Zprávy úterý, 28. dubna 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Zotavování prezidenta Václava Havla pokračuje dobře

Zotavování prezidenta Václava Havla po akutní operaci tlustého střeva v rakouském Innsbrucku pokračuje dobře. Podle vyjádření šéfa operačního týmu Ernsta Bodnera by se prezident mohl vrátit do Prahy zhruba do týdne. O termínu však není ještě definitivně rozhodnuto. Podle pražských lékařů Ilji Kotíka a Bohumila Limberka není Havlovo uzdravování otázkou hodin, ale dnů. Proto prezidentská kancelář předem vyloučila jakékoli fotografování nebo návštěvy a na stanici intenzívní péče má přístup jedině prezidentova manželka Dagmar.

Začal proces porovnávání legislativy Evropské unie a přidružených zemí

Evropská komise v pondělí vysvětlila expertním delegacím z Česka, Maďarska, Polska, Estonska, Slovinska a Kypru první část legislativy Evropské unie, a to v oblasti vědy a výzkumu. Na školení navážou dvoustranná jednání, kdy budou kandidáti vysvětlovat, jak jsou na tom s přejímáním a aplikací tohoto práva ve své zemi. Česká republika spolupracuje s Evropskou unií ve výzkumu už sedm let. Dnes experti Evropské unie vysvětlují normy a směrnice v oblasti telekomunikací.

Agentura Reuters k ekonomické situaci ve východní Evropě

Pro přední východoevropské ekonomiky - Českou republiku, Polsko a Maďarsko - otázka nezní, zda se připojí k Evropské měnové unii, ale kdy se tak stane, konstatuje agentura Reuters. Podle četných ekonomů Polsko a Maďarsko pokročily dále než ČR v mikroekonomické restrukturalizaci, která je podmínkou větší hospodářské efektivnosti. Bezprostřední překážkou pro Polsko a Maďarsko je však konvertibilita měny. Plně konvertibilní je dnes jedině česká koruna. Dalším kamenem úrazu pro všechny tři země jsou požadavky týkající se inflace. Ta v ČR loni činila 10 procent. Polsko a Česká republika se vejdou do tříprocentního limitu hrubého domácího produktu pro rozpočtový schodek. Maďarský deficit činí 4,6 procenta HDP.

ČR se zúčastnila jednání OECD

Důsledky ekonomické krize v Asii, situací v Japonsku, dopady zavedení jednotné evropské měny a nejistou budoucností mezinárodní dohody o liberalizaci investic se zabývali v Paříži ministři členských zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Mezi ministry zahraničí, hospodářství a financí 29 zemí OECD byli také český ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl a ministr financí Ivan Pilip.

Stav životního prostředí na severu Čech zkoumala mise OECD

Stav životního prostředí na severu Čech zkoumala skupina expertů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Pozornost zahraničních expertů se zaměřila na kvalitu a ochranu vodního hospodářství, ovzduší, likvidace odpadů a rekultivace. Mezinárodní komise od 21. dubna sleduje, jak ČR plní závazky, s nimiž do OECD v roce 1994 vstupovala. Jde o standardní prověrku, kterou by měl každý členský stát OECD projít jednou za pět let.

Polovina občanů je pro vstup do NATO

Přesně polovina občanů se v dubnu vyslovila pro vstup České republiky do NATO. Ve srovnání s březnem klesla podpora o 4 procenta. Vyplynulo to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Se vstupem do NATO souhlasí 55 procent mužů, ale jen 46 procent žen. Vstup do aliance má nejvíce stoupenců mezi sympatizanty ODS, a to 88 procent.

Premiér Tošovský bude jednat s představiteli odborů sdružujících státní zaměstnance

Premiér Josef Tošovský slíbil, že se 19. května setká s představiteli deseti odborových svazů sdružujících zaměstnance rozpočtových a příspěvkových organizací. Po schůzce s premiérem to oznámil předseda odborů Richard Falbr. Tošovský původně zrušil po demonstraci finančních úředníků schůzku dohodnutou na 9. dubna. Podle Falbra je situace velmi špatná, reálné platy zaměstnanců rozpočtových a příspěvkových organizací se propadají.

