Zprávy úterý, 30. května 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod krátce k některým tématům:

Nyní podrobně:

MZV: Kmoníček zamířil do Íránu kvůli obchodu i dalším jednáním

Nynější cesta náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka do Íránu by měla napomoci nejen rozvoji vzájemné obchodně-ekonomické spolupráce, ale připravit půdu i pro uskutečnění "řady návštěv na vysoké úrovni". V pondělí to uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil s tím, že zmíněné, konkrétně nespecifikované návštěvy "by mohly přispět k definitivnímu urovnání problematických otázek". Mluvčí připustil, že Teherán možná nadnese při Kmoníčkově návštěvě otázku vysílání pražské redakce Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) do Íránu. "Nejsme vlastníkem rádia, neprovozujeme ho a ani nemáme žádný vliv na obsah vysílaného zpravodajství, a bylo by tedy nesmyslné, aby kdokoli žádal, abychom vysílání (tohoto rádia) zrušili," zdůraznil. Ministerstvo považuje Írán podle mluvčího za významnou zemi regionu s mimořádnou důležitostí pro jeho stabilitu. Kmoníčkova jednání v Íránu mají být ukončena do 1. června.

Slovenský ministr zahraničí Kukan si cení Havlova "lobbování" v USA pro SR

Slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan ocenil v pondělí příspěvek českého prezidenta Václava Havla k získání americké podpory pro brzké přijetí Slovenska do řad Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). "Byl to další důkaz, že Česká republika nejen slovy, ale i činy se snaží upevňovat zahraničněpolitické postavení Slovenska," řekl Kukan a uvedl, že Václav Havel "velmi promptně" faxoval prezidentu Billu Clintonovi poté, co jej o podporu požádal slovenský premiér Mikuláš Dzurinda při návštěvě Prahy. Havlův dopis, napsaný v den Dzurindovy žádosti, podle ministra "měl také vliv při definování amerického stanoviska". Slovensko o vstup do klubu nejvyspělejších zemí světa usiluje již od poloviny 90. let.

Estonský prezident si prošel Prahu a setkal se se členy PEN klubu

Procházkou starobylými zákoutími hlavního města a setkáním se členy českého PEN klubu zahájil v pondělí návštěvu České republiky estonský prezident Lennart Meri. V proslulé kavárně Slavie při večeři pohovořil jednasedmdesátiletý Meri, sám spisovatel a překladatel Grahama Greena či Alexandra Solženicyna, s předsedou klubu Jiřím Stránským, spisovateli Ivanem Klímou a Arnoštem Lustigem a dalšími literáty. Oficiální část Meriho třídenního pobytu začne až v úterý přijetím u jeho hostitele prezidenta Václava Havla. Poté se Meri setká s předsedou obou parlamentních komor Libuší Benešovou a Václavem Klausem a s premiérem Milošem Zemanem. Cílem Meriho návštěvy je zároveň zdůraznění zájmu Estonska o členství v Severoatlantické alianci.

Čtyřkoalice nepovažuje sloučení svých stran za aktuální

Integrace pravicových stran je podle předsedů lidové strany a Unie svobody Jana Kasala a Karla Kühnla v budoucnu žádoucí, ovšem sloučení stran čtyřkoalice není v současné době aktuální. Týž názor sdílejí i jejich čtyřkoaliční partneři, šéfové ODA a DEU Daniel Kroupa a Ratibor Majzlík, kteří zdůrazňují především sbližování stran. Oslovení politici to řekli v pondělí v reakci na vyjádření místopředsedy KDU-ČSL Tomáše Kvapila, který sloučení stran čtyřkoalice nevylučuje jako jednu z možných odpovědí na nový volební zákon. Ten znevýhodňuje širší volební koalice zvýšením hranice pro vstup do sněmovny z 11 na 20 procent hlasů. Vládní návrh novely volebního zákona, který má zdůrazněním většinových prvků ve volebním systému posílit roli velkých stran, prosadili v pátek ve sněmovně poslanci ODS a ČSSD.

Zavedení víz s Ruskem provázejí fronty a tisícové částky

Fronty před zastupitelskými úřady a povinnost uhradit různě vysoké částky provázely pondělní zavedení vízové povinnosti mezi Českou republikou a Ruskem. Zatímco poplatek za získání víza pro jeden vstup do Ruska činí zhruba 1200 korun, za roční vízum s možností vícekrát vstoupit na ruské území zaplatí český občan v přepočtu přes 5000 korun. Na dotaz ČTK to uvedl tiskový tajemník ruského velvyslanectví v Praze Igor Nikitin. Podobně jako mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil za českou stranu, hovořil v pondělí ruský diplomat o chystaném posílení ruských konzulárních oddělení. Fronty u ruského konzulárního úřadu v Praze se podle Nikitina tvoří již několik dní, ale nejde podle něj o žádný nezvládnutelný nápor. Žádosti o víza se vyřizují do týdne, za vyšší poplatek i dříve, dodal.

