Zprávy úterý, 27. října 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Připraveny jsou zprávy.

A nyní podrobně:

Kauza prezidentského vyznamenání Helmutu Zilkovi

Prezident Václav Havel, který se na poslední chvíli rozhodl nepropůjčit bývalému vídeňskému starostovi Helmutu Zilkovi státní vyznamenání kvůli podezření z jeho spolupráce s bývalou Státní bezpečností (StB), v pondělí požádal příslušné orgány o odtajnění Zilkova spisu. Učinil tak na základě informací senátora za ODS a bývalého ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Václava Bendy, který mu Zilkovu spolupráci s bývalou Státní bezpečností potvrdil.

Prezident v rozhovoru pro Český rozhlas naznačil, že byl v kauze neudělení státního vyznamenání Helmutu Zilkovi prostřednictvím německého deníku Süddeutsche Zeitung vydírán blíže nespecifikovanými kruhy z České republiky.

Rakouské ministerstvo zahraničí se odmítá jakkoli vyjádřit k aféře kolem údajné špionáže bývalého vídeňského starosty Helmuta Zilka pro rozvědku komunistického Československa v 50. a 60. letech. "Pan Helmut Zilk je soukromá osoba a nevidím žádný důvod, aby (rakouské) ministerstvo zahraničí záležitost jakkoli komentovalo," řekl pro ČTK ve Vídni mluvčí ministerstva. K dotazu, zda případ negativním způsobem neovlivňuje česko-rakouské vztahy, se mluvčí odmítl jakkoli vyjádřit s tím, že "nemůže říci nic víc, než už řekl". "Žádný komentář," zdůraznil.

Prezident Havel chtěl udělením Řádu Bílého lva ocenit Zilkův přínos pro česko-rakouské vztahy v 80. a 90. letech.

Posádka českého vrtulníku zahynula

Všichni tři členové posádky vrtulníku Mi-17 českého vojenského kontingentu v Bosně, který v neděli havaroval v západní části Bosny a Hercegoviny, zahynuli. ČTK to oznámila tisková služba českého ministerstva obrany. Pátrání po vrtulníku bylo zahájeno v neděli ve večerních hodinách. Havarovaný vrtulník odstartoval v neděli 17:25 hodin SEČ z letiště města Gornji Vakuf na území Bosny a Hercegoviny a měl namířeno do chorvatského Splitu na pobřeží Jaderského moře. Po potvrzení odletu bylo však veškeré spojení s vrtulníkem přerušeno.

Návrh deficitu 31 miliard

Deficit státního rozpočtu pro rok 1999 by měl činit 31 miliard korun. S odvoláním na nový návrh ministerstva financí o tom informovala v pondělí večer Česká televize. Jak jí řekl ministr financí Ivo Svoboda, návrh deficitu zahrnuje výhradně investiční prostředky a nezahrnuje Konsolidační banku, jejíž ztráta bude kryta emisí státních dluhopisů. Návrh rozpočtu podle Svobody také nepočítá s příjmy z navýšení sociálního pojištění, stejně jako s příjmy z daně spotřební. S návrhem druhé verze rozpočtu se podle televize ztotožňují i ostatní ministři vlády.

Z pondělního jednání vlády

Vláda v pondělí schválila zapojení České republiky do kosovské ověřovací mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Podle ministra zahraničí Jana Kavana by se z české strany mělo mise zúčastnit 20 až 30 pozorovatelů. Vláda rovněž uložila Janu Kavanovi, ministru financí Ivo Svobodovi a ministru obrany Vladimíru Vetchému, aby zpracovali detaily jednotlivých technických a finančních variant české účasti na misi OBSE v jugoslávské provincii Kosovo.

Kabinet se rozhodl posílit o sto miliónů korun finanční prostředky na státní půjčky pro občany, kteří přišli o svůj byt v důsledku povodní. Tyto prostředky budou čerpány ze státních finančních aktiv převedených do státního rozpočtu v letošním roce na řešení následků povodní. Informoval o tom tiskový mluvčí vlády Libor Rouček.

