Zprávy úterý, 25. května 1999

A nyní podrobně:

Počet zaměstnanců ČKD, kteří nedostávají mzdu, vzrostl

Od příštího měsíce nedostanou v ČKD Praha mzdu ani úředníci, údržbáři a vrátní. Stovka pracovníků holdingu se tak připojí k zaměstnancům ČKD Dopravní systémy, kteří naposledy brali řádnou mzdu v opožděném termínu 18. března a později dostali pouze třítisícovou zálohu. V ČKD Dopravní systémy je zaměstnáno více než 2OOO lidí a většina z nich má nucené volno. V pondělí ráno se dozvěděli, že výroba zatím nebude obnovena a výplaty jsou v nedohlednu. Někteří z nich proto protestovali před budovou generálního ředitelství v Praze, ale bezvýsledně.

ČKD v současnosti dluží bankám skoro 7 a půl miliardy korun. Ty proto podmiňují svou případnou finanční pomoc vedle státních záruk změnou akcionářů a managementu ČKD. Bývalý předseda představenstva holdingu ČKD a generální ředitel Jiří Maroušek sice z funkcí odstoupil, ale zřejmě dosud nepřevedl své akcie na věřitele.

Odborový předák Richard Falbr varuje před stupňováním sociálních nepokojů

Stupňování sociálních nepokojů podobných pondělnímu shromáždění dělníků ČKD Dopravní systémy, kteří už dva měsíce nedostali mzdu, očekává předseda Českomoravské konfederace odborových svazů 'ČMKOS) Richard Falbr. Odborová centrála tyto akce bude podporovat, řekl novinářům po pondělním jednání představitelů odborů a zaměstnavatelských svazů. Nespokojenost může podle Falbra propuknout v řadě podniků, kde zaměstnanci nedostanou druhý nebo třetí měsíc výplatu. "Předpokládám, že nás čeká horký podzim," dodal předseda ČMKOS.

Zástupci odborářů i zaměstnavatelů dali po společném jednání najevo, že příliš nevěří ve schopnost vlády vyvést zemi z hospodářské krize. Naopak vyjádřili obavu, že ekonomika může na "skutečné dno" teprve klesnout. Ve společném komuniké napsali, že "vláda sociální demokracie mohla za rok vládnutí v tomto směru udělat více práce". Podle Richarda Falbra může Česká republika skončit v nucené správě Mezinárodního měnového fondu jako Bulharsko. Za tohoto stavu věcí by bylo podle něj bláhové uvažovat o podpisu sociálního paktu.

Cílem česko-řeckého plánu je podle ministra obrany Vladimíra Vetchého podpora požadavků zemí G8

Česko-řecký plán na řešení kosovské krize vnímá ministr obrany Vladimír Vetchý jako jednu z iniciativ, jejímž hlavním cílem je podpořit pět požadavků skupiny států G8, tedy sedmi hospodářsky nejvyspělejších zemí světa a Ruska. Ministr Vetchý to v pondělí řekl ČTK s tím, že o iniciativě už mluvil s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Otázku, zda je česko-řecký návrh "měkčí" než požadavky G8, ale nekomentoval. "Česká vláda se nadále domnívá, že situaci na Balkáně lze řešit mírovou cestou a já sám ani jinou nevidím. Iniciativa G8 má proto její plnou podporu. Je to nejen návod na řešení krize, ale dokument obsahuje také určitý harmonogram kroků, které je nutné učinit," poznamenal ministr Vetchý.

Česko-řeckou iniciativu podepsali v neděli v Pekingu ministři zahraničních věcí obou států Jan Kavan a Jorgos Papandreu. Tento plán je prý "měkčí" než plán G8 v tom, že navrhuje, aby NATO zastavilo letecké útoky ještě před odchodem srbských vojsk z Kosova, a také netrvá na stažení všech jugoslávských sil z provincie.

Český velvyslanec při NATO Karel Kovanda představí v úterý v Bruselu česko-řeckou mírovou iniciativu v kosovské krizi. Svým kolegům z ostatních 18 členských států Aliance předá dokument podepsaný v Pekingu ministry zahraničí České republiky a Řecka.

