Zprávy úterý, 24. listopadu 1998

A nyní zprávy podrobně:

Jednání české vládní delegace v čele s premiérem Milošem Zemanem přinese zřejmě zlepšení v česko-slovenských vztazích

Předsedové české a slovenské vlády Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda se v pondělí v Bratislavě dohodli na obnovení činnosti komise pro vypořádání majetku po bývalé federaci, která má pod vedením vicepremiérů Pavla Mertlíka a Ivana Mikloše dospět v "průběhu jednoho roku k oboustranně přijatelnému řešení všech otevřených otázek". První setkání komise by se mělo uskutečnit do poloviny prosince. Premiéři podepsali česko-slovenskou mezistátní smlouvu o vzájemné pomoci při mimořádných událostech.

Vztahy mezi Českou republikou byly "nestadardní a nenormální", a proto jako první krok musí nastat řešení věcných problémů ve zvýšení propustnosti hranic, ve vzájemném poskytování zdravotní péče a ve výměně studentů jen s nejmenšími limity, uvedl v pondělí po setkání s českým premiérem Milošem Zemanem předseda slovenského parlamentu Jozef Migaš.

Úsilí nové slovenské vlády přiblížit se co nejdříve členství v Severoatlantické alianci, Evropské unii a Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, jakož i slovenskou kandidaturu na míst nestálého člena Rady bezpečnosti OSN v letech 2000-2001, podpořil šéf české diplomacie Jan Kavan po rozhovorech se svým slovenským protějškem v Bratislavě. Připomněl, že již při česko-francouzsko-německých konzultacích Praha podpořila snahy Bratislavy dosáhnout příznivého ohodnocení změn na Slovensku už na vídeňském summitu EU.

Ministr Kavan, který v delegaci při historicky první oficiální návštěvě českého premiéra od zformování nové slovenské vlády po zářijových volbách Zemana doprovázel, rozptýlil obavy ze zpřísnění režimu na česko slovenské hranici. Za vstřícný krok naopak označil chystanou přísnější slovenskou kontrolu na hranici s Ukrajinou, která by mohla napomoci k řešení problému migrace občanů třetích zemí přes Slovensko a Českou republiku na Západ.

Otázka dvojího občanství, trápící především Čechy žijící na Slovensku a Slováky žijící v České republice, má být podle českého ministra zahraničí vyřešena do konce roku zřejmě vládním usnesením. Na otázku ČTK ohledně dřívějšího přesvědčení Kavanova slovenského protějšku o možnosti vyřešit sporné otázky včetně návratu slovenského zlata do konce letošního roku ministr Eduard Kukan poznamenal, že je rodilý optimista, ale problém do konce roku vyřešen nebude. Podle přijatého komuniké by měly být majetkové otázky vyřešeny během příštího roku.

Na dořešení problémů s vypořádáním majetku po bývalé federaci mezi Českou republikou a Slovenskem nejsou podle slovenské opozice v současnosti podmínky. Pondělní návštěva českého premiéra Miloše Zemana a ministrů jeho kabinetu v Bratislavě proto bude mít podle "druhého muže opozičního Hnutí za demokratické Slovensko 'HZDS) Sergeje Kozlíka "spíše mediální efekt, než konkrétní výsledky".

Kardinál Miloslav Vlk a ministr kultury Pavel Dostál za asistence prezidenta Václava Havla opět navázali dialog mezi vládou a křesťanskými církvemi

Opětovné navázání dialogu mezi vládou a křesťanskými církvemi je výsledkem rozhovoru českého katolického primase kardinála Miloslava Vlka a ministra kultury Pavla Dostála, který na zámku v Lánech zprostředkoval v pondělí prezident Václav Havel. Dostál a Vlk novinářům řekli, že roztržka minulých deseti dnů byla nedorozuměním z obou stran. Vztah státu a církví, v němž předchozí vlády podle prezidenta Václava Havla mnoho neučinily, je třeba řešit i proto, že je součástí širšího vztahu státu k historii, a že souvisí s hledáním vlastní identity.

Herman: Ekumenická rada vládě stejným partnerem jako biskupové

Pozitivní možností nového začátku jednání o vztahu státu a církví u "bodu nula" nazval výsledek pondělního rozhovoru kardinála Miloslava Vlka a ministra kultury Pavla Dostála mluvčí českých katolických biskupů Daniel Herman. "Je naprosto samozřejmé, že Ekumenická rada církví, sdružující ostatní křesťanské církve, bude muset být stejným partnerem v jednáních, jako Česká biskupská konference," zdůraznil Herman.

Českobratrská církev evangelická v pondělí ústy svého mluvčího přivítala vstřícný přístup ministra kultury Pavla Dostála 'ČSSD) k již hotové a pro církve přijatelné Koncepci vztahu státu a církví, vypracovávané postupně třemi Dostálovými předchůdci. Ministr v pondělí po schůzce s kardinálem Miloslavem Vlkem u prezidenta Havla v Lánech novináře ujistil, že se s dokumentem, po jehož osudu se církve ptaly, bude pracovat, a že bude základem pro nově začínající dialog mezi vládou a církvemi.