Předsedkyně odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová uvítala změnu stanoviska premiéra. Odboráři chtějí na Tošovském požadovat valorizaci mezd v letošním roce a jednání o valorizaci na příští rok ještě před schvalováním státního rozpočtu. Podle Vondrové ministerstvo financí předpokládá, že v příštím roce by měly mzdy v rozpočtové a příspěvkové sféře vzrůst o osm procent. To odboráři odmítají, protože předpokládají, že inflace v roce 1999 bude vyšší, a proto by i růst tarifů měl být vyšší. Navíc dosud nebyly tarify zvýšeny o inflaci roku 1996 a 1997.

Většina lidí nevěří, že sociální demokraté splní předvolební sliby

Ze všech příznivců ČSSD věří jen 23,5 % tomu, že tato strana splní své předvolební sliby. Jak dále vyplývá z šetření agentury Sofres-Factum pro Mladou frontu Dnes a Český rozhlas, mezi voliči ostatních stran je důvěra ve splnění slibů sociální demokracie ještě menší. Věří jim jen deset procent. Zhruba 77 procent dotázaných tvrdí, že sociální demokraté budou muset ze svých cílů slevit. Politolog Rudolf Kučera sice nezpochybňuje snahu sociálních demokratů svým slibům dostát, mohou tím však napáchat z hlediska situace v zemi nemalé škody. V této souvislosti zmínil prověřování privatizačních projektů, které se může zvrhnout v prověřování "kdekoho, kdo má nějaký majetek".

České dráhy snižují počet osobních spojů

S novým jízdním řádem platným od 24. května poklesne počet osobních spojů na Českých drahách v průměru o 342 vlaků na 5304 denně. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel Českých drah Vladimír Sosna. Rušením spojů chtějí dráhy ušetřit až 100 miliónů korun. České dráhy v novém grafikonu dosáhnou podle Sosny rozsahu nabídky osobní dopravy na úrovni roku 1993.

Plukovník Hrabal převzal velení nad pozemním vojskem

Dosavadní náčelník štábu velitelství pozemního vojska v Olomouci František Hrabal převzal velení nad pozemním vojskem. Nahradil ve funkci Jiřího Šedivého, nově jmenovaného náčelníka generálního štábu. Čtyřicetiletý Hrabal vystudoval Vysokou vojenskou školu v Liptovském Mikuláši, prošel kursem řízení obrany a obranných zdrojů v Monterey v USA a vystudoval vojenskou univerzitu ve Washingtonu. Šedivý, který se loučil s velitelstvím, dostal na památku od ředitele České zbrojovky Uherský Brod pistoli s rukojetí z ořechového dřeva s vyrytými iniciálami J.Š..

Fondu národního majetku se nepodařilo odvolat představenstvo OKD

Fondu národního majetku (FNM), který inicioval svolání mimořádné valné hromady ostravské těžební a.s.OKD, se nepodařilo prosadit záměr odvolat celé představenstvo společnosti. Představitel fondu Jaroslav Borák v úvodu jednání řekl, že má signály o některých sporných rozhodnutích těžební firmy, která mohou vést k poškození společnosti a jejích akcionářů.

Intel přijede do ČR jednat o investici s premiérem Tošovským

Představitelé amerického počítačového gigantu Intel, zvažujícího masívní investici okolo 500 miliónů USD na výstavbu závodu na mikročipy, přijedou do ČR jednat o této záležitosti s premiérem Josefem Tošovským 30. dubna. Podle generálního ředitele agentury Czechinvest Jana Havelky se Američané přijedou přesvědčit o nových investičních pobídkách české vlády, které by měla ve středu schválit. V ohnisku jejich pozornosti bude též přístup sociálních demokratů k zahraničním investorům, vzhledem k předpokládanému vítězství v předčasných volbách. ČR je stále ve hře o tuto významnou injekci domácímu hospodářství, za hlavního favorita však Havelka zatím považuje Portugalsko. Trojici doplňuje Egypt.

