Zprávy úterý, 25. srpna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobně:

Nynější vláda chce dojednat smlouvu o přistoupení k EU

Nynější vláda podle ministra zahraničí Jana Kavana předpokládá, že během svého funkčního období dojedná smlouvu o přistoupení České republiky do Evropské unie. Jejím plnoprávným členem by se pak země mohla stát v letech 2003 až 2005. Kavan to řekl českým velvyslancům, které v rámci jejich pravidelné každoroční porady v Praze informoval o své představě budoucí české zahraniční politiky. Začlenění republiky do EU označil za prvořadou prioritu.

Ministerstvo zahraničí počítá s tím, že Česká republika bude v nastávajícím období usilovat o návrat na tradiční trhy východní Evropy a rozvojových zemí a o vstup na trhy vykazující vysokou růstovou dynamiku. Ministr zahraničí Jan Kavan konkrétně uvedl například Rusko. Pozornost se ale soustředí i na země, s nimiž mělo bývalé Československo rozvinuté hospodářské styky, například s Vietnamem. Kavan se zmínil také o nutnosti hledat způsoby a formy umožňující uspokojení českých pohledávek vůči některým arabským a africkým zemím.

Írán i Irák protestovaly proti vysílání RFE/RL z Prahy

Vůči připravovanému vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda do Íránu a Iráku z Prahy již obě země oficiálně protestovaly. Česká vláda se otázkou tohoto vysílání, které má být zahájeno na podzim, zabývala a ještě zabývat bude. Českému ministerstvu vyjádřil znepokojení nad plánovaným vysíláním osobně íránský velvyslanec v Praze Saíd Džafar Hašimí. Jeho rozhovor s prvním náměstkem ministra zahraničí Otto Pickem však byl podle tiskového odboru veden "ve velmi přátelském ovzduší" a bez jakýchkoli hrozeb z íránské strany. Možnost, že sídlo nového rozhlasového vysílání se stane terčem teroristických útoků, v minulosti nevyloučil mluvčí amerického ministerstva zahraničí James Rubin.

O agrárním obchodě jednají země CEFTA

V případě, že členské země Středoevropské dohody o volném obchodu nezruší všechna ochranná opatření, která brání vzájemnému agrárnímu obchodu, bude ČR zvažovat zavedení obdobných opatření vůči těm státům, které je již jednostranně zavedly. Na tiskové konferenci v průběhu schůzky ministrů zemědělství zemí CEFTA v Praze to řekl ministr zemědělství Jan Fencl. Podle informací Ministerstva zemědělství největší počet ochranných opatření v rámci zemí CEFTA uplatňuje v současné době Polsko.

Bilaterální smlouvy o vzájemném uznávání testů a certifikátů týkajících se zemědělských a potravinářských produktů, které se mezi zeměmi CEFTA doposud nepodařilo realizovat, budou uzavřeny do 31. prosince roku 1999. Dohodli se na tom ministři zemědělství zemí CEFTA v pražském hotelu Renaissance, jak sdělil ministr zemědělství ČR Jan Fencl.

Schůzky zemí CEFTA se účastní ministři zemědělství z Polska, Slovenska, Slovinska, Maďarska, Rumunska a jako hosté také delegace z Bulharska a Estonska.

Vznikla nová politická strana Volba pro město

V Hradci Králové se konal první sjezd nové politické strany Volba pro město, která se chce zaměřit především na komunální politiku. K hlavním funkcím obcí, na jejichž vedení se chce strana podílet, patří podle jejího programového prohlášení územní plánování, hospodářská politika, bydlení, bezpečnost, zdravotnictví, školství a v neposlední řadě i vztah radnic k občanům. Předsedou nové strany byl zvolen primátor Hradce Králové Martin Dvořák.

V čele Úřadu pro zahraniční styky a informace má být Petr Zeman

Novým ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace by se měl stát Petr Zeman, který několik let vede Školu Bezpečnostní informační služby v Zastávce u Brna. Dosavadní ředitel rozvědky Oldřich Černý na funkci rezignoval před dvěma týdny. O novém řediteli rozhodne ve středu vláda, kdy jí ministr vnitra svého kandidáta představí. Případná výměna Zemana za Černého je v těchto dnech již druhou zásadní změnou ve vedení českých tajných služeb. Od soboty totiž vede Národní bezpečnostní úřad Tomáš Kadlec, který vystřídal Pavla Koláře. Toho odvolal ministr Grulich kvůli podezření, že z úřadu vynášel tajné informace.

