Zprávy úterý, 28. prosince 1999

Nyní podrobněji

Brněnský Zetor vyplatil svým zaměstnancům část mzdy za říjen

První polovinu z 60 procent hrubé mzdy za říjen vyplatil v pondělí svým zaměstnancům brněnský Zetor. ČTK to řekl odborový předák Antonín Kallus. Jde o 30 procent říjnové mzdy, což je průměrně 5000 korun na osobu. To je však ovšem jen zlomek toho co vedení Zetoru svým zaměstnancům dluží. Tato celková částka se pohybuje kolem 30-ti tisíc korun na jednoho zaměstnance a v mnoha rodinách je příčinou, že někteří už nemají ani na nájem a potraviny. Zetor letos očekává ztrátu přesahující miliardu korun. Podnik má dlouhodobé potíže s financováním výroby a pracovníci dosud neobdrželi mzdu za listopad, 70 procent říjnové výplaty a po 40 procentech mzdy za červen, červenec, srpen a září. Zaměstnanci Zetoru uspořádali již několik protestních akcí, jimiž chtěli upozornit na svou obtížnou situaci. Hodinovou stávku uspořádali mimo jiné pracovníci divize Metalurgie a ve čtvrtek 16. prosince blokovali dělníci vstup do závodu představitelům vrcholového vedení.

Analytici: Vládu lze jednoznačně pochválit pouze za prodej ČSOB Mezi letošní úspěchy sociálně demokratické vlády lze zcela jistě počítat prodej ČSOB a posun v privatizaci České spořitelny a Komerční banky. Analytici oslovení ČTK částečně oceňují snahu kabinetu o ozdravění veřejných financí a zmapování skrytých státních dluhů. Naopak největší kritiku vláda sklidila za liknavost při reformě mandatorních výdajů. Vláda slíbila před volbami velmi ambiciózní program výdajů. Výsledný deficit státního rozpočtu by byl za jiné vlády těžko nižší právě vzhledem k velkému podílu mandatorních výdajů. "Smutné je spíše to, že vláda příliš nepohnula s jejich reformou," řekl Martin Čihák z Komerční banky.

Peněžní instituce vytvořily za tři čtvrtletí zisk devět mld. Kč

Banky a spořitelny v ČR včetně České národní banky (ČNB) vytvořily za tři čtvrtletí letošního roku zisk devět miliard korun oproti ztrátě 43,6 miliardy korun v roce 1998. Čtyři nejvýznamnější komerční banky přitom skončily s celkovou ztrátou deset miliard korun oproti 11,4 miliardy korun loni, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Z celkového počtu bank v ČR hospodařilo v prvních třech čtvrtletích letošního roku se ztrátou 21,7 procenta peněžních institucí, což představovalo ztrátu 32,2 miliardy korun. Ve stejném období roku 1998 přitom 28,8 procenta bank vykázalo ztrátu 64,3 miliardy korun.

Počítačový problém roku 2000 by se sněmovny neměl týkat

Počítačový problém roku 2000 - známý pod označením Y2K - by se Poslanecké sněmovny neměl týkat. Její odborníci se na toto nebezpečí začali připravovat s předstihem už v loňském roce. Jaroslav Šindelář z odboru informatiky sněmovní kanceláře řekl, že ve sněmovně by problém Y2K nebyl tak závažný jako třeba v bankovnictví, ve zdravotnictví nebo při řízení energetiky. Dotkl by se hlavně databázových systémů, kde jsou archivovány texty.

Sofres-Factum: Čtyřkoalice by ve volbách zvítězila

V případných volbách by jasně zvítězily strany čtyřkoalice. Získaly by 29,3 desetiny procenta hlasů. K těsnému vítězství by čtyřkoalici stačily i hlasy unionistů a lidovců, kteří by společně získali 20 procent hlasů. Občanská demokratická strana by v případě okamžitých voleb dostala osmnáct a komunisté 15,6 desetin procenta. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury Sofres Factum. Na historicky nejnižší úroveň se podle výsledků šetření propadly preference sociální demokracie. Ta by dostala devět celých a jednu desetinu procenta.

Vlastenecká fronta upravila svůj program, aby nebyla zrušena

Občanské sdružení Vlastenecká fronta upravilo svůj program, aby nebyla zrušena. Fronta zmírnila či zcela vypustila některé pasáže svého akčního programu, které byly podle ministerstva vnitra v rozporu s Listinou základních práv a svobod. K úpravám svého programu přistoupila prý jen proto, aby jí stát neznemožnil hájit národní zájmy legální cestou. K Vlastenecké frontě se hlásí především příslušníci hnutí skinheads.

