Zprávy úterý, 22. srpna 2000

Jakub Kühnel

A nyní podrobněji:

Památka obětem okupace

Památku občanů, kteří před dvaatřiceti lety položili své životy při střetech s vojáky okupačních armád Varšavské smlouvy u sídla Československého rozhlasu na Vinohradské třídě v Praze, uctili v pondělí položením věnců u vchodu do budovy generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, pražský primátor Jan Kasl, náměstek ministra obrany Jaromír Novotný a místostarostka Prahy 2 Jarmila Centnerová. Tyto události připomíná nejen pamětní deska u vchodu do rozhlasu se jmény patnácti obětí, ale i fasáda protějšího domu, na které jsou dodnes vidět stopy po střelách ze samopalů sovětských vojáků. Pietnímu aktu přihlížela necelá stovka občanů, mezi nimiž převládali pamětníci a příbuzní obětí. Náměstek Novotný si v projevu posteskl, že o události Pražského jara se v současnosti více zajímají lidé v zahraničí než doma, pro něž jsou již téměř zapomenutou historií. Podle Kasla je však zapotřebí si srpen 1968 i dnes neustále připomínat, neboť komunistická strana, která v roce 1968 spolupracovala s okupační mocí, "má tu drzost být členem parlamentu a organizovat vystoupení proti Mezinárodnímu měnovému fondu".

U budovy rozhlasu se 21. srpna 1968 odehrály jedny z nejtvrdších střetů okupačních vojáků s občany, kteří protestovali proti obsazení země cizími armádami. Okupace země vojsky Varšavské smlouvy začala v noci na 21. srpen 1968. Cílem invaze bylo zabránit pokračování reforem, známých ve světě jako Pražské jaro 1968 či "pokus o socialismu s lidskou tváří". Invaze si mezi československými občany vyžádala 72 mrtvých, 266 těžce a 436 lehce raněných.

Památku čtyř občanů, kteří v Brně zahynuli v srpnu 1968 a 1969, kdy Československo obsadila vojska Varšavské smlouvy, uctili také představitelé města Brna zapálením svíček a položením květin u jejich pamětních desek.

Poslední dva zbylé případy trestního stíhání bývalých komunistických funkcionářů Poslední dva zbylé případy trestního stíhání bývalých komunistických funkcionářů, kteří se měli dopustit vlastizrady v souvislosti se srpnovými událostmi roku 1968, jsou stále v procesu vyšetřování. Řekl to tiskový mluvčí Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Jan Srb. Jde o kauzu Miloše Jakeše a Jozefa Lenárta, kteří se 22. srpna 1968 zúčastnili na sovětském velvyslanectví v Praze jednání o vytvoření takzvané dělnicko-rolnické vlády, a o případ tehdejšího šéfa Ústřední správy spojů Karla Hoffmanna. Ten vydal v noci na 21. srpen 1968 pokyny k zastavení rozhlasového vysílání a pokoušel se tak zabránit šíření stanovisek tehdejších legálních orgánů odsuzujících intervenci. V případě Jakeše a Lenárta byl již několikrát podán návrh na podání obžaloby u státního zástupce i u soudu. "Poslední návrh ze začátku tohoto roku byl opět vrácen vyšetřovateli k došetření s asi pěti úkoly," řekl Srb. Větší část těchto úkolů už byla podle něj splněna. Před třemi týdny jsme opět oslovili městské státní zastupitelství, zda by nemělo dojít ke schůzce, a nic se zatím neudálo," shrnul mluvčí současný stav řešení případu Jakeše a Lenárta. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka k tomu řekl, že schůzka, o které se zmínil Jan Srb, by se měla uskutečnit v dohledné době. Kauza Karla Hoffmanna zaznamenala poslední pohyb v červnu, kdy trestní senát Městského soudu v Praze po neveřejném jednání vrátil případ státnímu zástupci k došetření.

Ministerstva chtějí příliž mnoho peněz

Nadměrné požadavky resortů by zvýšily navrhovaný dvacetimiliardový deficit státního rozpočtu na příští rok o 94 miliard korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek s tím, že největší sumy nad rámec směrných čísel žádají ministerstva školství, práce a sociálních věcí a dopravy a spojů. Jak Vacek potvrdil, ministerstvo financí navrhuje na příští rok příjmy státního rozpočtu 613 miliard korun a výdaje 633 miliard korun při plánovaném deficitu 20 miliard korun, k němuž se vláda zavázala dohodou s ODS. Kabinet bude o návrhu rozpočtu a požadavcích resortů jednat ve středu na svém prvním zasedání po vládních prázdninách.

Ministerstvo školství požaduje nad rámec směrných čísel 16,2 miliardy korun zejména na mzdové prostředky či na rozvojové programy. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce navíc 12,4 miliardy korun na aktivní politiku zaměstnanosti, ostatní sociální dávky a realizaci investičních pobídek. Ministerstvo dopravy a spojů žádá další 7,6 miliardy korun na dotace Českým drahám na krytí ztráty z provozu osobních vlaků a na investice.