Drastická úsporná opatření bude muset kvůli finančním problémům přijmout v letošním roce česká policie. Připustil to ministr vnitra Václav Grulich s tím, že žádný z úsporných kroků neohrozí akceschopnost policie. Předpokládalo se, že policie ukončí své letošní hospodaření s téměř dvousetmiliónovým schodkem; po jednání nového policejního prezidenta Jiřího Koláře se zástupci ministerstva vnitra byla ale přislíbena finanční injekce ve výši 128 miliónů. Zbývajících 72 miliónů chce Grulich získat především úsporami.

Vízová povinnost bude zavedena až za několik měsíců

Vízová povinnost pro některé státy bývalého Sovětského svazu a Balkánu nebude zavedena dříve než za několik měsíců. Ministr vnitra Václav Grulich totiž zastává názor, že dříve, než Česká republika přistoupí k tomuto kroku, musí ho nejprve projednat se zeměmi, kterých by se měl týkat. Grulichův předchůdce Cyril Svoboda připravil seznam devíti zemí, kterým měla ČR ještě do konce letošního roku vypovědět smlouvu o bezvízovém styku. Svoboda na tento seznam zařadil Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Turkmenistán, Ukrajinu, Bulharsko a Rumunsko. Zda sociálnědemokratická vláda tento seznam zachová v této podobě, není zatím jasné.

Začala poslední etapa střídání českého praporu SFOR v Bosně

Začala poslední etapa střídání českého praporu SFOR v Bosně. Střídání bylo zahájeno 17. srpna a poslední skupiny vojáků odletí dnes. Do úkolů střídajícího českého praporu SFOR bude patřit i dohled nad klidným a hladkým průběhem voleb v Bosně a Hercegovině 11. a 12. září.

Jednání představitelů české armády a bundeswehru

Spolupráce při katastrofách je hlavním tématem dvoudenních rozhovorů delegací velitelství vojska územní obrany české armády a pozemního vojska německého bundeswehru, které začaly v Táboře. Němečtí hosté se také seznámí s organizační strukturou a úkoly 2. spojovací brigády české armády, dislokované v Písku.

Komunisté odmítají případnou akci NATO v Kosovu bez souhlasu OSN

S nesouhlasnou reakcí českých komunistů se setkaly výroky německého spolkového kancléře Helmuta Kohla o potřebě vojenské akce NATO v Kosovu bez souhlasu OSN. Podle KSČM to byly právě členské státy NATO, které dodávaly či tolerovaly dodávky zbraní do míst konfliktů, jako je například Kosovo. Čeští komunisté odsoudili rovněž americké útoky na Afghánistán a Súdán, které podle jejich názoru nesou všechny znaky agrese a mezinárodního teroru. KSČM je přesvědčena o tom, že česká diplomacie by v následujících dnech neměla přistupovat na linii Spojených států a neměla by podporovat jejich akci.

Spojené státy ve čtvrtek podnikly raketami s plochou dráhou letu z lodí v Rudém a Arabském moři souběžné útoky na súdánskou chemickou továrnu, která podle Američanů vyráběla látky pro chemické zbraně, a na skupinu táborů v Afghánistánu, které mají sloužit jako základny pro výcvik teroristů. USA sáhly k vojenské operaci na základě informací, že síť volně sdružených teroristických organizací v čele se saúdským milionářem Usamou bin Ladínem chystá další útoky na Američany. Ladína Washington považuje za strůjce pumových útoků proti zastupitelským úřadům USA ve východní Africe, při nichž 7. srpna zahynulo 257 lidí a zhruba 5000 jich bylo zraněno.

Mlynář naznačil, že mohlo být manipulováno s materiály o privatizacích

Člen někdejší vlády Josefa Tošovského a autor zprávy o sporných privatizacích Vladimír Mlynář z Unie svobody naznačil, že za vlády Václava Klause mohlo být s vládními materiály o privatizacích manipulováno. V pondělním pořadu rádia Frekvence 1 řekl, že ke každému případu privatizace byly vypracovány složky, které však jsou mnohdy v žalostném stavu. "Na každou privatizaci jsou složky a otázkou je, co je v těch složkách dnes a co by tam mělo být," nadnesl Mlynář, podle něhož jsou některé složky "zoufale neúplné". Listy ve složkách nejsou očíslované, a Mlynář proto nevyloučil, že některé dokumenty mohly zmizet. Dodal, že i z porad ministrů Klausovy vlády jsou často jen pěti až šestiřádkové zápisy a že neexistují nahrávky z jednání.

