Zprávy úterý, 29. září 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Začínáme zprávami.

A nyní podrobně:

Prezident Václav Havel blahopřál Schröderovi k volebnímu vítězství

Český prezident Václav Havel blahopřál Gerhardu Schröderovi k volebnímu vítězství. "Věřím, že budete moci - Vy osobně i vaše vláda - spoluvytvářet budoucí Evropu i Německo tak, abychom společně dostáli velkým výzvám nového tisíciletí," uvedl Václav Havel v telegramu adresovanému leadrovi sociálních demokratů. Současně vzdal český prezident také hold odstupujícímu německému kancléři Helmuthu Kohlovi. Doposud opoziční sociální demokraté /SPD/ získali v nedělních volbách 40,9 procenta hlasů a ukončili tak šestnáctileté úřadování kancléře Kohla, leadra Křesťanskodemokratické unie a sesterské Křesťanskosociální unie, které získaly 35,2 procenta hlasů.

Výhra SPD neovlivní vzájemné vztahy, míní čeští politici

Vítězství sociálních demokratů Gerharda Schrödra v německých parlamentních volbách se podle mnoha politiků nijak negativně nepromítne do vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Německem. Například předseda poslanců ČSSD Stanislav Gross tvrdí, že výsledek voleb v Německu může vztahům mezi Prahou a Bonnem, kde nyní budou vládnout sociální demokraté, jen prospět.

Za porážkou odstupujícího německého kancléře Helmutha Kohla v parlamentních volbách stojí podle předsedy Unie svobody Jana Rumla touha německých voličů po změně. Ať už bude bonnská vláda sociálnědemokratická či křesťanskodemokratická, ve vzájemných vztazích se to neodrazí, řekl předseda Unie. "Helmut Kohl je výraznou osobností evropských i světových dějin, který položil základy integrace Evropy, sjednocení Německa a jeho éra musela logicky v určitém čase skončit," dodal Jan Ruml.

Výsledky německých parlamentních voleb znamenají pro Českou republiku podle ministra zahraničí Jana Kavana dobrou zprávu. Německo bude dál nejen podporovat přístup ČR do Evropské unie, ale v případě vytvoření koaliční vlády složené z vítězné sociální demokracie (SPD) a Zelených ubudou i některé "třecí plochy" mezi oběma zeměmi ve vztahu k sudetoněmecké problematice, řekl v pondělí ministr Kavan novinářům.

Němečtí voliči odmítli podle Komunistické strany Čech a Moravy politiku dosavadních vládních křesťanských stran CDU/CSU. Mluvčí KSČM Věra Žežulková pro ČTK v pondělí uvedla, že výsledky voleb v Německu znamenají, že tamní občané projevili "intenzívní přání" po vládě, která by řešila naléhavé sociálně-ekonomické a politické problémy země.

Premiér Miloš Zeman se vyjádřil k výsledkům voleb na Slovensku

Výsledky víkendových parlamentních voleb na Slovensku skýtají podle premiéra Miloše Zemana naději, že nová demokratická vláda, kterou zřejmě sestaví dosud opoziční strany, vyvede Slovensko z mezinárodní izolace. Premiér v Českém rozhlasu uvedl, že ČR nemá zájem budovat na východních hranicích novou železnou oponu. Vzhledem k tomu, že dosavadní slovenská politika zavedla Slovensko do mezinárodní izolace, bylo toto nebezpečí podle něj velice výrazné. "Věřím, že nová slovenská demokratická vláda bude usilovat o svoji integraci do euroatlantických struktur a že toto nebezpečí pomine," dodal český premiér. Zemanovo vyjádření pro Český rozhlas bylo podle dostupných informací jediné, které sdělovacím prostředkům k tomuto problému poskytl.

Výsledek parlamentních voleb na Slovensku poskytuje této zemi podle českého ministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) možnost více se přiblížit euroatlantickým strukturám, z nichž zatím zaznívají kritické hlasy ke stavu demokracie na Slovensku. "Je třeba uvítat způsob, jakým volby proběhly," zdůraznil ministr Kavan. Podotkl zároveň, že podoba budoucí vlády je zatím nejasná.

Ve Vídni se setkají prezidenti sedmi evropských zemí

Prezidenti Itálie, Německa, Maďarska, Polska, Slovinska, České republiky a Rakouska se sejdou 12. října ve Vídni. Schůzku svolal prezident Rakouska, které nyní předsedá Evropské unii, a jejím tématem má být sjednocování Evropy. Otázky rozšiřování Evropské unie spolu minulý týden v Praze probírali rakouský prezident Thomas Klestil a jeho český protějšek Václav Havel. Klestil po schůzce řekl, že summit prezidentů středoevropských zemí by měl vyústit v sepsání politické deklarace, která by zdůraznila historický moment sjednocovacího procesu Evropy.

