Zprávy úterý, 29. června 1999

A nyní podrobněji:

Z jednání vlády

Vláda se rozhodla odškodnit Čechy a Slováky, kteří za druhé světové války bojovali proti nacistům v cizích armádách. Kabinet totiž v pondělí schválil poslanecký návrh zákona, podle kterého by bývalí českoslovenští vojáci, bojující v zahraničních armádách, měli nárok na jednorázové finanční odškodnění ve výši do 120.000 korun. Vojáci nebo jejich vdovy by museli o odškodnění požádat do konce roku 2001. Vláda se kromě toho rozhodla návrh rozšířit i o Čechoslováky, kteří sloužili spojeneckým zahraničním vojskům. Podle návrhu eviduje Československá obec legionářská 2802 žijících přímých účastníků zahraničního odboje, z toho 1798 se zúčastnilo odboje více než jeden rok a 783 bylo v odboji déle než tři měsíce. Potřebná částka ze státního rozpočtu nepřesáhne 350 miliónů korun, počítají poslanci. Prostředky chtějí čerpat z vládní rozpočtové rezervy na příští rok.

O sedm přechodných období požádá Česká republika při přejímání směrnic Evropské unie v oblasti životního prostředí. Kabinet totiž schválil poziční dokument pro tuto oblast a vzal na vědomí Aproximační strategii, která vyčísluje, na kolik ČR sladění ekologického práva přijde, řekl ministr životního prostředí Miloš Kužvart.

Zatajování příjmů a daňovým únikům má zabránit zavedení registračních pokladen. Ministři schválili návrh věcného záměru zákona, který by stanovil okruh osob poskytujících služby a provádějících obchodní činnost, jejichž povinností bude platby přijímané v hotovosti evidovat registračními pokladnami, řekl ČTK mluvčí vlády Libor Rouček. Evidování plateb registračními pokladnami má podle mluvčího zamezit nejen krácení daní z příjmů, ale přispět i k omezování úniků daní z přidané hodnoty.

Vláda vzala na vědomí souhrnnou zprávu o převodu bývalého majetku Komunistické strany Československa na stát, kterou jí předložil ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Podle dokumentu je povinnost vydat tento majetek již promlčena, a další vymáhání je tedy bezpředmětné. "Zbývá dohledat majetek v rozsahu od 50 do 70 miliónů korun," oznámil vicepremiér Pavel Rychetský. Podle něj to není nijak tragický výsledek. Majetek Ústředního výboru Komunistické strany Československa podle něj představoval v pořizovacích cenách 2,2 miliardy korun. Jeho navrácení stanovil ústavní zákon z roku 1990.

Vláda snížila úvazky učitelům, které zvýšil předchozí kabinet v roce 1997. "Nová školská koncepce předpokládá, že vzrostou nároky na další vzdělávání pedagogů, je třeba zkvalitnit řídící práci ředitelů a jejich zástupců," odůvodnil rozhodnutí vlády ministr školství Eduard Zeman. Nařízení začne platit od letošního září.

Sněmovna rozhodne o referendu a o soužití homosexuálů

Schvalování lidoveckého návrhu ústavního zákona o referendu, novely transformačního zákona, předlohy upravující soužití homosexuálních občanů a Evropské sociální charty by mělo patřit k nejvíce sledovaným bodům schůze Poslanecké sněmovny, která začne dnes odpoledne. Velkou pozornost na sebe soustředí i vystoupení premiéra Miloše Zemana, který by měl zhodnotit práci svého kabinetu. Sněmovna bude dále rozhodovat o přijetí osmi armádních zákonů, jež by měly mimo jiné přispět k zatraktivnění práce vojáků z povolání, definovat Hradní stráž jako druhou ozbrojenou sílu v zemi vedle Armády ČR a omezit lidská práva v době ohrožení země a válečného stavu.

