Zprávy úterý, 24. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Návrat "zlatých" hokejistů a oslavy na jejich počest

Triumfální přivítání připravili fanoušci našim olympionikům. Hned na ruzyňském letišti tisíce hokejových fanoušků z celé republiky přivítaly speciál letky ministerstva vnitra s českými hokejisty, běžkyní Kateřinou Neumannovou a dalšími účastníky zimních olympijských her v Naganu. Úspěšné české reprezentanty pozdravil premiér Josef Tošovský a poděkoval jim za vynikající reprezentaci republiky. Poté sportovci ojelido vily prezidenta Václava Havla na krátké setkání. Prezident musel na příjezd hokejových reprezentantů čekat více než hodinu. V zahradě své vily jim pak poděkoval mimo jiné za to, že díky nim v zemi zavládla dobrá nálada. Fanoušci na pražském Staroměstském náměstí si na zlaté hokejisty a dvojnásobnou medailistku Kateřinu Neumannovou počkali přes pět hodin. Státní hymna z hrdel více jak 130-ti tisíc lidí byla skutečně monumentálním díkem. Tisícovka nejvěrnějších fanoušků se poté přesunula ze Staroměstského náměstí k Žofínu, kde měli sportovci s doprovodem tiskovou konferenci. Hlavní hvězdou tiskové konference s vítězným hokejovým mužstvem, která se uskutečnila až pozdě v noci, byl reprezentační trenér Ivan Hlinka. Většina hráčů i přítomných novinářů podlehla přechozím oslavám, které se přelévaly po celém středu metropole, a původně plánovanému zlatému hřebu večera už pouze odevzdaně přihlížela.

Ohlasy na úspěch českých hokejistů

Nikdy od listopadu 1989 a možná od srpna 1968 nevěnoval americký tisk tolik pozornosti České republice jako nyní. Díky zlaté medaili z hokejového turnaje v Naganu obsadily informace a komentáře o českém hokeji většinu místa ve sportovních rubrikách hlavních listů. Podle mnohých z nich skončily XVIII. olympijské hry až pondělní oslavou zlata v českém hlavním městě.

List New York Times otiskl na první straně velký barevný portrét českého týmu. V komentáři napsal, že triumf v Naganu byl osvěžením pro český národ v době politické nestability, hospodářských potíží a zničujících záplav. "Žádnou jinou zemi by Češi ve finále neporazili s větším gustem. I když se už rivalita mezi Rusy a Čechy neodehrává ve znamení roku 1968, srpnové dny nebudou nikdy zapomenuty," napsal newyorský deník.

Jednala vláda

Vláda přijala v pondělí koncepci protidrogové politiky do roku 2000. Ta má snížit pouliční nabídku drog, zajistit rychlé potrestání viníků a potlačování vyšších forem organizované drogové kriminality. Návrh vychází z protidrogové politiky založené na vyvážené aplikaci prevence a postihu a zdůrazňuje nutnost koordinované činnosti na centrální a místní úrovni a vytvoření jednotného systému financování potírání omamných látek. Vyslovuje se k případnému zavedení obecné trestnosti držení omamných látek tak, jak je schválila Poslanecké sněmovna. Specialisté z drogových center však upozorňují na to, že novela je velmi represivní, nepřináší však nic pro prevenci.

Od 1. dubna se zvýší životní minimum o 9,8 procenta. Rozhodla o tom vláda, která snížila původně navržené navýšení 10,9 % ministerstvem práce a sociálních věcí. Jak po jednání vlády řekl ministr Stanislav Volák, u jednotlivce bude životní minimum navýšeno o 410 korun.

Vláda pověřila ministra Vladimíra Mlynáře společně s ministrem vnitra Cyrilem Svobodou jednáním o požadavku zástupců romských organizací na zapojení Romů do řad Policie České republiky. Vláda tak zatím neschválila požadavky Romů, kteří je Mlynářovi přednesli v sobotu v Opavě, ale bude o nich jednat. Mlynář se v Opavě s romskými předáky setkal na pohřbu opavské rodačky Heleny Biháriové. Tuto mladou Romku, matku čtyř dětí, několik dní před tím zmlátili a poté hodili do řeky tři muži ve Vrchlabí.

