Zprávy úterý, 23. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Podle prezidenta Václava Havla ztrácí Česká republika v Josefu Luxovi čestného člověka a významného politika Se smrtí bývalého předsedy křesťanských demokratů Josefa Luxe ztratila Česká republika podle prezidenta Václava Havla otevřeného a čestného člověka, kterému bylo cizí intrikování. O zhoršujícím se zdravotním stavu Josefa Luxe, který zemřel v americkém Seattlu, se prezident dozvěděl v neděli večer od jeho manželky Věry. Luxův odchod je těžkou ztrátou pro jeho rodinu, stranu, parlament, českou politiku a českou zemi, řekl prezident s tím, že ho s Luxem pojilo přátelství. "Byl to člověk otevřený, čestný, který neintrikoval, který uměl naslouchat druhému, který uměl komunikovat a který během několika let vyrostl ve významného českého politika," pronesl prezident. Dodal, že se Josefu Luxovi podařilo obnovit ve veřejném životě dobrou tradici křesťanského smýšlení o věcech veřejných. I v době Luxovi nemoci a odchodu z vrcholné politiky s ním byl prezident v kontaktu. Sešel se s ním těsně před jeho odletem na americkou kliniku, kde se Josef Lux koncem září podrobil transplantaci kostní dřeně, a byl v telefonickém spojení s jeho rodinou, která jej do Seattlu doprovázela.

Představitelé politického i veřejného života litují Luxovy smrti Neúspěšný boj bývalého předsedy KDU-ČSL Josefa Luxe s leukémií zasáhl českou politickou i veřejnou sféru. Jako ztrátu pro celou českou společnost ji vnímá kardinál Miloslav Vlk, osobně ji prožívají dlouholetí Luxovi spolupracovníci Jan Kalvoda a Daniel Kroupa. S velkým smutkem a pohnutím přijal zprávu o úmrtí Josefa Luxe premiér Miloš Zeman i šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus. Vláda uctila Luxovu památku minutou ticha během svého zasedání. Katolický kněz Tomáš Halík označil smrt Josefa Luxe za tragickou ztrátu. Podle předsedy Unie svobody Jana Rumla odešel jeden z největších státníků v polistopadové éře.

Česká republika oficiálně odpověděla na ruskou protestní nótu Česká republika odmítá, že by kontakty s představiteli Čečenska byly nepřátelským aktem vůči Rusku. Konstatuje to odpověď ministerstva zahraničí na ruskou nótu, kterou Moskva protestovala proti nedávné návštěvě čečenského ministra zahraničí Iljase Achmadova v Praze. Odpověď české diplomacie převzal zástupce ruského velvyslanectví v Praze Oleg Lušnikov. Ministerstvo zahraničí uvádí, že "postup ruských vojenských a bezpečnostních sil v Čečensku již dlouho není pouze vnitřní věcí Ruské federace, neboť při něm zjevně dochází k rozsáhlému a opakovanému porušování lidských práv a konflikt vede k utrpení civilního obyvatelstva". Zároveň zdůrazňuje, že Česká republika uznává a podporuje územní celistvost Ruska. Česká diplomacie se pokusila ruské straně vysvětlit svůj pohled na záležitost a vyjádřila naději, že "incident nebude mít dlouhodobé negativní dopady na česko-ruské vztahy". Praha vidí čečenský konflikt jako "jeden z naléhavých problémů euroatlantického prostoru, který Českou republiku nemůže nezajímat i s ohledem na její přátelské vztahy s Ruskem".

Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny je proti "neúměrnému použití síly" v Čečensku Zahraniční výbor české Poslanecké sněmovny zdůraznil, že pokračující vojenské operace Ruska na území Čečenska "jsou provázeny neúměrným použitím síly, které vede k rozsáhlým materiálním škodám a především k obětem mezi nevinným civilním obyvatelstvem". Uvádí se to v dopisu předsedy sněmovního zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka, který byl v Moskvě předán Státní dumě. Čeští poslanci vyzvali své kolegy v zahraničním výboru Státní dumy, aby se zasadili o okamžité zahájení politických rozhovorů, které povedou k politickému řešení této krize a současně umožní okamžité poskytnutí mezinárodní humanitární pomoci obětem konfliktu, včetně běženců. Vybídli také k okamžitému jednání mezi představiteli Ruské federace a legitimními zástupci Čečenska, zejména s demokraticky zvoleným prezidentem Aslanem Maschadovem.