Nedělní půlnocí skončila také platnost bezvízové dohody ČR s Běloruskem. O vypovězení bezvízové dohody s oběma státy rozhodla česká vláda po složitých jednáních přes jejich nespokojenost počátkem února. Svůj krok vláda zdůvodnila především přibližováním republiky k Evropské unii, nutností sladit svou vízovou politiku se státy unie. Rusko s Běloruskem reagovaly na rozhodnutí kabinetu zavedením vízové povinnosti pro české občany.

Vítkovice poslaly zaměstnancům dlužné mzdy za duben

Hutní a strojírenská akciová společnost Vítkovice odeslala koncem minulého týdne téměř 11.000 zaměstnanců dlužné peníze za duben. Pracovníci, kteří měli výplatu obdržet již 12. května, by ji měli mít na účtech nejpozději dnes. ČTK to řekla Lenka Gulášiová z tiskového oddělení společnosti. Pracovníci ostravského podniku tak výplatu opět obdrželi v zákonném termínu do konce měsíce. Vítkovice každý měsíc vyplácejí na mzdách téměř 140 miliónů korun. Předseda odborové centrály a.s. Vítkovice a člen dozorčí rady Pavel Folta ČTK řekl, že management odborářům ústně přislíbil vyplacení mezd za měsíc květen již v řádném termínu, a to v polovině června.

Krupobití způsobilo klientům ČP škody za nejméně 60 miliónů Kč

Likvidátoři České pojišťovny odhadují škody, které o víkendu způsobilo krupobití zejména ve východních a jižních Čechách, na minimálně 60 miliónů Kč. Informoval o tom v pondělí mluvčí největší tuzemské pojišťovny Michal Urban s tím, že rozsah škod se teprve upřesňuje a konečné vyčíslení bude pravděpodobně vyšší. V současné době likvidátoři ČP mapují situaci a kontaktují nejvíce poškozené klienty. Zároveň pojišťovna navázala spolupráci s obecními úřady, jejichž prostřednictvím distribuuje a shromažďuje oznámení o pojistných událostech. V jižních Čechách byla krupobitím nejvíce postižena severní část píseckého okresu. Podle předběžných údajů ČP odhaduje, že v této oblasti bude likvidovat na 500 pojistných událostí z občanského, průmyslového i zemědělského pojištění. Mnoho pojistných událostí je rovněž hlášeno z východních a středních Čech z okolí Hradce Králové, z Trutnovska a Kutnohorska, kde krupobití napáchalo největší škody zemědělcům na polích s cukrovkou, kukuřicí a řepkou olejkou. Rozsah škod však zatím lze jen zhruba odhadnout, protože řada polí se nachází ještě pod vodou.

Kvůli suchu zaorají zemědělci 53 tisíc hektarů zemědělské půdy

Celkem 52.909 hektarů zemědělské půdy bylo nebo bude zaoráno následkem sucha. Zemědělci už zaorali 33.155 hektarů a do 10. června zaorají dalších 19.754 hektarů zemědělských plodin. Vyplývá to z tiskové zprávy ministerstva zemědělství (MZe). Výsledky první fáze šetření škod na zemědělských plodinách způsobených suchem dále ukazují, že nejvíce poškozenou plodinou je mák. Následují obiloviny, z nichž přibližně dvě třetiny tvoří obiloviny jarní. MZe již zahájilo také druhou fázi šetření, kde mají být zjištěny porosty se 70 procentním poškozením a výsledky by měly být k dispozici příští týden.

ÚDV: V minulém režimu byli mladiství v ústavech zneužíváni

Někteří pedagogové a straničtí funkcionáři v 50. letech a v období normalizace pohlavně zneužívali mladistvé, kteří museli žít v ústavech. ČTK to v pondělí řekl náměstek ředitele Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) Pavel Bret. Veřejnost podle něj nemohla za předchozího režimu do tohoto prostředí "nahlédnout"; proto se většina lidí domnívá, že pedofilie je problém současnosti. "Je to ale pravý opak," dodal Bret. V letech 1948 až 1989 bylo podle něj utajováno nakládání s lidmi, na které se pohlíželo jako na nesvéprávné. ÚDV zmapoval minimálně deset případů lidí umístěných na psychiatrii v bohnickém pavilonu číslo 17 svévolným rozhodnutím někdejší Státní bezpečnosti. V souvislosti s těmito kauzami, v nichž vystupuje pouze žalobce a viník, hodlá ÚDV obvinit šest až osm osob.

