Zprávy úterý, 25. dubna 2000

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv.

A nyní podrobněji:

Bezpečnostní rada státu se seznámí s analýzou projektu L-159

S kompletní analýzou projektu přezbrojení českého vojenského letectva novými podzvukovými letouny L-159 se v úterý seznámí Bezpečnostní rada státu. Její členové zhodnotí také dosavadní působení a možné změny systému práce rady i závěry prvního společného štábního cvičení Západoevropské unie a Severoatlantické aliance. V rámci chystaných změn práce rady by se měl ujmout koordinace všech čtyř českých zpravodajských služeb ministr zahraničí Jan Kavan. Vláda totiž chce zrušit současnou vládní Radu pro zpravodajskou činnost a nahradit ji Výborem pro zpravodajskou činnost Bezpečnostní rady státu. V jeho čele má stanout vicepremiér odpovědný za zahraniční a bezpečnostní politiku, tedy Kavan.

První dva podzvukové bitevníky L-159 převzali vojenští piloti na základně v Čáslavi na Kutnohorsku k vojskovým zkouškám 10. dubna. Letectvo chce do roku 2002 získat celkem 72 těchto strojů, projekt však má už roční zpoždění. Nákup letounů L-159 letos i v příštích letech spotřebuje přes 70 procent armádních investičních výdajů. Projekt se navíc prodražuje kvůli posilování kursu amerického dolaru vůči koruně, neboť v aktuálním kursu dolaru je ve smlouvě, uzavřené v roce 1997, uvedena cena součástek dovážených ze zahraničí.

Bulharský ministr obrany bude zjišťovat zkušenosti ČR s NATO

Zkušenosti České republiky se začleňováním do struktur Severoatlantické aliance budou hlavním tématem jednání, která v úterý povede s českými představiteli bulharský ministr obrany Bojko Noev. Setká se nejen se svým resortním protějškem Vladimírem Vetchým, ale také s náměstkem ministra zahraničí Otto Pickem. Jednáními s Vetchým a Pickem zahájí bulharský ministr dvoudenní oficiální návštěvu ČR. Ve středu by se měl setkat s předsedou senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaelem Žantovským. Bulharsko kandiduje na vstup do NATO. Aliance oceňuje zejména podporu, kterou tato země projevila při jejích loňských náletech proti Jugoslávii. NATO uvažuje o přijetí dalších členů v roce 2002, záleží však na postupu v uskutečňování reforem ozbrojených sil kandidátských zemí.

43. mechanizovaný prapor AČR převzal operační úkol ve SFOR

Operační úkol českého praporu v mezinárodních Stabilizačních silách v Bosně (SFOR) převzali v pondělí vojáci 43. mechanizovaného praporu Armády České republiky (AČR). ČTK o tom informovala mluvčí praporu nadporučice Jana Růžičková. V její faxové zprávě se uvádí, že protokol o předání a převzetí úkolu v prostoru odpovědnosti českého praporu podepsal velitel 43. mechanizovaného praporu podplukovník Aleš Opata a velitel 1. mechanizovaného praporu, který svou misi skončil, podplukovník Martin Květon. Aktu byl přítomen nový velitel celého českého kontingentu ve SFOR plukovník Vladimír Lavička, jenž zároveň vykonává funkci asistenta náčelníka štábu v systému velení mnohonárodní divize jihozápad. Štáb sídlí v Banja Luce, metropoli bosenské Republiky srbské (RS). Je to poprvé, co jsou čeští vojáci v Bosně přímo zahrnuti do struktury velení mnohonárodní divize.

