Zprávy úterý, 23. května 2000

Vážení posluchači, u českého vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Premiéři Zeman a Dzurinda dokončili dělení česko-slovenské federace Symbolickou tečku za sedmiletým sporem o dělení česko-slovenského federativního majetku napsali v pondělí v Praze premiéři obou států Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. Problémů oproštěné vztahy poté oba politici označili na nadstandardně dobré. Jejich jedinečnost podle Dzurindy vynikne zejména po přijetí obou zemí do Evropské unie (EU). Podle Zemana jsou vztahy dokonce na takové úrovni, že by se mohly stát vzorem pro ideální vztahy mezi dvěma státy. Společné prohlášení k vyřešení česko-slovenských majetkových vztahů podepsali premiéři v budově Úřadu vlády ČR. Zeman při té příležitosti předal svému protějšku čtrnáctikilogramovou zlatou cihlu v ceně asi čtyř miliónů korun, jež je součástí zhruba čtyř tun zlata, které česká centrální banka minulý týden předala na Slovensko.

"Visegrádské uskupení pokládám za model malé Evropské unie a v tomto smyslu pokládám model česko-slovenských vztahů za etalon, který by měl definovat optimální vztahy mezi dvěma národy a mezi dvěma suverénními státy," uvedl premiér Zeman na přednášce v Černínském paláci, kde společně se svým slovenským protějškem vystoupil na téma evropské perspektivy česko-slovenských vztahů. Dzurinda při přednášce prohlásil, že Slovensko udělá vše pro to, aby dohnalo Českou republiku v přípravách na členství v EU. Společným vstupem obou zemí do EU by se vyřešil problém česko-slovenské celní unie, jejíž zachování se příčí požadavkům evropského společenství. Slovensko má podle Dzurindy zájem na dalším zachování celní unie. "Celní unie bude fungovat až do roku 2003," ujistil slovenského hosta Zeman, který označil tento rok za možné datum vstupu České republiky do EU.

Uzavření rozhovorů o dělení zbývající části majetku po československé federaci uvítal po setkání se slovenským premiérem předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus, který sám o vyrovnání jednal coby český premiér léta bez zřetelnějších úspěchů s tehdejším slovenským ministerským předsedou Vladimírem Mečiarem. Dělení majetku uzavřeli Dzurinda a Zeman podpisem smlouvy loni 24. listopadu. Na jejím základě odevzdala Česká národní banka Slovensku 4,1 tuny zlata, které zadržovala za pohledávku 25,8 miliardy korun po dělení ústřední federální banky. Banka vrátila zlato s tím, že česká vláda od ní pohledávky vykoupí za symbolickou jednu korunu. Česká republika a Slovensko si rovněž vymění akcie v Komerční a Všeobecné úvěrové bance.

Vláda schválila odprodej zbytku akcií automobilky Škoda a program restrukturalizace Vítkovic Německý koncern Volkswagen koupí 30procentní podíl státní Konsolidační banky ve Škodě Auto za 650 miliónů marek (12,3 miliardy korun). "K dohodě došlo po několika vzájemných jednáních a po schválení jak vládou ČR, tak vrcholovým vedením a dozorčí radou Volkswagenu," řekl po pondělním jednání vlády mluvčí kabinetu Libor Rouček. Vláda uložila ministrovi financí, aby do 31. května uzavřel smlouvu s Volkswagenem, který již ve Škodovce vlastní 70 procent akcií. Podle podmínek stanovených vládou se musí převod peněz uskutečnit nejpozději do 12 pracovních dní ode dne nabytí účinnosti smlouvy o převodu akcií. Vláda dále požaduje právo obsadit jedno místo v dozorčí radě Škody zástupcem státu nejméně do konce února 2007. Do stejného data chce mít také právo na předchozí konzultace s představenstvem Škody v případě rozhodnutí o zastavení nebo o významné redukci výroby automobilů či převodovek a motorů a požaduje i právo na informace o obchodní a investiční strategii. Rozhodnutím Volkswagenu však kabinet zabránit nemůže.

V rámci oživení hutního průmyslu schválila vláda program restrukturalizace a.s. Vítkovice. Provozní restrukturalizace spočívá v decentralizaci a přechodu na holdingové uspořádání, kde funkci centrální jednotky holdingu bude zastávat a.s. Vítkovice. Finanční restrukturalizace počítá s tím, že Revitalizační agentura (RA) odkoupí v první fázi část pohledávek od věřitelů. Odkoupení bude financovat úvěr poskytnutý Konsolidační bankou. Odkoupené pohledávky bude RA oprávněna kapitalizovat. Konsolidační banka, pokud vláda návrh schválí, bude moci získat majetkovou účast ve Vítkovicích až do 4,5 miliardy korun.