Obsahem smlouvy ČR a Vatikánu nebudou vztahy státu a církví

Vztahy státu a římskokatolické církve, které se dosud nepodařilo v České republice vyřešit, by obsahem připravované mezistátní smlouvy mezi ČR a Vatikánem neměly být. Shodli se na tom v pondělí vyjednavači katolické církve a ministerstev zahraničí a kultury, informoval ČTK tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Vyjednavači podle něj dospěli k závěru, že by měl být proces uzavírání smlouvy sladěn s přípravou zákona o svobodě náboženské víry a postavení církví, která započala předložením návrhu věcného záměru zákona. Další jednání delegací by měla pokračovat v polovině srpna. Šestičlenné pracovní skupiny jmenovaly Vatikán a ČR letos 27. ledna. Cílem jednání je uzavření mezinárodní dohody o právním postavení katolické církve a jejích institucí v českém státě.

Iniciátoři výzvy vítají, že odsun Němců z Brna posoudí odborníci

Ustavení pracovní skupiny odborníků, která posoudí okolnosti odsunu německého obyvatelstva z Brna na konci května 1945, přivítalo občanské sdružení Mládež pro interkulturní porozumění. Sdružení, které iniciovalo výzvu požadující omluvu odsunutým německým obyvatelům města však současně ve svém stanovisku vyjádřilo politování nad tím, že brněnská radnice nehodlá vyslat svého zástupce na úterní vzpomínkový akt k 55. výročí události. O ustavení komise odborníků rozhodli brněnští radní v závěru minulého týdne poté, co projednali výzvu, již podpořila řada brněnských osobností. Ve stanovisku sdružení, které má ČTK k dispozici, se připomíná, že ustavení komise odborníků "jistě přispěje k osvětlení těchto událostí a rozšíření povědomí o nich, což naplňuje hlavní smysl výzvy". Na přelomu května a června 1945 bylo při akci nazývané někdy také "Pochod smrti" z Brna odsunuto kolem 20.000 Němců. Stalo se tak na základě vyhlášky Národního výboru pro Velké Brno a ještě předtím, než odsun německého obyvatelstva z Československa schválila v srpnu téhož roku Postupimská konference. Řada Němců přitom zahynula, informace o počtu mrtvých se však různí.

Zdravotní stav Dagmar Havlové se lepší, doma ale zůstane nejméně týden

Zdravotní stav prezidentovy choti Dagmar Havlové, která onemocněla lymeskou borreliózou, se po nasazení antibiotik zlepšuje. ČTK to v pondělí řekl ošetřující lékař první dámy Jan Malý z Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Diagnostické testy podle něj prokázaly, že první dáma trpí borreliózou; dodal, že lékaři budou chtít, aby byla v domácím ošetřování alespoň do konce týdne.

Našel se další úlomek meteoru, který zazářil nad Moravou

Našel se další úlomek meteoru, který v sobotu 6. května prolétl nad jižním Polskem a Těšínským Slezskem a kolem 14:00 se rozpadl nad obcí Morávka v moravskoslezských Beskydech. V pondělí to řekl Jiří Borovička z oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd. Teprve mineralogický rozbor však s určitostí potvrdí, zda pochází ze stejného meteoru jako první nález, dodal. První z asi pětatřiceti úlomků, na které se podle videozáznamu meteor rozdělil, když ve výšce zhruba 22 kilometrů nad zemí vybuchl, se našel rovněž v Morávce. Odborníci zjistili, že jde o H- chondrit se čtvrtinou železa, které obsahuje 30 procent niklu. Italští a němečtí fyzikové by měli na základě zbytkového množství kosmického záření zjistit, před kolika milióny let se meteor oddělil od mateřské planetky, a upřesnit jeho velikost, která se odhaduje na jeden až dva metry. Výzkum ještě neskončil. Přítomnost krátce žijících izotopů však již podle Borovičky italští fyzikové potvrdili. Nyní putuje meteorit ještě do Heidelbergu, kde bude dále zkoumán a poté se vrátí zpět do Ondřejova.