Brynychová: Spolupráce s Tošovského vládou byla lepší než s ČSSD

Spolupráce s vládou Josefa Tošovského byla podle komunistické poslankyně Ludmily Brynychové lepší než s nynějším kabinetem. Brynychová odůvodnila své mínění podezřením, že ČSSD záměrně pozdržela šest zákonných iniciativ Komunistické strany Čech a Moravy. Komunisté chtěli na poslední sněmovní schůzi prosadit přijetí zákona o referendu, o bezplatné zdravotní péči pro děti, o nulové dani z přidané hodnoty na základní potraviny, o půjčkách pro mladé manžele, o snížení daní pro mladé rodiny a o zamezení přestupu poslanců do jiné politické strany v průběhu volebního období.

Zahraniční investice do ČR

Za letošní první pololetí činil příliv kapitálu formou přímých zahraničních investic do České republiky 589,2 miliónu dolarů (20 miliard korun), což představuje meziroční zvýšení o 24,7 procenta. Celkový stav přímých zahraničních investic v ČR k 30. červnu 1998 činí 7,6 miliardy USD, tj. 254,2 miliardy korun. Předběžné výsledky České národní banky dnes ČTK poskytl odbor veřejných informací ČNB.

ISH-Čerpadla dodají čerpadla pro arménskou jadernou elektrárnu

Akciová společnost ISH-Čerpadla, druhý největší výrobce průmyslových čerpadel v tuzemsku, dokončuje strategickou zakázku na dodávku čerpadel pro jadernou elektrárnu v Arménské republice, kterou rekonstruuje americká společnost Burns and Roe Enterprises. Hodnota kontraktu přesahuje 22 miliónů korun a speciální čerpadla pro jadernou elektrárnu by měla být zhotovena do konce září.

Odboráři chtějí valorizaci životního minima, přídavků a důchodů

Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska postrádá ve vládním prohlášení příslib valorizace životního minima, od jehož hodnoty se odvíjí výše sociálních dávek, valorizaci přídavků na dítě a automatickou valorizaci důchodů, která by přibližně kopírovala inflaci. Na tiskové konferenci to řekl předseda sdružení Jaroslav Štrait (KSČM). Jako celek odboráři prohlášení vítají. Upozorňují však na to, že vláda jen mlhavě naznačuje, jak posílí příjmovou stránku státního rozpočtu, aby mohla uskutečnit řadu svých ambiciózních programů. To, že v České republice nejsou větší sociální nepokoje, není podle Štraita zásluhou bývalých vlád, ale důsledkem neexistence vyhraněné opozice a toho, že "provládní odbory", za které považuje Českomoravskou konfederaci odborových svazů, nemají na generální stávku dost síly.

Odboráři z kultury žádají urychlené jednání s ministrem Špidlou

Představitelé Konfederace umění a kultury požádali otevřeným dopisem místopředsedu vlády a ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu o stanovení brzkého termínu pracovní schůzky. Konfederace, která sdružuje 16 odborových svazů se 120.000 členy, je nespokojena s tím, že se Špidla s nimi chce setkat až v listopadu. Konfederace je druhou největší odborovou centrálou v České republice; proto považuje skutečnost, že její zástupci nebyli přizváni k jednání o problematice platů v rozpočtové sféře, která vede se Špidlou Českomoravská konfederace odborových svazů, za nepochopení významu kultury a ochrany přírody a životního prostředí.

Lékaři ve čtvrtek zváží, kdy prezidentovi odstraní tracheostomii

Lékařské konzilium bude ve čtvrtek odpoledne jednat o tom, kdy prezidentovi Václavu Havlovi odstraní trascheostomii. ČTK to řekl člen konzilia Bohumil Limberk. Prezident se zatím pohybuje ve svém pokoji, pracuje, studuje, čte a vede se mu podle Limberka dobře. Na slibovanou procházku mimo budovou se Havel ještě nevydal. Nejprve se lékaři obávali vysokých teplot vzduchu, nyní se jim nelíbí přílišná zima. Tracheostomii, při níž byl prezidentovi chirurgicky na krku vytvořen otvor do průdušnice, do kterého byla zavedena trubička, provedli lékaři 3. srpna. K tomuto zákroku se rozhodli, když do té doby úspěšné zotavování pacienta po uzavření vývodu střeva narušila nevzdušnost pravého středního laloku plic a začínající infekce.