Sloučení KDU-ČSL s Unií svobody není podle Kasala téma dne

Sloučení nejsilnějších subjektů čtyřkoalice - KDU-ČSL a Unie svobody - není podle pondělního vyjádření úřadujícího předsedy lidovců Jana Kasala "v žádném případě téma dne". Kasal to řekl na tiskové konferenci v Brně. Obdobně na možné spojení lidovců a unionistů reagovali místopředseda KDU-ČSL Vilém Holáň a lidovecký poslanec Tomáš Kvapil. Podle Kasala nyní čtyřkoalici KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU čeká podstatně složitější zkouška, než byly volby do Senátu, protože ji tvoří suverénní subjekty tvořené různými lidmi.

ODS podporuje kandidaturu Kokala do funkce pražského primátora

Občanská denmokratická strana nadále podporuje Jana Koukala v jeho úsilí o znovuzvolení do funkce primátora hlavního města. Za každou cenu však zřejmě na jeho kandidatuře trvat nebude, Vyplynulo to z vyjádření předsedy ODS Václava Klause, který se v pondělí sešel se šéfem Unie svobody Janem Rumlem a ještě předtím jednal i se samotným Koukalem.

Pithart nepotvrdil ani nevyvrátil, že chce znovu do čela Senátu

Dosavadní předseda Senátu Petr Pithart 'zvolen za KDU-ČSL) v pondělí jednoznačně neuvedl, zda hodlá znovu kandidovat na pozici předsedy horní komory parlamentu. Svou kandidaturu však zcela nevyloučil. "Politik musí umět prohrávat s klidem Angličana: Problém je tentokráte v tom, že nebudu mít možnost prohrát po férovém boji, protože se rozhodlo už před půl rokem v kabině rozhodčích," uvedl na dotaz ČTK, zda bude opět usilovat o zmíněnou funkci. Pithart svým vyjádřením narážel na opoziční smlouvu mezi vládnoucí ČSSD a opoziční ODS, která byla uzavřena v létě a podle níž by vedoucí funkce v Senátu měla připadnout některému ze senátorů ODS. Senátoři obou stran mají v Senátu nadpoloviční většinu potřebnou ke zvolení šéfa horní parlamentní komory.

Pithart neví, zda by byla čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU, která má v Senátu celkem 28 zástupců, ochotna podpořit někoho z ODS na funkci šéfa Senátu. Možnou Pithartovu kandidaturu do čela Senátu v pondělí předseda lidoveckého klubu Jiří Šenkýř označil za "nejsložitější otázku".

Lidovci podpoří opravenou vládní verzi státního rozpočtu pro příští rok

Jediným klubem, který už den před zahájením listopadové schůze Poslanecké sněmovnyjednoznačně deklaroval svůj úmysl v prvním parlamentním čtení podpořit opravenou vládní verzi státního rozpočtu, je klub poslanců vládní ČSSD. Lidovci a komunisté, na jejichž hlasy kabinet spoléhá, definitivní stanovisko řeknou dnes. Předlohu však zřejmě podpoří.

Sociálně demokratičtí politici odmítají, že by Praha bránila zpřístupnění dokumentů o holocaustu

České ministerstvo vnitra podle ředitele jeho tiskového odboru vždy vycházelo izraelským institucím vstříc při poskytování dokumentů, které se týkaly vyvražďování Židů nacisty. ČTK to v pondělí řekl ředitel tiskového odboru ministerstva Jan Decker v reakci na informaci agentury AFP, podle níž mezi zeměmi, které bránily zpřístupnění dokumentů týkajících se holocaustu, byla i Česká republika.

Předsedu zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka 'ČSSD) překvapilo, že by české instituce bránily zpřístupnění dokumentů týkajících se nacistického vyvražďování Židů, jak uvedla agentura AFP. Zaorálek ČTK řekl, že při jeho nedávném dvouhodinovém rozhovoru s izraelským velvyslancem Rafaelem Gvirou o podobných potížích nepadlo ani slovo.

Izrael zveřejnil seznam států, které údajně bránily zpřístupňování dokumentů o holocaustu, mezi nimiž je i Česká republika. Ministr vnitra Václav Grulich to však odmítá.

Bruselský dialog o sbližování ČR s EU

Smířlivě a konstruktivně debatovali v pondělí představitelé české vlády a Evropské unie i poslanci českého a Evropského parlamentu o nedávné hodnotící zprávě Evropské komise o pokroku České republiky při sbližování s Evropskou unií. Shodli se zhruba v tom, že evropská exekutiva vznesla vesměs oprávněnou krirtiku; tam, kde se názory rozcházejí, chtějí obě strany vést dialog.