Černého miminka z laminátu okupují žižkovskou televizní věž

Obří figury lezoucích batolat z laminátu zdobí od pondělí žižkovskou televizní věž v Praze. "Otcem" těchto miminek je výtvarník David Černý, známý především jako iniciátor obarvení smíchovského tanku narůžovo či jako autor sochy sv. Václava sedícího na obráceném koni. Jeho poslední projekt je součástí akce Praha - Evropské město kultury 2000 a podpořila ho radnice třetího pražského obvodu. Ředitel společnosti Praha - Evropské město kultury 2000 Michal Prokop na vernisáži, které se zúčastnil také prezident Václav Havel, zdůraznil, že Černého projekt obohatil žánrovou pestrost programu Praha 2000. Mrzí ho však, že sochy nezůstanou vystaveny déle. "Miminka budou na věži do konce října, potom budeme uvažovat o jejich dalším vystavení," řekl ČTK mluvčí žižkovské radnice Zdeněk Pavelka.

V Mikulově na Břeclavsku bude přehlídka kultur národů Podyjí

Hudbu, tance i kuchyni národů spojených s oblastí Podyjí přiblíží Přehlídka kultur národů Podyjí, která se od 2. do 4. června uskuteční v Mikulově na Břeclavsku. Informoval o tom Adam Kapičák z pořádajícího občanského sdružení Národy Podyjí. Uvedl, že oblast kolem řeky Dyje patří k nejstarším obydleným částem Evropy, v níž za desetitisíce let zanechalo stopy množství kmenů a národů. Od druhé světové války sem po vysídlení původních obyvatel přicházeli lidé z různých míst světa.

Na záchraně Betléma u Kuksu se budou podílet američtí sponzoři

Na záchraně skalního sochařského souboru barokního mistra Matyáše Brauna v areálu Betléma nedaleko zámku v Kuksu na Trutnovsku se budou zřejmě podílet dva američtí sponzoři. Prostřednictvím Světového památkového fondu chtějí postupně přispět částkou 70.000 dolarů, což je asi 2,8 miliónu korun. Uvedl to ředitel Památkového ústavu v Pardubicích Jiří Švec. Ústav podle něj hodlá uvolnit na záchranu soch 700.000 korun. Jedinečné dílo, které vzniklo v první polovině 18. století, bylo loni zařazeno na listinu nejohroženějších památek světa. Sochařský skvost totiž zarostl smrkovým lesem, neblaze na něj také působily pohyby místního terénu a vlhko. Podle Švece bude třeba na kompletní záchranu Betléma více než deset miliónů korun.

Po dlouhé nemoci zemřela v pondělí herečka Jana Březinová

Po dlouhé nemoci zemřela v pondělí v Brně ve věku 60 let herečka Jana Březinová. Oznámila to činohra Národního divadla v Praze, jíž byla tato herečka členkou do roku 1998 plných šestadvacet let. Na jevištích první scény Březinová vytvořila řadu výrazných rolí. Například Roxanu v Rostandově Cyranovi z Bergeraku či Airopu ve Vrchlického a Fibichově melodramu Smrt Hippodamie. Pro její neotřelou krásu a zvláštní herectví si ji do svých filmů vybral režisér Juraj Jakubisko. Poslední rozloučení se zesnulou bude v pondělí 5. června v obřadní síni strašnického krematoria v Praze.

Ze sportu

Čeští fotbalisté do 21 let porazili ve svém druhém vystoupení na mistrovství Evropy ve slovenském Trenčíně celek Nizozemska 3:1. Jsou tak jen krůček od postupu na olympijské hry v Sydney.

Dokonalý úlovek se podařil hokejovému klubu z Vítkovic, který v pondělí angažoval dvojici olympijských vítězů a trojnásobných mistrů světa Pavla Pateru a Martina Procházku. Oba útočníci, kteří přišli ze Vsetína, se ostravskému týmu upsali na dva roky. Dres Vítkovic, které se v uplynulém ročníku v extralize zachránily až v baráži po vítězství nad Duklou Jihlava, znovu oblékne i obránce Vítězslav Škuta, který v uplynulé sezóně působil v pražské Slavii. Novou posilou hokejistů Slavie se stal litvínovský útočník Jan Alinč. Osmadvacetiletý hráč, který má zkušenosti z finské i švédské ligy, podepsal v Edenu dvouletý kontrakt.

A na závěr zpráv informace o úterním počasí v ČR

Skoro jasno až polojasno, odpoledne oblačno s přeháňkami. Večer v Čechách postupně od jihozápadu až zataženo s občasným deštěm. Denní teploty 15 až 19 stupňů, na horách kolem 11 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha