Zprávy úterý, 22. února 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod přináším zprávy...

Nyní podrobněji:

Prezident Václav Havel se sejde s ministrem vnitra Václavem Grulichem

Problematika resortu vnitra bude patrně tématem úterní schůzky, na kterou ministra vnitra Václava Grulicha pozval prezident Václav Havel. Podle prezidentova mluvčího Ladislava Špačka si prezident pravidelně zve ministry, aby se informoval o jejich práci. Minulý týden Havla například informoval o postupu přibližování české legislativy právu Evropské unie místopředseda vlády Pavel Rychetský, uvedl Špaček. Informativní schůzka prezidenta s Grulichem se překvapivě uskutečňuje v den státní návštěvy polského prezidenta Aleksandera Kwasniewského v Praze.

Na dvoudenní oficiální návštěvu ČR přijíždí polský prezident Aleksander Kwasniewski

Polský prezident Aleksander Kwasniewski přijede dnes na dvoudenní oficiální návštěvu České republiky doprovázen chotí Jolantou. V Praze se setká s předními českými politiky a ve středu navštíví Brno. Polského státníka přijme dnes jeho český protějšek Václav Havel. Podle Havlova mluvčího Ladislava Špačka lze předpokládat, že mezi tématy, o nichž budou oba státníci hovořit, bude mimo jiné evropská politická situace, rozšíření Evropské unie a spolupráce zemí visegrádské čtyřky - Polska, ČR, Maďarska a Slovenska.

Premiér Miloš Zeman očekává výrazné zlepšení francouzských investic v ČR

Premiér Miloš Zeman se v pondělí v severní Francii zajímal o zkušenosti s transformací regionu, který utlumil hornictví a těžký průmysl. Na tiskové konferenci v Lille rovněž zdůraznil, že očekává výrazné zlepšení investic francouzského kapitálu v ČR. V této souvislosti připomněl desetileté daňové prázdniny pro investory a nulové clo na dovoz moderní technologie. Premiér návštívil také hřbitov v La Targette nedaleko Arrasu, místo posledního odpočinku československých vojáků, kteří zahynuli na francouzských bojištích za první a druhé světové války.

Program druhého, závěrečného dne oficiální návštěvy Francie věnuje předseda vlády Miloš Zeman rozhovorům s francouzskými politiky o transformaci a rozšiřování Evropské unie a o evropské politice. Spolu se členy svého kabinetu, kteří ho doprovázejí, se chce rovněž soustředit na posílení francouzských investic v České republice a na potvrzení tradičních vztahů se zemí galského kohouta.

V návštěvě Řecka pokračuje ministr zahraničí ČR Jan Kavan

Ministr zahraničí České republiky Jan Kavan, který v pondělí večer přicestoval na oficiální návštěvu Řecka, zahajuje v Aténách rozhovory s řeckými představiteli o prohloubení česko- řecké spolupráce. Na programu má jednání s resortním kolegou Jorgosem Papandreem, s nímž by ve středu měl podepsat Memorandum o česko-řecké spolupráci při hospodářské obnově a rozvoji regionu jihovýchodní Evropy. Šéf české diplomacie bude přijat prezidentem Konstantinosem Stefanopulosem a předsedou řeckého parlamentu Apostolosem Kaklamanisem.

Předseda lidovců Jan Kasal obhajoval cestu do Vídně

Předseda lidovců Jan Kasal znovu obhajoval páteční cestu lidoveckého vedení do Vídně. Uvedl, že jejím cílem bylo zmapovat situaci v Rakousku a v tamější lidové straně, která vytvořila vládní koalici s nacionalistickou stranou Svobodných. Podle Kasala byla cesta správná a užitečná. Návštěvu ve Vídni kritizoval zejména premiér Miloš Zeman, který lidovce nařkl, že tímto způsobem urazili principy, na nichž je založena Evropská unie.

Vláda schválila záměr zákona o podpoře bydlení

Vláda schválila věcný záměr zákona o podpoře bydlení. Počítá s dvěma formami státní finanční podpory, a to na výstavbu nových bytů a na údržbu, opravy a modernizaci. Většinu podpor, které zákon upravuje, stát již poskytuje nyní. Jedná se například o podporu hypotečního úvěrování bytové výstavby, či návratný finanční příspěvek na pořízení nového bytu nebo domu v souběhu s hypotékou. Má být podporována také výstavba nájemních bytů.