Ministr zahraničí Jan Kavan tlumočil zájem podílet se na privatizaci v Mongolsku

Zájem českých firem podílet se na privatizaci velkých podniků v Mongolsku a na rozvoji mongolského hospodářství formou investic v pondělí v Ulánbátaru při jednání s mongolskými představiteli tlumočil český ministr zahraničí Jan Kavan. Setkal se postupně s ministryní zahraničí Njamosoryn Tujou, premiérem Džanlavínem Narancacraltem a v jurtě na nádvoří betonové vládní budovy jej přijal i prezident Nacagín Bagabandi.

Šéf české diplomacie v mongolské metropoli také slavnostně otevřel české velvyslanectví. Česká vláda v roce 1993 totiž rozhodla o zrušení zastupitelského úřadu v Mongolsku z finančních důvodů. O jeho opětovném otevření rozhodl kabinet premiéra Miloše Zemana letos v březnu.

Jan Kavan podepsal i protokol o sukcesi bilaterálních smluv a byl přítomen podpisu smlouvy o geologickém mapování a dohody o spolupráci mezi akademiemi věd. Mongolsko je jeho poslední zastávkou na cestě po čtyřech východoasijských zemích. Předtím navštívil Čínu, Jižní Koreu a Japonsko. Návštěvu Mongolska ukončí v úterý a do Prahy přiletí téhož dne večer.

Ministři vnitra ČR a Slovenska chtějí zvláštní odbavovací pruhy na hranicích

Český ministr vnitra Václav Grulich podepsal v pondělí v Bratislavě se svým slovenským protějškem Ladislavem Pittnerem smlouvu mezi vládami obou zemí o ulehčení hraničního vybavování v silniční, železniční a lodní dopravě. Mezivládní dohodu musí ještě schválit Parlamenty obou zemí, ale do října by už měli experti zvážit další možnosti ulehčení hraničního odbavování včetně zvláštních odbavovacích pruhů na hraničních přechodech pouze pro občany obou zemí.

Oba ministři vnitra projednali i otázky spolupráce v oblasti boje s organizovaným zločinem či nelegální migrací a podle ministra Grulicha navázali na nedávné setkání premiérů tzv. visegrádské čtyřky, ale i ministrů vnitra České republiky, Slovenska, Maďarska a Rakouska. Další podobná schůzka, které by měl být ještě přítomen "minimálně" polský ministr vnitra, se uskuteční v říjnu v českých Židlochovicích.

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla se i nadále zlepšuje

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla, který si v pražské střešovické nemocnici pátým dnem léčí zánět průdušek, se zlepšuje. Podle slov prezidentova ošetřujícího lékaře Ilji Kotíka by se uprostřed týdne dalo uvažovat o jeho propuštění do domácího léčení. Jak Ilja Kotík dodal, Václav Havel prožil víkend bez teplot a cítí se dobře.

Václav Havel poblahopřál Johannesi Rauovi ke zvolení prezidentem Německa

Prezident Václav Havel v pondělí zaslal z nemocnice blahopřání svému novému německému protějšku Johannesi Rauovi. Víkendové prezidentské volby v Německu, v nichž osmašedesátiletý sociální demokrat s převahou zvítězil, podle hlavy českého státu potvrzují Rauovu politickou angažovanost pro demokracii blízkou lidem. "Při této příležitosti bych rád zdůraznil, jak velmi mne těší, že tento úřad přejímá přítel českého národa a politik dlouhodobě se angažující v česko-německých vztazích," napsal český prezident nástupci Romana Herzoga. Text telegramu získala ČTK od prezidentské kanceláře.

S členstvím ČR v NATO je podle průzkumu IVVM spokojena necelá polovina lidí

Necelá polovina lidí, konkrétně 46 procent, je nyní spokojena s tím, že Česká republika vstoupila do Severoatlantické aliance. Opačný názor má dva měsíce po vstupu 41 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Vojenský zásah sil NATO podporuje 31 procent dotázaných, zatímco ukončení bombardování by přivítalo 59 procent lidí.

IVVM: ČR by měla přijmout více uprchlíků, míní dvě pětiny lidí

Česká republika by podle 42 procent lidí měla přijmout větší počet uprchlíků z Kosova než se dosud zavázala. Naopak 43 procent občanů je proti dalšímu přílivu běženců. Uvádí to průzkum Institutu pro výzkum veřejného mínění. Třetině dotázaných by podle IVVM nevadilo, kdyby byl v těsném sousedství jejich obydlí vybudován uprchlický tábor. Mezi ostatními převažuje názor, že by vybudování tábora pro uprchlíky znamenalo zvýšení kriminality. Obávají se také šíření infekčních nemocí.