Vláda také schválila nařízení, kterým se zvyšují roční poplatky za užívání dálnic a rychlostních silnic motorovými vozidly o váze nad 3,5 tuny na dvojnásobek. Jak uvedl mluvčí kabinetu Libor Rouček, pro motorová vozidla o celkové hmotnosti od 3,5 tuny do 12 tun se poplatek zvyšuje z 2000 korun na 4000 korun a pro vozidla o celkové hmotnosti nad 12 tun ze 4000 na 8000 korun. Pro vozidla o celkové hmotnosti do 3,5 tuny, tedy také pro osobní automobily, zůstává výše ročního poplatku stejná jako v letošním roce - 800 korun. Roční přínos z vybírání poplatků za užívání dálnic a rychlostních silnic do státního rozpočtu by se měl podle Roučka pohybovat kolem 2,2 miliardy korun.

Kabinet zamítl poslanecké návrhy novel zákona o mimosoudních rehabilitacích, občanského soudního řádu a také senátorský návrh novely zákona o odpadech. Jedinou novelou, kterou vláda, i když s připomínkami, schválila, byl návrh na přijetí prováděcího zákona k zákonu o referendu. Podle vicepremiéra Pavla Rychetského byl sice návrh prováděcího zákona o referendu z dílny poslanců vedených Zdeňkem Jičínským (ČSSD) schválen, ovšem ministři nesouhlasili s možností přijímat cestou referenda ústavní zákony. Kabinet také požaduje, aby referendum mohla iniciovat nejen vláda a poslanci, ale také senátoři.

Sociálnědemokratické vládě uplynulo 100 dní

Sociálnědemokratická vláda podle jejího předsedy Miloše Zemana v prvních sto dnech svého funkčního období zaznamenala "určité dětské nemoci v mediální oblasti". Jistá tápání v mediálním vystupování však byla jediným nedostatkem, který Zeman v dosavadní práci svého kabinetu přiznal. Premiér se totiž domnívá, že to, co se nepodařilo, musí posoudit kritici vlády. "V každém případě to nebylo sto dnů hájení, což uznávají naši sympatizanti i naší protivníci," řekl novinářům Zeman. Dodal, že vládě to nevadí, protože politika je sport.

Především politické orientaci odpovídaly poslanecké názory na prvních sto dní působení kabinetu Miloše Zemana. Zatímco levicové strany hodnotí práci vlády pozitivně, představitelé ODS, KDU-ČSL a Unie svobody se kritických komentářů nezdržují. V kritických názorech přitom nejčastěji zaznívá myšlenka, že vláda, ač tvořená zástupci ČSSD, je značně nesourodá.

Předseda sněmovního výboru pro evropskou integraci Jaroslav Zvěřina (ODS) soudí, že vláda ČSSD je mnohem méně konzistentní než sociální demokracie předstírala, když byla v opozici. "Nějak jim ty noty neladí. Myslím si, že trošku nepříjemně překvapili," řekl na adresu vlády Zvěřina.

Lidovecký poslanec Cyril Svoboda poukázal na to, že kabinet Miloše Zemana oslabuje skutečnost, že vládne díky svému faktickému politickému soupeři. V takové situaci nemůže realizovat programové prohlášení, neboť vládne s podporou těch, kteří jsou fakticky proti ní.

Čelní představitel Unie svobody Vladimír Mlynář je přesvědčen, že vládě se především nepodařilo být vládou pro všechny občany ČR. "Je to vláda jen pro zhruba 30 procent voličů ČSSD," řekl ČTK Mlynář.

Podle poslance KSČM Miloslava Ransdorfa mají lidé v této vládě větší zájem řešit problémy svých resortů než předchozí vláda Tošovského a Klausovy kabinety. Doplnil, že před negativní kritikou nynější vlády je třeba uvážit, v jak katastrofální situaci převzala hospodářství.

To nejhorší, co mohla současná vláda udělat, jsou nereálné sliby, které dává zemědělcům. ČTK to řekl stínový ministr zemědělství ODS Miloslav Kučera. Nesplnitelným je podle jeho slov zejména slib, že vláda zastaví zmenšování rozměru českého zemědělství a že zemědělcům přidá peníze.

ČNB snižuje sazby

Bankovní rada České národní banky s platností od úterý 27. října snížila limitní sazbu pro dvoutýdenní repo operace ze 13,5 na 12,5 procenta. Diskontní sazbu snížila ČNB z 11,5 procenta na deset procent a lombardní sazbu z 16 na 15 procent. Sdělil to její tiskový mluvčí Martin Švehla.