Z Motola vyjíždí Internetový automobil dětských pacientů

Žlutá Škoda Felicia Fun, jejíž trasu budou v rámci projektu Interaktivních prázdnin určovat přání dětských pacientů z onkologického oddělení pražské motolské nemocnice, vyjela na12.000 kilometrů dlouhou cestu po Evropě. Její cíl leží v Lisabonu, kam má dorazit 25. září. Na tiskové konferenci to řekl autor projektu Aleš Kysela. Posádka Internetového automobilu se bude s dětmi spojovat v živém vysílání dvakrát týdně. U počítače budou čekat zajímaví hosté, například už ve středu si děti díky počítačům na dálku popovídají s českým oštěpařem Janem Železným. Projekt má dětem umožnit aktivní zapojení do plánování prázdnin, které jim byly nemocí upřeny a dodat jim sílu a chuť dál s rakovinou bojovat. Informace o průběhu cesty bude přinášet internetový časopis Kniha života, který mohou zájemci nalézt na adrese http://www.lifebook.cz. Dalším z cílů časopisu je získat prostředky na stavbu tzv. Interaktivního domu, kde budou děti společně s rodiči bydlet v průběhu léčby, aniž by se cítily jako v nemocnici.

Zahraniční studenti a potomci emigrantů se v Dobrušce učí česky

Měsíční kurs českého jazyka, který se letos už poosmé koná v Dobrušce na Rychnovsku, ukončí tento týden čtyři desítky zahraničních univerzitních studentů češtiny a potomků českých emigrantů. Převážně mladí lidé z více než dvaceti zemí Asie, Evropy, Afriky a Severní i Jižní Ameriky přijeli do Dobrušky na kursy češtiny, které jako stipendijní pobyty organizuje české ministerstvo zahraničních věcí. V kursech se studenti nejen učí český jazyk, ale také se seznamují s okolím a historií Dobrušky i se životem v Čechách. Kromě studia češtiny nezapomněli cizinci ani na Dobrušku a Rychnovsko, které před měsícem postihly ničivé záplavy. Uspořádali brigádu v lesích a vybrali mezi sebou asi 10.000 korun, které chtějí věnovat občanům postiženým povodní.

Po povodních začíná výsadba stromů

Prvních 12 hektarů stromků vysadili pracovníci buchlovické lesní správy mezi Otrokovicemi a Tlumačovem na Zlínsku, kde původní lužní les po povodních odumřel. V této oblasti uschly rozsáhlé porosty ve stáří od jednoho do 110 let. Před vysazením museli lesníci vytěžit 4000 metrů krychlových dřeva, které poté mimo jiné nabídli zájemcům na topení.

Krajané z Kazachstánu v Jablonci bydlet nebudou

České rodiny původem z Kazachstánu nebudou bydlet ve Vrkoslavicích, části Jablonce nad Nisou, kde proti jejich ubytování protestovalo osmdesát místních obyvatel. ČTK to sdělil Petr Dymeš, koordinátor poradny pro krajany nadace Člověk v tísni, která ubytování krajanů zajišťuje. Obyvatelé Vrkoslavic v uplynulých dnech petiční akcí protestovali proti umístění několika českých rodin z Kazachstánu v blízkosti svých domovů, neboť se obávali, že domnělí "uprchlíci" zvýší kriminalitu. "Domníváme se, že reakce obyvatel je nepřiměřená a obavy naprosto zbytečně," uvedl Dymeš. Nadace Člověk v tísni pomáhá krajany s prokázaným českým původem přesidlovat zpět do ČR na základě smlouvy mezi ní a odborem pro uprchlíky a integraci cizinců ministerstva vnitra. Krajané přijíždějí do ČR až poté, co jim nadace zajistí ubytování a zaměstnání, přičemž v jedné obci jsou ubytovány většinou jedna až dvě rodiny. Dosud bylo podle Dymeše přesídleno přibližně 130 českých rodin.