Česká polní nemocnice v Albánii už ošetřila téměř 500 uprchlíků

Lékaři a zdravotníci šesté polní nemocnice české armády, která bezmála tři týdny působí v Albánii, už ošetřili téměř 500 kosovských uprchlíků a 104 příslušníky humanitární operace NATO Spojenecký přístav. "U 1250 uprchlíků nemocnice provedla hygienickou očistu a vyprala více než 400 kilogramů prádla," řekl v pondělí ČTK Miroslav Šindelář z tiskové služby ministerstva obrany. Náčelník sekce bojové přípravy generálního štábu Josef Šíba při víkendové inspekci nemocnice v přímořském městě Kavaje zjistil, že český špitál je připraven k plnění všech stanovených úkolů, uvedl dále Miroslav Šindelář. Činnost české polní nemocnice podle něj ocenil o víkendu také velitel operace AFOR John Reith.

Jindřich Sitta zůstane náčelníkem polní nemocnice, i když porušil zákon

Náčelníkem šesté polní nemocnice české armády, která působí v humanitární operaci NATO Spojenecký přístav v Albánii, zůstane Jindřich Sitta. Náčelník sekce bojové přípravy generálního štábu Josef Šíba se rozhodl, že Sittu z funkce neodvolá, i když byl jako voják z povolání předsedou představenstva soukromé firmy, což zákon zakazuje. Miroslav Šindelář z tiskové služby ministerstva obrany v pondělí ČTK řekl, že Šíba uznal pochybení Sitty a potrestal jej "kázeňsky". Návrh na propuštění šéfa nemocnice ze služebního poměru vojáka z povolání Josef Šíba nepředložil vzhledem ke všem okolnostem případu a s ohledem na osobní podíl podplukovníka Sitty na přípravě, nasazení a plnění úkolů šesté polní nemocnice.

Čtyřjazyčný slovník pomůže uprchlíkům i českým dobrovolníkům

Česko-anglicko-srbsko-albánský slovník základních pojmů a obratů dokončují v těchto dnech pracovníci nevládní organizace Bohemia Corps. Slovníky využijí uprchlíci z Kosova žijící v českých humanitárních střediscích i dobrovolníci odjíždějící z České republiky na Balkán. První exempláře mají tiskárnu opustit v polovině června, řekla v pondělí ČTK Olga Handlová z Bohemia Corps.

Podobný, i když jen dvojjazyčný česko-albánský slovník se už objevil v humanitárních střediscích zásluhou herců pražského divadla Fidlovačka, kteří jej sestavili a vydali s pomocí studentů a podnikatelů.

Divadelníci předali Dagmar Havlové část pomoci uprchlíkům z Kosova

První dvě auta až po střechu naplněná oblečením, potravinami a hygienickými potřebami pro uprchlíky z jihosrbského Kosova převzala v pondělí manželka prezidenta Dagmar Havlová od svých kolegů z několika divadel. Koncem týdne Havlová předá humanitární pomoc ze 13 pražských divadelních scén Správě uprchlických zařízení ministerstva vnitra, která ji začne rozvážet kosovským běžencům. Prezidentova choť je překvapená tím, jak velká byla odezva na dopis, kterým požádala divadelníky o příspěvek uprchlíkům. Myšlenka na pomoc lidem, kteří ve válce přišli o všechno a svůj dočasný domov našli v České republice, se zrodila před téměř třemi týdny, když prezidentský pár navštívil uprchlický tábor ve Zbýšově u Brna.

Manželé Havlovi už ze své Nadace Vize 97 uvolnili na pomoc kosovským uprchlíkům 100.000 korun a podle prezidenta Václava Havla uvažují o dalším příspěvku.