Čeští vojáci KFOR se vydali na Balkán

Na prostějovském nádraží se v pondělí odpoledne dal do pohybu speciální vojenský vlak o deseti vagónech, který veze do makedonské Skopje první část české jednotky vyslané do mírových sil OSN v Kosovu. Transport se třemi desítkami mužů má dorazit do cílové stanice v neděli v noci. Další vlak naložený technikou a částí jednotky se vydal na cestu v úterý ráno. Šéf jednotky Karel Klinovský potvrdil, že český kontingent bude působit pod britským velením, zatím však podle něj stále není známé přesné místo, kde jednotka rozbije svůj tábor. Průzkumná rota se zabezpečovací jednotkou se v kompletním složení 126 vojáků má podle plánů setkat ve Skopji mezi 6. a 7. červencem, kdy je očekáván poslední ze tří transportů. Všechny vlaky jedou do Makedonie přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko a Řecko.

Zeman soudí, že Havel měl mít Miloševičovo pozvání do Kosova

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman se připojil k těm politikům, podle nichž měl mít prezident Václav Havel k cestě do jugoslávské provincie Kosovo pozvání jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Premiér v pondělí řekl novinářům, že pokud platí dokumenty Rady bezpečnosti Organizace spojených národů, zemí G8 a dalších seskupení, pak je Kosovo integrální součástí Jugoslávie. "Pro návštěvu jakékoli součásti jakéhokoli státu je obvykle vyžadováno pozvání hlavou státu," zdůraznil premiér Zeman. Řada politiků, které oslovila ČTK, naopak nedělní Havlovu návštěvu Kosova hodnotila vesměs kladně, odsoudili ji jen komunisté.

Ostrá reakce Bělehradu na Havlovu cestu do Kosova

Jugoslávie ostře reagovala na nedělní návštěvu prezidenta České republiky Václava Havla v Kosovu. Jak napsala státní agentura Tanjug, Havel navštívil tuto jihosrbskou oblast "neohlášen" a způsobem obcházejícím obvyklé diplomatické kanály. "Jugoslávie jako nezávislý stát nikoho nepověřila tím, aby jejím jménem na jejím svrchovaném území organizoval jakékoli návštěvy," napsal Tanjug, který citoval nejmenované zdroje v jugoslávském ministerstvu zahraničí. Tím, že tato "nepřijatelná a výstřední" návštěva, vykonaná uplynulý víkend, nebyla domluvena s jugoslávskou stranou, Havel znevážil "základní zásady" mezinárodních vztahů a diplomatická pravidla. Jde o hrubé vměšování do jugoslávských vnitřních záležitostí, dodala agentura.

Václav Havel v neděli Kosovo navštívil jako vůbec první hlava členského státu Severoatlantické aliance. Pobyt trval asi čtyři hodiny a prezident ČR při něm zavítal do obce Pirane u Prizrenu na jihu Kosova, kde hovořil s místními lidmi. Představiteli mezinárodních mírových sil 'KFOR) se také dal informovat o průběhu mise v oblasti.

Náčelník tureckého generálního štábu jednal se Šedivým

Informace o sociálních programech, které Turecko připravuje pro své profesionální vojáky, ale i otázky mezinárodního terorismu a situace v Kosovu byly tématem pondělního jednání náčelníků generálních štábů České republiky a Turecka Jiřího Šedivého a Huseyina Kivrikogla. Kivrikoglu v rozhovoru pro ČTK připomněl, že v Kosovu žije mnoho lidí s tureckým původem. "Jugoslávie se ze současného stavu nebude moci desítky let vzpamatovat. Vstupem vojáků do Kosova nic nekončí. Nyní začíná mnoho práce, celá oblast se musí nově a funkčně zorganizovat," upozornil Kivrikoglu. Náčelník tureckého štábu se dnes setká i s ministrem obrany Vladimírem Vetchým, s nímž chce hovořit o možnostech zlepšení spolupráce armád obou zemí.