Čeští vývozci autodílů mohou uspět v Brazílii

Brazilský automobilový trh je příznivě nakloněn okamžitému zahájení dodávek českých automobilových dílů. Velké brazilské montážní firmy totiž snižují náklady a v žádném případě nebudou dávat přednost dražším brazilským subdodavatelům, sdělila ČTK agentura Czechtrade. Podle těchto informací jsou některé dodávky z dovozu až o 20 procent levnější než domácí. Podle představitelů brazilského velvyslanectví v ČR by ještě v letošním roce měla být v Brazílii zahájena produkce důlních nákladních vozů Tatra a chystá se výroba traktorů Zetor.

Lidovci chtějí podporovat zaostalé regiony

Lidovci se podle svého volebního programu budou zasazovat především o podporu zaostalejších regionů, dále o dokončení transformace velkých průmyslových podniků, o snížení přímých daní a zvýšení nepřímých a také o ustavení vyšších územních samosprávných celků. Teprve jejich orgány by například rozhodovaly o rušení regionálních tratí. Předseda Josef Lux to uvedl v Ústí nad Labem, kde jeho strana nemá příliš velkou podporu. Lidovci na severu Čech získali v parlamentních volbách jen 3,39 % hlasů.

Josef Lux dále uvedl, že zemědělství v podhorských a horských oblastech není schopno bez podpory státu konkurovat ostatním oblastem. Letos se státní podpora zvýšila o 42 procent, přesto je podle ministra "relativně velmi nízká" ve srovnání s Evropskou unií. Lux připomněl, že zemědělská politika Evropské unie přechází od podpory ceny na podporu příjmů zemědělců, tedy na dotace. Na toto řešení se má podle něj orientovat také české zemědělství.

Bramboráři opakovaně upozorňují na nedostatek brambor

Zásoby konzumních brambor pouze na týdenní spotřebu České republiky měli k letošnímu 20. dubnu jejich pěstitelé. Ukázalo to šetření Ústředního bramborářského svazu ČR, s jehož výsledky ČTK seznámil předseda svazu František Novák. Podle šetření činily letošní zásoby brambor k 20. dubnu 0,17 t/ha, zatímco loni to ke stejnému datu bylo 2,06 t/ha. Šetření svazu tak potvrdilo obavy o nedostatečném krytí domácí spotřeby až do doby sklizně tuzemských raných brambor. Novák zároveň obvinil ministerstvo zemědělství z neobjektivního informování veřejnosti. Obává se, že nedostatečná bude i kvóta na dovoz brambor se zvýhodněnou celní sazbou.

V Temelíně pokračuje kontrolní montáž reaktoru v prvním bloku

Pracovníci společnosti Škoda Jaderné strojírenství pokračovali v minulých dnech v rozšířené kontrolní montáži reaktoru v prvním hlavním výrobním bloku jaderné elektrárny Temelín. Během pěti dnů umístili do reaktoru všech 163 palivových kazet. Reaktor bude nyní kompletně sestaven a budou provedena kontrolní měření.

Výbuch v Ostravě

Náloží, která explodovala na tramvajové zastávce v Ostravě, byl zřejmě načasovaný výbušný systém. Na nástupišti bylo v době výbuchu podle hrubého odhadu policistů kolem 40 lidí, kteří se po explozi v době ranní špičky rozutekli. Při výbuchu byly čtyři osoby zraněny, z toho tři těžce. Policie nevylučuje, že mohli být úlomky skla zraněni další lidé.

Výbuchy na veřejných prostranstvích jsou stále častější

Počet pumových útoků v posledních letech stoupá. Například za prvních deset měsíců loňského roku policie zaznamenala na území České republiky 52 výbuchů různých náloží, což je o 20 případů více než předloni. Policejní prezident Oldřich Tomášek loni v únoru v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že policii se podařilo objasnit zhruba 37 procent výbuchů, které se v ČR staly od roku 1990. Výbuchy jsou často zaměřeny proti podnikatelům jako varování či výhrůžka. V takových případech se obvykle stávají terčem útoků automobily.

Místopředseda ODS Miroslav Macek podá žalobu na předsedu ČSSD Miloše Zemana

Místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek je definitivně rozhodnut podat na předsedu sociálních demokratů a Poslanecké sněmovny Miloše Zemana žalobu na ochranu osobnosti. Důvodem je Zemanovo nedělní prohlášení, že Macek zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů. Miroslav Macek bude požadovat omluvu a nikoli finanční satisfakci.