Ministerstvo zahraničí přivítalo dohodu o inspekcích OSN v Iráku

České ministerstvo zahraničí předběžně přivítalo čerstvě uzavřenou dohodu o zbrojních inspekcích OSN v Iráku s tím, že jejím podepsáním se zřejmě přiblížilo mírové řešení irácké krize. Konečné stanovisko však ministerstvo zaujme až poté, co s obsahem v pondělí v Bagdádu uzavřené dohody seznámí generální tajemník OSN Kofi Annan Radu bezpečnosti. Annan tak má učinit dnes odpoledne. Česká vláda také v pondělí rozhodla o tom, že při případném vojenském zásahu proti Iráku Česká republika vypomůže vysláním polní nemocnice. Tomu by ale muselo předcházet ještě příslušné schválení Poslaneckou sněmovnou.

Prezident Havel požádal Čechoameričany o podporu

O podporu pro vstup České republiky do Severoatlantické aliance požádal Čechoameričany prezident Václav Havel. V krátké výzvě, kterou zveřejnil vydavatel newyorských Amerických listů Petr Bísek, prezident upozornil, že přijetí ČR do NATO znamená její definitivní návrat do rodiny svobodných národů. "Vždy jsem s respektem sledoval, jak mnohým z vás ani desítky let poté, co jste spojili svůj život se svým novým domovem, není lhostejné dění ve vaší staré vlasti, čehož důkazem je ostatně i existence tohoto časopisu (Amerických listů). Proto také věřím, že i vám záleží na spojenectví, o kterém bude nyní rozhodovat americký Senát, a že v této chvíli svou starou vlast podpoříte," uvádí Václav Havel v listu.

Prezident Havel již pro rukojmí učinil maximum

Prezident Václav Havel již učinil maximum pro osvobození unesených příslušníků Pozorovatelské mise OSN v Gruzii, mezi nimiž je i jeden Čech - Jaroslav Kulíšek, v pátek, kdy telefonicky hovořil s gruzínským prezidentem Eduardem Ševardnadzem. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček tak reagoval na slova velitele únosců Goči Esebua, který v pondělí nepřímo v rozhovoru s novináři vyzval prezidenta Havla, aby převzal záruky nad uskutečněním rozhovorů mezi nynější gruzínskou vládou a představiteli režimu bývalého prezidenta Zviada Gamsachurdii a pomohl tak rukojmím. "Prezident v žádném případě nemůže být na místě prostředníkem mezi teroristy a legitimní gruzínskou vládou," poznamenal pro ČTK mluvčí k Esebuově poznámce, že by případná iniciativa prezidenta Havla mohla hodně změnit situaci rukojmí.

Poslanecká sněmovna bude jednat o zkrácení funkčního období

Poslanecká sněmovna by měla tento týden rozhodnout o tom, zda přijme návrh ústavního zákona o zkrácení svého funkčního období. Jednání začíná dnes odpoledne.

Jiří Skalický u prezidenta Havla

Prezidenta Václava Havla mile překvapil třístránkový materiál osvětlující financování Občanské demokratické aliance, který mu v pondělí přinesl do jeho střešovické vily bývalý předseda ODA Jiří Skalický. Z dokumentu podle Havla vyplývá, že některá z jeho podezření byla nepřípadná. "Neříkám, že bylo všechno správně, pokud jde o financování ODA, ale mé povědomí o věci se posunulo kupředu," řekl po hodinovém rozhovoru se Skalickým Havel novinářům. Skalický se k materiálu, který se po dohodě s prezidentem rozhodl zveřejnit, vyjádřil skepticky. "Odpovědi mi nepřipadají moc uspokojivé, neobjasňují všechny dohady, ale eliminují některé spekulace, které šly za rámec toho, co se stalo," konstatoval Skalický.

Ministryně Parkanová neuvažuje o odchodu z vlády

Ministryně spravedlnosti Vlasta Parkanová, která vystoupila z ODA bezprostředně po páteční rezignaci Jiřího Skalického na funkci předsedy aliance a funkci ministra životního prostředí, neuvažuje o odchodu z vlády. "Nevidím žádný důvod pro to, abych odcházela z vlády a nikdo a zejména ani pan premiér Tošovský mě k ničemu takovému nevyzval," řekla ministryně Parkanová ČTK. Připomněla, že současná vláda nebyla výsledkem stranických dohod, ale že o jejím obsazení rozhodoval výběr premiéra Tošovského. Vlasta Parkanová se chce i nadále aktivně podílet na veřejném politickém životě, ale zároveň nemá přílišnou chuť vstupovat do jiné politické strany.

Bankovní spolupráce s Litvou

Česká exportní banka (ČEB) uzavřela rámcovou smlouvu s litevským peněžním ústavem Vilniaus Bankas na deset miliónů dolarů. Čeští strojírenští exportéři mohou začít tuto úvěrovou linku čerpat okamžitě. V českém vývozu do Litvy, který v roce 1996 činil 86 miliónů USD, převládaly dopravní prostředky a stroje. Mimořádné zvýšení exportu zmíněných výrobků bylo výsledkem dodávek trolejbusů Škoda pro města Vilnius a Kaunas, autobusů karosa a osobních automobilů Škoda.