"S ohledem na sociální, hospodářské, ekologické a další dopady, které by vyplynuly z případné likvidace a.s. Vítkovice, reagovala vláda ČR na urgentní potřebu věcné a finanční restrukturalizace sérií rozhodnutí," uvedl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. V případě krachu tohoto podniku by podle něj přišlo o práci přibližně 26.000 lidí. Letos má firmu opustit asi 2600 osob, které se v průběhu roku přihlásí na úřadu práce nebo je bude třeba zaměstnat. Proces je možné podpořit ze státních peněz plánovaných na podporu regionálního rozvoje a malého a středního podnikání, aktivní politiku zaměstnanosti a restrukturalizaci českého ocelářského průmyslu.

Kabinet rovněž vypověděl bezvízový styk s Moldávií, Kazachstánem, Kyrgyzstánem a Turkmenistánem. Vypověděl totiž dohodu z roku 1982 o podmínkách vzájemných cest občanů. Zároveň potvrdil víza pro Gruzii a Tádžikistán, která sice platí od roku 1994, příslušné dohody ale nikdy nebyly formálně ukončeny.

Vláda také rozhodla o prostředcích na financování vrcholných zahraničních návštěv a pověřila ministra zahraničí jejich koordinací. Návštěvy týkající se prezidenta, premiéra a ministra bude do konce letošního roku financovat ministerstvo zahraničí ze svých úspor. Vláda už totiž utratila 14 miliónů korun, které měla na vrcholné návštěvy v rozpočtu na letošek a bude letos potřebovat ještě dalších 36 miliónů.

Vláda vrátila k připomínkovému řízení návrh Evropské charty menšinových a regionálních jazyků. Kabinet také rozhodl o obnovení česko-německého železničního přechodu Kraslice - Klingenthal pro osobní dopravu. Zamítnutí se dočkaly dva poslanecké návrhy zákonů - novela zákona o soudech a soudcích a návrh zákona o kárné odpovědnosti soudců. Kabinet ale schválil vyslání oficiální delegace na český národní den na světovou výstavu Expo 2000 do Hannoveru ve dnech 6. a 7. června.

Důvěra ve vládu po loňském propadu mírně stoupá

Důvěra občanů v ústavní instituce se za poslední měsíc podle šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění příliš nezměnila; výsledky průzkumu této agentury nicméně potvrzují dlouhodobější mírný růst důvěry ve vládu. I nadále se největší důvěře těší prezident Václav Havel s 53 procenty, vládě důvěřuje 30 procent dotázaných, což je o osm procent více než u Poslanecké sněmovny a o 12 procent více než v případě Senátu. Důvěra ve vládu kontinuálně roste od listopadu, kdy kabinetu věřilo dosud nejméně lidí - 19 procent. Nedůvěru vládě nyní vyslovilo 68 procent.

Ministr Moscovici pochybuje o sdělení termínu rozšíření do konce roku Francie, která bude od července předsedat Evropské unii, sotva do konce roku sdělí nejpokročilejším kandidátům včetně ČR termín ukončení jednání. Vyplynulo to z pondělní tiskové konference ministra pro evropské záležitosti Pierra Moscoviciho. Připomněl, že to bude možné udělat, až budou všechny podstatné problémy jasně vyjádřeny, až bude dobrý přehled o situaci každého kandidáta. O stanovení termínu ukončení rozhovorů žádají dnes už všechny země "první skupiny", tedy ČR, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko a Kypr, které jednají od jara 1998. Od takového data už by se dal víceméně odvodit pravděpodobný čas přistoupení k EU.

Česká vědecká centra obdržela grant EK ve výši dvou miliónů euro Grant Evropské komise (EK) ve výši téměř dvou miliónů euro (72 miliónů korun) na projekty v době trvání tří let obdržela tři česká specializovaná centra pro vědu a výzkum, takzvaná centra excellence. Projekty těchto center se zaměřují především na pořádání mezinárodních konferencí, sympozií a pracovních setkání v ČR, na financování pobytu zahraničních pracovníků ze zemí EU a zemí asociovaných k pátému rámcovému programu EU v českých centrech a na podporu mladých vědců, informovala ČTK Lenka Reichová z tiskového odboru Kanceláře Akademie věd ČR.Celkem bylo do výběrového řízení na udělení grantu podáno 185 návrhů, z toho 17 z ČR, uvedla Reichová. Grantové prostředky v celkové výši přes 20 miliónů euro (asi 720 miliónů korun) komise 19 nezávislých expertů rozdělila mezi 34 center excellence, což jsou projekty zaměřené na koordinaci vědeckého výzkumu a jsou výsledkem soutěže vypsané EK v roce 1999 v zemích asociovaných k pátému rámcovému programu EU.

