Zprávy úterý, 30. ledna 2001

Ivo Prokop

Vláda nebyla o cestě Bubeníka a Pilipa na Kubu informována

Česká vláda nebyla informována o cestě poslance Unie svobody Ivana Pilipa a bývalého studentského vůdce Jana Bubeníka do Kubánské republiky a ani se na její přípravě nepodílela. Premiér Miloš Zeman to uvedl v prohlášení, které poskytl mluvčí vlády Libor Rouček. Premiér však zdůraznil, že i když šlo výhradně o soukromou cestu českých občanů, česká vláda a další ústavní činitelé cítí povinnost přispět k uspokojivému vyřešení Pilipova a Bubeníkova případu. Oba byli na Kubě uvězněni a obviněni z přípravy povstání proti revoluci. Každý stát tak postupuje vůči svým občanům, jejichž práva má povinnost hájit, dodal Zeman. Připomněl přetrvávající rozpor v hodnocení přístupu kubánské strany v počátečních dnech vývoje případu z pohledu Vídeňské úmluvy o konzulárních stycích. Přesto však věří, že existuje prostor i pro uplatnění humanitárního hlediska v přístupu kubánských orgánů, který by umožnil v krátké době návrat obou vězněných mužů do vlasti a obnovení standardního politického a zejména ekonomického dialogu, který by byl v zájmu obou stran.

Předseda Senátu Petr Pithart přicestoval na pozvání Castra na Kubu

Předseda Senátu Petr Pithart přiletěl do Havany, aby na místě jednal o osudu poslance Ivana Pilipa a bývalého studentského aktivisty Jana Bubeníka. Pithart odletěl na pozvání nejvyššího kubánského představitele Fidela Castra. Doufá, že výsledkem jeho mise bude návrat obou zadržovaných Čechů. Pithart BBC řekl, že na přípravě "mise" se podílelo ministerstvo zahraničí. "Jsem přesvědčen, že jednání nebudou snadná, jsem však pevně odhodlán bránit práva našich občanů, jakož i zájmy České republiky," uvedl Pithart. Dodal, že je však zároveň ochoten pozorně vyslechnout argumenty kubánské strany. Pithart dále řekl, že na Kubu cestuje se svou osobní zkušeností z práce v disentu v 70. a 80. letech a že je to podle něj "dobře". "Setkání svobodných lidí se svobodnými lidmi jsme tehdy pokládali za naprosto normální," uzavřel předseda Senátu. Mluvčí prezidenta Václava Havla odmítl odpovědět na otázku, zda prezident o Pithartově iniciativě věděl. Prezident přitom již dříve avizoval, že chce pomoci k vyřešení situace, do níž se Pilip a Bubeník na Kubě dostali. Nikdy však neuvedl, jaké konkrétní kroky hodlá podniknout. O Pithartově cestě věděl šéf zahraničního výboru Senátu Michael Žantovský (ODA), který ji ovšem nechtěl nijak komentovat. Náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček uvedl: "Je to ten dialog, na který jsme od začátku čekali." Podle něj byla Pithartova cesta připravována ve spolupráci s českým resortem zahraničí a je jedním z prvních výsledků různých "přímých i nepřímých" hovorů. O Pithartově návštěvě podle náměstka česká strana předem neinformovala ze strategických důvodů. Diplomat soudí, že bez osobní Castrovy účasti by se řešení problémů obou zadržovaných Čechů zřejmě těžko nalezlo.

Pilipová vítá Pithartovu misi; Pilip s Bubeníkem ve větší cele

Cestu předsedy českého Senátu Petra Pitharta na Kubu v Havaně uvítala manželka zadržovaného českého poslance Ivana Pilipa. Pilipová potvrdila, že o víkendu manžela dvakrát navštívila. Podobně se ve věznici se svým bratrem sešel Martin Bubeník. Každá ze schůzek trvala dvě hodiny. Podle Pilipové její manžel i Bubeník byli o víkendu přestěhováni do větších cel. Bubeník i Pilip mají nyní údajně po jednom spoluvězni. Předtím byli oba v celách vždy se třemi dalšími vězni. Podle Pilipové je návštěvní místnost, kde může s manželem hovořit, na "kubánské poměry slušně zařízená". "Návštěvní místnost má asi deset metrů čtverečních. Je tam pohovka, dvě křesla a stolek," konstatovala Pilipová. Setkání Pilipových jsou tradičně přítomni vždy ten samý vyšetřovatel a tlumočník. Podobně je to i při schůzkách Martina Bubeníka s bratrem Janem. Lucie Pilipová potvrdila, že společně s Martinem Bubeníkem jsou v kontaktu s jednou kubánskou advokátní kanceláří, která by mohla zastupovat oba zadržené Čechy v případném procesu.