Vláda chce zmrazit představitelům státní moci platy až do konce roku 2002

Vláda chce až do konce roku 2002 zmrazit platy všem představitelům státní moci. Pokud to parlament schválí, budou zmrazeny platy členům vlády, prezidentovi republiky, členům obou komor parlamentu, představitelům vybraných státních orgánů, soudcům a státním zástupcům. Důvodem je fakt, že platy ústavních činitelů jsou odvozovány jako násobky od nejvyšších tarifních sazeb mezd ve státní správě. Tato konstrukce má podle vlády nežádoucí efekt, neboť kdykoli byly zvýšeny tarify, nikoli platy v rozpočtové sféře, byly vždy zvýšeny nejen platy ústavních činitelů, ale i nezdaněné paušální náhrady za výkon funkce.

Český stát koupí Národní budovu v New Yorku za jeden dolar

Za symbolický jeden dolar (zhruba 36 korun) odkoupí český stát Národní budovu v New Yorku. Kabinet zároveň schválil uvolnění 235 miliónů korun, které si vyžádá rozsáhlá rekonstrukce tohoto objektu. Jak uvedl místopředseda vlády pro legislativu Pavel Rychetský, dům stojící na Manhattanu byl postaven koncem minulého století jako středisko českého národního života, ale po odchodu Čechů z východní části Manhattanu začal chátrat a v posledních letech se již nemohl využívat. Do budovy má přesídlit České centrum, zastoupení některých investičních a obchodních společností, kancelář Univerzity Karlovy, Česká centrála cestovního ruchu a má v ní být zřízeno Muzeum Antonína Dvořáka. V přízemí má vzniknout podle zatím neoficiálních zpráv restaurace provozovaná Plzeňským pivovarem.

Exministr Zieleniec zvažuje návrat do vysoké politiky

Exministr zahraničí Josef Zieleniec se zřejmě objeví na kandidátce čtyřkoalice při podzimních volbách do Senátu. Potvrdili to členové prostějovské Unie svobody, s nimiž se Zieleniec setkal, a ani sám exministr svůj návrat do vysoké politiky v rozhovoru s novináři nevyloučil. Ještě předloni v březnu přitom v tisku uvedl, že se do vysoké politiky vrátit nechce, protože v ní - včetně jemu blízké Unie svobody - stále působí řada lidí, kterých si neváží.

První společné cvičení NATO a Západoevropské unie probíhá hladce

První společné štábní cvičení Západoevropské unie a NATO, které bylo zahájeno ve čtvrtek, zatím probíhá hladce. Řekl to generální tajemník aliance George Robertson. Cvičení je zaměřeno na krizové řízení. Jeho cílem je posílit spolupráci obou organizací v souvislosti s budování společné evropské obrany. Podle českého velvyslance při NATO Karla Kovandy je to nejdůležitější cvičení, do kterého se ČR za rok svého členství v alianci zapojila. Uvedl, že cvičení odhalilo na české straně některé problémy, například se spojením.

Vrchní soud odsoudil důstojníky SNB k podmíněným trestům

Vrchní soud v Praze odsoudil v odvolacím řízení bývalé důstojníky Sboru národní bezpečnosti Michala Danišoviče a Bedřicha Houbala za zneužití pravomoci veřejného činitele k podmíněným trestům odnětí svobody v délce tří let. Trestného činu se měli dopustit v souvislosti se zásahem proti demonstrantům na pražské Národní třídě v listopadu 1989. Vrchní soud tak zrušil loňský rozsudek krajského soudu, který vyměřil Danišovičovi nepodmíněný trest v délce tři a půl roku a Houbalovi podmíněný tříletý trest s odkladem na čtyři roky.

Vysoký lednový deficit zahraničního obchodu byl způsoben především zdražením ropy

Nečekaně vysoký lednový deficit zahraničního obchodu - zhruba 9 miliard korun - byl způsoben především zdražením ropy na světových trzích, jejím zvýšeným dovozem a posílením dolaru proti koruně. Výsledky předčily i nejpesimističtější očekávání analytiků, kteří odhadovali schodek na čtyři miliardy korun. Člen bankovní rady České národní banky Miroslav Hrnčíř uvedl, že vyšší schodek zapříčinil kromě dražší ropy zejména dovoz dvou letadel v celkové hodnotě zhruba 3,5 miliardy korun. Centrální banka prognózuje letos schodek obchodní bilance mezi 77 až 83 miliardami korun.

S obnovením trestu smrti souhlasí 61 procent občanů

Podíl lidí, kteří souhlasí s obnovením trestu smrti, letos klesl na historické minimum. Nyní má podporu 61 procent občanů, nesouhlasí s ním 26 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury IVVM. Trest smrti prosazují zejména obyvatelé menších obcí, dotázaní ve věku 30 až 44 let a přívrženci komunistů. Naopak stoupenci lidovců patřili k jeho nejčastějším odpůrcům.

