Zprávy úterý, 28. července 1998

Dobrý den, vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Eva Kubátová.

A nyní podrobně:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Prezident Václav Havel se po nedělní operaci, při níž mu rakouský profesor Ernst Bodner zacelil vývod střev, potýká s běžnými pooperačními komplikacemi. Jak dnes informoval primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Ústřední vojenské nemocnice Bohumil Limberk, prezident nemá teploty. Zůstává na dýchacím přístroji, protože se mu v pondělí ucpala levá průduška. Lékaři jsou i nadále v pohotovosti, aby okamžitě reagovali na případné komplikace. Zatím se však podle nich neobjevilo nic, co by pacienta akutně ohrožovalo.

Rakouský prezident Thomas Klestil v pondělí v telegramu vyjádřil svou radost nad "zdařilým chirurgickým zákrokem", kterému se český prezident musel v neděli podrobit. Popřál zároveň Václavu Havlovi co možná rychlé a úplné uzdravení. Prezident Klestil, který v pondělí dopoledne dostal podrobnou telefonickou zprávu o průběhu operace, rovněž uvedl, že tato operace je "pozoruhodným příkladem úspěšné kooperace" mezi oběma zeměmi.

Slavnostní večeři pro rakouského chirurga Ernsta Bodnera, který letos dvakrát operoval prezidenta Václava Havla, uspořádala v pondělí večer na Pražském hradě prezidentova choť Dagmar Havlová. Vedle Bodnera a jeho choti byli na večeři pozváni Bodnerův asistent Karl Glaser, instrumentářka Maria Mayrová a členové českého lékařského konzilia.

Záplavy - nasazení armády - odhady škod

Na odstraňování následků ničivých záplav, které minulý týden postihly Rychnovsko, se podílí 525 příslušníků české armády s 61 kusy vojenské techniky. Vojáci plní úkoly podle požadavků starostů obcí a pracovníků povodí Labe. ČTK o tom informovala tisková služba ministerstva obrany.

Voda na Rychnovsku ani po pondělních večerních deštích výrazně nestoupá. Krátce po půlnoci to dnes pro ČTK uvedl Ladislav Novák ze štábu Civilní ochrany (CO) v Rychnově nad Kněžnou. Dodal, že jednotky CO jsou dostatečně zásobené a vybavené. Vojáci z jednotek CO v Kutné Hoře, Olomouci, Rakovníka, Jindřichova Hradce a Bučovic pomáhají s odstraňováním škod lidem přímo v jejich domovech.

Zhruba 1,26 miliardy korun dosáhly podle předběžných odhadů škody způsobené minulý týden záplavami na Rychnovsku. Na pondělním setkání starostů postižených obcí to v Dobrušce uvedli členové povodňové komise s tím, že údaj není konečný a že škody dosáhnou asi kolem 1,5 miliardy korun. Povodně zasáhly 769 bytů.

Ministerstvo financí už v pátek 25. července uvolnilo v souvislosti se záplavami deset miliónů Kč, ze kterých bude 6,5 miliónu Kč použito na výplatu jednorázových nevratných příspěvků občanům ve výši 30 tisíc Kč na rodinu a 45 tisíc Kč na rodinu s nezaopatřenými dětmi. Zbylých 3,5 miliónu Kč přijde na úhradu neodkladných opatření přijatých přednostou okresního úřadu v souvislosti s ochranou zdraví a života lidí a se vznikem škod na majetku značného rozsahu.

Vydatné srážky zvedly hladiny potoků a řek na střední Moravě

Vydatné srážky v noci na dnešek zvedly hladiny potoků a řek na střední Moravě. Zatím však nehrozí ani první povodňový stupeň. Ředitel olomouckého závodu Povodí Moravy Antonín Kurfürst uvedl, že oproti meteorology předpovídaným až 50-ti milimetrům srážek spadlo na území střední Moravy maximálně 30 milimetrů. Hasiči i obyvatelé loni zaplavených obcí byli přesto během noci v pohotovosti a kontrolovali hladiny především menších toků.

Ministr Kužvart svolal na 3. srpna vládní povodňový výbor

Ministr životního prostředí Miloš Kužvart svolal na příští pondělí vládní povodňový výbor. Zástupci jednotlivých resortů na něm budou vyčíslovat škody způsobené nedávnými povodněmi v okresech Třebíč, Rychnov nad Kněžnou a Náchod. Jednu z hlavních příčin povodní spatřuje ministr životního prostředí v neuvážených zásazích do krajiny. Ministr doporučuje zcela zakázat výstavbu v územích v blízkosti vodních toků.