Místopředseda KSČM Ransdorf naznačil možnost vyřešení kauzy Čechů na Kubě do měsíce

Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miloslav Ransdorf v rozhovoru pro ČTK naznačil, že kauza českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka zadržovaných na Kubě by se mohla vyřešit do jednoho měsíce. Ransdorf v souvislosti se zadržením Pilipa a Bubeníka uvedl, že "do měsíce bychom mohli mít výsledek". Na dotaz ČTK, zda to znamená, že Pilip a Bubeník budou do měsíce propuštěni, odvětil: "Tato překážka ve vztazích mezi oběma státy bude odvalena z cesty."

Byl propuštěn turecký spisovatel, za něhož intervenoval Havel

Z věznice v tureckém městě Cankiri byl propuštěn na základě prosincové amnestie spisovatel, dramatik a advokát Esber Yagmurdereli. Sdělil to mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček. O propuštění Yagmurdereliho žádal za své návštěvy v Turecku loni v říjnu Havel jako čestný předseda českého PEN klubu tureckého prezidenta Ahmeta Sezera. Špaček oznámil, že Yagmurdereli byl propuštěn 18. ledna. Zákon o amnestii, který byl v Turecku přijat koncem minulého roku, se podle agentury Anadolu vztahuje na téměř 20.000 osob ze 72.000 vězňů a byl přijat po rozsáhlých protestech vězňů proti novému vězeňskému systému.

Předseda Unie svobody si nemyslí, že Svoboda coby lídr posune čtyřku doleva

Předseda Unie svobody Karel Kühnl si nemyslí, že by čtyřkoalice po zvolení Cyrila Svobody jejím lídrem tíhla ke spolupráci s levicovou částí politického spektra. Kühnl, který se sám o post lídra neúspěšně ucházel, řekl, že unie, ODA a DEU budou mít ve čtyřkoaliční stínové vládě většinu, a jejich postoje tedy budou klíčové pro formování čtyřkoaličního programu. Kühnl to uvedl před začátkem jednání předsednictva unie. Podle něj navíc první Svobodovy výroky poté, co byl zvolen lídrem, "dokazují", že není důvod k domněnkám, podle nichž získá čtyřkoalice poněkud levicovější charakter. Svoboda má pověst politika, který upřednostňuje spolupráci čtyřkoalice se sociálními demokraty.

Pro ČSSD je ve funkci lídra čtyřkoalice Cyril Svoboda důvěryhodnějším partnerem než předseda Unie svobody Karel Kühnl. Na Cyrilu Svobodovi si premiér podle svého vyjádření nejvíce váží schopnosti a ochoty hluboce přemýšlet o problémech a jeho sociálního cítění. Zeman nevylučuje možnost, že se Svoboda bude účastnit důležitých politických jednání, ke kterým byli dosud zváni předsedové parlamentních stran. Ministr vnitra Gross přivítal, že lídrem čtyřkoalice se stal reprezentant KDU-ČSL.

Nejvyšší vedení ODS překvapilo rozhodnutí politické rady čtyřkoalice zvolit za lídra čtyřkoalice prvního místopředsedu KDU-ČSL Cyrila Svobodu. Občanští demokraté sice Svobodovo zvolení nečekali, ale vnímají ho jako politickou realitu. Tvrdí, že Svoboda je sice znám svou prolevicovou orientací, ale nemyslí si, že by to do budoucna znemožnilo spolupráci s ODS. Velký vliv na další spolupráci bude mít podle nich podoba programového prohlášení čtyřkoalice.

Ministerstvo zahraničí hodlá poskytnout Indii 1,5 miliónu korun

Na pomoc zemětřesením postižené Indii hodlá české ministerstvo zahraničí poskytnout 1,5 miliónu korun. Ministerstvo podle mluvčího ministerstva Aleše Pospíšila zároveň indickou stranu opět kontaktuje s dotazem, zda je finanční příspěvek v tuto chvíli jediným nejefektivnějším způsobem pomoci. Podle mluvčího by Česko mohlo nabídnout například stany nebo přikrývky. Páteční zemětřesení v západní Indii si vyžádalo zhruba 20.000 obětí. Z České republiky by mělo na pomoc indickým obětem směřovat podle dřívějších informací také 190.000 korun od sdružení Česká katolická charita. Po lednovém zemětřesení ve středoamerickém Salvadoru ministerstvo zahraničí oznámilo, že postižené zemi poskytne milión korun. O podobné částce hovořilo ministerstvo o víkendu i v případě Indie. Tyto obnosy pocházejí z části rozpočtu ministerstva, která je určena na zahraniční humanitární pomoc.