Jednání zástupců armád ČR a SR

Státní tajemník slovenského ministerstva obrany Jozef Gajdoš, na jehož pozvání přicestoval do Bratislavy náměstek českého ministra obrany Jaromír Novotný, vyzval k urychlenému řešení otázek dělení majetku po bývalé federální armádě prostřednictvím expertních skupin. Slovensko má v úmyslu otevřít v Trenčíně historické muzeum, které počítá s návratem archivních fondů bývalého historického muzea a Historického ústavu, poznamenala k tomu ředitelka tiskového odboru Ministerstva obrany SR Katarína Heimschildová. Náměstek Novotný byl podle ní požadavkem "zaskočen", protože tato otázka nebyla na programu jednání. Novotný ale připomněl, že ČR učinila maximum v otázce dělení majetku a na vládní úrovni to prý podle něj "lze vyřešit".

Česká polní nemocnice se vrací z bývalé Jugoslávie do ČR

Po čtyřech letech působení v mírových misích na území bývalé Jugoslávie se do České republiky vrací polní chirurgická nemocnice české armády, která byla největším zdravotnickým lůžkovým zařízením pracujícím v této oblasti pro OSN. ČTK o tom informovala tisková služba ministerstva obrany. V nemocnici, jejíž chod zabezpečovalo 20 až 41 osob, bylo za čtyři roky ošetřeno více než 15.200 pacientů, lékaři provedli 384 chirurgických zákroků, z toho 148 v celkové anestézii.

Shromáždění k únoru 1948

Varování "pozor na totalitu", která tu byla a mohla by se eventuálně vrátit, adresovali mladým lidem členové občanských sdružení, spolků a organizací na pondělním shromáždění v Praze. U příležitosti 50.výročí převzetí moci československými komunisty vzdali na Staroměstské radnici hold obětem minulého režimu a vyjádřili odhodlání důrazně se podílet na odstranění důsledků února 1948.

Setkání politických vězňů na Hradě se prezident nezúčastní

Prezident Václav Havel se dnes kvůli nebezpečí chřipkové nákazy nezúčastní setkání bývalých politických vězňů ve Španělském sále Pražského hradu. Více než osm set politických vězňů z éry komunismu se odpoledne setká s ostatními představiteli státu. Setkání má připomenout následky období od roku 1948 do roku 1989, kdy komunistickými věznicemi prošlo na čtvrt milionu lidí.

V katolických kostelích si dnes připomenou oběti komunismu.

Kněží a biskupové v předvečer 50.výročí únorového komunistického puče dnes vzpomenou památku lidí pronásledovaných, umučených a popravených komunistickým režimem. V katedrále svatého Víta na Pražském hradě bude sloužit mši český katolický primas kardinál Miloslav Vlk a biskup Václav Malý. Podnětem byla žádost Sdružení bývalých československých politických vězňů o konání requiem ve Svatovítské katedrále za všechny oběti komunistické zvůle.

České dráhy nebudou privatizovány v plném rozsahu

Ministr dopravy a spojů Petr Moos na pondělní pracovní poradě se zástupci místních samospráv z celé republiky zdůraznil, že v souladu se schválenými principy Projektu reformy železnice a Českých drah nebude státní organizace České dráhy privatizována v plném rozsahu. Tento projekt však předpokládá privatizaci části státního majetku, ke kterému měly a mají ČD právo hospodaření. Ministr všem zúčastněným na poradě předal pracovní verzi materiálu "Návrh zásad privatizace železnice a podmínek přístupu dopravců na železniční dopravní cestu" a požádal je, aby mu do 13. března zaslali svoje stanoviska a připomínky k tomuto klíčovému materiálu.

Zahraniční mafie si v ČR vyřizují své účty

Česká republika se v posledních letech potýká s rostoucím náporem organizovaných gangů cizinců. Dokladem toho je i pondělní přestřelka v ostravském klubu Cotton, kde si pravděpodobně vyřizovali účty cizinci z Balkánu s osobami ze zemí bývalého Sovětského svazu. Výsledkem střelby jsou tři mrtví. Organizovaný zločin se začal v ČR zabydlovat několik let po pádu totalitního režimu. Členové zločineckých organizací, zejména z bývalé Jugoslávie a zemí někdejšího Sovětského svazu, do českého prostředí pronikali nejčastěji pod záminkou podnikání. Poté, co založili krycí firmy, se zaměřovali především na vybírání výpalného, obchod s drogami, organizování prostituce a hazardní hry.