Hladovějící podnikatel zahájil pochod za ukončení náletů NATO

Na pochod po některých regionech České republiky se v pondělí odpoledne vydal z centra Českých Budějovic pětačtyřicetiletý podnikatel Stanislav Sýkora, který od 7. května drží hladovku na protest proti náletům Severoatlantické aliance na území Jugoslávie. "Chci se ukázat veřejnosti a sbírat podpisy na podporu okamžitého zastavení náletů NATO. Pokud jsme rovnoprávným členem této organizace, je podle mého názoru čas toto právo uplatnit a iniciovat skončení náletů a zahájení politických jednání o situaci kolem Kosova," řekl Sýkora ČTK. Hodlá jít po trase České Budějovice - Jindřichův Hradec - Pelhřimov - Tábor - Písek. Po krátké pauze chce pokračovat z Pelhřimova do Jihlavy, Třebíče, Moravských Budějovic, Znojma, Brna a Ostravy. V závěru akce hodlá odjet do Prahy před sídlo vlády.

Josef Čermák zvolen předsedou Českého a slovenského sdružení v Kanadě

Josef Čermák byl zvolen novým předsedou Českého a slovenského sdružení v Kanadě na jeho 51. kongresu, který se konal o víkendu v Montrealu u příležitosti 60. výročí vzniku krajanské organizace. Čermák nahradil ve funkci Blanku Rohnovou, která zůstává ve vedení sdružení. Josef Čermák v pondělí uvedl pro ČTK, že sdružení, které se zaměřuje na získání mladé generace pro krajanskou práci, má ve vedení nyní asi pětinu mladých lidí. Konstatoval také, že mladí krajané si rozumějí se svými vrstevníky v České republice mnohem více než stejná věková generace roku 1948.

Firma Lotos s Josefem Sukem předali výtěžek z festivalu Hradčany hudební

Houslista Josef Suk předal v pondělí s firmou Lotos, která organizuje každoroční dubnový festival Hradčany hudební, polovinu výtěžku z letošního vstupného představitelům Fondu ohrožených dětí, Sdružení Život 90 a Klubu přátel dětí dětských domovů sídlícímu v Novém Strašecí na Rakovnicku. Každá z organizací získala podle Lotosu 35.000 korun. Josef Suk, který se v létě dožije 70 let a po čtyři desetiletí patří k nejpopulárnějším domácím interpretům klasické hudby, byl i při čtvrtém ročníku přehlídky jejím hlavním interpretem a protagonistou.

James Levine a The MET Orchestra vyprodali Smetanovu síň

Jednou z hlavních hvězd letošního festivalu Pražské jaro byl v pondělí americký dirigent James Levine, stojící po léta v čele orchestru Metropolitní opery v New Yorku. Od září se ujme místa šéfdirigenta Mnichovské filharmonie. Těleso vystupující pod názvem The MET Orchestra a poprvé hostující i s Levinem v Praze v pondělí večer beznadějně vyprodalo Smetanovu síň. Na programu byla Dvořákova 8. symfonie a hudba Wolfganga Amadea Mozarta, Richarda Strausse a amerického skladatele Charlese Ivese.

Na festivalu Pražké jaro v pondělí také poprvé hráli posluchači a profesoři Mezinárodní akademie komorní hudby Sándora Végha, jejíchž interpretačních kursů se v České republice zúčastňují od roku 1995 studenti z celého světa. V souladu se svou pozorností věnovanou méně obvyklým nástrojovým seskupením hráli v Rudolfinu Kuchyňskou revue Bohuslava Martinů a vedle Mozarta i hudbu Antona Weberna. Uměleckým ředitelem akademie je proslulý hobojista Maurice Bourgu, který oslnil pražské publikum loni sólovým vystoupením. Protože těžiště lektorského sboru tvoří převážně bývalí žáci či kolegové proslulého maďarského houslisty a dirigenta salcburské Cameraty Sándora Végha, dostala akademie po jeho úmrtí od rodiny k užívání umělcovo jméno.

Dalším festivalovým komorním koncertem bylo v pondělí v kostele svatého Šimona a Judy vystoupení souboru The Music Collection, tvořeného třemi pedagogy londýnské Guildhall School of Music and Drama a soustředěného na tvorbu využívající historický kladívkový klavír.

Ze sportu:

V pondělní dohrávce 29. kola fotbalové Gambrinus ligy remizovala Sigma Olomouc na hřišti mistrovské Sparty Praha 2:2.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Jasno až polojasno, odpoledne od západu přibývání oblačnosti. Místy, zvláště v Čechách, s přeháňkami a bouřkami. Nejvyšší teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.