Alexander Dubček bude mít pomník u dálnice D1

Pamětní deska poblíž 88. kilometru dálnice D1 bude od neděle 30. srpna připomínat místo autonehody, při níž byl v roce 1992 smrtelně zraněn významný politik pražského jara Alexander Dubček. Zhotovení pomníku iniciovalo Národní literární centrum Bratislava a odhalen bude v podvečer šestého výročí tragické události. ČTK o tom informoval starosta Humpolce Jan Koten. Řidič služebního BMW tehdy za prudkého deště havaroval s poslancem Federálního shromáždění Dubčekem na cestě z Bratislavy do Prahy na 88. kilometru dálnice D1 u Humpolce. Na následky zranění Dubček zemřel 7. listopadu. Jeho smrt vyvolala spekulace počínaje magickým vlivem geopatogenních zón, přes ztrátu Dubčekových písemností z místa nehody, až po předem připravenou akci sovětské tajné služby KGB v souvislosti s procesem o postupu KSSS v roce 1968.

Nahrávky StB z demonstrace v srpnu 1988 budou zveřejněny

Policejní nahrávky ze sledování průvodu demonstrantů, kteří 21. srpna 1988 pochodovali z Václavského náměstí k Národnímu divadlu, kde je policie rozehnala, budou o víkendu odvysílány na výstavě Srpen 1968 u metra Malostranská. Nahrávky pocházejí z archívu Jazzové sekce, která v 80. letech monitorovala rádiový provoz Státní bezpečnosti.

Česká verze muzikálu Evita v Divadle Spirála poprvé už v úterý

Zatím ještě není jasné, která z představitelek alternujících titulní roli české verze amerického muzikálu Evita vystoupí při jeho oficiální premiéře v sobotu 29. srpna v Divadle Spirála. Protože jsou podle režiséra inscenace Petra Novotného Radka Fišarová i Tereza Slouková stejně vynikající, rozhodne o tom dnešní losování před novináři. Začne tak druhá a, jak tvůrci inscenace věří, stejně úspěšná série představení, jako v případě rockové opery Jesus Christ Superstar. Ta měla během téměř čtyř let 1288 repríz pro více než 850.000 diváků. Evita je ve světě považována za ještě úspěšnější muzikál než Jesus Christ Superstar. Představení se hraje už 25 let a za tu dobu neopustilo světová jeviště.

Nejstarší kolky budou k vidění v expozici na Pražském hradě

Nejstarší kolky na území českých zemí z let 1686 až 1854 budou od 4. září do 4. října vystaveny v Lobkovickém paláci na Pražském hradě. Numismatické oddělení Národního muzea tak poprvé veřejnosti představí průřez částí rozsáhlé unikátní sbírky, kterou koupilo v polovině 30. let od sběratele Ladislava Hanuse. Šlo o originály kolků v albech a doklady o jejich použití na území bývalého Rakouska-Uherska. Výběr materiálů výstavy byl zúžen pouze na území českých zemí v období, kdy měl kolek podobu kolkového razítka, tedy léta 1686 až 1854. Tehdy byl zaveden jako kolková známka, která se v praxi používá dodnes.

Italský restaurátor opravuje historický pohřební kočár

Přibližně 300 let starý a 2,7 tuny těžký pohřební kočár začal v Uherském Hradišti restaurovat italský řemeslník Giorgio Bidoia. Umělec celkové renovaci unikátního povozu věnuje nejméně 1000 hodin práce. Historický kočár dlouhý šest metrů a vysoký přes tři metry táhli v minulosti obvykle čtyři koně. Zhruba za dva měsíce chce restaurátor nabídnout kočár některému českému muzeu. Pokud neprojeví zájem a potvrdí se, že nejde o památku, může kočár skončit v zahraničí. Rekonstrukce je značně časově a finančně náročná, proto bude záležet hlavně na finančních možnostech kupců.

Ze sportu: Dohrávka 3. kola prvoligového utkání mezi Teplicemi a Baníkem Ostrava skončila bezbrankovou remízou O:0. V čele tabulky je Sparta Praha, druhá Petra Drnovice. O třetí a čtvrté místo se dělí Chmel Blšany a Sigma Olomouc.

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes je oblačno až zataženo, teploty 16 až 20 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.