Zprávy úterý, 23. února 1999

A nyní podrobně:

NATO zahájilo závěrečnou prověrku připravenosti vzdušných sil ČR

Zástupci NATO zahájili v pondělí závěrečnou prověrku připravenosti jednotek vzdušných sil české armády, které budou dnem přijetí České republiky do Severoatlantické aliance začleněny do její protivzdušné obrany. Mluvčí velitele vzdušných sil Petr Fajl uvedl, že do středy bude jedenáctičlenný tým příslušníků leteckého velitelství NATO z Ramsteinu kontrolovat práci velitelských stanovišť a dvou stíhacích letounů MiG-21. Prověrka má být vyhodnocena ve čtvrtek. Náčelník generálního štábu Jiří Šedivý novinářům řekl, že nepředpokládá, že by Aliance na základě prověrky například doporučila modernizaci stíhaček MiG-21.

Česká republika, Maďarsko a Polsko se formálně stanou členy NATO 12.března. Tímto dnem se vzdušný prostor nových členů stane vzdušným prostorem Aliance a musí být na něj plně připravena především protivzdušná obrana.

Podle premiéra Zemana nastal čas pro přechod k dlouhodobým vládním koncepcím

Po prvním půl roce vlády sociální demokracie nastal čas, aby vláda přešla od řešení krátkodobých problémů k vytváření dlouhodobých koncepcí, uvedl po pondělním setkání s prezidentem Václavem Havlem premiér Miloš Zeman. "Schválením návrhu zákona o rozpočtu si vláda otevřela ruce, aby přešla od krátkodobých, ale nezbytných opatření, k dlouhodobým," řekl Zeman. Svůj názor na tento obrat vyjádřil po setkání i Václav Havel. "Osobně mě nejvíce potěšila věta pana premiéra, že zatímco prvního půl roku musela vláda řešit problémy, které sama nezpůsobila, tak nyní se situace uklidnila a může se soustředit na otázku koncepcí," řekl. Jak vzápětí dodal, má na mysli tvorbu krátkodobých, střednědobých a dlouhodobých politik jednotlivých resortů.

Prezident Václav Havel nevyloučil, že jím iniciovaná pracovní schůzka s předsedy parlamentních stran by se mohla uskutečnit případně i bez účasti Občanské demokratické strany. Havel ale současně prohlásil, že chce ještě konzultovat s předsedy všech pozvaných stran, zda má schůzka smysl. Prezidentovu nabídku k jednání u kulatého stolu odmítla jako jediná ODS. Komunisté pozváni nebyli.

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman po pondělním jednání s prezidentem o hospodářských problémech země zopakoval, že sociální demokraté jsou ochotni se schůzky zúčastnit.

Požadavky EU podle Pavla Teličky zpozdí předložení národního programu vládě

Náměstek ministra zahraničních věcí Pavel Telička je přesvědčen, že požadavky Evropské unie na dopracování Národního programu přípravy ČR na členství v EU povedou ke zpoždění jeho předložení vládě. Telička po pondělním zasedání pracovního výboru pro integraci ČTK řekl, že vláda by měla program obdržet v první polovině května. Evropská komise zhruba před dvěma týdny rozeslala zemím kandidujícím na členství v EU dopis, ve kterém předkládá určitá doporučení ohledně dopracování Národního programu.

Neil Kinnock pochválil dlouhodobou dopravní politiku Zemanova kabinetu

Důvěru v dlouhodobou koncepci vládní dopravní politiky vyjádřil evropský komisař pro dopravu Neil Kinnock po pondělní schůzce s premiérem Milošem Zemanem. Evropský komisař a bývalý vůdce britských labouristů ocenil důraz, jaký Zemanova vláda klade na investice určené k modernizaci dopravních systémů a modernizaci se silným sociálním akcentem. Kinnock, který s premiérem hovořil i o procesu rozšiřování EU, při němž oblast dopravy hraje "ústřední roli", není přesvědčen o nutnosti zcela privatizovat železnici. Důležitá je podle něj výkonnost železničních společností a rozsah služeb, které nabízejí svým zákazníkům. "Konkurenceschopný a vysoce kvalitní železniční systém nelze vybudovat ihned, ale dosahujete pokroku. A to je povzbudivé," soudí Neil Kinnock.