Materiální sbírka katolické charity pokračuje v Praze i dnes

Materiální sbírka na pomoc lidem postiženým povodní, kterou na pondělí vyhlásila Česká katolická charita, se setkala s takovým zájmem, že se organizátoři rozhodli v ní v pokračovat i dnes. ČTK to řekl pracovník charity Petr Zeman. Nejvíce potřeba je v zaplavených oblastech nářadí, zejména lopaty, krumpáče a rýžová košťata. Potřebné jsou také gumové rukavice, gumovky i pracovní boty větších čísel a vařiče na propan butan či líh. Stále jsou žádány desinfekční prostředky. Uplatnění naleznou také mýdla, hadry a kbelíky. Naopak už lidé nemusejí nosit balenou vodu, které je údajně v postižených oblastech už dostatek.

Porada ministrů

Přípravou vládního programového prohlášení a rozdělením kompetencí místopředsedů vlády se zabývala porada ekonomických ministrů nové sociálnědemokratické vlády. Porady se podle mluvčího vlády Libora Roučka zúčastnil místopředseda Pavel Mertlík a ministři průmyslu a obchodu Milan Grégr a financí Ivo Svoboda.

Další ministři uvedeni do funkcí

Vicepremiér a předseda legislativní rady vlády Pavel Rychetský se domnívá, že v resortu spravedlnosti bude nutné provést rozsáhlé změny, které by měly vést ke zvýšení či obnovení uplatnitelnosti práva. Rychetský to uvedl v pondělí při příležitosti svého uvedení do funkce ministra spravedlnosti, kterou bude zastávat pouze do 1.srpna, kdy se tohoto resortu ujme Otakar Motejl.

Otakar Motejl, který je jediným nestraníkem v sociálnědemokratickém kabinetu, už v médiích zveřejnil svoji představu rozsáhlé reorganizace české justice. Má například v úmyslu zrušit obchodní soudy a chce také zcela upustit od zřízení Nejvyššího správního soudu, který předpokládá Ústava.

Premiér Miloš Zeman uvedl do funkce ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Řekl při tom, že dimenze životního prostředí v sociálně tržní ekonomice bude mít větší význam než dosud. Dodal však, že resortu nemůže slibovat obrovské finanční prostředky. Zeman také zdůraznil skutečnost, že exministr Martin Bursík vyvedl ekologii z polostínu, kam ji podle premiéra zavedlo politikaření předchozí koaliční vlády. Uvedl zároveň, že by resort měl pokračovat "v Bursíkovské tradici".

Pozdvihnout školství na evropskou úroveň a zabezpečit potřebné finanční prostředky pro provoz škol jsou hlavními prioritami nového ministra školství, mládeže a tělovýchovy Eduarda Zemana, kterého premiér uvedl do funkce. Ministr Zeman podle svého vyjádření nechystá velké personální změny.

Nový ministr kultury Pavel Dostál by se podle premiéra Miloše Zemana, který jej uvedl do úřadu, měl zaměřit nejen na to, co je v jeho rezortu viditelné, ale například i na práci v regionech. Bývalý dramatik Dostál přitom ocenil práci bývalého herce a diplomata Martina Stropnického, který v ministerské funkci působil od počátku letošního roku ve vládě Josefa Tošovského. Stejně se vyjádřil i premiér, podle nějž Stropnický vedl svůj resort s porozuměním, což se, jak prohlásil Miloš Zeman, "nedá říct o každém ministru kultury".

Zřejmě dojde ke zpřísnění režimu na hranicích

K očekávanému zpřísnění režimu na části českých hranic spolu se zavedením nových vízových povinností přistoupí zřejmě i nová vláda ČSSD, přestože obavy z tohoto kroku vyslovil také její místopředseda Egon Lánský. Ministerstva vnitra i zahraničí ČTK potvrdila, že vzhledem k integraci do EU se změnami, byť postupnými a citlivými, počítají. "Dojde k úpravě vízových režimů tak, aby bylo postupně dosaženo kompatibility s Evropskou unií," řekl ČTK ředitel tiskového odboru ministerstva zahraničí Rudolf Hykl.

