Zprávy úterý, 27. června 1995

Vazeni posluchaci, pri poslechu Radia Praha vas vita Katerina Brezovska. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Prezident Havel vyjadril podporu prezidentovi Egypta Mubarakovi

Prezident Vaclav Havel dnes dopoledne telegraficky tlumocil prezidentovi Egyptske arabske republiky Husnimu Mubarakovi sve znepokojeni nad pondelnim pokusem o jeho zabiti v Addis Abebe v Etiopii. "Pokus atentatniku chapu jako snahu potlacit principy, ktere prosazujete a diky nimz je Vase zeme dulezitym bodem stability na Blizkem vychode," uvedl v telegramu Havel. Konstatoval, ze terorismus, proti nemuz Mubarak bojuje, "nelze pripustit" a vyjadril sve sympatie k tomuto postoji. Na zaver ujistil Havel pisemne Mubaraka o sve podpore.

Poslanci KSCM vyzvali k zastaveni pripravy pro vstup do EU a NATO

Zastaveni veskerych priprav a kroku, ktere smeruji k zacleneni Ceske republiky do Severoatlanticke aliance a Evropske unie bez legitimniho rozhodnuti obcanu CR, dnes pozadovali na vlade a ji podrizenych organech komunisticti poslanci. Jejich postoj tlumocil Jan Navratil v Poslanecke snemovne pri projednavani interpelaci, otazek a podnetu poslancu na ministry. Za legitimni rozhodnuti obcanu povazuji podle nej komunisticti poslanci lidove hlasovani.

V Praze byl zahajen seminar uzivatelu tezauru Eurovoc

Spoluprace mezi parlamenty je nezbytnou soucasti pripravy pro zapojeni dalsich statu do evropskych struktur. Zduraznil to mistopredseda snemovny Jan Kasal pri zahajeni dvoudenniho seminare uzivatelu tezauru Eurovoc ze zemi stredni a vychodni Evropy, ktery se kona v Praze. Tezaurus Eurovoc je vicejazycnym nastrojem k vyhledavani informaci a dokumentu parlamentu a organu statni spravy zemi Evropske unie.

Planuji se spolecna cviceni ceskych a italskych vojaku v CR

V ramci spoluprace italske a ceske armady se v CR uskutenci spolecna vojenska cviceni. Cesti dustojnici budou krome toho vysilani na vojenska cviceni do Italie. Na dnesni tiskove konferenci v Praze to rekli nejvyssi vojensti predstavitele obou zemi. Nacelnik generalniho stabu ceske armady Jiri Nekvasil podotkl, ze pro zaclenovani Ceske republiky do NATO je nejdulezitejsim ukolem profesionalni priprava vojaku, ktera z casti probiha i v zahranici. Pro jazykove nedostatky vsak byli cesti vojaci az donedavna nuceni zahranicni staze odmitat.

Nemecka azylova novela zbrzdila priliv uprchliku do Nemecka pres CR

Zprisnene azylove zakony, ktere zacaly v Nemecku platit 1.cervence 1993, podstatne zbrzdily nekontrolovanou vlnu ekonomickych uprchliku do teto zeme. Na cesko-nemecke hranici, ktera patri k hlavnim tahum migrace ze tretich zemi do SRN, zaroven podle zpravy nemeckeho ministerstva vnitra prispely prisnejsi kontroly a ostraha k omezeni nelegalniho pristehovalectvi. Spolkovy ministr vnitra Manfred Kanther ke zprave uvedl, ze nove zakonodarstvi nezpusobilo nadmerne zatizeni Ceske republiky a Polska v dusledku vraceni uprchliku do techto zemi, pres nez se do Nemecka dostali. Migrantum jde podle bonnskeho politika v prvni rade o azyl v Nemecku, a nikoli v sousednich vychodnich statech.

Stredisko empirickych vyzkumu k pocitem chudoby v CR

Jedna tretina ceske populace oznacuje svou rodinu za chudou. Vyplyva to z vysledku cervnoveho setreni zverejnenych Strediskem empirickych vyzkumu. Subjektivni pocit chudoby nezaznamenal podle udaju strediska behem spolecenske transformace zasadni vykyvy. Podil obyvatel, kteri povazovali svou rodinu za chudou, se v poslednich peti letech pri pravidelnych vyzkumech pohyboval mezi 29 az 39 procenty a v poslednim roce se tento ukazatel jiz zcela stabilizoval na urovni jedne tretiny populace.

A jeste kratce o pocasi Ve stredu bude v Ceske republice skoro jasno az polojasno. Denni teploty vystoupi na 20 az 24 stupnu Celsia.