Vést dálnici D8 přes Ústí nad Labem je ve veřejném zájmu

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart vrátil v pondělí svým podřízeným rozhodnutí o neudělení výjimky pro průchod dálnice D8 Českým Středohořím. Podle rozkladové komise resortu byl totiž v rozhodnutí z listopadu loňského roku chybně definován veřejný zájem pouze na vedení dálnice na Drážďany, ne na trasu přes Ústí nad Labem, což je v rozporu s usnesením vlády z roku 1993. "Neznamená to však, že bude výjimka automaticky udělena," upozornil na tiskové konferenci ministr Kužvart s tím, že jeho resort by měl nyní definovat podmínky, za nichž by dálnice Chráněnou krajinnou oblastí 'CHKO) České Středohoří mohla vést. Podmínky mají směřovat k tomu, aby se náležitým způsobem vyhovělo zájmům ochrany přírody a krajiny. "Záležitost průchodu dálnice přes CHKO zákon zapovídá," upozornil Kužvart a podtrhl, že o udělení výjimky je "možné uvažovat".

ODS považuje Kužvartovo rozhodnutí o dálnici D8 za účelovou obstrukci

Rozhodnutí ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, který zrušil výsledek správního řízení svých podřízených ve věci průchodu dálnice D8 Českým Středohořím a vrátil věc k novému posouzení, považuje ODS za účelovou obstrukci. Jde o hru s cílem co nejvíce oddálit výstavbu dálnice, reagovali pro ČTK na pondělní Kužvartovo rozhodnutí stínoví ministři životního prostředí a dopravy za ODS Václav Mencl a Martin Říman. Jestliže resort životního prostředí nemá své rozhodnutí za závazné a považuje za normální jej měnit podle momentální úvahy, je podle nich nezbytné, aby se této záležitosti věnoval parlament.

Největším problémem justice je podle Václava Klause tvorba zákonů

Největší problém, který musí Poslanecká sněmovna vyřešit ve vztahu k justici, je samotná tvorba zákonů. Shodli se na tom v pondělí v Brně předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus a představitelé Ústavního soudu a Nejvyššího soudu. Zákony musí být podle účastníků setkání ucelené a ne jednostranné. Za lobisticky orientované označil Klaus zákony, které vznikají z jednotlivých poslaneckých iniciativ. Setkání s představiteli soudů Klausovi potvrdilo, že "k žádné válce mezi soudy nedochází". Důvodem toho, že některé obecní soudy nerespektují rozhodnutí Ústavního soudu, je podle Klause obecný problém jeho postavení. Zda Ústavní soud stojí nad všemi institucemi i včetně parlamentu, je otázka pro jemné právnické diskuse, míní Václav Klaus.

Škoda Plzeň má nové vedení

Dozorčí rada akciové společnosti Škoda Plzeň v pondělí odvolala z představenstva firmy Lubomíra Soudka a zároveň navrhla jeho odvolání i z funkce generálního ředitele. Návrh dozorčí rady Soudek akceptoval a ukončil svou činnost v podniku. Představenstvo zvolilo novým generálním ředitelem dosavadního náměstka pro restrukturalizaci Jiřího Hlavicu. Spekulace o změnách ve vedení, na kterých měli zájem především zahraniční věřitelé, se objevily už před jejich pátečním jednáním s vedením Škody. Mezi nejvýznamnější věřitele, jimž Škodovka dluží zhruba polovinu z pěti miliard korun svých úvěrů, patří japonská Fuji Bank, BERD, CS First Boston a další velké německé a britské finanční domy. Snahou věřitelů je údajně rozštěpení koncernu na menší části a následný vstup do nejzajímavějších z nich.

Odvolaný ředitel plzeňské Škodovky Lubomír Soudek tvrdí, že za jeho sesazením je Komerční banka. Konkrétně spor s nejmenovaným náměstkem generálního ředitele tohoto peněžního ústavu. Před televizními kamerami Soudek popřel, že by tlak na něj vyvíjely zahraniční banky. Ty podle něj údajně naopak sympatizovaly s tím, co dělal. Tlak podle Soudka vyvolala Komerční banka, která nikdy nedodržela slovo. Soudek také řekl, že plzeňskou firmu nyní čeká totální rozparcelování a následný rozprodej. Komerční banka jakékoli vyřizování osobních účtů při Soudkově odvolání ústy svého mluvčího Ivo Polišenského striktně odmítla.

Premiér Zeman povečeří s kardinálem Vlkem

Vztah státu a církví bude tématem úterního večerního setkání premiéra Miloše Zemana s kardinálem Miloslavem Vlkem. Předseda vlády pozval českého katolického primase na večeři do své rezidence v pražské Kramářově vile. Setkání se podle mluvčího vlády Libora Roučka účastní i ministr kultury Pavel Dostál. Předseda Ekumenické rady církví Pavel Smetana přítomen nebude. Mluvčí katolických biskupů Daniel Herman v pondělí řekl, že evangelický synodní senior Smetana se úterní schůzky proti původnímu předpokladu církví neúčastní, protože nebyl pozván. "Kardinál Vlk by si jeho přítomnost velmi přál, ale Pavel Smetana se rozhodl ho nedoprovodit. Požádal minulý týden premiéra o setkání a osobní rozhovor - a na tuto večeři pozván nebyl," uvedl Herman.

Křesťanské církve i Federace židovských obcí jsou zajedno v pozastavení své účasti ve vládní komisi pro vztahy státu a církví. Důvodem trvajícího rozhodnutí katolické církve i členských církví Ekumenické rady nepůsobit zatím v komisi je rozhodnutí kabinetu jmenovat do ní zástupce komunistické strany a složení komise ani po protestech nezměnit.

Policie bude ve zvýšené ochraně ambasád v Praze pokračovat

Zvýšená policejní ochrana pěti velvyslanectví v Praze bude pokračovat. Rozhodl o tom v pondělí ministr vnitra Václav Grulich po poradě s ministrem Jaroslavem Baštou, který má na starost tajné služby, policejním prezidentem Jiřím Kolářem a jejich náměstky. ČTK o ministrově rozhodnutí informoval Jan Decker z tiskového odboru ministerstva vnitra. Zvýšená ochrana britské a americké ambasády, které byly od čtvrtka uzavřeny pro veřejnost, souvisí s konkrétní hrozbou teroristického útoku, zřejmě ze strany Iráku. Policie poskytla zvýšenou ochranu i velvyslanectvím Řecka, Turecka a Izraele. Tyto ambasády se obávaly případných útoků Kurdů, kteří po celé Evropě protestovali proti zatčení kurdského předáka Abdullaha Ocalana. Policie zatím u žádné z ambasád nezaznamenala narušení veřejného pořádku.

Český vicepremiér Rychetský na návštěvě Izraele

Ujištění, že Izrael jednoznačně podpoří snahy české vlády o rozhýbání procesu odškodňování nuceně nasazených a obětí holocaustu za druhé světové války, stálo v centru prohlášení izraelských představitelů, s nimiž v pondělí v Jeruzalémě jednal místopředseda české vlády Pavel Rychetský. Poradce izraelského premiéra pro zahraniční židovské záležitosti Bobby Brown slíbil podporu své země České republice při jejích jednáních s německou stranou. Viceprezident Světové organizace pro židovské restituce 'WJRO) Naftali Lavie při jednáních dokonce nabídl smíšené pracovní komisi pro odškodnění obětí holocaustu pomoc při zjišťování osudu majetků zabavených židům. Rychetský podle své mluvčí tuto nabídku uvítal.

Česká vláda ustavila loni v listopadu smíšenou pracovní komisi, která se bude zabývat restitucí arizovaného židovského majetku. Jejím předsedou jmenovala právě vicepremiéra pro legislativu Pavla Rychetského.

Rakouští a čeští ekologové žádají odstavení Temelína

Před rozhodnutím o budoucnosti jaderné elektrárny Temelín v pondělí rakouští a čeští ekologové, sdružení v Globalu 2000 a Hnutí Duha, prohlásili, že hospodářské zájmy nesmějí být obětovány atomové lobby. Tyto organizace zaslaly české vládě výzvu, aby upustila od dokončení a zprovoznění jihočeské jaderné elektrárny. Rakouská agentura APA citovala mluvčího Hnutí Duha Jana Beránka, že zpráva komise pro Temelín dává velkou naději, že dostavbě elektrárny se ještě dá zabránit. Ekologové také vyzvali rakouskou vládu, aby Praze neprodleně nabídla konkrétní spolupráci. Česká vláda má o budoucnosti Temelína rozhodnout na základě nezávislé ekonomické analýzy na počátku března. Náklady na výstavbu Temelína se vyšplhaly téměř na sto miliard korun.

Soud dal za pravdu ekologům ohledně výstavby Temelína

Změna stavby budovy pomocných provozů jaderné elektrárny Temelín měla být podle soudu posouzena v souladu se zákonem o vlivu na životní prostředí. Vrchní soud v Praze, který projednával spor sdružení Jihočeské matky s ministerstvem pro místní rozvoj, proto zrušil rozhodnutí povolující změny na stavbě budovy pomocných provozů - oddělení čistících stanic radioaktivních medií temelínské elektrárny. "Jde o výrazný úspěch dlouholetých kritiků způsobů porušujících zákony při výstavbě temelínské elektrárny," komentoval výsledek sporu právní zástupce Jihočeských matek Petr Kužvart. Rozsudek v době, kdy vrcholí jednání o analýze hospodářských aspektů dostavby Temelína, může mít podle něj velký vliv. Změn na stavbě Temelína bylo totiž učiněno více než 4000, posouzena přitom nebyla žádná. Chybějící posouzení vlivu na životní prostředí je podle komise analytiků dostavby Temelína největším právním rizikem projektu. Kužvart se chce s výsledkem soudu na komisi obrátit.

Některé Šlitrovy kresby označil Jiří Suchý za možné falzifikáty

Za možné falzifikáty označil část kreseb Jiřího Šlitra, vystavených od pondělí v galerii Masson ve Zlíně, jeho přítel Jiří Suchý. "Znal jsem jeho práce důvěrně a o těchto nic nevím. Jsou vytvořeny jinak barevně a papír je nějak příliš bílý," prohlásil před vernisáží. Vedoucí galerie Jitka Rychlíková podezřelé kresby z expozice odstranila. "Jsou od pražské agentury, jejíž jméno do vyšetření případu neuvedu," prohlásila. Dodala, že se s falšováním obrazů známých autorů nesetkala, což ale podle Suchého není v Praze neobvyklé. Poradil, aby galerie Masson požádala o odborný posudek znalce Šlitrova odkazu Stanislava Fremunta. Zlínská výstava je otevřena do 10. března.

V ČR se prý pro partnera v USA vyrábějí loutky Clintona

V České republice se začaly vyrábět unikátní loutky, které věrně kopírují podobu amerického prezidenta Billa Clintona a které se vyvážejí do USA. ČTK to sdělila americká podnikatelka Linda Stovalová, která prý projekt uskutečnila s českým partnerem Rudolfem Veselým, o kterém kromě jména více neprozradila. Každá Clintonova loutka je v jedné malé české továrně ručně vyřezávána a malována a označena číslem v duchu světových loutkářských tradic, uvedla Stovalová s tím, že vzhled Clintonovy loutky navrhla sama. Vyjádřila přesvědčení, že nová loutka o výšce zhruba 20 centimetrů je unikátní sběratelský předmět, který se může stát nejlepší podobnou vzpomínkou na Clintonovu éru.

Ze sportu:

Bronzovou medaili pro Českou republiku vybojovala v pondělí na mistrovství světa v klasickém lyžování v Ramsau Kateřina Neumannová v běhu na pět kilometrů klasickou technikou.

Fotbalisté Sigmy Olomouc porazili v pondělní dohrávce 16. kola první ligy na svém hřišti tým SK Hradec Králové 1:0.

A na závěr zpráv ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je v úterý oblačno až zataženo se sněhovými přeháňkami. Denní teploty -1 až +3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.