Jednali ministři obrany ČR a Rakouska

Český ministr obrany Vladimír Vetchý se v pondělí sešel v rakouském pohraničním městě Laa an der Thaya se svým rakouským protějškem Wernerem Fasslabendem. Oba ministři jednali nejen o bilaterálních vztazích v rámci obrany, ale i o spolupráci při zajišťování bezpečnosti v Evropě a při mezinárodních mírových akcích.

Václav Klaus vystoupí na Světovém ekonomickém kongresu

O tom, jaké poučení plyne z privatizace v postkomunistických zemích, bude přednášet na Světovém ekonomickém kongresu ve Washingtonu, předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus. Ten podle sdělení svého mluvčího odletěl do Ameriky v pondělí. Klaus má na Světovém ekonomickém kongresu pilotní projev a 1. října odcestuje do San Franciska, kde bude v The Independent Institute hovořit o síle klasických liberálních idejí a zrodu trhu v postkomunistickém světě. Setkat se má také se šéfem Světové banky pro Evropu Johannesem Linem.

Zeman: Politici by neměli odmítat návrh rozpočtu, když ho neznají

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman se v pondělí nelichotivě vyjádřil o politicích, kteří odmítají zákon o státním rozpočtu na příští rok, přestože ho dosud neznají. "Jestliže dnes jednotliví politici vydávají prohlášení o tomto rozpočtu, aniž by ho znali, tak to pokládám za velmi, velmi hloupé. Tím jenom prokazují svoji, řekněme jemně, malou kvalifikovanost," řekl Zeman Českému rozhlasu. Každý návrh zákona, tedy i návrh zákona o státním rozpočtu, má být podle premiéra diskutován v Poslanecké sněmovně, a to tehdy, až si ho poslanci přečtou. Kromě KSČM, jejíž politici dali najevo, že za jistých podmínek návrh na schodkový státní rozpočet podpoří, pro něj odmítají zvednout ruku všechny ostatní opoziční strany.

Ohlasy na vytvoření stínové vlády ODS

Předseda Unie svobody Jan Ruml v pondělí kritizoval vytvoření stínové vlády ODS. Současně ale potvrdil, že podobný opoziční kabinet hodlá vytvořit i Unie svobody společně s lidovci. Podle Rumla však bude vše záviset na dalším jednání s KDU-ČSL. V týmu by měli být i zástupci dalších dvou stran čtyřkoalice - ODA a DEU.

Opoziční KDU-ČSL sice nemá podle svého místopředsedy Viléma Holáně stínové ministry jako od soboty ODS, má však odborné komise, jejichž předsedové jsou odbornými mluvčími za jednotlivé skupiny. Vilém Holáň to v pondělí označil za "poněkud méně honosný název pro stejnou činnost". Tím mají prakticky stínový kabinet i lidovci.

Stínová vláda ODS plánuje pravidelná zasedání. První z nich by se mělo uskutečnit už na konci druhého říjnového týdne. Členové stínového kabinetu rozhodně nebudou kopírovat zasedání vlády Miloše Zemana. Jsou podle vlastních slov připraveni komentovat konkrétní kroky ministerstev, ale také vyjadřovat vlastní názory na resortní záležitosti.

Miroslav Macek kritizoval práci současného ministra zdravotnictví

Práci současného ministra zdravotnictví Ivana Davida v pondělí ostře kritizoval v rozhovoru pro ČTK místopředseda ODS a stínový ministr zdravotnictví Miroslav Macek. Uvedl, že ministr David za celou dobu svého působení nepředložil koncepci vedení resortu a svou aktivitu "utápí" v malicherných sporech. "Těžko se mi hodnotí práce pana Davida, protože není co hodnotit. Za celou dobu, co je ve funkci, totiž nic neudělal," řekl Miroslav Macek.

Jan Kasal je podle ČSSD nejvhodnějším kandidátem na předsedu lidovců

Česká strana sociálně demokratická s napětím očekává, kdo usedne do předsednického křesla křesťanských demokratů po Josefu Luxovi. Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by byl nejvhodnějším kandidátem Jan Kasal. Ten jako místopředseda KDU-ČSL byl pověřen prozatímním vedením strany poté, co Josef Lux odstoupil ze zdravotních důvodů. Volební sjezd, na kterém bude zvolen nový předseda, se má uskutečnit příští rok.