Vláda zatím nezavedla víza pro země bývalého Sovětského svazu Víza pro bývalé státy Sovětského svazu zatím Česká republika nezavede. Vláda neschválila vypovězení bezvízových dohod s Ruskou federací, Běloruskem, Ukrajinou, Gruzií, Kazachstánem, Kyrgyzstánem, Moldavskem, Turkmenistánem a Tádžikistánem. "Ani jeden z návrhů na zavedení víz vůči jmenovaným zemím neprošel," řekl na tiskové konferenci ministr zahraničí Jan Kavan. Zavedení víz si vyžádá sladění českého práva s právem Evropské unie. O vízech pro bývalé státy SSSR měl kabinet rozhodnout již minulý týden, právě na Kavanovu žádost byl ale tento bod odložen. Kabinet se ale rozhodl, že zruší víza s Mexikem a částečně také s Nikaraguou.

Vláda schválila deregulaci cen energií na příští roky Elektrická energie v příštím roce podraží o 15 procent a zemní plyn o 10,9 procenta. Deregulaci cen energií na příští roky schválila vláda. V roce 2001 cena elektřiny vzroste o 14 procent a cena zemního plynu o sedm procent, v roce 2002 elektřina podraží o 13 procent a zemní plyn o 5,7 procenta.

Vybavení polního špitálu by mělo z Turecka do České republiky dorazit v pátek Vybavení a zdravotní technika šesté polní nemocnice české armády, která od května působila nejprve v Albánii a od konce srpna v Turecku, by se měla v pátek vrátit do České republiky. Vojenský transport by měl dorazit po pěti dnech na nádraží v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, odkud také koncem dubna odjel do Albánie. Vlak doprovází šest z 58 příslušníků polní nemocnice, ostatní se již domů vrátili letadlem společně s prezidentem Václavem Havlem. Po příletu udělil ministr obrany Vladimír Vetchý veliteli polní nemocnice Jindřichu Sittovi vysoké armádní vyznamenání - záslužný kříž třetího stupně. Česká nemocnice ukončí svou činnost zejména kvůli tomu, že situace v oblastech postižených srpnovým zemětřesením se již stabilizuje, začíná fungovat infrastruktura, služby, policie a státní správa a zdravotnické zabezpečení obyvatelstva přebírají turečtí zdravotníci.

Výzvu "Děkujeme, odejděte!" podepsalo podle odhadů 50.000 lidí Již zhruba 50.000 občanů se za posledních pět dní připojilo k výzvě "Děkujeme, odejděte!", v níž někdejší studentští aktivisté z roku 1989 přesně po deseti letech od začátku listopadové revoluce doporučují politické reprezentaci rezignaci. Lidé z celé republiky se k prohlášení připojují elektronickou poštou, faxem, dopisy nebo podpisem na petiční archy. Na "studentskou výzvu" reagovali politici, kterým byla adresována, rozdílně. Předseda vlády Miloš Zeman ji bagatelizoval, když ji označil za "pubertální" a prohlásil, že jí nehodlá věnovat další pozornost. Šéf Poslanecké sněmovny Václav Klaus zase hovořil o frustraci signatářů a doporučil jim vstoupit do politiky. Za oprávněnou označili výzvu předsedové KDU-ČSL a Unie svobody Jan Kasal a Jan Ruml, kteří jejím autorům nabídli i osobní setkání. Signatáři ocenili podporu, které se výzvě dostalo například od prezidenta Václava Havla nebo kardinála Miloslava Vlka.

Poldi má pod firmou Scholz vyrábět 2000 tun oceli měsíčně Na 2000 tun vysoce legované oceli měsíčně bude od 1. prosince vyrábět Poldi Kladno, kterou 14. listopadu koupila od Zdeňka Zemka kladenská firma Scholz Stahlzentrum-Ost, s.r.o. Ta má již zajištěn odbyt na 100 procent produkce, jíž by měla doplnit sortiment výrobků mateřské firmy Scholz Stahlzentrum - Ost, GmbH z bavorského Waidhausu. Novinářům to řekl jednatel mateřské společnosti Hanz Ludwig. Ludwig potvrdil dřívější Zemkovy informace o splacení kupní ceny za Poldi do konce února 2000 ve třech splátkách. Jejich součástí bude i převzetí Zemkových závazků za Investiční a Poštovní bankou, které bývalý vlastník vyčíslil na 200 miliónů korun. Celkovou kupní cenu za majetek huti a ochrannou známku Poldi Ludwig neuvedl.