IVVM: Mezi lidmi dramaticky poklesla tolerance vůči politikům

Tři čtvrtiny lidí jsou tolerantní k invalidům, mládeži a lidem jiného náboženského přesvědčení a naopak jen necelá třetina je snášenlivá vůči Romům. Z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) rovněž vyplývá, že k politikům je tolerantní jen polovina populace, což od loňska znamená patnáctiprocentní pokles. Průzkum prozradil, že 77 procent obyvatel České republiky je tolerantních vůči invalidům, 73 procent k mládeži. O tři procenta méně respondentů odpovědělo kladně na otázku, zda tolerují lidi s jiným náboženským vyznáním. Ke starým lidem, cizincům žijícím v ČR a k chudým projevuje snášenlivost podle dotázaných přibližně 60 procent dotázaných. O jedno procento na 50 procent vzrostl od loňského roku počet těch, kteří jsou tolerantní k lidem odlišné barvy pleti. Vůči Romům je však letos tolerantních 28 procent dotázaných, což je dvouprocentní pokles od loňska. Naopak mírně za poslední rok vzrostla tolerance vůči homosexuálům, a to na 42 procent. Více než 90 procent respondentů nevidí rozdíl mezi Židy a ostatními lidmi. Stejný počet odsuzuje pronásledování Židů v době druhé světové války.

Od 28.prosince 1999 nabývá platnosti novela trestního zákona zabraňující promlčení komunistických zločinů

Promlčení závažných trestných činů, jichž se dopustil komunistický režim na jednotlivcích a skupinách občanů, zabrání novela trestního zákona, která nabývá účinnosti od úterý 28.prosince 1999. Týká se zločinů, které nemohly být stíhány v době od 25.února 1948 do 29.prosince 1989. Novela umožní stíhat pachatele vážných trestných činů, které byly spáchány mezi únorem 1948 a prosincem 1989 a nebyly stíhány z politických důvodů. Tyto zločiny je možné trestat odnětím svobody na nejméně deset let.

Loni byla nejvyšší kriminalita v Praze, nejnižší na Blanensku

Okresem s nejvyšší kriminalitou podle počtu trestných činů na 1000 obyvatel bylo loni hlavní město Praha s 95,3 zjištěných trestných činů. Naopak nejnižší kriminalitou se s 16,4 případy mohlo pochlubit Blanensko. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Hlavní město následují s vysokou kriminalitou okresy Praha- západ a Praha-východ, kde se v poměru k tisíci obyvatel zjistilo 74,1 a 61,9 trestných činů. Více než 50 trestných činů na 1000 obyvatel vykazovaly ještě okresy Mělník, Ostrava-město, Teplice, Brno-město, Česká Lípa a Mladá Boleslav. Po Blanensku byla nejnižší kriminalita na Pelhřimovsku a v okrese Žďár nad Sázavou, kde na 1000 obyvatel připadlo 18,2 respektive 19,1 trestných činů. Do skupiny okresů s nejnižší kriminalitou, ohraničenou 20 trestnými činy na 1000 obyvatel, loni náleželo ještě Vyškovsko, Třebíčsko, Havlíčkobrodsko, Znojemsko a Zlínsko.

Pražská policie zvýší na Silvestra počty svých hlídek

Pražská policie bude mít na Silvestra v ulicích zhruba dvakrát více uniformovaných hlídek než obvykle. Posílen bude také počet policistů pohybujících se v civilu. Policie se soustředí zejména na místa, kde se předpokládají nejbouřlivější silvestrovské oslavy, a také na kontroly nádraží. Informoval o tom Jan Holub z tiskového oddělení pražské policejní správy; přesný počet policistů, kteří budou dohlížet na pořádek při silvestrovských oslavách, však nesdělil. Uvedl jen, že policejní správa bude mít připraveny i zálohy v počtu několika set příslušníků stálé pořádkové pohotovostní motorizované jednotky a dalších útvarů. V centru Prahy čekají letos na všechny, kteří se rozhodnou přivítat příchod roku 2000 pod širým nebem, velkolepé silvestrovské oslavy. Na čtyřech scénách na Staroměstském a Václavském náměstí, Havelském trhu a před Stavovským divadlem vystoupí během posledního dne roku známí umělci. Na Staroměstském náměstí, kde bude umístěna takzvaná reprezentační scéna, začne program již v 16:00 dětským Silvestrem. Podle pražského primátora Jana Kasla bude na Staroměstském náměstí stan, sloužící jako dočasná záchytná stanice pro všechny, které zmůže nadměrná konzumace alkoholu. Záchranná služba nasadí do centra tři vozidla s lékařem a zdravotní sestrou.