Jan Kavan odmítl odškodnění sudetských Němců za "české násilí"

Ministr zahraničí Jan Kavan odmítl iniciativu Sudetoněmeckého krajanského sdružení, které požaduje po Česko-německém fondu budoucnosti odškodnění "sudetoněmeckých obětí českého násilí". "S tímto požadavkem nemohu souhlasit," řekl Kavan na tiskové konferenci po zasedání vlády. "Jsem rád, že můj kolega pan ministr zahraničí Spolkové republiky Německo Joschka Fischer se k tomu již vyjádřil. Nemohu než s ním souhlasit," dodal ministr. Süddeutsche Zeitung citoval v souvislosti se sudetoněmeckým požadavkem reakci německého ministra zahraničí Fischera, podle něhož postup sudetských Němců "vážně poškozuje německé zájmy". "Každý krok v tomto směru z německé strany je kontraproduktivní," uvedl Fischer. Německý ministr soudí, že je požadavek úmyslně načasován na dobu krátce před tradičním sudetoněmeckým srazem v Norimberku (letos se koná 10. - 11. června). Šéf německé diplomacie vyjádřil obavy, že tato akce by mohla vyvolat ve východoevropských zemích novou debatu o válečných reparacích.

Požadavek krajanského sdružení odmítl také předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek, který ho považuje za provokaci.

Neubauer nechápe rozruch kolem požadavku SL na odškodnění Za nepochopitelný označil rozruch, který vyvolal požadavek sudetoněmeckého landsmanšaftu (SL) na odškodnění "sudetoněmeckých obětí českého násilí", odstupující mluvčí sudetských Němců Franz Neubauer. V prohlášení zaslaném berlínské odbočce ČTK uvádí, že SL již více než dva roky signalizuje, že podobný požadavek vznese. Také obsah této žádosti je v základních rysech dávno znám a nemůže představovat žádné překvapení, uvádí Neubauer. Zdůrazňuje, že "zůstává tajemstvím ministra zahraničí Joschky Fischera a místopředsedkyně Spolkového sněmu Antje Vollmerové, jak by tento projekt mohl poškodit německé zájmy nebo se dokonce stát výbušninou v česko-německých vztazích".

Obchodní bilance zvýšila v dubnu meziročně schodek na 4,1 mld. Kč

Schodek 4,1 miliardy korun vykázala za duben letošního roku obchodní bilance České republiky. V dubnu 1999 činilo pasívní saldo 3,4 miliardy korun. Údaje ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Pasívum obchodní bilance od začátku letošního roku do dubna ve výši 22,3 miliardy korun bylo o 2,1 miliardy korun vyšší než ve stejném období loni. V porovnání se stejným měsícem minulého roku vzrostl dovoz v běžných cenách o 12,2 procenta a vývoz o 11,8 procenta.

Daňové nedoplatky v dubnu klesly na 102,2 miliardy korun

Daňové nedoplatky v ČR klesly k 30. dubnu na 102,2 miliardy korun ze 104,8 miliardy korun ke konci března. Z toho rozhodující podíl 87,1 miliardy korun představují nedoplatky na daních nové daňové soustavy, které se proti březnu snížily o 2,5 miliardy korun. Nedoplatky na daních staré daňové soustavy klesly proti předchozímu měsíci z 15,2 na 15,1 miliardy korun. ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Proti stejnému období minulého roku vzrostl objem splatných daňových nedoplatků o 14 miliard korun, což znamená meziroční nárůst o 15,7 procenta. Vývoj tak potvrdil trend snižování meziročního nárůstu daňových nedoplatků, zaznamenaný již během roku 1999, dodal Vacek.