Ombudsman bude muset podle kandidátů poukazovat na chyby systému

Veřejný ochránce práv, ombudsman, se nebude zabývat pouze jednotlivými konkrétními případy, ale měl by upozorňovat i na různé systémové chyby, například v oblasti státní správy. V nedělním diskusním pořadu České televize se na tom shodli někteří kandidáti na tuto funkci - poradkyně ministra práce a sociálních věcí Anna Šabatová, předseda Konfederace politických vězňů Stanislav Drobný, ředitelka Evropsko-českého fóra Jana Ryšlinková a senátor Jiří Vyvadil. První období působení bude podle nich pro ombudsmana i kvůli očekávaném návalu různých podnětů extrémně stresové. Ombudsman se bude muset opírat o tým schopných, často právně vzdělaných spolupracovníků, shodli se Ryšlinková s Vyvadilem, který vystudoval práva. Vyvadil zdůraznil, že pro ombudsmana by byla přínosem vlastní zkušenost s právní problematikou. Důležitou úlohou ombudsmana bude upozorňovat na slabá místa celého správního systému, podtrhla Ryšlinková.

O konečné nominaci kandidátů na ombudsmana rozhodne Senát tajným hlasováním, v němž vybere dva kandidáty. Další dva kandidáty navrhuje prezident Václav Havel, který již vybral mluvčí Charty 77, manželku vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla Šabatovou a počítačového experta Václava Trojana. Veřejného ochránce práv, ombudsmana, jehož funkční období bude šest let, zvolí z nominovaných Poslanecká sněmovna.

Vláda by měla fiskální politikou respektovat inflační cíl ČNB

Vláda by měla inflační cíl České národní banky (ČNB) respektovat při nastavení parametrů fiskální politiky, ale vzhledem k nezávislosti centrální banky by ho neměla schvalovat, řekl ČTK prezident Liberálního institutu Jiří Schwarz. Naopak podle Marka Loužka, poradce předsedy Poslanecké sněmovny Václava Klause, má exekutiva ve všech zemích s inflačním cílením značný vliv na tvorbu měnové politiky a je proto naprosto nezbytné, aby se na inflačním cíli ČNB s vládou dohodla. "Vláda by se však měla snažit, aby k dosažení inflačního cíle, s nímž sama souhlasila, rovněž přispívala svou odpovědnou rozpočtovou politikou," dodal Loužek.

Inflační cíl ČNB je letos poprvé připraven oficiálně podpořit i ministr financí Pavel Mertlík. "Akceptovali jsme inflační cíl tak, jak jej ČNB navrhla," řekl nedávno ČTK s tím, že až centrální banka inflační cíl zveřejní, lze čekat pozitivní reakci státu. Pro konec letošního roku má ČNB stanoven inflační cíl ve formě čisté inflace mezi 3,5 až 5,5 procenta. Pro cíl na příští rok analytici doporučují využít současné nízké inflace a stanovit cílové pásmo zhruba mezi 2,5 až 4,5 procenta. ČNB by tak již nebyla podle nich tlačena k dalšímu snížení sazeb a posléze k jejich rychlejšímu zvyšování.

Dozorčí radu ŽDB by měli doplnit zástupci věřitelů

O dalším vývoji a definitivním směrování a.s. Železárny a drátovny Bohumín (ŽDB) bude v úterý jednat mimořádná valná hromada společnosti. Měla by také projednat změny ve složení představenstva a dozorčí rady a změny stanov společnosti včetně schválení jejich úplného novelizovaného znění. Nový klíčový majitel firmy, a.s. Moravia Trade Systems (MTS), která od března vlastní 49,66 procenta akcií ŽDB, plánuje rozšíření a doplnění dozorčí rady. Podle něj by v tomto orgánu měli mít zastoupení největší věřitelé. Nejakutnějším problémem ŽDB je špatná finanční situace, kterou musí noví majitelé řešit s největšími věřiteli bohumínského podniku. Těmi jsou podle posledních dostupných informací CitiBank, IPB a klíčový dodavatel polotovarů a.s. Moravia Steel, jež ovládá Třinecké železárny. Podle dřívějších vyjádření vedení a odborářů má jinak ŽDB dostatek zakázek, přičemž většina z nich směřuje na export.