Zda bude o silvestrovské noci skutečně uzavřen Karlův most, rozhodne na úterním zasedání krizový štáb pražského magistrátu, který spolu s jeho zástupci tvoří představitelé policie, hasičů a záchranné služby. Pražský primátor Jan Kasl (ODS) již dříve řekl, že hlavním kritériem pro rozhodnutí bude oficiální stanovisko městské a republikové policie. Rozhodnutí o uzavření Karlova mostu o silvestrovské noci od 21:00 do 03:00 vydal v polovině prosince odbor dopravy Obvodního úřadu Prahy 1.

Počty hlášených chřipkových onemocnění v ČR klesly díky volnu

O vánočních svátcích se v ČR snížily počty hlášených chřipkových onemocnění, což je podle hlavního hygienika Jiřího Vytlačila typické. "V důsledku volna řada osob s akutním respiračním onemocněním nenavštíví lékaře, léčí se sama a uniká hlášení. V minulém týdnu bylo hlášeno 1456 případů na 100.000 lidí, to je oproti předchozímu týdnu sedmnáctiprocentní pokles," řekl ČTK Vytlačil.

Do roku 2000 vstoupí ČR se čtvrtým národním parkem

Čtvrtý a pravděpodobně poslední národní park České republiky - České Švýcarsko - bude na Nový rok vyhlášen na Děčínsku. O vznik parku, který bude sousedit s německým Národním parkem Saské Švýcarsko, usilovali čeští ekologové od počátku 90. let, kdy byl park vyhlášen na druhé straně česko-německé hranice. Po sedmi letech sporů o rozlohu budoucího národního parku schválili letos v létě poslanci a senátoři jeho založení s tím, že jeho výměra dosáhne zhruba 7500 hektarů. Park, jehož správa bude sídlit v obci Krásná Lípa, tvoří pískovcová skalní města, kaňony, rokle a věže. Jde o neporušené nebo jen málo pozměněné unikátní ekosystémy světového významu patřící dosud pod Chráněnou krajinnou oblast Labské pískovce.

Sdružení Werichovci vyhlásilo V. ročník soutěže

Sdružení Werichovci vyhlásilo pátý ročník soutěže Taky máte rádi Ježka a Voskovce + Wericha? na téma Osvobozené divadlo a jeho zakladatelé. V kategoriích rozdělených podle věku se bude soutěžit v hudebním, dramatickém, tanečním, literárním a výtvarném oboru. Zájemci mohou připravit i kvízy. Přihlášky se přijímají do konce února na několika kontaktních adresách. Termíny české, moravské a slovenské části interpretační soutěže budou vyhlášeny na jaře. Werichovci, kteří za deset let existence nashromáždili doma i v cizině na 1500 členů, přišli před lety s nápadem slavit vždy na jaře Mezinárodní den srandy. Scházejí se proto na pražské Kampě před domkem, kde Jan Werich bydlel. Z objektu chtějí vybudovat Dům osvobozené kultury, který by soustředil vše dostupné z odkazu Voskovce, Wericha a Ježka. Tento úmysl se jim však zatím nedaří realizovat. Především proto, že v domku, který je navíc v katastrofálním stavu, jsou nájemníci a úpravy včetně rekonstrukce by si údajně vyžádaly na 60 miliónů korun.

Dvořák byl zvolen evropským atletem roku 1999

Český světový rekordman v desetiboji a dvojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák byl v anketě Evropské atletické asociace (EAA) zvolen nejlepším atletem starého kontinentu uplynulého roku. Sedmadvacetiletý Dvořák získal celkem 752 bodů, o 58 více než v pořadí druhý dánský půlkař Wilson Kipketer. Česká mistryně světa v běhu na 800 metrů Ludmila Formanová skončila mezi ženami na pátém místě. Dvořák byl v sedmém ročníku ankety, které se zúčastnili představitelé jednotlivých federací, trenéři, ředitelé prestižních evropských mítinků, novináři a poprvé v historii prostřednictvím internetu i atletičtí příznivci, celkem devětadevadesátkrát zařazen na první místo. Szabóová získala 135 nejvyšších ocenění. Dvořák je druhým českým vítězem v anketě o evropského atleta roku. Před třemi lety v ní triumfoval světový rekordman v hodu oštěpem Jan Železný, který v souboji o celkové prvenství zdolal rovněž Kipketera.

Informace o počasí:

Vítr dosahující v neděli v nárazech až 90-ti kilometrů v hodině byl podle meteorologů silnou vichřicí. Vyvracel vzrostlé stromy a v západních Čechách, na Vysočině a na střední Moravě napáchal škody i na elektrickém vedení. Podle meteorologa Jiřího nehrozí, že by ČR zasáhl tak silný vítr, jaký v neděli udeřil ve Francii, Belgii a jižním Německu. V těchto zemích nárazy větru podle Englického dosahovaly až 170 kilometrů za hodinu.

V úterý má být na území České republiky oblačno až zataženo, na jihu místy i vydatnější sněžení. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.