Kynologové kritizují vládu za to, že je nevyslala do Indie

Jihomoravští kynologové kritizují českou vládu za to, že nevyslala záchranáře do zemětřesením nedávno postiženého Salvadoru a nyní ani do Indie. Místo toho podle kynologů omezil kabinet svoji pomoc pouze na "nepříliš vysoké" humanitární dary. "Čím dříve a více záchranářů se nasadí na hledání lidí zasypaných v troskách domů, tím větší je možnost záchrany jejich životů," řekl šéf jihomoravské Záchranné brigády kynologů Zdeněk Katolický. Shodný názor má i Jan Zoňa z "konkurenční" Jihomoravské záchranné brigády kynologů. Podle něj nezáleží na tom, ze které organizace by byli záchranáři vysláni. Katolický v minulých dnech odeslal ministerstvu vnitra a Bezpečnostní radě státu otevřený dopis. Upozorňuje v něm na to, že "mnoho kvalifikovaných českých a moravských kynologů nyní zahálí, místo aby za pomoci státu pomáhali obětem neštěstí". Katolický argumentuje tím, že vyslání kynologů do Indie by bylo nejen efektivnější, ale patrně i levnější než humanitární dar 1,5 miliónu korun, který pro tuto zemi vyčlenil stát. Záchranná brigáda kynologů jihomoravského kraje má 65 členů a zásahovou jednotku 24 psovodů, schopných nasazení i v cizině. Jejich psi jsou vycvičeni na vyhledávání lidí v sutinách, lavinách a v pátrání po utonulých. Asi stejný počet záchranářů má k dispozici i kynologická brigáda vedená Zoňou. Část z nich pátrala v minulosti například po obětech zemětřesení v Turecku.

Část kosovsko-srbské hranice střeží vojáci z Kroměříže

Změnu ve složení a velení českého kontingentu mezinárodních sil KFOR nahlásili na velitelství britského praporu v kosovském Podujevu dosavadní velitel české průzkumné roty KFOR Zdeněk Pitner a jeho nástupce Vlastimil Rozumek. Průzkumníci z Vimperka tak předali prostor odpovědnosti české jednotky svým kolegům ze 7. průzkumné roty z Kroměříže. Ti budou na severovýchodě Kosova po šest měsíců mimo jiné střežit více než čtyřicetikilometrový úsek kosovsko-srbské hranice. Miroslav Šindelář z tiskové služby českého ministerstva obrany informoval, že ve středu dorazí na základnu českých průzkumníků v obci Šajkovac druhá část hlavních sil kroměřížské roty. Ve stejný den se do vlasti vrátí s vojáky vimperské 2. průzkumné roty i její velitel major Pitner. Se zbytkem vimperské jednotky by měl do Česka přiletět i sedmičlenný speciální chemický tým, který od minulého týdne provádí v prostoru odpovědnosti české jednotky radiačně-chemický průzkum. Ten souvisí se záhadnými onemocněními a úmrtími účastníků misí na Balkáně na leukémii a jiné typy rakoviny, pro něž se v médiích vžilo označení balkánský syndrom.

České průmyslové podniky považují svoji situaci za převážně dobrou

České průmyslové podniky považují svou ekonomickou situaci za převážně dobrou. Z lednového průzkumu Českého statistického úřadu vyplývá, že svoji situaci hodnotilo jako dobrou 56 procent a za uspokojivou ji označilo 40 procent dotázaných. Za hlavní bariéry výraznějšího růstu produkce označují firmy vliv konkurence a její růst, nízkou poptávku, problémy ve finančním hospodaření včetně vysokých úroků a přístupu k úvěrům.

Auditorské firmy by mohly s Českou televizí podepsat smlouvy už tento týden

Už v tomto týdnu by mohla být podepsána smlouva o forenzním vyšetřování hospodaření České televize mezi jejím managementem a firmami PricewaterhouseCoopers a HZ Praha. ČTK to potvrdili zástupci televize i obou společností. Jindřich Beznoska, pověřený řízením financí televize, doufá, že by auditoři mohli začít pracovat hned po podpisu smlouvy, tedy již v tomto týdnu. Prezident české Komory auditorů Ladislav Langer se přitom domnívá, že obě firmy budou muset pracovat velmi rychle. Poslanecká sněmovna totiž 6. ledna rozhodla, že forenzní audit má být hotov a předložen poslancům do 90 dnů. Vedení České televize se proto minulý týden, když vybralo auditorské firmy, rozhodlo, že firmy poslancům ve stanoveném termínu v první etapě předloží jen základní výsledky a přehledy. Celé vyšetřování by mělo být hotovo do konce letošního roku a tuto druhou, podrobnou etapu budou možná provádět jiné auditorské společnosti. Cena za první etapu by přitom neměla přesáhnout deset miliónů korun.

