Zprávy úterý, 29. prosince 1998

A nyní podrobně:

Ministr Motejl doporučil odvolání státního zástupce Veselého

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl doporučil vládě, aby odvolala z funkce nejvyššího státního zástupce Víta Veselého. Důvodem tohoto kroku je nespokojenost ministra s tím, jak Vít Veselý Nejvyšší státní zastupitelství řídil. Uvedl to pro ČTK uvedl první náměstek ministra spravedlnosti Josef Baxa. Odvolání Víta Veselého bude sociálnědemokratický kabinet Miloše Zemana projednávat na své první schůzi v roce 1999 ve středu 6. ledna.

Prezident Havel mezi deseti nejvlivnějšími evropskými osobnostmi

Český prezident Václav Havel patří mezi deset nejvlivnějších evropských osobností. Ve svém průzkumu provedeném v patnácti zemích Evropské unie to zjistil britský deník The Independent. Nejvlivnějším Evropanem, mezi nimiž se ovšem objevují i někteří Američané, je podle ankety britský premiér Tony Blair. Havel - s označením vůdce sametové revoluce - se umístil společně se šéfem německé Bundesbanky Hansem Titmeyerem na devátém místě. Francouzský premiér Lionel Jospin skončil za nimi až na jedenáctém místě.

Soutěž na památník romským obětem v Letech u Písku nebude

Vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl se rozhodl nevypisovat architektonickou soutěž na památník obětí romského holocaustu v místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Uhl ČTK řekl, že 30. prosince předá vládě vlastní řešení, v němž počítá s vyhlášením veřejné sbírky. Z té by měly být hrazeny úpravy v okolí velkovýkrmny prasat, která stojí na místě koncentračního tábora. "Poté, co se z českých i mezinárodních zdrojů shromáždí tolik peněz, aby mohla být ve stejném regionu postavena nová velkovýkrmna pro firmu AGPI, měl by se provoz bez přerušení výroby přesunout jinam a místo tábora pietně upraveno," řekl Uhl, který je rozhodným zastáncem odstranění velkovýkrmny.

Čechoameričanka Fuchsová drží protestní hladovku za občanství

Protestní hladovku za opětovné získání českého občanství zahájila v pondělí před Úřadem vlády pětapadesátiletá Čechoameričanka Jiřina Fuchsová. Ta chce tábořit před budovou vlády, dokud nezíská ke svému americkému také osvědčení o českém občanství. Fuchsová vede pod hlavičkou různých organizací petiční boj za dvojí občanství Čechů v zahraničí již léta. Jak uvedla ČTK, Fuchsová pocházející z Plzně emigrovala v roce 1963 z tehdejšího Československa do Ameriky, protože prý nemohla studovat. V Plzni má stále rodiče, zatímco její děti žijí v USA. Pokud nedostane osvědčení o občanství do úterý dopoledne, hodlá pracovníky Úřadu vlády požádat, aby ji odvezli přímo k ministru vnitra Václavu Grulichovi, od kterého bude osvědčení požadovat.

Tzv. nezjištěná ekonomika činí asi 6,1 % z HDP

Podíl tzv. nezjištěné ekonomiky činí v České republice asi 6,1 procenta z hrubého domácího produktu 'HDP). Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu, který obdržela ČTK. Termín nezjištěná ekonomika zmiňují statistici prozatím raději než běžně užívanou šedou či stínovou ekonomiku, dávanou do souvislosti s nezdaněnými příjmy. Konkrétní odhady nezdaněné ekonomiky neexistují. Navíc vždy hrozí zkreslení údajů, protože někteří podnikatelé ukončí činnost, aniž o tom ČSÚ informují.

Hospodářská kriminalita

Přes 300 podnětů upozorňujících na možné porušení zákona v hospodářské oblasti zatím především od občanů a firem obdrželo ministerstvo řízené Jaroslavem Baštou. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli pracovníci tohoto úřadu. Více než 230 podnětů a stížností ministerstvo předalo koordinační a analytické skupině Výboru na ochranu ekonomických zájmů. Skupina, která pod Baštovým vedením začala pracovat před několika týdny, podněty analyzuje a případně je předává ministerstvu vnitra nebo státnímu zastupitelství.

Varování před nabídkami z Nigérie

Ministerstvo financí varuje před dopisy od podnikatelů a fyzických osob z Nigérie, které slibují vysokou ziskovost v relativně krátkém časovém úseku. "Doporučujeme přistupovat k těmto nabídkám velmi zdrženlivě. Přistoupení na tyto návrhy by mohlo znamenat značnou finanční ztrátu nebo spolupráci při legalizaci výnosů z trestné činnosti," sdělila ČTK tisková mluvčí MF Jana Vargová. Podle poznatků ministerstva může být účelem těchto aktivit vylákání určité provize nebo zneužití získaných potvrzení od státních orgánů k dalším podvodným jednáním v jiných zemích.