Zeman tvrdí, že materiály o ODS z Bamberku byly falešné

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman označil za zjevné falzifikáty kompromitující materiály vůči ODS, které podle týdeníku Respekt dostal při schůzce s čechošvýcarskými podnikateli v německém Bamberku před třemi lety. V rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že je už nevlastní. Podle informací ČT se Zeman měl právě kvůli těmto dokumentům před časem setkat se šéfem ODS Václavem Klausem.

Představitelé vedení ČSSD měli v Bamberku před třemi lety údajně získat kompromitující materiály na ODS a ODA a také značnou finanční částku za poskytnutí význačných funkcí ve státní správě zástupcům čechošvýcarských podnikatelů v případě, že ČSSD zvítězí ve volbách a ujme se vlády.

Spis ke Global Street Party vrácen zpět k dopracování

Státní zástupkyně vrátila ministru vnitra Václavu Grulichovi spis ke Global Street Party zpět k dopracování. Podle Grulicha požádala o jeho doplnění o výpovědi zadržených, znalců a zbitých policistů a o posudky soudních znalců z oboru zdravotnictví. Původně zamýšlený protest ekologických aktivistů přerostl l6. května v největší nepokoje od listopadu l989. Při akci došlo ke střetu s policií, k rozbíjení výloh a dalším výtržnostem. Zraněno bylo l7 policistů.

Návrh na zvýšení důchodového pojištění je už ve Sněmovně

Poslanecká sněmovna obdržela vládní návrh na zvýšení důchodového pojištění. Zvýšení sazby o 2,4 procenta by znamenalo, že zaměstnavatelé zaplatí o l,8 procenta navíc a zaměstnanci o O,6 procenta. Schválení této předlohy by mělo v příštím roce přinést do státního rozpočtu 8,6 miliardy korun. Vyhlídky návrhu ve sněmovně jsou však zatím nejisté. ODS, KDU-ČSL a Unie svobody, které mají v dolní komoře parlamentu mírnou většinu, se až dosud k předloze stavěly odmítavě.

Ministerstvo pro místní rozvoj preferuje výstavbu nájemních bytů

Návrh rozpočtu ministerstva pro místní rozvoj pro příští rok preferuje programy na opravy a rekonstrukce bytového fondu a výstavbu nájemních bytů a jejich technické infrastruktury. Na pondělní tiskové konferenci to uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. Odmítl však upřesnit jaké částky rozpočet ministerstva na tyto účely vyčlení. Celkový dluh v oblasti bytového fondu v současnosti činí asi 200 až 300 miliard korun.

Skupina specialistů RE studuje v ČR romskou problematiku

Problémy Romů v České republice studuje od pondělí po čtyři dny skupina specialistů Rady Evropy na romskou problematiku. Ta měla v pondělí na programu návštěvu severních Čech. Zde mimo jiné zavítala na severočeské sídliště Chanov, obývané především Romy. Specialisté na romskou problematiku se zajímali o životní podmínky místních obyvatel a možnosti jejich přístupu ke vzdělání a získání zaměstnání. Stupeň devastace řady objektů vyvolal údiv některých členů skupiny. Otázka, proč sami Romové takto k vlastnímu životnímu prostoru přistupují, však zůstala nezodpovězena. Návštěva severních Čech se uskutečnila na úvod pravidelného setkání Expertní skupiny Rady Evropy pro otázky Romů, které v České republice začalo v pondělí.

Proti návštěvě skupiny specialistů Rady Evropy na romskou problematiku v Matiční ulici v Ústí nad Labem se ohradil ústecký primátor Ladislav Hruška (ODS). V Matiční ulici chtělo město před časem postavit zeď, která by od ulice oddělila domy, v nichž žijí Romové. Zástupci Rady Evropy v Matiční ulici sledovali rozhovor primátora s pracovníky jejich doprovodu s nepochopením. Potom krátce nahlédli mezi obecní domy pro neplatiče. Návštěva expertů podle ústeckého primátora "do problému Matiční ulice znovu vnese zbytečnou nervozitu a napětí, když už celá věc je svým způsobem uzavřená".