Odboráři Nové huti se připravují na jednodenní výstražnou stávku Odboráři Nové huti (NH) zůstávají ve stávkové pohotovosti a podle krizového štábu rady Odborového svazu Kovo se připravují na jednodenní výstražnou stávku. "Důvodem chystané stávky je to, že ve vymezeném časovém úseku pro jednání od jednohodinové výstražné stávky 27. dubna do dnešního dne nebyly učiněny rozhodující kroky potřebné pro stabilizaci finanční situace společnosti," řekl ČTK člen krizového štábu František Saidl. Dalším postupem odborářů při řešení nynější situace se podle Saidla bude zabývat mimořádná konference odborářů z Nové hutě, která byla svolána na 9. června. Fond národního majetku v minulých dnech vypracoval návrh materiálu o finanční pomoci Nové huti a postoupil jej k dopracování ministerstvům průmyslu a obchodu a financí. Tento elaborát podle mluvčího resortu financí Libora Vacka obsahuje návrh na okamžitou pomoc státu Nové huti, aby nezkolabovala výroba. Tento dokument bude podle Saidla předložen kabinetu k projednání 31. května. "Pokud vláda Novou huť podpoří, pak se situace stabilizuje a odboráři odvolají stávkovou pohotovost," dodal Saidl.

ČR je jednou ze zemí OECD s nejnižšími dotacemi zemědělství Česká republika je jednou z členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s nejnižšími podporami zemědělství. Uvedl to ministr zemědělství Jan Fencl na zahájení mezinárodního kongresu Agra Europe. Kongresu, který týká se přípravy na vstup do Evropské unie, se účastní zástupci Unie i kandidátských zemí. Státní podpora zemědělství v České republice klesla za období transformace o 34 procent, dotace v Evropské unii naopak vzrostly o 40 až 45 procent, řekl Fencl. Intenzitu zemědělství při současných cenových úrovních a podporách proto nelze srovnávat, uvedl ministr Fencl. Zatímco ceny zemědělských výrobců stouply o 50 procent, ceny vstupů do zemědělství stouply o 226 procent a spotřebitelské ceny dokonce o 262 procent. Od začátku 90. let klesla podle ministra zemědělská produkce o 30 procent, podíl na HDP se snížil na 1,8 procenta a počet pracovníků v zemědělství klesl o 62 procent. Podíl zemědělců na celkové zaměstnanosti nyní je 5,4 procenta.

České pivovary kontrolované SAB se sloučí pod společným názvem Tři české pivovary kontrolované jihoafrickou společností South African Breweries (SAB) v pondělním sdělení Burze cenných papírů Praha představily projekt, na jehož základě se Plzeňský Prazdroj, Pivovar Radegast a Pivovar Velké Popovice sloučí pod společným názvem Plzeňský Prazdroj. Za jednu akcii zanikající společnosti Pivovar Radegast o jmenovité hodnotě 1000 Kč obdrží akcionáři 58 akcií nástupnické společnosti o jmenovité hodnotě deset korun. Každé vyměňované akcii bude příslušet doplatek 63 korun. Akcionáři Pivovaru Velké Popovice obdrží za jednu akcii o jmenovité hodnotě 100 korun čtyři akcie nástupnické společnosti o jmenovité hodnotě deset korun. Doplatek bude činit 37,50 koruny na akcii. Sloučení pivovarů a současně zrušení Pivovaru Radegast a Pivovaru Velké Popovice bez likvidace by měly potvrdit valné hromady firem plánované na 30. června. SAB získala majoritní podíl v českých pivovarech loni v říjnu od japonské finanční skupiny Nomura. Do roku 2001 by měla firma v českých pivovarech převzít téměř 100 procent.

Prezident Havel může jít v létě na operaci kýly

Po zevrubné prohlídce lékaři z prezidentova konzilia dospěli k závěru, že se Václav Havel může v létě podrobit operaci břišní kýly. Odstranění kýly, která je následkem náročných operací tlustého střeva, bude přítomen i rakouský chirurg Ernst Bodner a operace se pravděpodobně uskuteční v červnu, informoval ČTK prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Termín operace se bude konzultovat s Bodnerem, jenž provedl obě náročné operace tlustého střeva. V dubnu to byly dva roky, co prezidentovi v rakouském Innsbrucku operoval prasklé tlusté střevo a za několik měsíců mu v Praze odstranil umělý střevní vývod.