Uhl se domnívá, že vláda v otázce Romů postupuje pomalu

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl se domnívá, že kabinet naplňuje příliš pomalu tu část vládního prohlášení, která se týká situace romské menšiny. Uhl to řekl na konferenci Právní ochrana Romů v současné Evropě, která v pondělí začala v Praze. Uhl účastníky konference seznámil s koncepcí vládní politiky vůči romské populaci. Romové by měli být postupně zapojováni do většinové společnosti prostřednictvím takzvaných vyrovnávacích akcí zejména ve školství. Vládní koncepce také předpokládá zlepšení informovanosti většinové společnosti o Romech a zpřísnění postihů projevů rasové nesnášenlivosti.

Catherine Magnantová z Evropské komise ve svém vystoupení na konferenci konstatovala, že jedním z kritérií pro vstup do Evropské unie je také to, jak se v kandidátských zemích uplatňuje ochrana národnostních menšin. Připomněla, že Evropská komise ve své zprávě v červnu 1997 dospěla k závěru, že v pěti postkomunistických zemích, mezi nimiž je i Česká republika, trpí romská komunita v každodenním životě diskriminací a je vystavena projevům rasismu, vůči nimž nenachází odpovídající ochranu u policie i dalších orgánů.

Zahraniční zadluženost ČR vzrostla

Zahraniční zadluženost České republiky se ke konci prvního čtvrtletí prohloubila o oproti závěru loňského roku o 97,37 miliardy korun na 824,27 miliardy korun '22,99 miliardy USD). Z toho zadluženost ve směnitelných měnách činila 815,4 miliardy Kč. ČTK to sdělil tiskový odbor České národní banky. Záporné saldo investiční pozice ČR ve vztahu k zahraničí se k 31. březnu snížilo z 123,56 miliardy korun na konci loňského roku na 87,38 miliardy Kč '2,44 miliardy USD). Zahraniční aktiva činila ke konci března 1228,8 miliardy Kč, z toho pohledávky ve formě přímých investic činily 22,8 miliardy Kč, portfóliových investic 42,1 miliardy Kč a pohledávky vlády, podniků a bank celkem 737,8 miliardy Kč.

Lánský k českým velvyslancům: Nevěřte novinářům

Veřejně projevovaný negativní vztah současné vlády k novinářům se odrazil i na pondělní pravidelné poradě šéfů českých zastupitelských úřadů. Vicepremiér Egon Lánský a ministr zahraničí Jan Kavan o novinářích sice nehovořili jako o blbcích, jako o víkendu premiér Miloš Zeman, zato se ale velvyslance snažili přesvědčit, aby tisku nevěřili. "Skutečnost se zcela rozchází se zpravodajstvím českých sdělovacích prostředků," tvrdil Lánský diplomatům, kteří přijeli na pár dní do Prahy. Zároveň je ujišťoval, že s Kavanem nebude boxovat, neboť zprávy médií o jejich vzájemných sporech nejsou pravdivé. O podávání falešného obrazu hovořil například v souvislosti s informacemi médií o ohlasech česko-řecké kosovské iniciativy i Kavan.

Pro hrubá slova premiéra Miloše Zemana na adresu novinářů nenašli pochopení syndička Syndikátů novinářů Irena Válová, děkan novinářské Fakulty sociálních věd Univerzity karlovy Lubomír Mlčoch ani bývalý ministr privatizace Tomáš Ježek. Zeman v nedělním pořadu televize Prima "Nic ve zlým" hovořil o novinářích jako o blbcích. Děkan novinářské fakulty Lubomír Mlčoch soudí, že s novináři je důležité navázat vztah postavený na vzájemném porozumění a na společném hledání východisek ze složitých situací. Připustil, že je někdy užitečné říci tvrdou pravdu, pokud to přispěje k pročištění vztahů. "Tímto způsobem se těžko kontakt naváže," poznamenal ke slovům svého letitého přítele Miloše Zemana.