Církve předaly připomínky k návrhu zákona o církvích

Církve již odevzdaly ministerstvu kultury připomínky, které měly k některým bodům návrhu zákona o svobodě víry a postavení církví a náboženských společností. Dodržely v těchto dnech podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana termín připomínkového řízení. Katoličtí biskupové už minulý týden vyslovili veřejně nesouhlas s tím, aby v budoucnu stát zasahoval do vzniku, právních poměrů, hospodaření a zániku církví, náboženských společností a církevních právnických osob. Za nepřijatelné biskupové považují, aby právní subjektivitu získávaly církve a jejich organizace až evidencí u státních úřadů. Na návrhu zákona se ještě dále pracuje a připomínkové řízení pokračuje.

Přípravy sčítání obyvatel si již vyžádaly 590 miliónů korun

V souvislosti s letošním sčítáním lidí, domů a bytů již Český statistický úřad uzavřel smlouvy s 21 podnikatelskými subjekty ve finančním objemu zhruba 590 miliónů korun. Řekla to tisková mluvčí Českého statistického úřadu pro sčítání lidí, domů a bytů Vladimíra Pavlíčková. Zakázky z oblasti IT technologií byly podle ní uhrazeny z rozpočtu Českého statistického úřadu, který byl kvůli sčítání posílen. Sčítání lidí, domů a bytů se v České republice koná jednou za deset let. Letošní sčítání bude sedmé od vzniku Československa a první od rozdělení federace. Poprvé se konalo na počátku 20. let. Po druhé světové válce se uskutečnilo v letech 1950, 1961, 1970, 1980 a 1991. Letošní evidence bude vycházet ze stavu o půlnoci z 28. února na 1. března.

Václav Havel se stane čestným členem Berlínského občanského sdružení, které zastřešuje svazy německých antifašistů

Prezident Václav Havel se dnes stane čestným členem Berlínského občanského sdružení, které zastřešuje svazy německých antifašistů a obětí komunismu v někdejší Německé demokratické republice. Předání jmenovací listiny se na Pražském hradě zúčastní zástupci Konfederace politických vězňů ČR a Svazu bojovníků za svobodu. Podle pracovníků Kanceláře prezidenta republiky je schůzka důležitá hlavně kvůli tomu, že se setkají zástupci antifašistických a protikomunistických svazů z ČR a Německa.

Pražská část Febiofestu s rekordní návštěvností pokračuje

V Multiplexu Ster Century ve Slovanském domě a v dalších šesti pražských kinosálech pokračuje osmý ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest. Už v neděli bylo dosaženo rekordu, když návštěvnost přesáhla zhruba 40.000 diváků, což byl loňský rekord v Praze. Ředitel festivalu Fero Fenič si zájem filmových fanoušků pochvaluje. V sedmi dnech jim nabídl na 460 snímků z produkce 44 kinematografií, z nich kolem tří stovek hraných. Pražská část Febiofestu vyvrcholí ve středu 31. ledna. Pak se vybrané snímky rozletí do dalších 11 českých a sedmi slovenských měst.

Kampaň Ostrovy života vynesla v roce 2000 téměř osm miliónů

Téměř osm miliónů korun vynesla v loňském roce charitativní kampaň Ostrovy života, v níž občané i podniky přispívali na nákup přístrojů zachraňujících dětské životy na jednotkách intenzívní péče. Informovala o tom Zuzana Šarfová z agentury Negrelli. Připomněla, že z výtěžku byl již předán jeden "ostrov života" dětskému oddělení Nemocnice s poliklinikou v Mostě. Další dva budou dodány v únoru dětským klinikám fakultních nemocnic v Plzni a Olomouci. Ze zbylých prostředků bude zakoupeno speciální lůžko pro ošetřování dětí s rozsáhlými popáleninami, monitor sledující životní funkce při vyšetření dětí magnetickou rezonancí, dýchací přístroj pro vysokofrekvenční oscilaci a infúzní pumpy.

A ještě krátce o počasí v České republice:

Čekáme oblačno až zataženo, na východě místy sněžení. Teploty -3 až 1, na horách kolem -3 stupňů Celsia.