Zprávy úterý, 29. dubna 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Eva Kubatova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobneji:

KOALICE - UZEMNESPRAVNI CELKY

Predsedove koalicnich stran se v pondeli na pracovni snidani shodli na tom, ze vlada do konce kvetna vypracuje a predlozi parlamentu navrh ustavniho zakona o vyssich uzemnespravnich celcich. Premier Vaclav Klaus uvedl, ze si vsak stezi dovede predstavit, ze by se volby do regionalnich zastupitelstev konaly jiz na podzim pristiho roku. Premier dale sdelil, ze koalice si nadale preje zmeny ve vlade, ale v nejblizsi dobe je neuskutecni.

VACLAV KLAUS O HOSPODARSTVI

Proces privatizace nebylo mozne a zadouci zadrzet, stejne jako nebylo mozne a zadouci masove vyprodat statni majetek do cizich rukou. Zduraznil to v pondeli v Brne premier Vaclav Klaus v uvodu seminare k soucasne makroekonomicke situaci v Ceske republice. Seminar pripravila Ceska spolecnost ekonomicka.

DESITKY TISIC DLUZNIKU MAJI ZABLOKOVANE UCTY

Financni urady v cele Ceske republice zablokovaly ucty jiz zhruba 36.000 subjektu, kteri dluzi statu na danich. Rekl to v pondeli namestek ministra financi Jan Klak a dodal, ze danovi poplatnici dluzi statu pres 40 miliard korun.

PROPAD KORUNY NA HISTORICKY NEJNIZSI HODNUTU

Koruna se v pondeli na mezibankovnim trhu propadla na historicky nejnizsi hodnotu - 3,8 procenta devalvacniho pasma vuci parite kose marky a dolaru. Po verbalni intervenci Ceske narodni banyk se koruna vzpamatovala a jeji kurs se na konci seance pohyboval okolo tri procent v devalvaci.

LEKARI A SESTRY V MOTOLE HODLAJI STAVKOVAT

Ministr zdravotnictvi Jan Strasky odvolal v pondeli prednostu chirurgicke kliniky prazske fakultni nemocnice v Motole Josefa Dvoraka. Hlavnim duvodem tohoto rozhodnuti bylo spatne hospodareni kliniky a stiznosti pacientu. Proti odvolani prednosty ma v nemocnici stavkovat od stredecniho rana vetsina lekaru a sester. Jak rekl predseda Lekarskeho odboroveho klubu David Rath, stavka bude trvat pet pracovnich dni a behem ni bude v nemocnici vikendovy provoz.

SOUKROMY SEKTOR PRO ARMADU

Soukromy sektor by mel podle namestka ministra obrany Miroslava Kalouska nahrazovat armadu v poskytovani nekterych sluzeb, ktere nemusi z hlediska bezpecnosti sama vykonavat. Rekl to v pondeli na prazskem seminari o uloze soukromeho sektoru v ramci obrany statu, jehoz se ucastni odbornici z clenskych statu NATO a zemi sdruzenych v programu Partnerstvi pro mir.

OPET SLOVENSKE ZLATO

Slovensky premier Vladimir Meciar v pondeli opet prohlasil, ze nevyhnutelnou podminkou obnoveni duvery slovenske a ceske strany je vraceni slovenskeho zlata, ktere je neopravnene zadrzovane v Ceske republice. Ceska strana podle Meciara vychazi z filozofie, ze nejde o tak velkou sumu, aby se Slovakum kvuli ni vyplatilo se rozhodneji postavit vuci Ceske republice.

WEINBERGER OPET VAROVAL PRED RUSKYM NEBEZPECIM

Jeden z poslednich americkych ministru obrany obdobi studene valky Caspar Weinberger v pondeli v Praze opet varoval pred trvajicim ruskym nebezpecim pro evropskou bezpecnost. Pri rozhovoru se sefem ceske diplomacie Josefem Zieleniecem upozornil na to, ze Rusko ma stale ohromnou armadu s neprilis dobrou moralkou, a ze je tedy nutna priprava na mozna rizika z toho plynouci. Po setkani v Cerninskem palaci to rekl mluvci ceskeho ministerstva zahranici Vit Kurfurst.

