Zprávy úterý, 27. ledna 1998

Zprávy 27.1.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

A nyní zprávy podrobné:

Poslanecká sněmovna dnes začne jednat o důvěře vládě

Poslanecká sněmovna má dnes odpoledne začít jednat o důvěře vládě. Očekává se, že premiér Tošovský přednese vládní programové prohlášení. Poslanci by se pak měli věnovat jeho studiu a rozpravě o jeho obsahu. Úvodu dnešního jednání se má zúčastnit i prezident Václav Havel. Zatím není jasné, zda poslanci budou o důvěře vládě hlasovat už dnes, anebo případně zítra. To, zda vláda důvěru dostane, ovlivní především hlasování 58 poslanců sociální demokracie. Jejich postoj závisí na splnění některých požadavků: sociální demokraté například od vlády žádají do šesti týdnů harmonogram transformačních kroků při privatizaci a při deregulaci cen.

Zveřejnění harmonogramu plánovaných deregulací není podle ministra a mluvčího vlády Vladimíra Mlynáře problém, je však nemožné učinit takové rozhodnutí při dnešním hlasování o důvěře. Mlynář tak pro Český rozhlas reagoval na požadavek sociální demokracie, která podmiňuje vyslovení důvěry vládě předložením harmonogramu deregulací do šesti týdnů od hlasování o důvěře.

Před odpoledním hlasováním jednají ve sněmovně poslanecké kluby. ODA, Unie svobody a KDU-ČSL jsou podle dosavadních vyjádření svých představitelů odhodlány podpořit Tošovského kabinet. ČSSD svým poslancům doporučila, aby vládu podpořili. Výkonná rada ODS naopak své poslance vyzvala, aby vládě důvěru nevyslovili. Většina z nich sice odmítá dát kabinetu důvěru, někteří však uvažují o podpoře vlády, a někteří by se hlasování nemuseli vůbec zúčastnit. Nejisté stanovisko klubu ODS odůvodňuje jeho předseda Vlastimil Tlustý tím, že v případě vyslovení nedůvěry bude vláda stejně pověřena prezidentem k výkonu své funkce do předčasných voleb. Kabinet nepodpoří poslanci republikánů. Poslanecký klub KSČM bude o postoji k vládě rozhodovat podle výsledků jednání politických stran.

Evropská unie zahájí 31. března jednání o přijetí České republiky

Evropská unie zahájí 31. března jednání o přijetí České republiky, Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska a Kypru. Na zasedání ministrů zahraničí EU to v Bruselu oznámil šéf britské diplomacie Robin Cook. Ministři zahraničí Řecka, Portugalska a Španělska upozorňovali, že budou proti jakémukoli omezování svých příjmů z rozpočtu EU, zejména příspěvků z vyrovnávacího fondu, které by mohlo rozšíření způsobit.

Ratifikace přistoupení ČR do NATO bude v Řecku zřejmě bez problémů

Bez vážnějších problémů by mělo být ratifikováno přistoupení České republiky do NATO v řeckém parlamentu. Uvedl to řecký ministr národní obrany Akis Tsochadzopulos po setkání se svým českým protějškem Michalem Lobkowiczem. Jednání se týkalo také spolupráce v obranném průmyslu. Ministr Lobkowicz uvedl, že Česká republika tak bude mít šanci zapojit se do modernizačních projektů zemí NATO. V nejbližších dnech otevře ČR v Aténách úřad vojenského a leteckého přidělence.

Ministr zahraničí Jaroslav Šedivý při setkání s řeckým ministrem národní obrany podtrhl zájem a připravenost českých podniků podílet se na vojenské spolupráci s partnery z členských zemí NATO. Vedle otázek spojených s NATO ministři hovořili i o situaci v jihovýchodní Evropě a o vzájemných česko-řeckých vztazích. Ty Šedivý označil za bezproblémové. Poté se Akis Tsochadzopulos setkal s předsedou Poslanecké sněmovny a ČSSD Milošem Zemanem. Zdůraznil, že menší země Evropské unie a Severoatlantické aliance by měly co nejúžeji spolupracovat, aby se ubránily určitému tlaku větších členů.

Jmenováni členové česko-německého Fondu budoucnosti

Ministři zahraničí Německa a České republiky Klaus Kinkel a Jaroslav Šedivý jmenovali po řadě nelehkých jednání členy vedení společného Fondu budoucnosti. Z jeho prostředků mají mít nejdříve prospěch dosud žijící české oběti nacismu. Ve správní radě, která bude rozhodovat o využití peněz, usednou i zástupci sudetských Němců. Německá strana už na účet fondu odeslala prvních deset miliónů marek, tedy téměř 200 miliónů korun. Bonn má celkově vložit do fondu zhruba 2,8 miliardy korun, Praha 440 miliónů korun.

