskými kolegy, která by se mohla rozvíjet v několika liniích: po linii cizinecké a pohraniční policie, po linii služby kriminální policie a spolupráci v oblasti mediální, upřesnil Decker. Němečtí pohraničníci podle statistiky německého ministerstva vnitra loni zadrželi na hranici s Českou republikou 19.581 nelegálních uprchlíků, tedy asi o 40 procent více než v roce 1997.

Břeclavští občané protestují proti pobytu nelegálních přistěhovalců

Již druhou petici proti zřízení záchytného střediska pro nelegální přistěhovalce v Břeclavi-Poštorné organizují místní občané. První podepsalo 1500 lidí a byla určena radnici. Chtěli, aby se k záměru mohli vyjádřit v referendu. Objekt je ale vnitra, proto vzniká nová petice. Signatáři v ní žádají vládu a ministra vnitra Václava Grulicha, aby nalezli jiný objekt pro vznik střediska. Petice je vystavena ve všech obchodech v Poštorné, která má 6000 obyvatel.

Průzkum veřejného mínění

Místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková a předseda poslanců téže strany Stanislav Gross stále vedou podle červnového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) žebříček popularity politiků. Buzkové důvěru vyslovilo 66 a Grossovi 64 procent dotázaných. Na třetím místě je se 46 procenty prezident Václav Havel. Na dalších místech se umístili ministr spravedlnosti Otakar Motejl, ministr kultury Pavel Dostál a předseda KDU-ČSl Jan Kasal. V jeho případě vzrostla důvěra občanů od posledního obdobného průzkumu v březnu tohoto roku nejvíce, a to o 9 procent.

Současné vztahy mezi Českou a Slovenskou republikou hodnotí kladně 73 procent občanů České republiky. Vyplývá to rovněž z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Výsledky prezidentských voleb na Slovensku, které do čela státu vynesly vládního kandidáta Rudolfa Schustera, hodnotí jako dobré 62 procent občanů. Výraznější změnu ve vztazích mezi oběma zeměmi přitom lidé podle IVVM neočekávají. Za dobré označili vztahy se Slovenskem převážně Moravané, především lidé z jižní Moravy, dále pak lidé z obcí od pěti do 20 tisíc obyvatel a lidé s dobrou životní úrovní. Kladně vztahy ČR a Slovenska vnímají i voliči sociální demokracie.

Rozhodnutí vlády pokračovat ve výstavbě jaderné elektrárny Temelín podpořilo počátkem června 62 procent obyvatel České republiky. Za nesprávný považuje výsledek květnového hlasování ministrů o budoucnosti Temelína 22 procent občanů. Z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění, s nimiž byla ČTK v pondělí seznámena, vyplývá, že oproti dubnovému výzkumu se rozrostl tábor příznivců dostavby o deset procent, skupina odpůrců posílila o jedno procento. Stoupence dostavby posílila podle průzkumu značná část dříve nerozhodných občanů, která akceptovala definitivní rozhodnutí vlády.

Necelá polovina občanů - 47 procent - je nespokojena s chováním úředníků v různých institucích, spokojeno je 40 procent občanů. Jako důvod nespokojenosti uvedli respondenti podle v pondělí zveřejněných výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM) nejčastěji povýšenost, neochotu a nezájem. O přijetí zákona o svobodném přístupu k informacím, který by měl jednání s úřady pro občany zjednodušit, ví 58 procent z 1020 dotázaných, z nich 43 procent se domnívá, že zákon splní svůj účel a povede k lepší informovanosti občanů.

Podle analytiků HDP za 1.čtvrtletí poklesne

Analytici oslovení ČTK odhadují pokles hrubého domácího produktu 'HDP) za 1.čtvrtletí letošního roku v rozmezí od 2,5 do 4,5 procenta, zatímco v posledním čtvrtletí 1998 klesl o 4,1 procenta. Pokles HDP o čtyři procenta očekávají premiér Miloš Zeman a místopředseda vlády pro hospodářskou politiku Pavel Mertlík.

