Zprávy úterý, 22. prosince 1998

Nyní podrobněji:

Prezident se nemíní protivit vůli národa, podle jehož větší poloviny by měl zvažovat rezignaci

Prezident Václav Havel se nemíní protivit vůli národa, podle jehož větší poloviny by měl zvažovat rezignaci na funkci hlavy státu. Při schůzce s premiérem Milošem Zemananem tak reagoval na průzkum veřejného mínění, podle něhož si 55 procent lidí myslí, že by měl uvažovat o rezignaci. Zeman ještě před prezidentovým výrokem výsledky průzkumů zpochybnil. Jako příklad uvedl rozdíl mezi předvolebními průzkumy a skutečnými výsledky. Domnívá se, že všechny tyto výsledky jsou záměrně falšovány, anebo že se průzkumy dělají špatně například při výběru dotázaných.

Prezidentovi blízcí spolupracovníci nevnímají vyjádření Václava Havla jako vážný úmysl opustit předčasně prezidentskou funkci. Prezidentova slova měla být obecným vyjádřením toho, že bezpodmínečně na své funkci nelpí. Podle politologů by prezident neměl veřejně uvažovat o odchodu z úřadu na základě průzkumu veřejného mínění.

Havlovi dnes letí na dovovolenou

K manželům Havlovým letos přišel Ježíšek předčasně a prezidentovi nadělil několik starožitností. Prezidentský pár totiž dnes odlétá na tři týdny na dovolenou do některé z jižních zemí. Ani tam však neošidí tradiční české vánoční zvyky a na slavnostním stole nebude chybět kapr, řekl prezident novinářům. Místo, kde se prezident bude zotavovat, jeho kancelář tají a oznámí jej teprve, až bude Havel se svou rodinou a zdravotním doprovodem v letadle.

Jan Ruml požaduje okamžitou rezignaci ministra vnitra

Ministr vnitra Václav Grulich by měl podle svého předchůdce a předsedy Unie svobody Jana Rumla okamžitě rezignovat na funkci. Měl by tak vyvodit odpovědnost za rušení odborů boje proti organizovanému zločinu. To podle Rumla znamená vážné ochromení boje s tímto typem kriminality. Poznamenal dále, že do významných funkcí na ministerstvu jsou jmenováni lidé s rozsáhlou praxí v komunistickém režimu. Ruml s vážným znepokojením sleduje také aktivity ministra Grulicha vůči Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Podle jeho názoru jde o politický útok ministra zaměřený proti snaze dokumentovat a vyšetřovat zločiny komunistického režimu.

Ministr Grulich obvinil Jana Rumla ze lži. "Když se ujímal funkce předsedy Unie, stále vykřikoval, že už nebude lhát, ale jaksi na to permanentně zapomíná," poznamenal s tím, že exministr vnitra jen káže vodu a sám pije víno. Rumlovo obvinění, že destabilizoval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu 'ÚDV), Grulich popírá. Naopak tvrdí, že za nefunkčnost úřadu nese odpovědnost předseda Unie svobody.

Ministr Grulich brání vládu před kritikou šéfa lidovců Jana Kasala

Ministr vnitra Václav Grulich 'ČSSD) ostře odmítl páteční výrok úřadujícího předsedy KDU-ČSL Jana Kasala, že bude-li vláda Miloše Zemana u moci další tři roky, nepřivede zemi ani do Evropy, ani k prosperitě. Na tiskové konferenci v Brně připomněl, že lidovci se sice přihlásili k odpovědnosti za neúspěchy minulých vlád, ale Kasal by neměl zapomínat, že to byli lidovci, pod jejichž vedením bylo zdevastováno zemědělství. Dále Grulich kritizoval působení lidovců mimo jiné ve funkcích ministrů obrany.

Šéf ODS Klaus kritizoval negativní aspekty evropské integrace

Nedostatky měnové unie a rozbujelost evropské byrokracie kritizoval předseda Poslanecké sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus v projevu, kterým zahájil pražskou konferenci o evropské integraci "Evropa a naše generace". Ekonomický blok konference, pořádané sdružením Mladí konzervativci, se týkal aspektů zavedení jednotné měny EURO, která nahradí národní měny v jedenácti státech unie již od 1.ledna příštího roku.