Za německou stranu jsou ve správní radě fondu: bývalý šéf bavorské sociální demokracie (SPD) a člen předsednictva Sudetoněmecké rady Volkmar Gabert, předseda bavorského zemského parlamentu Johann B”hm, poslanec spolkového sněmu Max Stadler (FDP) a současný německý velvyslanec v Praze Anton Rossbach. Za českou stranu ve správní radě usedne bývalá předsedkyně České národní rady, advokátka Dagmar Burešová, bývalý velvyslanec v Izraeli a současný ředitel vzdělávacího a kulturního centra pražského Židovského muzea Miloš Pojar, vedoucí redakce náboženského života Českého rozhlasu Miloš Rejchrt a historik Miroslav Kunštát.

Český svaz bojovníků za svobodu kladně ohodnotil složení vedení Fondu budoucnosti za německou stranu, která do něj jmenovala dva politiky pocházející z předválečného českého pohraničí. Předseda svazu Jakub Čermín vyjádřil naději, že nyní bude z prostředků fondu urychleně realizován první projekt sloužící dosud žijícím obětem nacismu.

S výjimkou strany Zelených převažuje na německé straně sejmenováním členů vedoucích grémií česko-německého fondu budoucnosti spokojenost. Bonnské politické kruhy hodnotí složení správní rady fondu většinou jako vyvážené a konstatují, že se podařilo vyhnout vyloženě kontroverzní volbě.

ODA a Unie svobody zahájily jednání o předvolební koalici

Občanská demokratická aliance /ODA/ a Unie svobody zahájí jednání o předvoblební koalici. Shodli se na tom předseda aliance Jiří Skalický a šéf poslaneckého klubu unie Jan Ruml. Oba politici nevyloučili případné povolební sloučení obou stran. Současně oznámili, že počítají pouze s dvoučlennou předvolební koalicí. Osobnostem z menších pravicových politických subjektů chce ODA s unií nabídnout místo na společné kandidátce.

Vláda chce stlačit deficit běžného účtu pod 5 procent HDP

Vláda je odhodlána bojovat proti vnější nerovnováze české ekonomiky a chce letos stlačit deficit běžného účtu platební bilance pod pět procent hrubého domácího produktu. Na dotaz ČTK to uvedl premiér Josef Tošovský. Právě prohlubování vnější makroekonomické nerovnováhy se stalo nejvážnější potíží domácího hospodářství a bylo i za propadem koruny v květnu 1997. Tošovský dále uvedl, že jej zklamaly údaje o prosincovém zahraničním obchodu a rozšíření jeho schodku na 18,3 miliardy korun.

Centrální banka si není jista pozitivním vývojem zahraničního obchodu

Česká národní banka /ČNB/ si není jista, zda se podaří udržet pozitivní trendy ve vývoji zahraničního obchodu, nastartované v polovině loňského roku. Na čtvrtém ročníku Konference o rozvoji obchodu viceguvernér ČNB Pavel Kysilka připomněl, že schodek zahraničního obchodu činil loni 140 miliard korun. Další prohlubování deficitu by se mohlo stát jedním z podnětů k utužení měnové politiky.

Vláda bude v říjnu valorizovat důchody

Valorizace důchodů by se podle současného vývoje ekonomiky měla uskutečnit letos v říjnu. Příjmy pro valorizaci jsou díky pozitivnímu vývoji státního rozpočtu a vyšším daňovým příjmům v důsledku zvýšené inflace zabezpečeny. Ministr financí Ivan Pilip uvedl, že letošní odhad míry inflace, která je podmínkou pro valorizaci důchodů, se zvýšil z 9,0 na 9,8 procenta. Státní rozpočet je nyní v přebytku 13,7 miliardy korun. Vláda je povinna valorizovat důchody při nárůstu inflace o deset procent a může je valorizovat při nárůstu o pět procent, nejvýše však do 70% inflace.

ODA a Unie svobody nesouhlasí s podmínkami sociálních demokratů při hlasování o důvěře vlády

Předseda ODA Jiří Skalický a šéf parlamentního klubu Unie svobody Jan Ruml se ohradili proti doprovodným usnesením, kterými podmiňují sociální demokraté svoji podporu při úterním hlasování o důvěře vládě. Představitelé ODA a unie opět potvrdili své odhodlání vládní kabinet podpořit. Sociální demokraté na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru strany podmínili vyslovení důvěry vládě tím, že od 27. ledna do šesti týdnů kabinet předloží sněmovně harmonogram transformačních kroků, které by chtěl v oblasti privatizace do konce června učinit. Stejný požadavek si klade ČSSD také v otázce deregulací cen.

Větší podpora občanů vstupu ČR do NATO

Stále více občanů podporuje vstup České republiky do Severoatlantické aliance. Jejich počet letos vzrostl ve srovnání s loňským listopadem ze 43 na 54 procent. Naopak množství odpůrců pokleslo z 29 na 24 procent. Vyplývá to z lednového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Občané považují současnou politickou situaci za krizi

Současnou politickou situaci považují za krizi více než dvě třetiny lidí. Naopak téměř čtvrtina občanů je přesvědčena, že skandály ve společnosti a z toho plynoucí pád vlády jsou normální součástí demokracie. Vyplývá to z šetření, které zveřejnil Institut pro výzkum veřejného mínění. Pětině lidí nejvíce vadí neustálé konflikty mezi politickými stranami.