Budou pozměněny koncepční dokumenty armády?

Ministr obrany Vladimír Vetchý nevylučuje, že budou pozměněny koncepční dokumenty armády, které vypracoval jeho předchůdce Michal Lobkowicz. Uvedl to v pondělí pro ČTK ministrův mluvčí Milan Řepka s tím, že Vetchý chce znovu diskutovat o důležitých armádních dokumentech, které před měsícem projednala Bezpečnostní rada státu předchozí vlády.

Na konci června na historicky prvním zasedání Bezpečnostní rady státu předložil Lobkowicz Národní obrannou strategii, Vojenskou strategii, jejíž součástí je koncepce výstavby resortu do roku 2003 s výhledem do roku 2008, a materiál o cílech výstavby sil. Tyto dokumenty přitom poprvé jednoznačně počítají s předpokládaným vstupem České republiky do NATO. Pro jejich rychlé přijetí ještě vládou Josefa Tošovského se tehdy vyslovil i prezident Václav Havel. Koncepční dokumenty počítají mimo jiné se snížením počtu zaměstnanců resortu obrany zhruba o 18.000 na 60.000 osob. Samotná armáda by měla mít 55.000 až 56.000 příslušníků. Odboráři z řad civilních zaměstnanců armády přitom vkládají naději na změnu tohoto výhledu právě do Vetchého, který léta působil na brněnské Vojenské akademii.

Zvýšení sazeb sociálního pojištění se jeví jako nevyhnutelný krok

Podle českých ekonomů se zvýšení sazeb sociálního pojištění se v krátkodobém horizontu jeví jako nevyhnutelný krok k záchraně důchodového účtu od propadu. Pokud však nebude provedena celková reforma veřejných financí, bude se stejná situace za pár let opakovat. "Český důchodový systém se nezadržitelně posouvá do deficitu, což je způsobeno jak stárnutím populace, tak i uvolněním pravidel pro předčasný odchod do důchodu," charakterizoval v pondělí současný stav Ondřej Schneider z Patria Finance pro ČTK.

Ministr financí Ivo Svoboda o víkendu oznámil, že jeho úřad připravuje zvýšení sociálního pojištění maximálně o 1,5 procenta. Občan zaplatí na sociální pojištění o půl procenta z každé vydělané koruny víc. Zbývající procento platí zaměstnavatel. "Výnos z tohoto kroku půjde na úhradu zvýšených nákladů na valorizaci starobních důchodů a krytí plošného poskytování dětských přídavků," upřesnilo v pondělí pro ČTK použití navíc vybraných prostředků ministerstvo financí.

ČSSD připravuje návrh zákona na zmenšení počtu vyšších územněsprávních celků

Podle návrhu zákona České strany sociálně demokratické by v České republice mělo být méně vyšších územněsprávních celků. Řekl to v pondělí na tiskové konferenci v Brně poslanec této strany Zdeněk Koudelka s tím, že na Moravě se počítá maximálně se třemi celky. Jako důvod, proč by měl být počet celků nižší, uvedl například pravidla pro poskytování dotací ze strukturálních fondů Evropské unie. Podle poslance budou dotace celkům poskytnuty jen tehdy, pokud budou mít více než milión obyvatel. "Jestliže má tedy Česká republika 14 krajů a deset miliónů obyvatel, tak se všechny kraje do tohoto kritéria nevejdou," vysvětlil Koudelka.

Dosažení čisté inflace 5,5 - 6,5 procenta je podle odborníků reálné

Průměrný odhad analytiků pro čistou inflaci ke konci tohoto roku se pohybuje kolem úrovně 5,6 procenta. Snahou České národní bankou je dosáhnout v prosinci intervalu 5,5 - 6,5 procenta. Podle vyjádření odborníků pro ČTK je nanejvýš pravděpodobné, že centrální bankou sledovaná čistá inflace skončí blízko dolní hranice vytyčeného intervalu. Cílovým střednědobým intervalem ČNB je koridor 3,5 až 5,5 procenta, kterého chce dosáhnout do roku 2000. Splnění tohoto předsevzetí však už považují ekonomové za poněkud obtížnější a očekávají výsledek spíše v horní polovině intervalu.