Evropská měnová unie 'EMU) zvýší konkurenci mezi bankami členských států Evropské unie. Na konferenci to uvedl hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček. Podle jeho slov se do budoucna očekávají přeshraniční fúze bank, což zvýší konkurenční tlak i na českém bankovním trhu a vyvolá nutnost dokončit privatizaci českých bank.

Zahraniční obchod skončil v listopadu schodkem 10,4 miliardy korun

Bilance zahraničního obchodu České republiky za listopad skončila schodkem 10,4 miliardy korun oproti říjnovým pěti miliardám. Za leden až listopad 1998 vykázal zahraniční obchod deficit 62,6 miliardy korun a byl o 59,5 miliardy nižší než ve stejném období loni.

Odvolání prezidentova kancléře bezprostředně nesouvisí s aférou Zilk

Odvolání kancléře Ivana Medka nesouvisí podle prezidenta Václava Havla bezprostředně s aférou kolem bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka. Už v únoru, krátce po svém opětovném zvolení do funkce, se prezident s Medkem domluvil, že příjme vicekancléře Ivo Mathého, který "dříve či později převezme" kancléřství po Medkovi. "Měl jsem totiž takovou vizi, že kancelář má mít v čele spíše manažerský typ," řekl dnes novinářům prezident, podle něhož je Medek výrazná politická osobnost.

Podle senátora Bendy prezident o prověřování osob navržených na vyznamenání věděl

Senátor za ODS a bývalý šéf Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Václav Benda trvá na svých slovech, že prezident Václav Havel věděl o tom, že zmíněný úřad prověřoval minulost osob, které byly navrženy na státní vyznamenání. Podle svých slov má i písemný důkaz. Jde o fax, který mu 26.října zaslal vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek s žádostí, aby se vyjádřil k aféře Zilk. Doslovný text tohoto faxu totiž zní: "Vážený pane senátore, na základě pokynu prezidenta republiky vás žádám jako experta, o kterém je známo, že se dlouhou dobu zabýval podobnými otázkami, o vyjádření k případu Helmut Zilk."

Prezident Havel označil Václava Bendu za lháře

Senátor Václav Benda podle prezidenta Václava Havla lže, pokud tvrdí, že ho předem informoval o tom, že Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu prověřoval minulost osob, které byly navrženy na státní vyznamenání. Se žádostí o radu ohledně kandidátů na vyznamenání se měl na Bendu údajně obracet soukromě kancléř Ivan Medek. "Pan Benda vědomě lže, já jsem o tom nevěděl," prohlásil prezident.

Spor senátora Bendy a prezidenta Havla o to, kdo říká pravdu v kauze lustrací kandidátů na státní vyznamenání, je podle předsedy Unie svobody Jana Rumla nešťastný. Sám Ruml, někdejší ministr vnitra, však neví o tom, že by se v minulosti kandidáti prověřovali. Pokud by Benda kandidáty skutečně lustroval, je to podle něj závažné porušení zákona.

Nové volby v Českých Budějovicích

Českobudějovičtí sociální demokraté vyzvali všechny občany města, aby se zúčastnili mimořádných voleb do obecního zastupitelstva. Ty se v Českých Budějovicích budou konat kvůli odstoupení 16 se 17 zastupitelů Občanské demokratické strany, kteří rezignovali vzhledem k tomu, že nezískali žádné místo v radě města, ačkoli vyhráli volby.

Petr Pithart se stane členem KDU-ČSL

Místopředseda Senátu a jeho bývalý šéf Petr Pithart, který byl do Senátu zvolen za KDU-ČSL, je už v podstatě rozhodnut stát se členem této strany. Svůj úmysl zdůvodnil mimo jiné "impozantní proměnou" strany po roce 1989 pod vedením Josefa Luxe. Ten dokázal podle Pitharta zbavit stranu nálepky organizace katolických laiků i propojení s někdejší komunistickou Národní frontou.

Bývalý republikán Pavel Maixner míří do ODS

Bývalý republikánský poslanec Pavel Maixner ukončil členství v této straně. Učinil tak kvůli machinacím se stranickými financemi, které zvýhodňují osobu předsedy strany Miroslava Sládka a kvůli neschopnosti republikánů definovat vlastní chyby po neúspěchu ve volbách. Z politiky však Maixner odejít nehodlá a bude usilovat o vstup do ODS, která je podle něj jedinou opravdovou pravicovou stranou.