Zeman zná čtyři agentury, které zlepšovaly image Zieleniece

Premiér Miloš Zeman v pondělí prohlásil, že mu ministr zahraničí Jan Kavan poskytl seznam s názvy čtyř agentur, které mají souviset s jeho obviněním exministra zahraničí Josefa Zieleniece ze zneužívání státních prostředků na vlastní reprezentaci. Ministerstvo zahraničí nyní prošetřuje několik tisíc faktur, které se týkají médií, bude mu to však trvat do konce léta, řekl novinářům během jednání vlády Kavan. Zeman prý nebude na Kavanovo přání jmenovat zmíněné čtyři agentury dříve, než se oba sejdou se Zieleniecem a vymění si informace o této záležitosti.

Zieleniec si podle Kavana za pět let, po které vykonával funkci ministra zahraničí, vytvořil kolem sebe okruh několika desítek novinářů, kteří o něm nekriticky informovali. Byli podle něj například z deníku Mladá fronta Dnes a týdeníku Respekt. Za naivní označil, že by s nimi byly uzavírány smlouvy. Naznačil, že byli odměňováni zprostředkovaně prostřednictvím různých projektů či grantů. Kavan se zmínil o projektu na prezentaci ministerstva zahraničí veřejnosti, který měl stát více než 560.000 korun.

Ministr zahraničí Jan Kavan se údajně snaží zakrýt jednu lež dalšími nepravdami o existenci čtyř smluv, které mají souviset s obviněním jeho předchůdce Josefa Zieleniece ze zneužívání státních prostředků na vlastní prezentaci. Zieleniec to uvedl v prohlášení, které poskytl ČTK. "Prohlašuji, že ani tento údaj není pravdivý a žádám, aby tyto smlouvy okamžitě zveřejnil a přestal mě veřejně obviňovat," uvedl Zieleniec v reakci na výroky Kavana a premiéra Miloše Zemana, pronesené na podvečerní tiskové konferenci v Úřadu vlády.

ČSSD a ODS chtějí systém, který je dostane do vlády

Neshody Občanské demokratické strany a České strany sociálně demokratické, které se týkají nového systému voleb do Poslanecké sněmovny, jsou podle politologa Rudolfa Kučery logické. Každá z obou stran totiž prosazuje ten model, který by právě jí umožnil vládnout. ODS by nastolila systém, kdy se u moci střídají dvě strany, ČSSD se snaží prosadit model, v němž vítězné straně stačí k sestavení většinové vlády jedna menší strana, řekl ČTK politolog Rudolf Kučera.

Kandidátkou ODS do Senátu v Praze je Jiřina Jirásková

Kandidátkou ODS pro doplňovací senátní volby v Praze je herečka a ředitelka Divadla na Vinohradech Jiřina Jirásková. Její kandidátku odevzdal v pondělí volební zmocněnec ODS Václav Mencl, řekla ČTK zapisovatelka příslušné obvodní volební komise Dagmar Militká. Jirásková by měla v prvním kole voleb, které se uskuteční 27. a 28. srpna, soupeřit s dalšími sedmi kandidáty, kteří odevzdali své přihlášky. Jsou jimi majitel cestovní kanceláře Václav Fischer 'nezávislý), bývalý kancléř prezidenta republiky Ivan Medek 'čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU), Karel Srp 'za ČSSD), Stanislav Fischer 'KSČM), Elvíra Tomášková 'za Stranu venkova), Richard Knot 'Nezávislá iniciativa) a Otakar Tyl 'Republikánská unie).

Existence ČKD Dopravní systémy je opět ohrožena

Jestliže stát do týdne, nejpozději do 14 dnů nezahájí oddlužení ČKD Dopravní systémy 'ČKD DS), je ohrožena existence tohoto podniku. Staré dluhy dosáhly 2,6 miliardy korun, ale ČKD DS zatím dostaly pouze 344 miliónů na výrobu jedné zakázky. Banky se dosud nedohodly na financování dalších zakázek, řekl na pondělním shromáždění zaměstnanců v prostorách bývalé ČKD Lokomotivky v Libni generální ředitel ČKD DS Bohumír Kráčmar. Necelá stovka zaměstnanců, kteří donedávna pracovali v Libni, kde měly Dopravní systémy pronajaté prostory, se na shromáždění opětovně dozvěděla, že jejich odstávka se prodlužuje do 30. června. Přes dva tisíce zaměstnanců ČKD Dopravní systémy, kteří od 18. března do 8. června nedostávali výplatu, mají zatím doplacenu mzdu za březen a duben.