Schodky veřejných rozpočtů v příštích letech až 5 pct HDP

Velikost veřejných výdajů řadí Českou republiku k evropským "státům blahobytu". Schodek veřejných rozpočtů se navíc každým rokem zvyšuje, stále větší nároky na veřejné prostředky mají i mimorozpočtové fondy a vláda dokonce plánuje vytvoření dalších. "Rozpočtový výhled je pro ČR neradostný a vládě se v průběhu příštích dvou až pěti let těžko podaří odvrátit schodky veřejných rozpočtů ve výši pěti procent hrubého domácího produktu (HDP)," uvádí se v dubnové analýze společnosti Patria Finance. Maastrichtská kritéria však povolují deficit do tří procent HDP a veřejný dluh do 60 procent HDP. Samotná současná výše dluhu (15 procent HDP) není podle analytiků Patria Finance alarmující, problémem jsou rostoucí ztráty Konsolidační banky a rozsah státních záruk. "Při současném tempu by mohla být ohrožena stabilita veřejných financí a to by mohlo zkomplikovat vstup ČR do Evropské unie," varují analytici.

Veřejné rozpočty zahrnují státní rozpočet včetně státních finančních aktiv a pasív, mimorozpočtové fondy, zdravotní pojišťovny a místní rozpočty. Tlak na deficitní financování se stupňuje i vzhledem k rostoucímu podílu zákonem daných, zejména sociálních, výdajů na rozpočtu.

Katoličtí biskupové jsou na dvoudenním zasedání v Litoměřicích

Čeští a moravští katoličtí biskupové zasedají po dva dny v Litoměřicích. V budově Teologického konviktu se bezmála dvě desítky církevních hodnostářů mají zabývat liturgickými a pastoračními otázkami, kulturou a památkami, charitou a působením církve v médiích. "Na programu sedmatřicátého plenárního zasedání České biskupské konference není žádný mimořádnou pozornost budící bod," řekl ČTK její mluvčí Daniel Herman. V lednu katoličtí biskupové při zasedání v Praze zvolili ze svého středu předsedu České biskupské konference, jímž se stal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Po osmi letech v této funkci vystřídal českého primase kardinála Miloslava Vlka. V březnu v Olomouci na dvoudenním studijním zasedání mapovali polarizaci názorů v české katolické církvi.

Biskup českobudějovické diecéze jmenoval osm nových kanovníků

Biskup českobudějovické diecéze Antonín Liška jmenoval na velikonoční pondělí osm nových kanovníků katedrální kapituly. Čtyři z nich jsou sídelní a čtyři čestní. Noví kanovníci byli do svých úřadů slavnostně uvedeni v katedrále svatého Mikuláše v Českých Budějovicích. Zřízení českobudějovického biskupství vyhlásil zakládací bulou v roce 1785 papež Pius VI. a za katedrální chrám určil novému biskupovi kostel svatého Mikuláše. Při něm byla současně zřízena katedrální kapitula. Od konce 18. století bylo v českobudějovické katedrální kapitule jmenováno více než 80 sídelních kanovníků, ale v roce 1997 měla pouze dva členy. Instituce čestných kanovníků byla při katedrální kapitule v Českých Budějovicích zřízena roku 1871.

Se zavedením trestu smrti by podle výzkumu v ČR souhlasilo 66 procent lidí

Trest smrti za nejzávažnější zločiny by podle březnového výzkumu společnosti Ultex Market Research (UMR) znovu zavedlo 66 procent občanů ČR. To je o pět procent více, než uvádí únorového šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Podle výsledků UMR podporují absolutní trest hlavně ženy a Pražané. Jeho znovuzavedení by přivítalo 69 procent žen a 80 procent obyvatel hlavního města. Trest smrti by obnovilo 71 procent lidí v Čechách a 57 procent obyvatel Moravy. Plných 90 procent respondentů se domnívá, že trestní sazby neodpovídají vážnosti spáchaného trestného činu.