Reálný růst důchodů je podle ČSSD dosažitelný pouze zvýšením HDP

Reálného růstu důchodů, který slibuje ČSSD, lze v současném systému dosáhnout jen vyšší tvorbou hrubého domácího produktu (HDP) a nikoli dalším přerozdělováním. Jak na tiskové konferenci v Mělníku uvedl místopředseda ČSSD Ivo Svoboda, přerozdělování se nyní blíží 50 procentům HDP, což označil za kritickou mez. Vyloučil přitom možnost, že by růst důchodů mohl být financován zvýšením daní. ČSSD podle Svobody nevidí jinou alternativu než přijmout zásadní kroky k nastartování ekonomického růstu. Mezi navrhovanými opatřeními uvedl tříleté až pětileté daňové prázdniny pro zahraniční investory a zbavení břemen finančních úřadů. Toho by ČSSD chtěla dosáhnout zavedením daňových paušálů pro živnostníky, které by finančním úředníkům umožnily soustředit se na velké daňové úniky. V závěru připustil, že opatření jsou schopna problém růstu HDP řešit až ve střednědobém či dlouhodobém horizontu.

Kontrolní úřad zjistil chyby v hospodaření s 62 miliardami korun

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v loňském roce prošetřil nakládání se státními prostředky a majetkem v hodnotě přesahující 200 miliard korun a zjistil chyby v hospodaření s 62 miliardami korun. Vyplývá to z výroční zprávy NKÚ za rok 1997, kterou na tiskové konferenci představil prezident úřadu Lubomír Voleník. NKÚ poukazuje na přístup některých státních institucí k výsledkům svých kontrol. Odmítavě se k nim staví například ministerstvo zemědělství či České dráhy. Voleník naopak ocenil postup ministerstva vnitra, které k výsledkům kontroly hospodaření vzdělávacích zařízení uspořádalo samostatný seminář.

Více než čtyři pětiny občanů jsou nespokojeny s politikou

Pouze 15 procent občanů České republiky je spokojeno se současnou politickou situací, opačný postoj zaujalo 83 procent obyvatel. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. S politickou situací jsou více spokojeni lidé ve věku 20 až 29 let (22 procent), skoro třetina zaměstnanců z vysoce kvalifikovaných profesí a 24 procent vysokoškoláků. Nespokojení jsou především lidé se špatnou životní úrovní, dělníci a staří lidé.

Konto Bariéry rozdělilo v dubnu téměř 900.000 korun

Téměř 900.000 korun rozdělila mezi zdravotně postižené občany na svém dubnovém zasedání rada Konta Bariéry. ČTK o tom informoval Antonín Hošťálek z tiskové služby Nadace Charty 77 - Konta Bariéry s tím, že mezi 70 projekty rada podpořila i pět žádostí handicapovaných občanů z oblastí zasažených loňskými záplavami. Připomněl, že Konto Bariéry, které je projektem Nadace Charty 77, rozdělilo z tzv. povodňového účtu už přes půl miliónu korun a další finance na něm nemá. V současné době proto čerpá z konta Člověk v nouzi, které je rezervním fondem. Konto Bariéry vzniklo v roce 1993 a peníze získává především od desetitisíců stálých dárců formou dvacetikorunových příspěvků z platu.

Členové VONS si připomněli 20. výročí jeho založení

Zhruba tři desítky členů Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, známého pod zkratkou VONS, se u příležitosti 20. výročí založení výboru sešly v Zahradní rezidenci v Královské zahradě Pražského hradu. Z 39 pozvaných hostů nechyběli například Václav Benda, Rudolf Battěk, Petruška Šustrová, Ladislav Lis, Jiří Ruml, Stanislav Devátý a Petr Uhl. Účastníci setkání zaslali prezidentovi Václavu Havlovi, který patří k zakládajícím členům VONS, pozdravný dopis do rakouského Innsbrucku, kde se zotavuje po operaci.