Holding ČKD očekává závěrečné slovo Thrallu ke vstupu do vagónky Holding ČKD Praha očekává v nejbližších dnech závěrečné stanovisko americké společnosti Thrall Car k pátečnímu návrhu podmínek pro kapitálový vstup do ČKD Vagonka Studénka. "V případě kladného stanoviska by mohl být v nejbližší době podepsán dokument určující všeobecný rámec vstupu Američanů do firmy," řekl bez podrobností mluvčí holdingu Richard Pažout. Vagónka se delší dobu potýká s finančními problémy.

USA uvalily sankce na českou firmu Agroplast

Spojené státy uvalily sankce na českou firmu Agroplast a podnik Metallist z Uralska v Kazachstánu za zprostředkovávání prodeje 40 bojových letounů Mig- 21 do Severní Koreje. Ve Washingtonu to oznámilo ministerstvo zahraničí USA. "Podnikáme nezbytné kroky k zákazu nákupu od těchto firem a k zákazu exportu zbraňových položek těmto společnostem," řekl mluvčí ministerstva James Rubin.

Představitelé Agroplastu Petr Pernička a Zbyněk Švejnoha byli zadrženi letos v březnu v Ázerbájdžánu při nelegálním vývozu šesti letounů MiG-21, které měly směřovat do Severní Koreje. Vyšetřovatelé v ČR oba muže v červnu obvinili z nedovoleného obchodování se zbraněmi; trestní stíhání je proti nim vedeno jako proti uprchlým. Oficiálně se Agroplast zabývá převážně těžbou surovin a zpracováváním odpadového skla. Podle tajné zprávy české Bezpečnostní informační služby ale měla liberecká firma během uplynulých šesti let patřit mezi nejvýznamnější mezinárodní pašeráky zbraní. Agroplast obvinění odmítá. Společnost dokonce nedávno oznámila, že hodlá žalovat stát za poškození a ostouzení dobrého jména.

Centrální banka považuje za optimální v příštím roce růst mezd o tři až pět procent

Česká národní banka považuje pro příští rok za ekonomicky optimální růst průměrné mzdy o tři až pět procent. "Úroveň reálné mzdy by se tak udržovala zhruba tam, kde je letos," uvedl po setkání se zástupci Českomoravské konfederace odborových svazů guvernér ČNB Josef Tošovský. Odboráři však budou podle slov svého předsedy Richarda Falbra požadovat růst reálné mzdy zhruba o tři procenta.

Primátor Jan Kasl zahájí v neděli oslavy Vánoc v centru Prahy Rozsvícením 4000 barevných žárovek zdobících třicetimetrovou jedli zahájí v neděli 28. listopadu na Staroměstském náměstí pražský primátor Jan Kasl oslavy Vánoc v centru hlavního města. Akci každoročně pořádá Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic, letos tato organizace připravila i oslavy Silvestra. Spolu s jedlí na Staroměstském náměstí se v neděli v podvečer rozsvítí Pařížská ulice, Václavské náměstí a Mariánské náměstí. Místo obvyklých 19.000 světel letos střed města ozdobí 260.000 žárovek. Podle odhadu pořadatelů přijdou v adventním čase do centra města "nasát" předvánoční atmosféru až dva milióny lidí. Dárky si budou moci koupit v 96 stáncích na Staroměstském náměstí, dalších 121 stánků vyroste na Václavském náměstí. Do kasiček, které pořadatelé akce instalují na Staroměstské a Václavské náměstí, budou moci lidé přispět na dětskou onkologii v Motole. "Výtěžek humanitární sbírky půjde na nákup přístrojů," řekl novinářům Petr Kavan z motolské nemocnice. Záštitu nad oslavami převzal primátor Kasl.

Brankář Roman Turek byl vyhlášen nejlepším hráčem NHL

Brankář Roman Turek ze St. Louis Blues byl vyhlášen nejlepším hráčem Národní hokejové ligy za uplynulý týden. Převzal tak štafetu od útočníka Pittsburghu Jaromíra Jágra, který získal toto ocenění před ním.

A ještě krátce o počasí. Bude oblačno až zataženo, místy sněžení. Nejvyšší teploty -2 až 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.