Oslava svátku sv. Gorazda

Svátek sv. Gorazda, který byl prvním moravským arcibiskupem po věrozvěstovi Metodějovi, světili v pondělí na Hoře sv. Klimenta u Osvětiman poutníci, kněží i představitelé státní správy z Německa, Belgie, Rakouska a České republiky. Poselství jim zaslali premiér Miloš Zeman (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS) i šéf KDU-ČSL Josef Lux. "Odkaz biskupa Gorazda není zdaleka úzce konfesní, obrácený jen do jediné církve či dokonce jen vůbec do církevního života. Pro širší obec českého národa je jméno svatého Gorazda především jako symbol vlastenectví, obětavosti a statečnosti," napsal Klaus v poselství. Úcta k těmto hodnotám může spojovat lidi různých světonázorových i politických orientací a z takového spojení může podle něj vzejít mnoho nových originálních myšlenek užitečných pro veřejný život.

Seminář Logistika a infrastruktura

První náměstek ministra obrany Jaromír Novotný a zástupce náčelníka generálního štábu Josef Dufek zahájili v pondělí v Komorním Hrádku na Benešovsku pětidenní mezinárodní seminář Logistika a infrastruktura, který je určen pracovníkům armády a státní správy. Podle informací tiskové služby ministerstva obrany se na seminář se ze šesti zemí sjelo více než 70 specialistů na logistiku, která se zabývá zásobováním a organizací.

Mínění - spokojenost s výsledky voleb

Pouze 30 % občanů bylo spokojeno s výsledky červnových voleb do Poslanecké sněmovny, poloviční spokojenost vyjádřila třetina a nespokojenost téměř čtvrtina, konkrétně 24 procent dotázaných. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění, který se uskutečnil deset dnů po volbách. Nejspokojenějšími byli s výsledky voleb voliči ODS, a to 53 procent. Z příznivců ČSSD odpovědělo kladně 37 procent, 39 procent vyjádřilo poloviční spokojenost a nespokojenost 21 procent. Poloviční spokojenost je typická pro voliče KDU-ČSL a Unie svobody. Podíl spokojených dosáhl u Unie 31 procent a u lidovců 28 procent. Nejčastěji nebyli s volebním výsledkem své strany spokojeni sympatizanti KSČM, a to v 32 procentech.

O víkendu na silnicích přes 1300 nehod

O uplynulém víkendu zaznamenali policisté na českých silnicích 1322 dopravních nehod, které si vyžádaly jedenáct lidských životů a 319 zraněných. Celkové škody způsobené při dopravních nehodách přesahují 42 miliónů korun. ČTK to oznámilo tiskové oddělení Policejního prezídia České republiky. Nejčastější příčinou nehod byla podle policie už tradičně nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě. Mezi další příčiny patřila podle policie jízda pod vlivem alkoholu, jízda po špatné straně vozovky a nesprávný způsob předjíždění.

Množí se vykrádání poštovních schránek

Česká pošta upozornila prostřednictvím ČTK na množící se krádeže peněžních poukázet typu H (složenky, jejichž prostřednictvím jsou občanům zasílány například důchody, přeplatky za služby apod.) a vyzvala občany aby věnovali zvýšenou pozornost svým domovním schránkám. "Zloději vytahují tyto poukázky ze schránek a s použitím falešných nebo odcizených průkazů totožnosti si vyzvednou peníze na poště v místě pravého adresáta," řekl ČTK mluvčí České pošty Ladislav Vančura.

Úspěch České filharmonie v Salcburku

Hráčům České filharmonie se dostalo v neděli večer vysokého ocenění, když byli podle ředitele instituce Jiřího Kováře na Salcburském festivalu po tamní premiéře inscenace Janáčkovy opery Káťa Kabanová vyzváni, aby při děkování vystoupili z orchestřiště nahoru na scénu. Jako operní orchestr se filharmonie představila zcela výjimečně. Pro Janáčkovský operní projekt jsou filharmonici podle Kováře partnerem vynikající mezinárodní sestavě sólistů, mezi nimiž je jako jediná Češka mezzosopranistka Dagmar Pecková. Výborný je, jak řekl, i francouzský dirigent Sylvain Cambreling. Počátkem srpna filharmonici zahrají v Salcburku také na orchestrálním koncertu s britským dirigentem Rogerem Norringtonem.