SL není překvapeno, že Češi nechtějí návrat sudetských Němců

Sudetoněmecké krajanské sdružení 'SL) v pondělí v Mnichově reagovalo bez překvapení na výsledky nejnovějšího průzkumu veřejného mínění v České republice, podle nichž se většina Čechů vyslovila proti trvalému návratu sudetských Němců do ČR. Mluvčí SL řekl agentuře DPA, že tento výsledek není pro Sudetoněmecké krajanské sdružení překvapením. Už dřívější průzkumy ukázaly, že vyhnání sudetských Němců je v Čechách do značné míry považováno za oprávněné. "Češi ještě mentálně nedozráli ke vstupu do Evropské unie," prohlásil mluvčí SL. Zároveň připomněl, že většina sudetských Němců vůbec nechce zpátky. Podle průzkumu německého ústavu Emnid, uspořádaného v roce 1996 v Bavorsku, by se do Čech chtělo za určitých podmínek vrátit jen deset procent žijících sudetských Němců.

V průzkumu STEM 76 procent dotázaných uvedlo, že nepokládá za správné, aby se v ČR mohli usídlit sudetští Němci a jejich potomci. Proti návratu se striktně vyslovili hlavně voliči levicových stran, zatímco mladší lidé a lidé s vyšším vzděláním jsou smířlivější.

Manželka tchajwanského prezidenta je na pozvání Nadace Vize v ČR

Na pozvání Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 přicestovala do České republiky manželka tchajwanského prezidenta Li Teng-chueje paní Ceng Wen-chuej. V pondělí měla na programu návštěvu sídla nadace českého prezidentského páru, kde ji provedla Dagmar Havlová. První dámy spolu pohovořily o vlastních zkušenostech s charitativní a nadační činností. Dnes se paní Ceng Wen-chuej zúčastní slavnostního představení klasické čínské opery v provedení tchajwanského souboru v Divadle na Vinohradech. Nad představením převzala záštitu Dagmar Havlová. Manželka českého prezidenta byla loni touto dobou na Tchajwanu studovat možnosti léčby rakoviny pomocí kombinace tradiční čínské medicíny s moderními technologiemi.

Vězeňská služba uzavřela dohodu s církvemi

Vstup do věznic, konání bohoslužeb i individuální rozhovory s odsouzenými umožňuje pověřeným duchovním jednotlivých církví nová dohoda o duchovní službě. Tu v pondělí v Praze uzavřeli generální ředitel vězeňské služby Jiří Malý, kardinál Miloslav Vlk a Dobroslav Stehlík z Ekumenické rady církví, která sdružuje 11 nekatolických křesťanských církví. Smlouva podle Malého reaguje na vznik 11 tabulkových míst pro duchovní, specializované na práci ve věznicích. Narozdíl od starší smlouvy z roku 1994 nový dokument dovoluje duchovním, aby do věznic přinášeli bohoslužebné potřeby včetně mešního vína, přestože normy vězeňské služby vnášení alkoholu do věznic v jiných případech přísně zakazují. "Nechodíme do věznic, abychom násilím získávali a lapali dušičky," poznamenal po podpisu smlouvy kardinál Vlk, podle kterého je duchovní služba ve věznicích založena na naprosté dobrovolnosti.

Lux podstoupí v USA transplantaci kostní dřeně

Na doporučení amerických odborníků, kteří posoudili zvýšená rizika transplantace kostní dřeně u Josefa Luxe, podstoupí bývalý předseda KDU-ČSL a poslanec této strany transplantaci v americkém Seattlu. ČTK to řekl Petr Turek z pražského Ústavu hematologie a krevní transfúze, kde se Lux, trpící leukémií, od loňského září léčí. "Oslovili jsme už americké kolegy v Seattlu s tím, aby Luxe zařadili do transplantačního programu. Očekáváme, že do měsíce až šesti týdnů se transplantace uskuteční. O úhradu operace jsme požádali Všeobecnou zdravotní pojišťovnu," upřesnil Turek s tím, že s postupem doporučeným lékaři Lux souhlasí.