Česká národní banka očekává, že propad hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí tohoto roku bude kolem tří procent. ČTK to v pondělí řekl člen bankovní rady ČNB Miroslav Hrnčíř. "Nebyl bych příliš spokojen, kdyby to byly čtyři procenta, ale vyloučit to nelze," řekl. Dodal však, že z jednotlivých dílčích segmentů lze těžko odhadnout směrodatné číslo.

ČSK očekává na začátku příštího století menší počet zubních lékařů

Česká stomatologická komora 'ČSK) předpokládá, že v prvních dvou desetiletích příštího století se bude prudce snižovat počet zubních lékařů vzhledem k důchodovému věku řady z nich. V roce 2019 by mohlo pracovat pouze 2000 zubařů, zatímco v současnosti jich je přes 7000. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl viceprezident komory Pavel Chrz.

Umělci-humanitární

Barytonista Ivan Kusnjer, jemuž nedávno na CD vyšla nahrávka Dvořákových Biblických písní pořízená s pianistou Mariánem Lapšanským, se v těchto dnech podílí v Kolíně nad Rýnem s někdejším šéfdirigentem České filharmonie Gerdem Albrechtem a dalšími pěvci na natáčení Dvořákovy málokdy uváděné opery Vanda. Pro Kusnjerem založený nadační fond Fatum určený k podpoře nezaopatřených dětí, pozůstalých po hudebnících, kteří předčasně nebo tragicky zemřeli, se koná 29.června na scéně pražského Národního divadla benefiční koncert.

Ivan Hlas se skupinou Navi Papaya, Krausberry, Ondřej Hejma a další známí hudebníci vystoupí na koncertě "Dejvické hudební léto", který se uskuteční v sobotu 26.června na Stadiónu mládeže v Praze Na Santince. Výtěžek akce včetně honorářů pořadatelé věnují nadaci Národ dětem při Klinice dětské onkologie v Praze-Motole. ČTK to sdělila Vendula Kvapilová z agentury Velus. Dodala, že dobročinný koncert se uskuteční v Dejvicích už popáté. "Myšlenka uspořádat festival vznikla v jedné z dejvických hospůdek a patřila kapelníkovi a bubeníkovi skupiny OOZ Orchestra Jirkovi Horálkovi," uvedla Kvapilová.

Sukův komorní orchestr uzavře v úterý cyklus koncertů

Sukův komorní orchestr připomněl pondělním koncertem ve Španělském sále Pražského hradu letošní 25.výročí svého vzniku. V úterý večer na stejném místě uzavře s americkou pianistkou Susan Kaganovou třetí ročník mezinárodního cyklu sedmi programů Hudební klenoty na Pražském hradě. Představilo se při nich nejen toto smyčcové těleso vedené houslistou a dirigentem Josefem Sukem, ale také Suk sám v roli sólisty a s ním harfenistka Kateřina Englichová a několik hráčů na smyčcové nástroje. Na programu koncertů zněla hudba starých mistrů, známé partitury novější hudby a tvorba Antonína Dvořáka, Sukova praděda.

Houslista Josef Suk se letos v srpnu dožívá 70 let. Vzpomíná na 125 let od narození svého děda, skladatele Josefa Suka a připomíná současně pětadvacetiletý věhlas Sukova komorního orchestru, nesoucího dědovo jméno.

Pražská Sportovní hala přivítá Eltona Johna

Kapacitu Sportovní haly pro koncert Eltona Johna, který se má odehrát v Praze poslední červnový den, zvýšili pořadatelé z 10.000 na 12.500 míst. Legendární britský skladatel, pianista a zpěvák představí hity z třicetileté kariéry. Elton John navštíví při evropském turné devět scén ve čtyřech zemích - vedle tří koncertů v Německu a vedle pražského vystoupení ho mají slyšet diváci v Rakousku, Itálii a Španělsku. Cena vstupenek na pražský koncert se pohybuje od 990 do 2500 korun.

Delon se zúčastní pražské premiéry filmu "Poloviční šance"

Slavný francouzský herec Alain Delon se ve čtvrtek večer zúčastní v pražském kině Světozor premiéry filmu "Poloviční šance". Vytvořil v něm hlavní roli s další legendou francouzské kinematografie Jeanem-Paulem Belmondem. "Spolu s Delonem do Prahy přijedou režisér této akční komedie Patrice Leconte a zástupci distribuční společnosti TFl,"řekl v pondělí zpravodaji ČTK Jan Strnad z Bontonfilmu.