Pomoc kandidátům do EU

Žádná kapitola nebude v prvních kolech vstupních rozhovorů uzavřena, vyplývá ze zprávy o stavu jejich přípravy, kterou v pondělí prakticky bez debaty schválili v Lucemburku ministři zahraničí Evropské unie. Se svými protějšky z ČR, Maďarska, Polska, Slovinska, Estonska a Kypru se sejdou k těmto jednáním 10. listopadu. O den dříve schválí 42 stanovisek EU, tedy k sedmi kapitolám pro každého uchazeče.

Ministři zahraničí Evropské unie dále sdělili, že dosáhli pokroku při přípravě systému pomoci kandidátům členství ze střední a východní Evropy v období 2000-2006. Předpokládají, že zbývající technické problémy budou překonány tak, aby tato první (a nejsnazší) kapitola balíku finančních reforem Agenda 2000 mohla být schválena 9. listopadu. Zmíněná předvstupní pomoc pro 10 přidružených zemí dosáhne výše 21 miliard ECU (735 miliard Kč), tedy tří (105 miliard Kč) miliard pro každý rok.

Další otazníky v souvislosti s exodem Romů do Británie

Britské úřady mají signály o tom, že mezi těmi, kdo má z přílivu českých Romů do Velké Británie prospěch, existují kruhy, které dopředu vědí, kolik Romů a kdy přijede a požádá o azyl. V pondělí to ČTK řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil s tím, že šéfa české diplomacie Jana Kavana o tom v uplynulých dnech v Londýně informovali jeho britští partneři.

O jistém organizování romské emigrace z ČR hovoří i britské velvyslanectví v Praze. ČTK to potvrdil tiskový tajemník velvyslanectví Zbyněk Havránek. Bližší podrobnosti zatím nesdělil s tím, že ambasáda čeká na další informace britského ministerstva vnitra.

Česká policie nemá žádné informace o tom, že by exodus Romů do Velké Británie či jiných zemí někdo organizoval a na záležitosti vydělával. Jiří Hájek z tiskového odboru ministerstva vnitra tak reagoval na vyjádření ministra zahraničí Jana Kavana, který se odvolal na informace britské strany.

Ředitel VZP požádal o uvolnění z funkce

O uvolnění z funkce požádal ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiří Němec písemně předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause. Důvodem Němcovy žádosti jsou podle mluvčí pojišťovny okolnosti projednávání pojistného plánu VZP na rok 1999 a jeho konečné znění.

Zastřešující organizace slovenské menšiny v ČR se rozpadla

Fórum slovenských aktivit jako zastřešující organizace slovenské menšiny v České republice se kvůli rozporům mezi jednotlivými spolky slovenské menšiny v ČR rozpadla. ČTK to oznámila Naďa Vokušová, předsedkyně Slovensko-českého klubu. Fórum vzniklo po rozdělení republiky v roce 1993 jako neformální konzultační organizace většiny slovenských menšinových spolků v ČR. V minulých letech uspořádalo v Praze několik slovenských plesů. V ČR žije podle některých odhadů asi 300.000 lidí slovenského původu, z nichž kolem 80.000 má české státní občanství.

Koukal se nehodlá ucházet o předsednictví v ODS

Za podvrh a absolutní nesmysl označil pražský primátor a senátor za ODS Jan Koukal zprávu, podle které se údajně chce ucházet o předsednictví v ODS v případě, že v Praze 6 porazí v listopadových senátních volbách svého protikandidáta, předsedu Unie svobody Jana Rumla. Tuto informaci spolu se sdělením, že mezi Koukalem a současným předsedou ODS Václavem Klausem existuje silné napětí, přineslo sobotní vydání deníku Právo s odkazem na zdroj dobře obeznámený se situací v ODS.

Předseda republikánů Sládek znovu osvobozen

Obvodní soud pro Prahu 1 znovu osvobodil předsedu SPR-RSČ Miroslava Sládka, který byl obžalován z podněcování k rasové a národnostní nenávisti. Dopustit se ho měl 21. ledna 1997 na demonstraci před pražským Lichtenštejnským palácem, kde podepisovali předsedové české a německé vlády česko-německou deklaraci. Podle žalobce na demonstraci veřejně vyzýval účastníky shromáždění k nenávisti vůči německému národu. Soud prvního pražského obvodu o Sládkově vině rozhodoval již podruhé, neboť letos 23. ledna šéfa republikánů ve stejné záležitosti osvobodil. Soudkyně své rozhodnutí odůvodnila tím, že svůj první rozsudek považuje za správný a nevidí důvod jej měnit.