Lidé pokládají za správné reagovat na nevyplácení mezd stávkami

Více než čtyři pětiny občanů ČR pokládají za správné reagovat na nevyplácení mezd stávkami. Téměř stoprocentně jsou lidé přesvědčeni, že za situaci podniků nevyplácejících mzdy může jejich vedení, a více než tři čtvrtiny občanů soudí, že postiženým zaměstnancům by měl pomoci stát. Jak uvádí agentura IVVM, vedení podniků za nepříznivou situaci obviňují lidé bez rozdílu sociálního postavení i politické příslušnosti.

Důvěra v armádu stoupá - věří jí polovina občanů

Důvěra veřejnosti v českou armádu stoupá. Počátkem roku vojákům vyjádřila důvěru přesně polovina obyvatel. Vyplynulo to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Nedůvěru k armádě má nyní 38 procent občanů. Policii důvěřuje 46 procent a nedůvěřuje 51 procent lidí. Soudům věří 32 procent a nedůvěřuje 60 procent občanů.

Jen necelá pětina občanů ČR považuje náboženství za důležité

Jen necelá pětina obyvatel ČR přisuzuje náboženství důležitou roli v lidském životě. Z výzkumu, který uskutečnila loni ve vybraných zemích střední a východní Evropy agentura Fessel-GfK Austria, vyplývá, že Česko skončilo mezi národy střední a východní Evropy v počtu lidí uznávajících roli náboženství na posledním místě. Velký význam náboženství přikládá jen 18 procent dotázaných. V Maďarsku je to 37 procent, v Bulharsku 40, na Slovensku a Ukrajině 48 a v Rumunsku 59 procent dotázaných. Nejvíce uznávají roli náboženství v životě Poláci, konkrétně 76 procent. V ČR považují náboženství za důležité častěji ženy, důchodci, středoškoláci, nekvalifikovaní zaměstnanci, vdovy a vdovci.

Švýcarská likérka stáhne z trhu napodobeniny slivovice R.Jelínek

Představitelé švýcarské likérky Diwisa Willisau se zavázali okamžitě stáhnout ze švýcarského trhu a některých dalších zemí všechny firmou vyrobené falzifikáty české slivovice Rudolf Jelínek a s konečnou platností zastavit výrobu destilátu. Uvedl to Josef Brabec z Czech P.R. Praha, která firmu R.Jelínek mediálně zastupuje. Po několika pokusech vyřešit celou záležitost smírem a po hrozbě zahájení soudního řízení tak skončil téměř rok trvající spor.

Bílý kruh bezpečí požaduje, aby na soudech byly čekárny pro oběti

Občanské sdružení Bílý kruh bezpečí podalo podnět ministerstvu spravedlnosti ke zřízení oddělených čekáren pro oběti a svědky trestných činů v budovách soudů. Dnes u soudu čekají poškození společně s pachatelem a jsou mnohdy vystaveni urážkám a vyhrožování, řekla viceprezidentka sdružení Eva Koubová. Současná praxe spolu s nárůstem organizovaných trestných činů a vzrůstající brutalitou pachatelů zvyšuje podle členů Bílého kruhu bezpečí strach lidí podílet se na objasňování zločinů.

Revitalizační agentura zahájila prodej Tatry

Revitalizační agentura, která řídí vládní program na záchranu velkých průmyslových podniků, oficiálně zahájila prodej Tatry Kopřivnice - výrobce nákladních automobilů -strategickému partnerovi. Agentura sestavila seznam 70 potenciálních zájemců. S některými se již o podmínkách případného vstupu do Tatry jednalo. Podle informací ČTK v pondělí Tatru navštívili zástupci švédské automobilky Volvo.

Ceny některých služeb jsou podle občanů nepřiměřené

Ceny telefonu, veřejné dopravy a elektřiny jsou podle tří čtvrtin uživatelů vzhledem ke kvalitě těchto služeb i k příjmům domácností vysoké. Nejvíce lidí, přibližně 80 procent, si přitom stěžuje na vysoké náklady spojené s užíváním telefonu. Vyplývá to z lednového průzkumu společnosti Sofres-Factum.

Vodohospodáři dostali výzvu k účasti na misi OSN sledující kyanid

Předběžnou výzvu k účasti na misi OSN monitorující kyanidové znečištění Tisy a Dunaje obdržel ze Ženevy Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka. Tým českých expertů by se mohl k misi, která operuje na území Rumunska, Maďarska a Chorvatska, připojit koncem týdne. Pomoc při monitorování škod způsobených havárií nádrže u rumunského zlatého dolu Baia Mare nabídla ČR postiženým zemím minulý týden.