ZANTOVSKY A MOCK PROTI POLITICKEMU EXTREMISMU

Pro tvrdy postup proti politickemu extremismu se na pondelni schuzce v Praze vyslovili predseda Obcanske demokraticke aliance Michael Zantovsky a byvaly rakousky ministr zahranici a nyni predseda Evropske demokraticke unie Alois Mock.

RUSKO-CESKA KONFERENCE

Pod nazvem Sovetsky svaz a Ceskoslovensko v unoru 1948 bylo v pondeli v Moskve zahajeno 2. zasedani komise historiku a archivaru Ruska a Ceske republiky. Soucasti teto dvoudenni mezinarodni vedecke konference, jiz se ucastni take slovensti historikove, je rovnez kulaty stul venovany 60. vyroci smrti prvniho ceskoslovenskeho prezidenta Tomase Garriqua Masaryka.

PRVNI OBCHODNI DOHODA CR - GUATEMALA

V ramci oficialni casti ctyrdenni navstevy jednal v pondeli guatemalsky ministr zahranici Eduardo Stein se sefem ceske diplomacie Josefem Zielencem. Jak prohlasil ministr Zieleniec, Ceska republika by chtela pridat vetsi dynamiku do vzajemne obchodni vymeny, ktera je dosud velmi mala. Na zvyseni vzajemne ekonomicke spoluprace ma zajem a vidi mnoho prostoru pro vzajemnou hospodarskou vymenu, komentoval hospodarska temata rozhovoru Josef Zieleniec. Po jednani ministru byla podepsana prvni obchodni dohoda mezi Ceskou republikou a Guatemalou.

VELVYSLANEC JAR V JABLONCI

Velvyslanec Jihoafricke republiky Thomas Langley se dnes oficialne setka se zastupci podnikatelske verejnosti a hospodarske komory Jablonce nad Nisou. Jak sdelil jablonecky Mestsky urad, predmetem jednani bude budouci spoluprace. Sance pro jablonecke je podle jejich nazoru predevsim ve strojirenstvi, ktere je v JAR nevyrazne. Na programu navstevy je i prohlidka Muzea skla a bizuterie.

SOUD - RASISMUS NARUBY

K nepodminenym trestum odneti svobody v celkove delce 69 mesicu odsoudil v pondeli okresni soud v Lounech petici Romu se slovenskym obcanstvim, kteri byli obzalovanymi v pripadu takzvaneho rasismu naruby. Romove se podle rozhodnuti soudu dopustili trestnych cinu hanobeni naroda, rasy a presvedceni, utoku na verejneho cinitele a vytrznictvi. Proti zakonu se provinili loni v srpnu.

MINENI - SPOKOJENOST S POLITICKOU SITUACI

O deset procent poklesla od brezna spokojenost verejnosti v Ceske republice s politickou situaci na nynejsich 24 procent. O jedenact procent - na 72 procent - vzrostl pocet nespokojenych obcanu. Vyplyva to z dubnoveho setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni.

FESTIVAL V KARLOVYCH VARECH DOSTAL KATEGORII "A"

Mezinarodni federace asociaci filmovych producentu udelila Mezinarodnimu filmovemu festivalu v Karlovych Varech prestizni statut tzv. kategorie "A". Sdelil to v pondeli prezident nadace Film Festival Karlovy Vary Jiri Bartoska.

PRVOMAJOVY MAJALES V PRAZE

Prvomajovy Majales na Streleckem ostrove v Praze slibuje podle jeho poradatele, Stavovske unie studentu, bujarou veselici, bohatou tombolu, dobrou hudbu i ostatni zabavu vcetne volby krale Maje. Ctvrtecni oslavy jara zacnou ve 13:00 na Palachove namesti korunovacnim maskarnim pruvodem s transparenty a stredovekymi fraskami.

POCASI

V Ceske republice je dnes oblacno az zatazeno s prehankami. Teploty se pohybuji mezi 11 az 15 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.