Co bude s brněnskou Zbrojovkou?

Německá společnost Deutsche Messe se chce co možná nejrychleji zbavit brněnské Zbrojovky, kterou nevědomky koupila společně s Brněnskými veletrhy. Napsala to agentura DPA. Deutsche Messe letos v létě získala za více než sto miliónů marek 73 procent akcií BVV a společně s nimi také dva významné hotely, investiční a strojírenskou společnost. Vedení Deutsche Messe však údajně až později zjistilo, že oním strojírenským podnikem je brněnská Zbrojovka.

V OKD se bude propouštět

K 31. prosinci letošního roku bude zrušena správa ostravské těžební společnosti Ostravsko-karvinské doly (OKD) a téměř 200 jejích zaměstnanců dostane do konce října výpověď. ČTK o tom v pondělí bez bližších podrobností informoval Radek Chalupa z agentury GCI, která OKD mediálně zastupuje.

Provoz na železnici mezi Ostravou a Přerovem plně obnoven

Běžný provoz byl v pondělí po poledni plně obnoven na železniční trati mezi Ostravou a Přerovem, kde kvůli havárii nákladní vlakové soupravy dosud jezdily vlaky pouze čtyřicetikilometrovou rychlostí. Nehodu, při níž 30. září vykolejily tři desítky vagónů, však nadále připomínají zbytky vozů, které zatím nebyly z okolí trati odklizeny.

Nový úsek dálnice do Německa v provozu

Nový, 13,5 kilometrů dlouhý úsek dálnice D8 mezi Doksany a Lovosicemi, který je součástí dálničního tahu Praha - Ústí nad Labem - Spolková republika Německo, byl v pondělí uveden do provozu za účasti ministra dopravy Antonína Peltráma. Součástí trasy je dosud nejdelší dálniční most v ČR, který měří 1,2 kilometru. Celková délka dálniční sítě ČR tak přesáhla 500 kilometrů.

Ocenění právníků

Sedmi významným právníkům ministr spravedlnosti a předseda Jednoty českých právníků Otakar Motejl udělil ve Vlasteneckém sále pražského Karolina stříbrné a bronzové medaile Antonína Randy za rok 1998. Stříbrnou medaili dostal děkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Dušan Hendrych, profesor Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Josef Macur a předseda Vrchního soudu v Praze Antonín Mokrý. Stříbrná medaile je udělována českým právníkům, kteří se významně zasloužili o rozvoj české právní vědy.

Ředitelem ČF nadále Jiří Kovář

Jiří Kovář nadále zůstává ředitelem České filharmonie, jímž ho na dobu určitou jmenoval před více než třemi lety bez výběrového řízení tehdejší ministr kultury Pavel Tigrid. Nynější šéf resortu Pavel Dostál na dotaz ČTK uvedl, že se připravuje transformace státních příspěvkových organizací a že do jejího ukončení obsazení ředitele této instituce řešit nebude.

Průvod spolků Prahou 28. října

K průvodu Prahou se mohou během oslav 80. výročí vzniku Československa připojit lidé ve středu 28. října. Nepolitické pojetí akce začínající po poledni na Vyšehradě, okolo Národního divadla a přes Václavské náměstí pokračující v podvečer chůzí na vrch Vítkov je založeno na občanském principu a na zájmu spolků. Organizátoři z divadelní agentury Echo na pondělní tiskové konferenci uvedli, že průvod - včetně zčásti inscenovaných "vlasteneckých pozastavení" - chápou jako evokaci doby před 80 lety.

Ze sportu:

V dohrávaném utkání 10. kola nejvyšší fotbalové soutěže Drnovice remizovaly s pražskou Slavii 1:1. V čele tabulky jsou nadále Teplice s 23 body, před Olomouci a Drnovicemi, které ztrácejí čtyři body. O další bod zpět je pražská Sparta. Závěr tabulky tvoří sedmibodoví Brno a Karviná a poslední Dukla má na svém kontě 6 bodů.

A ještě o úterním počasí v České republice:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky, na horách sněhové. Odpoledne a večer na západě území přibývání oblačnosti a v závěru dne místy déšť. Denní teploty 8 až 12 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.