Začínají folkové prázdndiny v Náměšti

Dnes začíná už 13. ročník Folkových prázdnin v Náměšti nad Oslavou. Dramaturgickou novinkou šestidenního programu folkové a trampské muziky bude čtvrteční Den s Jiřím Pavlicou, kdy na zámeckém nádvoří zazní hudba romská, židovská, folklór i jazz. Vystoupí Hradišťan, romský Točkolotoč, Chesed, ale také jazzman Emil Viklický a cimbalistka Zuzana Lapčíková. Na pátek je připraven Den s Karlem Plíhalem a jeho hosty, písničkáři Lutkou, Diepoldem, Vokatým a Janotou. Sobotní odpoledne zpříjemní loutkové divadlo Nitě z Chebu a nedělní závěrečný koncert bude patřit Žalmanovi a spol.

Zájem turistů o lednický zámek

Zámek Lednice na Břeclavsku, který je zařazen do světového kulturního dědictví UNESCO, si denně podle kastelánky Ivany Holáskové prohlédne více než tisíc turistů. Od dubna prošlo jeho areálem 90.000 osob, a to nejen z České republiky, ale i Rakouska a Německa. Zámek stojí v areálu upraveném v anglickém stylu a je považován za jedno z vrcholných architektonických děl anglické novogotiky. Patřil rodu Lichtenštejnů a byl mnohokrát přestavován, naposledy v polovině 19. století. Zdejší kuriozitou je dřevěné schodiště v knihovně s 36 stupni, které vede do knížecí ložnice a bylo vyrobeno bez použití jediného hřebíku.

V Praze v Kyjích se staví islámské centrum

Islámské centrum, nikoli mešita, se staví v pražské čtvrti Kyje. Řekl to v pondělí ČTK místostarosta Prahy 14 Vladimír vojta. Reagoval tak na dřívější tvrzení investora výstavby - Nadace pro zřízení a provoz islámského centra, který tuto stavbu prezentoval jako mešitu. Budova má sloužit jako sídlo nadace a má v ní být klubovna a knihovna. Podle informací ČTK se pražští muslimové zatím scházejí v pronajatých místnostech v Krči ve čtvrtém pražském obvodu.

Zemřel Miloš Noll

Ve věku nedožitých 72 let zemřel v pátek v Praze po těžké nemoci malíř, grafik, ilustrátor, scénograf a filmový scenárista Miloš Noll. ČTK to v pondělí sdělil jeho syn David Noll. Miloš Noll je znám především jako ilustrátor knih a časopisů pro děti. Ilustroval více než 80 knih pro česká i zahraniční nakladatelství, mimo jiné Učebnici angličtiny pro jazykové školy.

Dva čeští horolezci přišli o život v Alpách

Dva horolezce třicetičlenné české výpravy v Italských Alpách usmrtil v pondělí blesk na vrcholu masívu Ortles. Oba se vydali s několika dalšími kolegy v krajně nepříznivém počasí na 3905 m vysoký vrchol, zatímco ostatní zůstali raději v horské chatě. První skupina se na vrchol sice dostala, musela tam však přes noc bivakovat. Ještě v pondělí odpoledne se těla obětí nepodařilo členům místní Horské služby identifikovat. Podle informací Horské služby byl oděv jedné z obětí zcela shořelý.

Ze sportu:

Čeští střelci vybojovali na mistrovství světa v Barceloně stříbrnou medaili ve střelbě na skeet. Trojice Petr Málek, Jan Sychra a Bronislav Bechyňský obsadila druhé místo o dva body za Finskem.

Vítězem profesionálního turnaje golfistů Eurotel Bohemia Tour 98, který se hrál v neděli a pondělí v Karlových Varech, se stal Američan Richard Volding. Zahrál dohromady 137 úderů. Na konečné druhé místo se zásluhou probojoval český golfista Petr Štrougal, který druhý hrací den potřeboval na osmnáctijamkové hřiště 67 úderů. Celkově za Američanem zaostal o tři rány. Třetí místo vybojoval Brit Donald Stirling (141). Turnaj hrálo 42 golfistů z osmi zemí.

Český tenista Radomír Vašek postoupil do druhého kola tenisového turnaje ATP Tour v rakouském Kitzbühelu, který je dotován částkou 535.000 dolarů, když porazil Španěla Alberta Portase ve třech setech 7:5, 1:6 a 6:2. V dalším kole Vašek změří síly s turnajovou dvojkou, Jevgenijem Kafelnikovem z Ruska.

A ještě předpověď počasí:

Na území České republiky je dnes oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky a bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.