Kontroverzní "přímotopy" a jaderná energetika

V současné době používané kontroverzní "přímotopy" by pohltily po dostavení jaderné elektrárny Temelín 24 procent z vyrobených 13 terawatthodin energie ročně. "Je to možná veliké číslo, ale v oblastech se špatnými rozptylovými podmínkami jsou přímotopy zatím jediným zdrojem nezhoršujícím ovzduší," řekl na tiskové konferenci v Praze poradce ministra průmyslu a obchodu Jiří Hanzlíček. Podle jeho slov by například náhrada těchto zdrojů plynovým vytápěním znamenala značné zvýšení výskytu oxidů dusíku ve vzduchu. Tepelné elektrárny zásobující přímotopy jsou odsířené s účinností více než 99 procent a nepatří mezi významné znečišťovatele ovzduší.

Při uvedení jaderné elektrárny Temelín do provozu bude nutné po roce 2006 postavit další konvenční elektrárenský blok o výkonu 300 megawattů. "Uvažovanými lokalitami jsou severní Morava nebo severní Čechy," řekl na tiskové konferenci vrchní ředitel ministerstva průmyslu a obchodu Josef Bubeník. Podle něj bez Temelína s plánovaným výkonem 2000 megawattů by bylo potřeba vystavět více konvenčních zdrojů. "Výše uvedený scénář počítá s mírným útlumem přímotopů," uvedl Bubeník s tím, že náhradou mají být plynová a hybridní topidla.

KoB převzala rizikové úvěry České spořitelny

Rizikové úvěry České spořitelny v nominální hodnotě 10,4 miliardy korun převzala v souladu s rámcovou smlouvou, která byla podepsána v pondělí, Konsolidační banka 'KoB). Zmíněné úvěry převzala KoB od spořitelny za 6,5 miliardy korun, přičemž hodnota nezajištěného rizika převedených pohledávek činí 7,8 miliardy Kč. ČTK to řekl mluvčí KoB Martin Horák.

Trvalý pobyt pouze pro bezúhonné cizince

Od 1. ledna bude cizinecká policie povolovat trvalý pobyt na území České republiky jen těm cizincům, kteří se ve své původní vlasti nedopustili trestné činnosti. Na internetové stránce ministerstva vnitra to zveřejnil ředitel cizinecké a pohraniční policie Karel Freund. Podle této informace bude cizinec, který usiluje o trvalý pobyt v ČR, muset svoji žádost doložit výpisem z rejstříku trestů nebo obdobným dokladem státu, jehož je občanem. Tento doklad, který nesmí být starší 180 dnů, bude povinen předložit v originále i v jeho českém překladu, přičemž překlad musí být vyhotoven buď zastupitelským úřadem ČR v cizině nebo soudním tlumočníkem.

Česko-slovenský Silvestr

Česko-slovenský Silvestr na moravsko-slovenském pomezí oslaví již posedmé ode dneška do 31. prosince přátelé z Čech, Moravy a Slovenska. Jako každoročně i letos mají v plánu společný přechod hraničního hřebene Bílých Karpat a výstup na nejvyšší horu pohoří Velkou Javorinu. Setkání podporující vzájemnost Čechů, Moravanů, Slezanů, Slováků a další národů pořádá od roku 1992 Společnost pro trvale udržitelný život.

V ČR působí zahraniční katoličtí kněží

Bezmála stovka vesměs mladších polských katolických kněží, kteří pracují v českých zemích v duchovní správě, je podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana při vysokém věku a nedostatku domácích duchovních významnou misijní pomocí, ale nikoli trvalým řešením. "Potřeba této výpomoci, s níž panuje v české církvi spokojenost, bude v příštích letech zůstávat, ale řešením situace s nedostatkem kněží je spíše lepší fungování farních rad, větší zapojení laiků a restrukturalizace duchovní správy," řekl Herman v rozhovoru pro ČTK. Poláci, jejichž počet se stále mírně zvyšuje, jsou největší skupinou zahraničních katolických kněží, vedle nich však v českých zemích - zejména v oblasti bývalých Sudet - působí i německy hovořící faráři, dále například Američané, Italové a v Praze dokonce duchovní z Mexika. V ČR pracuje kolem 1700 katolických kněží, ale farností je 3135.

Český prapor SFOR měl klidné vánoce

V poklidu prožilo vánoce několik set vojáků českého praporu SFOR, kteří slouží v Bosně a Hercegovině. V době svátků byl zastaven výcvik a vojáci plnili jen nezbytné úkoly, vyplývající z působení v SFOR, na základnách, odloučených pracovištích a v prostoru odpovědnosti. ČTK o tom informoval tiskový a informační důstojník českého praporu Milan Antoš.