Členové Českého červeného kříže byli oceněni za celoživotní práci Více než 70 členů Českého červeného kříže (ČČK) obdrželo ocenění za celoživotní práci v této organizaci. Na shromáždění v Senátu jim za dobrovolné aktivity poděkovali prezident ČČK Zdenko Vlk a předsedkyně horní komory parlamentu Libuše Benešová. Setkáním zasloužilých členů Českého červeného kříže tak vyvrcholily národní oslavy světového dne Červeného kříže, který připadl na 8. května. Benešová před přítomnými vyzdvihla přínos Českého červeného kříže, například při řešení humanitárních krizí při povodních a organizování výuky první pomoci a dobrovolného dárcovství krve. Světový den se slaví podle dne narození zakladatele tohoto světového humanitárního hnutí Henri Dunanta před 172 lety a připomínají si ho organizace Červeného kříže a Červeného půlměsíce po celém světě.

Série pražských koncertů má pomoci Mongolsku, kde hrozí hladomor Sérii hudebních akcí pod názvem Zmrzlá jurta na pomoc Mongolsku, jehož obyvatelům hrozí hladomor, připravily Společnost přátel Mongolska a občanské sdružení Nomád. Pražský program začal pondělním společným koncertem Mongolské skupiny Dundzigarav a české kapely Priessnitz, řekl novinářům Žargalsajchan Pašdavaa ze společnosti Společnosti přátel Mongolska. Výtěžek z koncertů půjde přímo k mongolským pastevcům, kteří přišli o dobytek a které vytipovali organizátoři benefice. Mongolové potřebují potraviny, peníze na stavbu obydlí - jurt a oblečení.

Terezín Ghetto Requiem od Sylvie Bodorové mělo dvacátou reprízu Skladbu Terezín Ghetto Requiem od Sylvie Bodorové, kterou česká skladatelka věnovala obětem holocaustu, uvedlo v pondělí večer na festivalu Pražské jaro britské smyčcové kvarteto Schidlof Quartet s Nigelem Cliffem. Pěvec byl i jeho prvním interpretem v Británii před dvěma lety. Dílo pro kvarteto a sólový baryton mělo premiéru na festivalu v anglickém městě Warwicku, které si je objednalo, a to v podání Škampova kvarteta; zaznělo tak tehdy s úspěchem i v Praze. Od té doby už bylo v zahraničí uvedeno řadou souborů a opakovaně - nyní mělo již dvacátou reprízu.

Československá známka na výstavě v Londýně

Na prestižní světové výstavě poštovních známek, která byla otevřena v Londýně, se poprvé veřejnosti představuje i cenná sbírka britské panovnice Alžběty II., pod jejíž záštitou se akce koná. Královská sbírka, jejíž hodnota se odhaduje na 86 miliónů liber, obsahuje jednu z nejvzácnějších známek na světě - Modrého Mauritia. Je to jeden z pouhých čtyř dochovaných exemplářů a jeho cena se odhaduje na více než dva milióny liber. Královna má ve své sbírce také rakouskou známku s přetiskem Pošta československá 1919 na žilkovém papíru, která existuje ve dvou typech. "Jeden typ má ve slově pošta háček nahoře, druhý ho má přímo sesazený na písmenu s," vysvětluje jeden z účastníků výstavu a renomovaný český sběratel Ludvík Pytlíček. Ten vlastní tuto známku s háčkem nahoře, zatímco královnina známka ho má přímo na písmenu. Na světě existuje jenom asi osm exemplářů této známky. Kdyby náhodou byla královna ochotna tuto známku prodat, Ludvík Pytlíček by za ni byl ochoten zaplatit až několik miliónů korun. "Já si ale nemyslím, že by mi ji vyměnila nebo případně prodala," podotkl český sběratel, který na podobných výstavách získal za svou sbírku už dvanáct zlatých medailí a nyní jako filatelistický šampión získá automaticky svou třináctou.

Ze sportu:

Čeští fotbaloví reprezentanti zahájili závěrečnou přípravu na mistrovství Evropy v Belgii a Nizozemsku. Před úterním odletem na soustředění do rakouského Seefeldu se trenérovi Jozefu Chovancovi hlásilo v hotelu Praha 24 kandidátů reprezentace, chyběli jen Radek Bejbl z Atlétika Madrid a Pavel Nedvěd z Lazia Řím, které zdržely klubové povinnosti. Příštích deset dnů prožijí reprezentanti v hotelu Vital Royal Dorint na okraji zimního střediska Seefeldu v nadmořské výšce 1200 metrů. K dispozici budou mít tři tréninková hřiště, bazén i rehabilitační linku. Úvod soustředění chce Chovanec po náročné sezóně věnovat regeneraci, v další části se pak zaměří na souhru. Žádný zápas s nějakým místním sparringpartnerem v plánu nemá a generálkou na Euro bude až 3. června utkání s Německem v Norimberku.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.