ČR nabídla Vatikánu vánoční strom pro rok 1999

Jedli, která každoročně o Vánocích zdobí jako dar věřících různých zemí Svatopetrské náměstí ve Vatikánu, nabídla pro letošní rok Česká republika. Oznámil to v pondělí papež Jan Pavel II. "Jsem šťasten, že Česká republika nabídla jedli, která bude od začátku svatého roku o Vánocích vládnout náměstí Svatého Petra jako symbol spojení mezi druhým a třetím tisíciletím," řekl papež během audience nového českého velvyslance ve Vatikánu Martina Stropnického. Papež dal také najevo přání, aby byla vytvořena společná komise Svatého stolce a ČR, která by se zaměřila na posuzování problémů spojených s restituováním církevního majetku a na otázky státní podpory církevním institucím v České republice.

Evropští spisovatelé jednají v Luhačovicích

Význam národních kultur pro evropský kulturní kontext je téma mezinárodní konference spisovatelů, která začala v Luhačovicích na Zlínsku. Po tři dny bude na čtyřicet účastníků diskutovat o literárních specifikách svých zemí a úloze spisovatelů při poznávání a sbližování evropských kultur a etnik. Pozvání přijali hosté ze Slovenska, Slovinska, Maďarska, Polska, Ukrajiny, Německa, Srbské Lužice a Rakouska. Z českých literátů o svých zkušenostech promluví Miroslav Zikmund, Ludvík Kundera či předseda Obce spisovatelů ČR Antonín Jelínek, sdělil ČTK organizátor konference Antonín Bajaja.

Záznamy z hnízdění čápů černých jsou k vidění na Internetu

Videozáznamy z hnízdění čápů černých Dominiky a Kryštofa si mohou prohlížet uživatelé Internetu na webové stránce projektu Africká odysea. "Na rozdíl od loňského přímého přenosu, kdy mohli zájemci sledovat dění na hnízdě díky Internetu živě, mají videozáznamy vyšší kvalitu a zachycují nejzajímavější okamžiky," vysvětlil ČTK změnu v projektu Miroslav Bobek z Českého rozhlasu. Dominika a Kryštof hnízdí ve středních Čechách. V květnu zahřívali tři vajíčka, ze kterých se v prvních červnových dnech vyklubala tři bílá mláďata. O své potomky se budou oba čápi starat ještě nejméně šest týdnů. Na podzim se pak členové rodiny vybavení satelitními vysílačkami vydají na cestu do tropické Afriky. Kromě videozáznamů zachycují badatelé u čapího hnízda také zvuky. Dosud měli možnost zvukové nahrávky slyšet pouze posluchači rozhlasu, v blízké době se tyto nahrávky objeví také na internetové stránce projektu http://capi.internet.cz.

Ze sportu:

Obhájkyně titulu Jana Novotná si zajistila po vítězství nad Francouzkou Nathalií Dechyovou účast ve čtvrtfinále tenisového Wimbledonu. Pátá nasazená Novotná zvítězila 6:3 a 7:5 a v příštím zápase se utká s Američankou Lindsay Davenportovou, která je v listině nasazených hráček o dvě příčky výše.

Čeští basketbalisté zakončili své účinkování na evropském šampionátu ve Francii porážkou s Tureckem. Úvodní poločas utkání o bod vyhráli, ale nakonec svému závěrečnému soupeři podlehli 73:78 a obsadili v osmifinálové skupině F poslední místo. O vyřazení českých hráčů z dalších bojů rozhodla už pondělní odpolední výhra Německa nad Chorvatskem.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno, místy přeháňky. Teploty 21 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.