Mínění - vstup do NATO

Každý druhý občan ČR souhlasí se vstupem České republiky do NATO. Zájem o členství v alianci, který roste s dosaženým vzděláním, však od letošního října mírně poklesl. Vyplývá to z prosincového průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM), jehož výsledky obdržela ČTK. Zatímco 51 procent respondentů na dotaz, zda souhlasí se vstupem České republiky do NATO, odpovědělo kladně, 30 procent se podle vlastních slov o tuto problematiku nezajímá.

DEU se omluvila za použití Modlitby

Demokratická unie 'DEU) se prostřednictvím ČTK omluvila Petru Radovi, že bez jeho souhlasu použila text písně Modlitba pro Martu v kampani před červnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Omluva je součástí smírčí dohody, kterou DEU s textařem Radou uzavřela 10. prosince před Městským soudem v Praze. Obě strany se dohodly na omluvě a DEU navíc Radovi zaplatí 25.000 korun.

Kde lidé nejčastěji nakupují

Lidé nejčastěji nakupují v prodejnách Jednota. Celkem 11 procent domácností totiž jako hlavní nákupní místo uvádí tyto družstevní prodejny. Proti loňskému roku však oblíbenost Jednoty klesla o šest procent. Naopak u většiny ostatních významných řetězců byl ve srovnání s loňskem zaznamenán nárůst. Vyplývá to ze studie Shopping monitor, který zpracovala mezi 2000 domácnostmi poradenská firma Incoma Praha spolu s GfK Praha.

Epidemie?

Extrémní počty nemocných zaznamenaly o Vánočních svátcích lékařské pohotovosti v severozápadních Čechách. Například na Chomutovsku ošetřili lékaři od 23. do 27. prosince 1154 pacientů pacientů s virózami, podobnými chřipce. Přes tisíc takto postižených dospělých i dětí přišlo do ordinací za stejnou dobu na Ústecku, řekl ČTK Josef Trmal z krajské hygienické stanice. Na severu Čech je podle něj nyní epidemie akutních respiračních onemocnění podobných chřipce. Vyplývá to z údajů, které mají hygienici k dispozici. Protože ale nejde o klasickou týdenní statistiku, ale o údaje z období zkráceného Vánočními svátky, nepovažuje Trmal jejich zveřejnění za zcela objektivní.

Spotřeba zeleniny a ovoce

Průměrná spotřeba zeleniny v České republice od roku 1992 do konce loňského roku vzrostla v přepočtu na čerstvou zeleninu o 16,4 procenta, tedy o 11,4 kilogramu na obyvatele za rok 'kg/ob./rok), a činila 81,1 kg/ob./rok. Meziročně se vloni zvýšila spotřeba zeleniny v přepočtu o 1,5 kg/ob./rok. Vyplývá to z posledních informací o spotřebě potravin v ČR, které publikoval Český statistický úřad. Podle stejného zdroje poklesla průměrná spotřeba ovoce v České republice v přepočtu na čerstvé ovoce loni meziročně o 2,7 procenta a činila 71,5 kilogramu na obyvatele za rok. V dlouhodobém srovnání s rokem 1992 byla loňská spotřeba naopak vyšší o 1,6 kg/ob./rok.

Evropa v Lucerně

Tvorbu evropských filmových režisérů nabízí po celý měsíc vždy před polednem pražské kino Lucerna. Přehlídku nazvanou Evropa v Lucerně od A do Z zahájila 2. prosince premiéra čechovovsky laděného psychologického snímku Zimní host, který jako svůj režijní debut natočil v americko-britské koprodukci známý herec Alan Rickman. Festival zakončí 30.prosince večer předpremiéra nizozemského filmu Antonia. Celkem tak bylo do této kolekce evropské filmové tvorby zařazeno dvanáct celovečerních filmů především z produkce britské 'Angličan, který vylezl na kopec, Do naha, Oscar Wilde, Twin Town) a francouzské 'Atlantis, Pátý element). Domácí tvorbu zastupovali úspěšní Zelenkovi Knoflíkáři, Vávrův snímek Co chytneš v žitě a střihová Česká soda.

Káťa Kabanová v přenosu z New Yorku

Janáčkovu Káťu Kabanovou chystá pro přímý přenos z newyorské Metropolitní opery na 9. ledna 1999 Český rozhlas. V představení řízeném Charlesem Mackerrasem mají mezi jinými v hlavních rolích zpívat mezzosopranistka Eva Randová a tenorista Peter Straka - čeští umělci působící trvale v zahraničí.

Německý tisk kritizuje Kordu

Tvrdé kritice podrobil německý tisk českého tenistu Petra Kordu v souvislosti se zjištěním, že při letošním Wimbledonu byly v jeho moči nalezeny stopy zakázaného anabolického steroidu nandrolonu. Ještě ostřeji však novináři odsuzují postup Mezinárodní tenisové federace 'ITF), která Kordu nepotrestala zastavením činnosti.

A ještě jaké počasí očekáváme dnes v ČR:

Skoro jasno až polojasno, denní teploty plus 4 až plus 8 st. C, v noci plus 2 až minus 2 st. C.

Tolik zprávy Radia Praha.