Michal Lobkowicz míní, že ODS a ČSSD utvoří velkou koalici

ODS a ČSSD nepochybně zvažují přechod ze spolupráce dané povolební smlouvou na otevřenou formu velké koalice, míní člen vedení Unie svobody a poslanec Michal Lobkowicz. Zemanovu vládu zároveň Lobkowicz kritizoval za neschopnost nastartovat prosperitu v ekonomice.

Viktor Kožený prodává další loď České námořní plavby

Loď Jan Hus je dalším plavidlem České námořní plavby, kterou většinový vlastník této společnosti Viktor Kožený prodává. Na prodej je loď za deset miliónů dolarů, její hodnota je však podle odborníků dvojnásobná. Uvedla to v neděli české soukromá televize Nova. Podle členů posádky zmíněné lodi dosahují denní zisky plavidla 15 tisíc dolarů, její provoz tedy není ztrátový, jak tvrdí Kožený. Během několika týdnů má podle Novy přijít ČR o všechny námořní lodě.

Ministr Špidla předložil tripartitě návrh k o ochraně zaměstnanců

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla předložil Radě hospodářské a sociální dohody 'tripartitě) návrh záměru zákona o ochraně zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele. Zákon má lépe chránit mzdové nároky zaměstnanců krachujících firem, kterých bude přibývat. Sociální partneři se shodli, že vládou navrhovaný zákon a z něj vyplývající "garanční fond" jsou přijatelným způsobem řešení.

Buzková a Gross jsou stále na čele žebříčku popularity

Místopředsedové Poslanecké sněmovny Petra Buzková a Stanislav Gross 'oba ČSSD) stále vedou pořadí politiků, kterým občané nejvíce důvěřují. Z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění vyplývá, že Buzkové věří 70 procent a Grossovi o jedno procento dotázaných méně. S velkým odstupem se na třetím místě umístil prezident Václav Havel s 52 procenty, u něhož IVVM zaznamenal pokračující pokles důvěry. Premiérovi Miloši Zemanovi věří 36 procent dotázaných, naopak 46 procent mu vyjádřilo nedůvěru.

Ministerstvo obrany prověřuje zbrojní obchody se Srí Lankou

Ministerstvo obrany vydalo podle mluvčího Milana Řepky certifikát jakosti na munici do těžké vojenské techniky, kterou vyvezla na Srí Lanku pražská firma MPI. Zdůraznil však, že certifikát nebyl vydán na munici novou, ale na munici, která byla repasována v letech 1987 až 1990. Podle Mladé fronty Dnes si srílanská armáda stěžuje, že munice je stará, neboť byla vyrobena v 80.letech, a proto se nedá použít v boji. Podle listu srílanská prezidentka obdržela od ministerstva průmyslu a obchodu dopis s nabídkou na odprodej zbraní z arzenálu české armády. Ukázalo se však, že dopis je padělek, jímž chtěl někdo zakrýt nelegální vývoz zbraní do Srí Lanky. Ministr obrany nechal prověřit zbrojní obchody se Srí Lankou v posledních letech.

Ministerstvo zahraničí nemá v zásadě výhrady k vývozu zbraní do Srí Lanky, přestože si tamní, léta se vlekoucí ozbrojený konflikt vyžádal již desetitisíce obětí. Nevládne zde expanzívní diktátorský režim, a země tudíž není na seznamu států, na něž se vztahuje mezinárodní embargo.

Ministerstvo zahraničí zatím nezná datum vstupu ČR do NATO

Přesné datum vstupu ČR do NATO dosud podle ministerstva zahraničí stanoveno nebylo. Praha byla aliancí zatím pouze ujištěna, že při dosažení minimálních vojenských požadavků se tak stane "jeden až dva měsíce" před washingtonským summitem NATO, který začne 23.dubna. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Nepřímo tak reagoval na informaci tisku, že termín přijetí ČR, Polska a Maďarska byl minulý týden při bruselském jednání ministrů obrany stanoven na 1.březen.