Let Kunovice stále nepracuje

Mítink s pracovníky a.s. LET Kunovice připravuje odborová organizace podniku. Na akci, jež se uskuteční po návratu zaměstnanců do práce ze zatím třítýdenního nuceného placeného volna, je mají všechny zainteresované strany informovat o současné špatné situaci společnosti a jejím řešení. Stávková pohotovost vyhlášená 16. června z důvodu nevyplácení mezd v termínu ve firmě trvá a odbory zatím neuvažují o tvrdších krocích. Informoval o tom v pondělí místopředseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Uvedl, že firma včetně celozávodní dovolené stojí už víc jak měsíc. Je třeba řešit situaci, do níž vlastník LETu dostal zaměstnance a jejich rodiny. Lidem scházejí peníze a potřebují práci. Hlavním předpokladem je získání zahraničního strategického partnera v co nejkratší době. Chceme kontaktovat Konsolidační banku, aby ke skutečnému jednání s investorem bylo přistoupeno co nejdříve. Na tom by měli být zainteresovaní všichni včetně dalších věřitelů," dodal Středula.

Fond dopravní infrastruktury má šéfa

Bývalého poradce ministra pro místní rozvoj (MMR) Pavla Švagra jmenoval v pondělí výbor Fondu dopravní infrastruktury do funkce ředitele fondu. Na tiskové konferenci to uvedl předseda devítičlenného výboru, ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Nový ředitel by měl zajistit rozběh instituce a rozdělování prostředků fondu na základě rozpočtu. Ten by měl výbor projednat 11. září a poté ho musí schválit poslanecká sněmovna. "V průběhu září by měl být zahájen příjem peněz od Fondu národního majetku," uvedl Schling. První prostředky z fondu, který letos počítá s příjmy minimálně šest miliard korun, budou vydávány během října a dostanou je silničáři na opravy a údržbu komunikací a již rozestavěné akce. Silničáři mají na opravy dostat zhruba 1,5 miliardy korun.

Jan Kasal možná přijde o poslaneckou imunitu

O vydání poslance a předsedy KDU-ČSL Jana Kasala k trestnímu stíhání požádal sněmovnu vyšetřovatel benešovského úřadu vyšetřování. Prostřednictvím Krajského úřadu vyšetřování se obrátil na imunitní výbor sněmovny s žádostí, aby Kasala zbavil poslanecké imunity. Kasal je podezřelý z ublížení na zdraví, neboť při dopravní nehodě 5. července způsobil těžké zranění jedenadvacetileté ženě, která se dosud léčí. Žádostí by se mohl zabývat mandátový a imunitní výbor na své první schůzi na počátku září. Uvedl to šéf výboru Miloslav Výborný, který předpokládá, že sněmovna bude v Kasalově případě jednoznačně pro zbavení imunity. Kasal již v půli srpna ČTK řekl, že se nebude stavět proti tomu, aby byl imunity zbaven, ale naopak návrh vyšetřovatele osobně podpoří. Domnívá se totiž, že na trestné činy v dopravě by se poslanecká imunita vztahovat neměla.

Na Expu vystava ekologických projektů

Návštěvníci českého pavilónu na výstavě Expo 2000 v Hannoveru se budou na přelomu srpna a září moci seznámit s českými ekologickými projekty oceněnými v soutěži Expo 2000. Poslední den srpna a 1. září představí svou práci poblíž budovy českého zastoupení neziskové organizace "Zdravá města - Česká brána 21" a České centrum čistší produkce. Ekologický projekt přeshraniční spolupráce bude prezentovat Severočeská vodárenská společnost Teplice. Výstavu navštíví u této příležitosti také ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Ministerstvo hodlá obohatit program české prezentace o projekce filmů ze své videotéky, plakáty a letáky. Český pavilón přivítal od 1. června řadu oficiálních hostů: prvním byl slovenský ministr hospodářství Ĺubomír Harach, následovali polský prezident Alexander Kwašniewski, maďarský premiér Viktor Orbán či chorvatský premiér Ivica Račan. Z hostitelské země si expozici prohlédl spolkový ministr dopravy Reinhard Klimmt, ministr práce a sociálních věcí Walter Riester.

Český pavilón se zatím může chlubit úspěšnou bilancí. Jeho návštěvnost stoupla v uplynulých dvou měsících z necelých 3000 na 5000 návštěvníků denně. Vzhledem k tomu, že pavilón byl koncipován na kapacitu zhruba 3000 lidí, vyjadřuje vedení expozice spokojenost. Klíčovou prezentací byl na výstavě 7. června český národní den, na němž koncertovali mimo jiné Iva Bittová, Karel Gott a Jiří Stivín. V plánu je 25. října vystoupení sopranistky Evy Urbanové s houslistou Václavem Hudečkem a klavíristou Petrem Adamcem.