V Brně začaly druhé letní sportovní hry české armády

Více než 500 vojenských sportovců z České republiky se sjelo do Brna, kde v pondělí začaly druhé letní sportovní hry české armády. Soutěžit budou do pátku v několika disciplínách o titul přeborníka roku 1999. S vojáky z povolání si změří síly také civilní zaměstnanci armády. ČTK to řekl Pavel Pazdera z Vojenské akademie v Brně, která je spolupořadatelem her. Těch se neúčastní pouze vojáci základní služby. Soutěžit se bude v kopané, nohejbalu, plážovém volejbalu, přespolním a orientačním běhu, plavání, tenise, sportovním lezení na horolezecké stěně a streetballu a utkají se mezi sebou členové osmi skupin zastupujících pozemní vojsko, vzdušné síly, vojsko územní obrany, civilní ochrany, vojenských škol, logistiky, pracovníci ministerstva obrany s členy generálního štábu a občané sdružení v Českomoravském odborovém svazu civilních zaměstnanců armády.Záštitu nad sportovním setkáním převzal náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Ivan Hašek novým trenérem fotbalové Sparty

Novým trenérem fotbalistů úřadujícího mistra Sparty Praha se stane současný ředitel reprezentace České republiky Ivan Hašek, který vystřídá ve funkci Zdeňka Ščasného. "Byl jsem pověřen panem Košťálem, abych se spojil s trenérem Ščasným a oznámil mu záměr nového vlastníka klubu o změně trenéra. V úterý se Ščasným budeme řešit ukončení smlouvy," řekl Miroslav Pelta, který je novou tváří ve sportovním managementu Sparty. O novém asistentovi trenéra Haška se v současné době jedná.

Fotbalové mužstvo Slavie Praha povede v nadcházející sezóně triumvirát

Generální ředitel Slavie Praha Vladimír Leška v pondělí podepsal roční smlouvu s Karlem Jarolímem, který bude spolu s Petrem Radou dělat asistenta hlavnímu trenérovi Františku Ciprovi. "Do pátku 18.června měl předložit trenér Cipro návrh na posílení realizačního týmu, protože Petr Rada působí rovněž jako asistent u reprezentace, a chtěli jsme mít zajištěnou kontinuitu přípravy mužstva," řekl novinářům na vysvětlenou Leška.

Sportovní výsledky:

Až příliš hladce vyšel Daniel Vacek '56. na žebříčku ATP) vítězně z českého souboje proti Bohdanu Ulihrachovi '40.) v prvním kole Wimbledonu, třetího grandslamového turnaje roku. Za hodinu a sedmnáct minut porazil svého soupeře po setech 6:1, 6:2, 6:4. "Hrál jsem opravdu dobře," pochválil se po zápase Vacek, který dominoval průběhu utkání razantním servisem a útokem k síti.

Pohromu českých tenistů na grandslamovém tenisovém turnaji ve Wimbledonu dokonal poslední pondělní zástupce Martin Damm, kterého vyřadil po třech setech 6:7, 4:6 a 2:6 Francouz Piolini a stejně jako Sandra Kleinová, Květoslava Hrdličková, Denisa Chládková a Bohdan Ulihrach se s turnajem loučí hned v úvodním kole. Z českých hráčů postoupil do dalších bojů pouze Daniel Vacek, jenž vyřadil právě Ulihracha. Květoslava Hrdličková nenašla recept na Tamarine Tanasugarnovou z Thajska a prohrála 1:6, 4:6, Sandra Kleinová podlehla Nizozemce Amandě Hopmansové 4:6, 2:6 a Denisa Chládková nestačila na německou hráčku Barbaru Rittnerovou, s níž prohrála ve dvou setech 4:6 a 2:6. V úterý se pro českou reprezentaci nelichotivou bilanci pokusí vylepšit zbývající trio - obhájkyně trofeje Jana Novotná, Jiří Novák a Ctislav Doseděl.

Předpověď počasí na úterý:

Na území České republiky má být převážně zataženo s deštěm nebo občasnými přeháňkami, místy i s bouřkou. Teploty se mají pohybovat v rozmezí 15 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.