Schůzka šéfů generálních štábů ČR, Maďarska a Polska

V maďarské Hortobágyi pokračuje schůzka náčelníků generálních štábů armád Maďarska, České republiky a Polska. Je věnována stavu příprav armád uvedených středoevropských států ke vstupu do NATO. Ferenc Végh 'Maďarsko), Jiří Šedivý 'ČR) a Henryk Szumski 'Polsko) na schůzce vyhodnotí také dosavadní činnost společných pracovních skupin, které koordinují práci spojenou s plánovaným vstupem do struktur NATO.

Vláda chce jednat o přestěhování redakcí pro Irák a Írán

Vláda chce podle ministra Jaroslava Bašty 'ČSSD) opět začít jednat s Rádiem Svobodná Evropa/Rádio Svoboda 'RFE/RL) o přestěhování jeho redakcí vysílajících do Iráku a Íránu, které nyní sídlí na Václavském náměstí. Objekty, které by mohla vláda rádiu nabídnout, by měly být v resortu ministerstva vnitra a obrany. "V této chvíli my to můžeme jenom navrhnout, a tím, kdo to bude nebo nebude akceptovat, je redakce," poznamenal Bašta v pořadu Rádia Frekvence 1.

Více než polovina obyvatel soudí, že politici odsuzují rasismus

Více než polovina lidí, konkrétně 53 procent, je přesvědčena, že v ČR většina politiků odsuzuje rasovou nesnášenlivost nebo proti ní důrazně vystupuje. Dvě procenta lidí soudí, že politici s projevy rasové nesnášenlivosti sympatizují, podle 28 procent je politikům rasová nesnášenlivost lhostejná.

Projevy rasové nesnášenlivosti odsuzuje 43 procent občanů a tři procenta důrazně vystupují proti nim, šest procent s nimi sympatizuje a 36 procentům jsou lhostejné. Lidé většinou hodnotí stanoviska politiků příznivěji než vlastní postoje. Relativně nejvíce sympatií s projevy rasismu mají mladí do 29 let 'devět procent) a středoškoláci 'osm procent).

Dovoz dotované zemědělské výroby je podle občanů problém

Dovoz dotovaných zemědělských produktů do ČR představuje podle 79 procent občanů problém. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Za hlavní nevýhody levného dovozu považují občané poškozování zemědělců '71 procent). Naopak za výhodné jsou považovány aktuálně nižší ceny '32 procent) a zlepšení sortimentu '21 procent). Jak dále vyplývá z výsledků průzkumu, 76 procent dotázaných považuje protesty českých zemědělců proti těmto dovozům za oprávněné, pouze šest procent s nimi nesouhlasí.

Žebříčku vánočních osobností jasně kraluje Ježíšek

Ježíšek je suverénně nejdůvěryhodnější osobností českých Vánoc, za ním s těsným odstupem následuje Mikuláš. Z Ruska dovezený Děda Mráz i americký Santa Klaus se umístili na posledních příčkách popularity. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Tomáš Enge bude v příštím roce testovat pro tým formule 1 Jordan

Český pilot Tomáš Enge se stal pro nadcházející sezónu formule 1 oficiálním testovacím jezdcem britské stáje Jordan. Příslušnou smlouvu s majitelem stáje Eddiem Jordanem podepsal Antonín Charouz, šéf agentury BPA, která Engeho zastupuje. Tomáš Enge v roce 1999 absolvuje kompletní seriál závodů formule 3000 v barvách týmu WRT FINA, jejímž šéfem je Ital Gabriel Raffaneli.

Karel Loprais chce dojet s Tatrou do Dakaru opět první

Zkušený tovární řidič kopřivnické Tatry Karel Loprais chce po vítězství v letošním roce v Rallye Paříž - Dakar vyhrát se svými spolujezdci Radomírem Stachurou a Josefem Kalinou i soutěž Granada - Dakar, která bude mít oficiální start 1. ledna 1999. Tatra Kopřivnice se dálkové soutěže Paříž - Dakar zúčastnila poprvé v roce 1986 a Loprais hned skončil v kategorii kamiónů na skvělém druhém místě.

Krátce o dnešním počasí v České republice:

Oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia. ČR zažila nejdelší noc z celého roku - od západu do východu slunce uplynulo bezmála 16 hodin.

Tolik zprávy Radia Praha