Tlak nelegálních uprchlíků na slovensko-českou hranici sílí

V důsledku zhoršující se situace v oblasti bývalé Jugoslávie i Afghánistánu roste počet cizinců nelegálně překračujících slovenskou hranici s Maďarskem a poté i s Českou republikou. Jen za první čtvrtletí slovenská hraniční policie zadržela 1047 běženců. ČTK to sdělil vysoký představitel Hraniční a cizinecké policie Slovenské republiky. Připomněl ale, že slovenská policie přijala řadu opatření na zajištění hranice.

Spejbl s Hurvínkem jedou do Španělska a v červnu na Tchaj-wan

Na třítýdenní turné po Španělsku, kde představí pohádkovou hru Martina Kláska Hurvínek a zrcadlo, se vydalo pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka. Kromě účasti na loutkářském festivalu v Segovii vystoupí jeho členové i v Seville, Burgosu, Salamance a dalších městech. Domácí publikum je pak uvidí od 24. do 31. května. Pak se hned vydají na Tchaj-wan, kde se rovněž zúčastní divadelního festivalu. A aby cestování nebylo málo, na červenec plánují zájezd do Kanady. Pozoruhodností červnového zájezdu na Tchaj-wan je, že tam Spejbl s Hurvínkem poprvé promluví ústy Martina Kláska čínsky. Klásek stejně jako Kirschner dokáže skvěle oslovit i zahraniční publikum. Za obě loutky už na zájezdech hovořil německy, rusky, anglicky, španělsky, norsky a arabsky.

Na ZOH 2002 v Salt Lake City může fungovat i česká restaurace

Prodávat tradiční české zboží a otevřít svou národní restauraci bude moci Česká republika na příštích zimních olympijských hrách v americkém Salt Lake City v roce 2002. Americká společnost Eagle Enterprise and Development nabídla České republice účast na projektu American Can International Bazaar. Je zaměřen na vybudování obchodního centra ve městě Ogden, v jehož okolí se budou pořádat některé z olympijských soutěží. Ogden leží 65 kilometrů severně od metropole státu Utah Salt Lake City. Plánované otevření komplexu je v červenci roku 2000.

Hingisová znovu posílí Prostějov v tenisové extralize

Současná světová tenisová jednička Martina Hingisová posílí i v letošní sezóně v extraligových bojích klub TK Komerc Prostějov. Kromě Hingisové je na soupisce prostějovského týmu také světová trojka Jana Novotná a Slovenka Henrieta Nagyová, kterou ale v letošní sezóně zřejmě Prostějov přenechá partnerskému klubu TK Neridé. Extraliga smíšených tenisových družstev se hraje 16.-18. září.

Operace ramene překazila oštěpaři Železnému úvod sezóny

Oštěpař Jan Železný se v pátek podrobil operaci pravého ramene, které si nešťastně poranil ve čtvrtek při tréninku. Vzhledem k tomu, že byla postižena pravá, tedy odhodová paže, objevil se nad letošní sezónou Železného velký otazník. Hlavní atletická sezóna začne v neděli úvodním závodem seriálu Grand Prix první kategorie v Rio de Janeiru. Železný se do ní chtěl zapojit koncem května a první start plánoval na mítinku v Jeně, kde v roce 1996 vytvořil výkonem 98,48 m stávající světový rekord.

Pro Kordu je Czech Open nejtěžším turnajem letošní sezóny

S vědomím, že přijel do Prahy na Paegas Czech Open odehrát letos svůj nejtěžší turnaj na okruhu ATP, se na Štvanici objevil tenista Petr Korda. Na pražském antukovém turnaji má teoreticky šestou šanci usednout na tenisový trůn. Stačí, aby vyhrál a Sampras v Atlantě záhy vypadl. I když se mu to pětkrát nepovedlo, snu o tom, že se stane po Ivanu Lendlovi druhým českým hráčem, který tohoto úspěchu dosáhne, se Korda nevzdává. Dnes nastoupí proti dalšímu českému hráči Petrovi Kralertovi.

Českým tenistům se vstup do turnaje Czech Open příliš nevydařil. Jiří Novák podlehl v prvním kole předloňskému vítězi Jevgeniji Kafelnikovovi z Ruska, loňský finalista Bohdan Ulihrach pak nestačil na Nicolase Lapenttiho z Ekvádoru.

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes je v České republice oblačno, teplota 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.