Policie zadržela cizince se dvěma kily kokainu

Více než dva kilogramy velmi čistého kokainu zadržela o Velikonocích policie u jedenačtyřicetiletého muže, který přiletěl do Prahy z Brazílie. Kokain v hodnotě téměř sedmi miliónů korun objevili celníci v lemu kufru při kontrole na Ruzyňském letišti. Celníci podle soukromé televize Novy tvrdí, že se s podobným množstvím tak čistého kokainu ještě nesetkali. Cizinci, který do Prahy přiletěl údajně za turistikou, nyní v Česku hrozí až osm let vězení. Jeho let měl mezipřistání v Amsterodamu, doplnila televize.

Velikonoční trhy v centru Prahy se těší velkému zájmu

Mnoho Pražanů i návštěvníků hlavního města využilo na velikonoční pondělí možnosti navštívit velikonoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí. Pořádající Sdružení pro obnovu a rozvoj řemeslných a uměleckých tradic je prodloužilo do 30. dubna. Uprostřed stánků na Staroměstském náměstí zaujala dopoledne Čechy i cizince hudba pětičlenného Staroměstského dixielandu. Jednotlivci, zamilované páry i rodiny s dětmi vybírali z nabídky výrobků ze skla, dřeva, kůže a textilií, úspěch měly ale hlavně pomlázky a kraslice. Mnozí neodolali a usedli v již otevřených zahradních restauracích. S přibývajícími hodinami stoupal zájem i o stánky s občerstvením a zmrzlinou. Lidé si mohou vybrat dárky ve 104 stáncích na Staroměstském a 119 na Václavském náměstí. Na Staroměstském náměstí pokračuje dobročinná peněžní sbírka. Peníze, které vhodí lidé do dvou připravených kasiček, budou věnovány nadaci Naše dítě na provoz Linky bezpečí.

Lexikon českých výtvarníků je na Internetu

Lexikon českých výtvarníků narozených ve 20. století zpřístupnila v úterý na Internetu Společnost pro současné umění z Ostravy. Na internetové stránce www.sca-art.cz je zpracováno více než 4200 hesel a 860 stránek galerií z téměř 200 měst ČR. O každém výtvarníkovi se zájemci dozví základní osobní data, přehled výstav a může si prohlédnout barevné reprodukce. Najde zde také přehled kolektivních výstav, výtvarných spolků a sdružení, škol a také zajímavosti ze světa. Členové společnosti již lexikon představili zahraničním odborníkům na mezinárodní konferenci nazvané Muzea, kulturní dědictví a digitální revoluce, která se uskutečnila na podzim v Praze. Lexikon včetně datového modelu je dílem několika nadšenců, kteří na něm ve svém volném čase pracují od roku 1996.

Ze sportu:

Už i s obránci Sýkorou a Štěpánkem, kterým minulý týden ve dvou závěrečných přátelských zápasech proti Rusku vystavilo stop virové onemocnění, se po víkendovém volnu znovu v Praze sešli čeští hokejisté, aby zahájili poslední fázi přípravy před čtvrtečním odletem na světový šampionát do Ruska. Na něm budou Češi obhajovat zlaté medaile z loňského mistrovství světa v Norsku.

Hokejisté českého týmu do osmnácti let prohráli na mistrovství světa ve švýcarském Klotenu v pondělním zápase o páté místo se Slovenskem 3:4 po samostatných nájezdech. Po loňském pátém místě na premiérovém světovém šampionátu v Německu tak letos skončili až šestí. Pro českou "osmnáctku" je to nejhorší umístění v historii, protože i na mistrovství Evropy, které se hrálo od roku 1968 do předloňska, obsadila nejhůře pátou příčku.

Triumfem českého cyklisty Jána Svorady v závěrečném spurtu skončila pondělní první část závodu Kolem Trentina, kterou byla úvodní půletapa na 70 kilometrů. V odpolední časovce na 10,5 kilometru zvítězil Ital Simone Borgheresi, jenž se zároveň usadil v čele průběžného pořadí před českým reprezentantem Janem Hruškou. Ten projel trať časovky o dvě vteřiny pomaleji.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti jen ojediněle s možností přeháněk. Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.