Film "Návrat idiota" Saši Gedeona má jedenáct nominací na Českého lva

Osm ze sedmnácti celovečerních českých filmů uvedených loni v kinech se objevilo v některé z nominací na Českého lva. Nejčastěji - jedenáctkrát - zazněl název snímku režiséra Saši Gedeona Návrat idiota. Režisér navíc převzal prestižní cenu filmových kritiků. O výsledcích rozhodovalo zhruba 70 procent ze 124 členů České filmové a televizní akademie. Vítězové převezmou ceny 4. března v paláci Lucerna v přímém přenosu České televize.

Zemřela herečka Marie Glázrová

Ve věku 88 let zemřela v Praze herečka Marie Glázrová. Oznámila to činohra Národního divadla, kde působila téměř půl století. Své herecké mistrovství uplatnila v desítkách velkých postav domácího i světového divadelního repertoáru a v mnoha filmových rolích. Její snad nejslavnější rolí byla Maryša, kterou ztvárnila celkem třikrát. Dlouhé a šťastné manželství prožila Marie Glázrová s operním pěvcem Eduardem Hakenem, jehož přežila o čtyři roky.

Ve věku 95 let zemřela Josefa Podstatzká-Lichtensteinová - majitelka zámku ve Velkém Meziříčí

Ve věku 95 let zemřela v rakouském Salcburku Josefa Podstatzká-Lichtensteinová, majitelka velkomeziříčského zámku, který spolu s panstvím zdědila v roce 1937 po svém otci Františku Harrachovi. Ačkoliv se její manžel za druhé světové války zapojil do protifašistického odboje a později oba získali osvědčení o národní spolehlivosti, museli po únoru 1948 na nátlak zdejších komunistů panství opustit a odejít do ciziny. Zámek a přilehlé pozemky, o které Josefa Podstatzká požádala v roce 1991, jí byly navráceny v dubnu 1995. Od té doby žila s přestávkami na meziříčském zámku, který se začal opravovat.

Walderode, který usiloval o navrácení nemovitostí na Jablonecku, má podle závěti dědice

Zemřelý Karel Des Fours Walderode, který usiloval o navrácení rozsáhlých nemovitostí na Jablonecku, má mít podle závěti dědice - manželku a dva syny. Pokud Ústavní soud uzná restituční nároky Walderodeho, navrácený majetek by mohli získat dědicové, a to i bez českého občanství. Restituční nároky na rozsáhlé panství v hodnotě 3,5 miliardy korun uplatňoval Walderode od začátku 90. let. Požadoval majetek zkonfiskovaný podle tak zvaných Benešových dekretů.

Medaile, kterou dostal papež ve zlatě, se objeví na trhu ve stříbrném provedení

Medaile, kterou předal prezident Václav Havel při své předvánoční návštěvě Vatikánu papeži Janu Pavlu II., se objeví příští měsíc na trhu. Bižuterie Česká Mincovna jich hodlá dorazit asi 1000 kusů, a tím uspokojit sběratele a křesťanskou veřejnost. Pro prezidentskou kancelář vyrobila mincovna loni celkem šest medailí. Jednu ve zlatě pro papeže a pět stříbrných pro jeho kardinály. Obnovená ražba, k níž dala Kancelář prezidenta republiky povolení, bude pouze z ryzího stříbra v nejlepší kvalitě.

Bižuterie Česká Mincovna obnoví letos také ražbu replik starých mincí, stříbrného Pražského groše a mincí s portréty významných českých panovníků - Rudolfa II., Karla IV., Václava II. a Boleslava II.. Repliky bude mincovna nabízet na výstavě Praga Mystica, která se uskuteční od 20. dubna do 31. prosince ve sklepení Staroměstské radnice.

Ve Špindlerově Mlýně má vyrůst areál pro příznivce horských kol

Sportovní areál pro příznivce horských kol má v budoucnosti vyrůst na svazích ve Špindlerově Mlýně. Takzvaný bikepark by se měl podle předloženého návrhu skládat ze stabilních a upravovaných tratí, které by sloužily zejména pro sjezd a terénní jízdu. Vybudování bikeparku by mohl významně pomoci i světový šampionát horských kol v roce 2003, který by se mohl konat právě ve Špindlerově Mlýně.

Počasí

Bude většinou polojasno až oblačno, ojediněle s možností slabých sněhových přeháněk. Noční teploty minus 5 až minus 10 stupňů Celsia, denní kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha.