Zprávy úterý, 24. března 1998

Zprávy 23.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Na úvod přináším zprávy:

A nyní podrobněji:

Česká vláda trvá na správném rozhodnutí o kvótách na jablka

Vláda České republiky trvá na tom, že rozhodnutí o zavedení kvót na dovážená jablka z Evropské unie bylo správné a ekonomicky zdůvodněné. Následná protiopatření Unie považuje ministr vnitra Cyril Svoboda za výzvu k dalšímu vyjednávání. Jak uvedl v nedělním pořadu České televize "Debata", před vstupem do Evropské unie nás čeká ještě řada podobných střetů. S tímto názorem nesouhlasil předseda ODA Daniel Kroupa, podle kterého Česká republika porušila uzavřené dohody. Předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý v pořadu obvinil ministerstvo zemědělství, že udělalo chybu, když v případě dovozu jablek nevyužilo možnosti vyměřit dodatkové clo.

Poslanecká sněmovna bude jednat o novém vysokoškolském zákoně

Jedním z nejsledovanějších bodů březnové schůze Poslanecké sněmovny bude projednávání nového vysokoškolského zákona. Jeho schválení by mělo umožnit vznik soukromých vysokých škol. Ty by se měly přeměnit na veřejnoprávní instituce a jejich kontrolu by zajišťovala správní rada složená ze zástupců územní samosprávy a státu. Nejasný zůstává osud školného, se kterým nesouhlasí sociální demokracie. V případě jeho zavedení hodlá ČSSD hlasovat proti celému zákonu. Poslanci pravicových stran školné podporují, jeho neschválení však nepovažují za důvod k zamítnutí vysokoškolského zákona.

ČSSD nadále čelí obvinění v tzv. bamberské aféře

Středočeská nominační konference ČSSD vyškrtla z kandidátky pro předčasné volby Karla Machovce. Sociální demokracie ho podezřívá z účasti ve zpravodajské hře proti straně. Uvedl to předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross s tím, že Machovec zřejmě nerozhoduje o svých krocích svobodně.

Předseda ČSSD Miloš Zeman je přesvědčen, že stažení Machovce z volební kandidátky je krokem k řešení bamberské aféry. Karel Machovec na středočeské konferenci přiznal, že celá aféra je zřejmě zpravodajskou akcí proti sociální demokracii, které se neúčastnil vědomě. Kritizoval současně, že se proti ní představitelé sociální demokracie hájili lhaním.

Miloš Zeman také v neděli vystoupil v pořadu televize Nova Sedm čili sedm dní. V něm uvedl, že čechošvýcarští podnikatelé nabízeli před třemi lety v německém Bamberku sociální demokracii informace o předních českých politicích včetně výše jejich zahraničních kont. Koho se informace konkrétně týkaly však neuvedl. Podnikatelé se podle Zemana při setkání zajímali o ekonomický program sociální demokracie, který jim byl sympatický. Nabídli také ČSSD experty na různé oblasti a výhodný zahraniční úvěr za nízkou úrokovou sazbu. Po skončení televizního pořadu Miloš Zeman uvedl, že už dále nehodlá veřejně komentovat skandál kolem tzv. bamberské aféry do doby než Bezpečnostní informační služba případ vyšetří.

Zmíněná tzv. bamberská aféra osud předsedy sociálních demokratů Miloše Zemana neovlivnila. Podle očekávání se stal v sobotu v Ostravě volebním leadrem své strany na severní Moravě.

Podle místopředsedy ČSSD Vladislava Schroma může bamberská kauza zvýšit počet hlasů, které sociální demokracie získá na severní Moravě v předčasných parlamentních volbách. Schrom uvedl, že část nerozhodnutých voličů vnímá kauzu jako útok, provokaci a nespravedlivé ublížení nejsilnější opoziční straně.

Ministr vnitra Cyril Svoboda považuje za vysoce nepravděpodobné, že by jeho předchůdce a současný šéf Unie svobody Jan Ruml zcizil na ministerstvu vnitra tajné materiály a později je využil proti sociální demokracii v bamberské kauze. Ministr tak reagoval na vyjádření předsedy ČSSD Miloše Zemana, že tato aféra je v zájmu Unie svobody. K případu údajné dohody sociální demokracie s čechošvýcarskými podnikateli se Cyril Svoboda odmítl vyjádřit, protože podle něj politikům nepřísluší zasahovat do vyšetřování vedeného Bezpečnostní informační službou.

Petra Buzková zvolena pražským volebním leadrem ČSSD

Místopředsedkyně ČSSD a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková je volebním leadrem sociálních demokratů v Praze. Rozhodla o tom v neděli pražská regionální konference ČSSD. Volebními protikandidáty Buzkové v Praze budou Vladimír Mlynář z Unie svobody a Václav Klaus z ODS. "Já se nechystám nic dobývat, mým cílem je získat v Praze co možná nejlepší výsledek," odpověděla Petra Buzková na dotaz, jak chce dobývat baštu pravice v našem hlavním městě.

ODA zveřejnila o víkendu kandidátky

Občanská demokratická aliance zveřejnila kandidátky pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Leadrem ODA v Praze je úřadující předseda aliance Daniel Kroupa, místopředseda Miroslav Tošer je vůdcem na severní Moravě. Účastníci oblastních konferencí také diskutovali o dalším osudu strany. Současnou situaci ODA, která přišla o řadu předních politiků, o 15 procent členské základy a hlavně o přízeň voličů, hodnotili jako zatěžkávací zkoušku, kterou nesmějí vzdát. Jednotlivé oblasti se shodly také v názoru, že je nutné akceptovat ztrátu pozic ODA ve vysoké politice, soustředit se na politiku komunální a usilovat o sjednocení pravicových sil v zemi.

V Brně proběhla schůzka ODS

Za další prvek ke konsolidaci ODS označil její předseda Václav Klaus nedělní pracovní schůzku vedení strany s předsedy oblastních a regionálních sdružení v Brně. "ODS se chce v předvolební kampani předvést jako strana, která se nenechala pokořit a která ví, že má v této zemi nezastupitelné poslání, s nímž hodlá maximálně pracovat," řekl Václav Klaus. Předsedové sdružení mimo jiné informovali stranické vedení o problémech, s nimiž se setkávají a diskutovali zejména o přípravě kongresu a volební kampaně.

Zahraniční výbor Senátu navštíví Británii a Irsko

Na šestidenní návštěvu Velké Británie a Irska dnes odlétá delegace senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost vedená jeho předsedou Michaelem Žantovským. Cesta se koná těsně před zahájením vyjednávání o přijetí České republiky do Evropské unie. Tomu bude také odpovídat hlavní náplň rozhovorů. Senátoři navštíví partnerské výbory sněmovny a výbor evropských společenství Sněmovny lordů. V Irsku českou delegaci čekají přijetí v obou komorách parlamentu a jednání na ministerstvu zahraničí. Zpět do vlasti delegace přicestuje v sobotu.

Sudetští Němci upírají ČR členství v Evropské unii

Šéf Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer se v neděli opakovaně vyslovil proti členství České republiky v Evropské unii, pokud Praha nevyjde vstříc zájmům této skupiny vysídlené po druhé světové válce z Československa. "Česká vláda se nejdříve musí nedvojsmyslně distancovat od poválečné perzekuce sudetských Němců," prohlásil Neubauer. Ministr zahraničí Klaus Kinkel i další němečtí představitelé však v minulosti několikrát odmítli podmiňovat integraci ČR do mezinárodních struktur řešením dvoustranných problémů v česko-německých vztazích.

Záchranu sedmi stovek dětí považuje Winton za malou epizodu

Za malou životní epizodu považuje dnes již devadesátiletý Angličan Nicolas Winton to, že na začátku druhé světové války dopravil do Anglie a Švédska 664 československých dětí převážně židovského původu a zachránil jim tak život. Jeho čin je přitom ve světě na pomyslném žebříčku dobrodinců z období holocaustu hned vedle Oskara Schindlera, který zachránil 1200 lidí a Raoula Wallenberga, jemuž za život vděčí zhruba dva tisíce lidí. Zatímco motivy Schindlera a Wallenberga jsou historiky zpochybňovány, Wintona hnalo v záchraně dětí obyčejné ryzí lidství. Zachráněné děti, které v drtivé většině své blízké již nikdy nespatřily, dnes žijí doslova po celém světě. S devíti svými "dětmi" se Winton setkal právě v neděli v Praze.

Kabinetu Josefa Tošovského věří nadále většina občanů

Vláda premiéra Josefa Tošovského má stále důvěru většiny občanů. Podle březnového výzkumu agentury Sofres-Factum jí důvěřuje přes 57 procent lidí, což je o tři procenta méně než v únoru. Nejvýraznější, více než osmdesátiprocentní, je důvěra kabinetu u příznivců KDU-ČSL a Unie svobody. Vládě věří i 61 procent sympatizantů ODS a 60 procent voličů sociální demokracie. Naopak menší důvěru budí vláda u 42 procent sympatizantů KSČM a u 31 procent příznivců republikánů.

Výzva českých a moravských biskupů na ochranu Romů

Čeští a moravští biskupové vyzvali věřící, aby vytvářeli ostrůvky dobrého soužití s Romy. V pastýřském listu, který byl čten při mších ve všech katolických kostelích se uvádí, že na okraj společnosti se místo barevných musejí dostat brutální fanatikové. Církev a křesťané musí podle biskupů poskytnout pomoc tím, že budou rozhodně stát při Romech a dalších opuštěných bližních. Jako příklad praktického uskutečňování lásky k bližním pak uvádí církev čin redaktorky Českého rozhlasu Elišky Pilařové, která se ve Vrchlabí pokusila zachránit topící se napadenou romskou ženu.

Občanské sdružení Romů se přejmenovalo na Demokratickou alianci

Občanské sdružení Romů, které podle svého vedení působí v 15 regionech České republiky, se přejmenovalo na Demokratickou alianci Romů. Po skončení čtvrtého celostátního sněmu ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku o tom informoval staronový předseda organizace Petr Tulia. Ten dodal, že organizace se chce zviditelnit v dobrém slova smyslu a vyniknout mezi ostatními romskými organizacemi, z nichž řada dělá svou práci špatně.

Archeologové v Olomouci objevili základy keltského stavení

Základy keltského stavení pocházející ze 3. až 2. století před naším letopočtem objevili olomoučtí archeologové. K nálezu došlo při výzkumu během stavebních úprav dominikánského kostela v centru Olomouce. Mimořádný objev svědčí o existenci keltské osady v části historického jádra města. Archeologický výzkum v kostele přinesl také objev dvou židovských náhrobků z poloviny 15. století. Ty jsou vůbec prvními zjištěnými památkami na pobyt židů v Olomouci před jejich vyhnáním v roce 1454. Opravy dominikánského kostela v Olomouci byly zahájeny minulý rok poté, co památku zasáhly mohutné červencové záplavy.

Ze sportu:

Zápasy druhého kola play off hokejové Staropramen extraligy skončily s těmito výsledky: Vsetín vyhrál nad Pardubicemi 5:2, Vítkovice nad Litvínovem 6:5, Sparta porazila Plzeň 4:2 a Slavia zvítězila v Třinci 4:3.

V neděli pokračovalo 20. kolo první fotbalové Gambrinus ligy jedním zápasem, ve kterém Viktoria Žižkov porazila svou jmenovkyni z Plzně 1:0.

Basketbalistky IMOSU Gambrinus Žabovřesky porazily ve druhém finálovém utkání první ligy Kaučuk Kralupy 104:63 a v sérii vedou 2:0.

Nehrající kapitán české daviscupové reprezentace Vladislav Šavrda v neděli nominoval pro utkání prvního kola Světové skupiny proti Švýcarsku čtveřici tenistů. Ve dnech 3.- 5. dubna budou Českou republiku v Curychu reprezentovat Bohdan Ulihrach, Daniel Vacek, Jiří Novák a Martin Damm.

Kapitán českého reprezentačního fotbalového týmu Jiří Němec dnes převezme ve strahovském hotelu Coubertin trofej určenou pro vítěze ankety fotbalových novinářů Zlatý míč ČR za rok 1997. Nejlepší tuzemský fotbalista loňského roku nasbíral 837 bodů a se značným odstupem odsunul na druhé místo Pavla Nedvěda, třetí skončil Vladimír Šmicer.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes převážně polojasno, ojediněle se vyskytují sněhové přeháňky. Teploty se pohybují mezi 1 až 5 stupni Celsia. Severovýchodní až východní vítr 3 až 7 metrů za sekundu.

Tolik zprávy Radia Praha.