EU očekává od kandidátů úsilí, i když se sama musí reformovat

Evropská unie očekává od kandidátských zemí potřebné úsilí v přibližování se unijním standardům, i když se sama musí vnitřně reformovat a teprve poté bude schopna nové členy skutečně integrovat. Až ale EU projde procesem vnitřních změn, bude přijímat pouze připravené země. Takto charakterizoval v pondělí pro ČTK první den 19.konference evropských výborů parlamentů členských a přidružených zemí EU 'COSAC) ve Vídni předseda výboru pro evropskou integraci české Poslanecké sněmovny Jaroslav Zvěřina. Podle něj vzbudila pozornost účast kolegů z nového slovenského parlamentu. "Je zde obecná vůle pomoci Slovensku dostat se co nejdřív do první skupiny kandidátských zemí," řekl český poslanec. "Geopolitický zájem České republiky na tom, aby Slovensko integrovalo do EU, je zcela jednoznačný:stačí se jen podívat na mapu. Značná vůle v tomto směru se projevuje ale i v Polsku, Maďarsku a Rakousku, dodal. Podle Zvěřiny se však Slovensku zřejmě nepodaří "probojovat se" do první skupiny kandidátů ještě do prosincového summitu EU ve Vídni, jak by si nová vláda přála.

Fencl: Výrobci vepřového masa utrpěli ztrátu 675 miliónů korun

Čeští prvovýrobci vepřového masa utrpěli v důsledku dotovaných dovozů za říjen a listopad ztrátu 675 miliónů korun. Pokles dovozní ceny vepřového z 35,16 Kč/kg v srpnu na 19,47 Kč/kg v listopadu vedl ke zhroucení veškerých smluvních i nesmluvních vztahů. "Ztráta je kalkulována velmi obezřetně," řekl v pondělí v Brně ministr zemědělství Jan Fencl. Za paradox označil trvající aktivní saldo obchodu s vepřovým masem směrem k české výrobě. Vývoz činil 17.464 tun a dovoz 16.345 tun, což podle Fencla nemá likvidační charakter pro zemědělce. "Potíže však způsobil falešný cenový signál ve zcela nefungujícím tržním prostředí ČR, dodal ministr.

Vláda ve středu projedná první opatření k ochraně českého trhu. To spočívá v dočasném zrušení preferenčního cla na dovoz vepřového masa z EU. Kabinet rovněž připravil harmonogram dalších antiimportních opatření pro případ neúspěšných jednání s EU.

Veřejné mínění na vstup ČR do EU

Téměř tři pětiny občanů podporují vstup České republiky do Evropské unie, opačný názor zastává pětinaq lidí. Více než 20 procent obyvatel problém vstupu ČR do EU nedokázalo posoudit. Vyplývá to z listopadového průzkumu, jehož výsledky v pondělí zveřejnil Institut pro výzkum veřejného mínění 'IVVM). Oproti květnovému průzkumu IVVM je podpora vstupu stabilní a mírně klesá míra negativních odpovědí, které se přesouvají k nerozhodnutým.

Pětiletý trest pro důstojníka StB, který v padesátých letech umučil čihošťského faráře

K pěti letům odnětí svobody nepodmíněně odsoudil Obvodní soud pro Prahu 6 bývalého příslušníka Státní bezpečnosti pětasedmdesátiletého Ladislava Máchu. Uznal ho vinným z podílu na nezákonném vyšetřování a fyzickém týrání čihošťského faráře Josefa Toufara. Soudní projednávání Máchova případu však nekončí, vzhledem k tomu, že Mácha se ihned po vynesení rozsudku odvolal.

Vyšetřování posledního šéfa StB Alojze Lorence bude zřejmě znovu zahájeno

Slovenské vyšetřovací orgány zřejmě opětovně zahájí šetření nezákonností, jichž se měl podle rozsudku ještě československého vojenského soudu dopustit poslední šéf Státní bezpečnosti Alojz Lorenc. Ten zřejmě v letech 1988 a 1989 protiprávně zadržoval téměř tři stovky tehdejších disidentů. Zdlouhavé šetření případu bylo letos v dubnu přerušeno pro údajnou neochotu českých vyšetřovacích orgánů a Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, ještě za působení nynějšího senátora Václava Bendy, znovu vyslechnout 97 poškozených včetně několika nyní prominentních osobností české politiky, prezidenta Václava Havla nevyjímaje.

Kyrgyzský prezident Akajev v Karlových Varech

S mírným zpožděním kvůli špatnému počasí přijel v pondělí do Karlových Varů prezident Kyrgystánu Askar Akajev s manželkou. Zahájil tak historicky první návštěvu České republiky, při níž se má setkat s prezidentem Václavem Havlem a dalšími představiteli země.

V Praze bylo slavnostně otevřeno centrum New York University

Pojítko mezi Pražany, Univerzitou Karlovou a newyorskou univerzitou bude představovat centrum New York Univerzity 'NYU), které bylo v pondělí slavnostně otevřeno v Praze. Americkým profesorům a studentům bude tak umožněno jeden až dva semestry studovat a žít v hlavním městě České republiky. Centrum NYU v Praze je již jejím čtvrtým střediskem v Evropě.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty zůstali po pondělní dohrávce 14.kola Gambrinus ligy v Olomouci v čele tabulky. Po remíze 1:1 mají před druhými Teplicemi jednobodový náskok. Severočeský celek má o jeden zápas méně, ve středu ho čeká dohrávka odloženého utkání s Drnovicemi.

Předpověď počasí:

Dnes bude většinou zataženo s mrznoucím mrholením a teplotami minus jeden až plus tři stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.