V ČR loni legálně pracovalo přes 130 tisíc cizinců

Český trh práce loni zaměstnával více než 130 tisíc cizinců, z nich však asi 70 tisíc pocházelo ze Slovenské republiky. Druhou nejpočetnější skupinou byli pracovníci z Ukrajiny. Pracovní povolení cizincům okresní úřady práce vydávají pouze v případě, že o volné místo nemá zájem český uchazeč. Ministerstvo nyní zvažuje další regulaci počtu vydávaných pracovních povolení, neboť nezaměstnanost v České republice se přiblížila k zatím nejvyšší, pětiprocentní hranici.

Ministr dopravy Petr Moos podporuje zachování dopravní obslužnosti

Ministr dopravy a spojů Petr Moos se bude podle svých slov maximálně snažit o zachování dopravní obslužnosti v regionech. Ministerstvo nyní připravuje aktualizovaný materiál týkající se privatizace části železničních tratí. Vlastní privatizaci by však podle Moose měly předcházet pronájmy, které by ukázaly způsobilost nového provozovatele. V blízké budoucnosti se chce ministerstvo zaměřit především na pronájmy regionálních tratí, které jsou výrazně ztrátové. Ministr chystá pro vládu aktualizovanou verzi sociálního programu, který má doprovázet snižování stavu zaměstnanců Českých drah. V letošním a příštím roce totiž ČD opustí 12.000 z celkového počtu 94.080 pracovníků.

Lékárníci chtějí jednat s vládou

Urychleně jednat se současnou vládou, ale zejména s tou, která vzejde z předčasných voleb, hodlá Česká lékárnická komora, která požaduje, aby kabinet přijal opatření k optimalizaci sítě lékáren. Podle komory se síť lékáren rozrostla neúměrně ekonomickým podmínkám, což vede k různým projevům nekalé soutěže, do níž jsou zatahováni i lékaři. Lékárny chybějí zejména v menších městech a na venkově. Komora proto žádá, aby byl urychleně vydán nový právní předpis, který by umožnil lékárnám zřizovat v menších obcích bez stálé lékárny detašovaná pracoviště.

Plachetnice Olivín IV pokračuje v cestě kolem světa

Česká plachetnice Olivín IV, která loni 17. července vyplula z Hamburku na plavbu kolem světa, dorazila za silné bouře na Falklandy a obeplula Mys Horn. Posádka ve složení Petr Ondráček a Petr Parchomenko zanechala na památku v místní síni slávy chilského námořnictva jako první Češi své podpisy v pamětní knize a také českou vlajku. Olivín IV je 9,3 m dlouhá plachetnice, která je vybavena veškerou potřebnou navigační, meteorologickou a bezpečnostní technikou.

Speleologové odjeli do Mexika prozkoumat jeskyně a "Černou díru"

Devět členů volného sdružení speleologů Moravského krasu pod názvem Kóta 1000 odletělo do Mexika, aby se pokusili o sestup do desáté nejhlubší jeskyně světa Sistem Cheve, která leží asi 600 kilometrů jižně od hlavního města země. Jeskyně se nachází v oblasti Cuicatlan na krasové planině Oaxaca a její podzemní systém je dvaadvacet kilometrů dlouhý, přičemž na západní polokouli jde o druhou nejhlubší jeskyni. Moravští speleologové mají v plánu také vyhrazen termín na pokus o sestup do jedné z nejhlubších otevřených propastí světa Sonáto de Las Golondrinas, která je hluboká 376 metrů (nejhlubší propastí v ČR je Macocha se 138 metry), jíž se mezi speleology říká také Černá díra. Občané s připojením na Internet budou moci do 13. března akce speleologů sledovat v přímém přenosu, a to na internetové adrese propast.eunet.cz.

Ze sportu:

Petr Korda se stal prvním semifinalistou grandslamového turnaje Australian Open. Za tři hodiny a pět minut porazil po dramatickém boji Švéda Jonase Bj”rkmana 3:6, 5:7, 6:3, 6:4 a 6:2.

Úspěchem českého vícebojaře Tomáše Dvořáka a tyčkařky Daniely Bártové skončil mezinárodní atletický mítink v Reykjavíku. Nejlepší český atlet a desetibojařský mistr světa z Atén se v exhibičním halovém trojboji blýskl vítězstvím v běhu na 50 m překážek, v kouli skončil druhý (15,48 m) a v dálce dosáhl výkonu 729 cm. V hlavním městě Islandu startoval i olympijský vítěz a halový mistr světa Robert Změlík, ale v konkurenci Dvořáka, domácího Jóna-Arnara Magnussona a Chrise Huffinse z USA obsadil až poslední čtvrté místo. Bártová překonala prvním pokusem laťku na 420 cm, čímž znovu splnila limit svazu pro účast na halovém mistrovství Evropy ve Valencii. Poté se ještě třikrát neúspěšně pokoušela o evropský rekord 435 cm.

Předpověď počasí:

Dnes bude v České republice skoro jasno, dopoledne v nížinách místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se může udržet po celý den, a ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší očekávané teploty minus 6 až minus 2 stupně, na horách ve výšce 1000 metrů kolem minus pěti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.