Ve Varnsdorfu zadržen další Albánec

Policie zadržela v neděli ve Varnsdorfu dalšího Albánce, který se účastnil střetu s místními Romy, při němž byl zastřelen Rom Jiří Bílý. ČTK to v pondělí potvrdila ředitelka Okresního úřadu vyšetřování v Děčíně Alice Kopecká. Cizinec, který je v cele předběžného zadržení v Rumburku, čelí obvinění z výtržnictví, nedovoleného ozbrojování a pokusu o ublížení na zdraví. Toho se měl dopustit při incidentu mezi Romy a kosovskými Albánci v místní kinokavárně, který byl příčinou pozdějšího střetu.

Zástupci ČČK poděkovali za pomoc německým partnerům

Za téměř 20 miliónů marek pro oběti loňských záplav na Moravě poděkovali v pondělí představitelé Českého červeného kříže prezidentu německé partnerské organizace Knutu Ipsenovi. Ten přicestoval v neděli spolu s vedoucímu zahraničních operací této humanitární organizace Johannesem Richertem do Prahy. Oba zde mají podepsat dohodu o další pomoci obětem záplav a také navštívit na Moravě oblasti, kde už pomoci bylo využito.

Skupina českých žáků zahájila pobyt v Mnichově

"Mým přáním je, aby už Češi při vyřčení slova Mnichov neměli na mysli jen mnichovskou dohodu." Tak na radnici bavorské metropole uvítal primátor Christian Ude stovku žáků základních a středních odborných škol z Prahy, kteří zahájili pobyt v Mnichově u příležitosti 60.výročí mezinárodního diktátu ze září 1938, v jehož důsledku tehdy muselo Československo odstoupit pohraniční oblasti nacistickému Německu. Připomínat minulost považuje primátor za důležité, ale nyní je pro něj neméně významné utvářet společnou sousedskou budoucnost. To bylo také těžiště jeho společného záměru s pražským kolegou Janem Koukalem uskutečnit výměnu velkých skupin mládeže z obou měst. Dohodli se na tom letos na jaře v Praze.

Letiště v Čáslavi je připraveno na nouzové zachycení letadel NATO

Čáslavské letiště je od pondělí připraveno na nouzové zachycení letadel NATO. Záchranný systém mohou v situaci kdy jim například selžou brzdy použít letadla vybavená záchytným hákem, včetně stíhacích strojů Mirage 2OOO, F-l8 či Mig-29. Zařízení je první svého druhu v zemích bývalé Varšavské smlouvy.

IVVM: Spokojenost občanů s politickou situací roste

Počet lidí, kteří jsou nespokojeni s celkovou politickou situací, v září poklesl. Ve srovnání s jarem letošního roku, kdy bylo nespokojených kolem 80-ti procent občanů, se jejich počet v září snížil o 24 procent. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Vývoz ČR do EU stoupl za osm měsíců o 34 procent

Za leden až srpen stoupl vývoz ČR do zemí Evropské unie meziročně o 33,8 procenta na 356,9 miliardy korun. Dovoz z EU vzrostl o 15,8 procenta na 386,3 miliardy Kč. Bilance tedy skončila pro ČR pasivem 29,4 miliardy Kč, to za prvních osm měsíců loni však činilo 66,8 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů ČSÚ.

Příchod roku 2000 by neměl trhy s cennými papíry překvapit

Organizátoři trhu s cennými papíry se s předstihem připravují na příchod nového milénia. Pražská burza testovala počítačový systém jako první v ČR a poslední kontrolu chystá tři měsíce před koncem roku 1999. I mimoburzovní RM-Systém již zkouší software, aby rok 2000 zvládl bez problémů. Potíže při přechodu let 1999/2000 vyloučilo i Středisko cenných papírů.

Senát hostí konferenci o první Československé republice

O první Československé republice, formování parlamentní demokracie a politické kultuře budou diskutovat účastníci mezinárodní vědecké konference, která se 5.až 8.října uskuteční v prostorách Senátu v Praze. Záštitu nad akcí převzal předseda horní parlamentní komory Petr Pithart.

Mezi českými uživateli Internetu přibývá žen

V poslední době přibývá v České republice žen, které využívají možností celosvětové počítačové sítě Internet. Od roku 1996 jejich podíl mezi uživateli sítě vzrostl na nynějších 10,3 procenta. Ve světě je přitom podíl žen asi 38 procent. Plyne to z výsledků průzkumu, který formou dotazníku mezi uživateli Internetu přímo na počítačové síti provedl Ústav informatiky na Stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně a firma Directnet Consulting. Průzkum ukázal, že čeští uživatelé Internetu jsou mladší než je ve světě obvyklé. Zatímco v USA je průměrný věk uživatelů přibližně 35 let, v ČR je to necelých 28 let.