Lékaři dnes chtějí prezidentovi vyndat část stehů po operaci

Pooperační průběh léčby prezidenta Václav Havla je příznivý a dnes by mu měli lékaři vyndat část stehů po drobné operaci, při níž mu před týdnem zacelili otvor v kůži na krku vzniklý po operaci plic v roce 1996. Koordinátor lékařského konzilia Miroslav Čerbák ČTK řekl, že zbytek stehů mu vyjmou zřejmě ve středu, na kdy je také plánován rentgen plic. Lékaři předpokládají, že Havel bude zřejmě ještě do konce týdne v domácím léčení, kam byl v neděli ze střešovické nemocnice propuštěn.

Ve Vídni začala výstava o Havlově činnosti v disentu

V historické budově nejstarší rakouské spořitelny Die Erste ve Vídni začala v pondělí výstava "Václav Havel - občan a dramatik". Expozice, kterou tvoří fotografie, faksimile, knihy, divadelní programy a plakáty, připomíná Havlovu činnost v disentu v 70. a 80. letech. Mezi hosty na vernisáži byl režisér Achim Benning, jenž byl v letech 1976 až 1986 ředitelem vídeňského Burgtheatru a o uvádění Havlových děl na této světově proslulé scéně se nejvíce zasloužil. Výstava obráží skutečnost, že od konce 70. let až do roku 1989 se Burgtheatr stal Havlovou náhradní domovskou scénou a útočištěm. Spolupořadatelem výstavy, jež potrvá do 10. dubna, je české velvyslanectví ve Vídni.

Divadelní ústav převezme v březnu videoarchiv Kyliánovy nadace

Videoarchiv se záznamy baletních vystoupení se pražskému Divadelnímu ústavu rozhodl věnovat prostřednictvím své nadace choreograf světové pověsti Jiří Kylián. Videotéka nadace umožňuje tanečníkům i pedagogům seznámit se především s dílem jejího zakladatele a nynějšího ředitele Nizozemského tanečního divadla Jiřího Kyliána. Obsahuje také inscenace českých baletních a profesionálních tanečních kolektivů a soustřeďuje rovněž záznamy prací zahraničních choreografů. Slavnostní předání bylo plánováno na pátek, pro pracovní zaneprázdněnost však Kylián nemůže přijet do Prahy, a proto se odkládá až na 13. března. Nadace Jiřího Kyliána vznikla v Haagu v roce 1988, v Praze začala působit o čtyři roky později.

Cimbál zněl v úvodním koncertu festivalu mladých interpretů

Unikátní skladba pro cimbál Izstvána Lánga s názvem Improvizace zazněla v pondělí v zahajovacím koncertu mezinárodního festivalu mladých koncertních umělců Talentinum'98 ve Zlíně. Nastudovala ji posluchačka posledního ročníku brněnské konzervatoře Bronislava Schoříková. Nesoutěžní přehlídka potrvá ve Zlíně do 28. února. Na programu 14. ročníku je šest koncertů.

Ze sportu:

Titul čestného občana města se v pondělí na mimořádném zasedání rady Pardubic rozhodli radní udělit hokejovému brankáři Dominiku Haškovi, místnímu rodákovi, který velkou měrou přispěl k vítězství národního týmu na olympijských hrách. Třiatřicetiletý Hašek se stane nejmladším nositelem tohoto titulu a vůbec prvním sportovcem, který jej získal. Vedle příkladné reprezentace českého a pardubického hokeje se radnice rozhodla ocenit jeho celoživotní přístup k práci, čestné jednání, cílevědomost, houževnatost a trpělivost.

Vyřazením ve čtvrtfinále turnaje v Antverpách propásl český tenista Petr Korda možnost sesadit Američana Peta Samprase z trůnu světové jedničky. Další příležitost bude mít třicetiletý Korda tento týden v Londýně, kde obhajuje jen 89 bodů. Šestadvacetiletý Sampras má ve světovém žebříčku před Kordou náskok 263 bodů, ale za loňské vítězství ve Filadelfii obhajuje 276 bodů. Pokud ztroskotá před semifinále a Korda postoupí mezi čtyři nejlepší v Londýně a získá dostatečný počet bonusových bodů, stane se český tenista 14. hráčem od roku 1973 v čele světového žebříčku.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes zataženo až oblačno, občas déšť. Teploty se pohybují mezi 5 až 9 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.