Do Bruntálu míří koncern Osram

Více než čtyři stovky nových pracovních míst a investici 650 miliónů korun by měl přinést bruntálskému regionu německo-americký koncern Osram, pobočka Siemensu, který chce koupit Hydrometalurgické závody v Bruntále. Představitelé Osramu podepsali v Mnichově předběžnou smlouvu o převzetí podniku, uvedl generální ředitel bruntálského podniku Luděk Šarman. "Od počátku jsme měli o tuto firmu velký zájem. Vstup Osramu do Bruntálu přinese nejen nová pracovní místa, ale také novou technologii. Prodejem naší firmy přijdeme o svůj název a obchodní logo a budeme se jmenovat Osram Bruntál. Současných zaměstnanců by se prodej HMZ do německých rukou nijak dotknout neměl," řekl generální ředitel. Německá firma se v předběžné smlouvě zavázala, že v regionu vytvoří 450 nových pracovních míst a bude do rozšíření a vybudování výroby investovat 650 miliónů korun.

Osram je jedním ze tří předních výrobců světla na světě, zaměstnává celkem 30.000 osob a jeho roční obrat se pohybuje kolem 3,66 miliardy eur (130 miliard korun). V Bruntále chce Osram vyrábět wolframový prášek a kovové polotovary pro žárovky.

Schodek obchodní bilance 14,4 miliardy korun

Obchodní bilance České republiky vykázala za červenec letošního roku schodek 14,4 miliardy korun (7,7 miliardy korun ve skupině nerostných paliv). Proti červenci 1999, kdy činilo pasívní saldo 6,6 miliardy korun, schodek vzrostl o 7,8 miliardy korun a byl vyšší než předpoklady analytiků, kteří očekávali červencový schodek obchodní bilance v rozmezí sedmi až 12 miliard korun. Údaje ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Ladislav Pištora.

Causa Štiřín odložena

Na neurčito odročila v pondělí soudkyně pražského krajského soudu projednávání žaloby bývalého vrchního ředitele provozní sekce ministerstva zahraničí Karla Srby na bývalého ředitele Konferenčního centra Štiřín Václava Hrubého, který Srbu označil za vyděrače. Svědci, kteří dnes vypovídali před soudem, uvedli, že toto nařčení mělo pro Srbu důsledky politické, pracovní i osobní. Podle svědků je přitom Srba čestným člověkem, který by se takového skutku nedopustil.

Paraplegik usiluje o rekord

Napříč Českou republikou z Velké Hleďsebi na Chebsku do Frýdku-Místku se v pondělí vydal osmnáctiletý vozíčkář Dušan Petřvalský z Hodonínska. Trať dlouhou 522 kilometrů chce projet za týden a pokusit se tak o zápis do Guinnessovy knihy rekordů. "Start ve Velké Hleďsebi jsem zvolil kvůli velice pěknému názvu obce, aby se lidi na sebe dokázali podívat, aby nebyli schovaní v koutě," řekl před výjezdem novinářům Petřvalský, jenž původně hodlal vyrazit z Aše.

Ze sportu:

Úspěch akrobatického lyžaře

Český akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta vyhrál závod letní série World Masters s dopadem do vody ve švýcarském Mettmenschtettenu. Ve finále neustále vedl a až do závěrečného skoku úspěšně odrážel nápor soupeřů. Jako novinku navíc předvedl skok s pěti vruty. Druhý skončil ve švýcarském závodě Kanaďan Nicolas Fontaine, třetí místo obsadil překvapivě Alexander Michajlov z Ruska.

Branář dostal trest

Zastavením činnosti na tři soutěžní utkání nepodmíněně a pokutou 40.000 korun potrestala disciplinární komise Českého svazu ledního za útok na rozhodčího hokeje Petra Fraňka, gólmana Karlových Varů. Nová brankářská jednička Západočechů však přesto stihne začátek extraligy, neboť trest mu vyprší ještě v zápasech Českého poháru. Franěk se proti pravidlům prohřešil ve 38. minutě třetího utkání druhého kola Českého poháru v Litvínově, kdy se poté, co inkasoval třetí branku z hole Kysely, dožadoval u rozhodčího Turčana odpískání faulu na svou osobu tak vehementně, až byl vyloučen do konce utkání.

A na závěr ještě informace o počasí

Nad východočeským krajem se v noci na úterý prohnala silná bouře doprovázená silným větrem a kroupami. Podle hydrometeorologů ojediněle dosahovala rychlosti až kolem 100 kilometrů za hodinu. Větrná smršť má na svědomí i jeden lidský život a několik zranění. Vichřice způsobila i velké materiální škody. Na mnoha místech vyvracela stromy a ničila střechy. Způsobila stovky poruch na elektrickém vedení a přerušila provoz na některých tratích východních Čech. Kroupy také poničily na řadě míst porosty kukuřice a cukrové řepy. K nejvíce postiženým patří okres Hradec Králové. Velké škody napáchala vichřice také na Náchodsku a částečně i na Trutnovsku.

A ještě krátce o úterním počasí v České republice :

Jasno až polojasno, místy s přeháňkami a s nebo bouřkami. Denní teploty se budou pohybovat v Čechách mezi 21 a 25 stupni Celsia, na Moravě a ve Slezsku mezi 24 a 28 stupni Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.