Zpráva OSN o situaci uprchlíků vychází v češtině

Bohaté i chudé země světa se v posledních letech začaly bránit příchodu uprchlíků a častokrát se uchylují i k násilné repatriaci. Konstatuje to zpráva Komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR) nazvaná Situace uprchlíků ve světě 1997-98, která právě vychází v českém překladu. Zpráva, vydávaná jednou za dva roky, je jedním ze základních dokumentů v oblasti problematiky uprchlíků a humanitární pomoci a monitoruje situaci více než 22 miliónů běženců na celém světě, uvedl v pondělí pro ČTK Pražský úřad UNHCR. Ten bude český překlad distribuovat do knihoven, médií, na ministerstvo vnitra a do nevládních organizací.

Společnost Vítkovice otrávila ryby v Odře

Porucha přívodu vody z novoveské čerpací stanice byla v neděli příčinou úhynu ryb v řekách Odře a Ostravici. Vodou z čerpací stanice Nová Ves totiž od čtvrtka pracovníci ocelářské společnosti Vítkovice ředili v řece Ostravici nebezpečnou koncentraci kyanidů, které se z jejich firmy do řeky dostaly po odplachování popílku a škváry z teplárenských kotlů podniku.

Ležák Janáček získal cenu českých sládků

Cenu českých sládků získal v letošním roce světlý 12ti-procentní ležák Janáček z pivovaru Uherský Brod. V Ceně pražských novinářů, která byla udělována souběžně, zvítězilo 11ti-procentní světlé pivo Džbán z pivovaru Vyškov. Jak vyplývá z informace časopisu Pivní kurýr, který soutěž uspořádal, bylo do letošního 5. ročníku soutěže o Cenu českých sládků zařazeno k degustaci 32 značek piva z 13ti pivovarů.

Poprvé v historii Český rozhlas filmovým producentem

Poslední záběry střihového celovečerního filmu pracovně nazvaného "Vlastimil Brodský: poslední dobrý rodák", jehož scenáristou a režisérem je Ondřej Havelka, vznikaly o víkendu v pražském Klubu Mat. Na jeho produkci se podílejí společnosti Whisconti a Fronda Film spolu s veřejnoprávními médii - Českou televizí a Českým rozhlasem, který je poprvé ve své novodobé historii filmovým koproducentem. S premiérou se počítá na jaře příštího roku.

České umění ve francouzském Alsasku pod záštitou RE

Pod záštitou Rady Evropy hostí východofrancouzské Alsasko sérii kulturních akcí, jejímiž protagonisty jsou čeští umělci. V rámci projektu Apollonia vzniklo pět akcí: výstava obrazů "Příroda v deseti kapitolách", expozice děl sedmi mladých českých přívrženců moderních technologií "Magická laterna", výstava fotografií Bohdana Holomka a Tomáše Svobody, projekce děl Jana Švankmajera a konference o uměleckém teoretikovi Vilému Flusserovi.

Ze sportu:

Fotbalisté Viktorie Žižkov zvítězili v dohrávce sedmého kola Gambrinus ligy v Příbrami nad Duklou 1:0. Fotbalisté Žižkova se tak posunuli na sedmou příčku prvoligové tabulky, když mají stejný počet bodů jako čtvrtá Sparta Praha.

Český kanoista Zbyněk Ondračka vybojoval čtvrté místo na mistrovství světa v maratónu v Kapském městě v Jihoafrické republice. Navíc v závodě deblkanoí obsadil Ondračka spolu s Petrem Fuksou na 39 kilometrů dlouhé trati sedmou příčku. Z českých kajakářů se nejlépe vedlo páru Tomáš Charvát - Jakub Zeman, který skončil pátý.

Pouze dres farmářského celku nabídl Detroit Red Wings českému hokejovému útočníkovi Petru Klímovi. Ten se pokoušel o návrat do NHL, ale do sestavy mužstva, ve kterém svou kariéru v roce 1985 začínal, se neprobojoval. Zda Klíma nabídku přijme a bude za farmářský tým Detroitu hrát, není zatím známo.

Švýcarka Martina Hingisová zůstala po turnaji v Tokiu v čele žebříčku nejlepších světových tenistek. Od druhé Američanky Lindsay Davenportové ji však dělí už jen 26 bodů. Naší Janě Novotné patří třetí příčka.

Předpověď počasí

Dnes je na území České republiky převážně oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.