Zprávy úterý, 30. listopadu 1999

A nyní podrobněji:

Veřejnost se rozloučila se zesnulým Josefem Luxem

Zcela zaplněná katedrála sv. Víta na Pražském hradě se v pondělí rozloučila s jedním z nejvýznamnějších polistopadových politiků Josefem Luxem. Kardinál Miloslav Vlk, který vedl zádušní mši, stejně jako prezident Václav Havel ve svých promluvách vyzdvihli Luxe jako člověka s vysokými mravními hodnotami, kterými se důsledně řídil nejen v osobním, ale i v politickém životě. Součástí úterního setkání ústavních činitelů k uctění památky Josefa Luxe bude vystoupení houslisty Josefa Suka a projevy předsedů Poslanecké sněmovny Václava Klause a křesťanských demokratů Jana Kasala. Josef Lux po ročním boji s leukémií zemřel před týdnem na klinice v americkém Seattlu na zápal plic po transplantaci kostní dřeně.

Premiér předal prezidentovi rezignaci vicepremiéra Egona Lánského Rezignaci vicepremiéra Egona Lánského na funkci ve vládě předal v pondělí prezidentu Václavu Havlovi premiér Miloš Zeman. ČTK to řekl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že Lánský odůvodňuje svůj odchod z vlády zdravotními problémy. Očekává se, že prezident Lánského demisi přijme, dodal Špaček. Prezident podle něj dosud nehovořil s premiérem o tom, kdo by měl Lánského nahradit. Hlava státu přijme podle Špačka odstupujícího vicepremiéra ve středu v podvečer. Není vyloučen, že ho na Pražský hrad doprovodí Zeman. Egon Lánský, odpovědný za přípravu České republiky na vstup do Evropské unie, byl mnohokrát kritizován za pomalý postup Prahy v evropské integraci.

O projednání případu ministra zdravotnictví Ivana Davida premiér poslance nepožádá Předseda vlády Miloš Zeman nebude chtít po Poslanecké sněmovně, aby do programu své nadcházející schůze zařadila případ ministra zdravotnictví Ivana Davida. Na tiskové konferenci během jednání vlády ČTK řekl, že se rozhodl respektovat usnesení poslaneckého klubu své strany. Zeman však prý chce dodržet i svůj slib Poslanecké sněmovně, že ministra na její přání odvolá. Před deseti dny oznámil, že nechá rozhodnutí o osudu ministra zdravotnictví na poslancích, které 30. listopadu požádá, aby se jeho případem zabývali. Řekl, že ho sám do 1. prosince neodvolá, bude však respektovat, jestliže sněmovna vládě doporučí, aby David odešel. Pak by prý požádal prezidenta Václava Havla, aby řízením resortu dočasně pověřil vicepremiéra Vladimíra Špidlu.

Premiér Miloš Zeman a ministr zdravotnictví Ivan David, kteří se sešli v pondělí večer po jednání vlády, se dohodli na tom, že ministr by měl všestranně informovat o situaci v resortu sociálnědemokratický poslanecký klub. Zeman, který dosud nikdy nezpochybnil Davidovy odborné schopnosti a bezúhonnost, se s členem svého kabinetu, jehož odvolání se domáhá opozice i někteří sociální demokraté, shodl na tom, že poslanci ČSSD by měli mít podrobné informace přímo od pramene.

Ministr zahraničí Jan Kavan podepsal v Salvadoru dohodu o podpoře a ochraně investic

Přijetím u prezidenta Francisca Guillerma Florese a jednáním s ministryní zahraničí Marií Eugeniou Brizuelovou zahájil český ministr zahraničí Jan Kavan krátkou návštěvu Salvadoru. S ministryní podepsal dohodu o podpoře a ochraně investic mezi oběma státy a společné komuniké. Jde o vůbec první návštěvu českého ministra v této středoamerické zemi, kde před necelými osmi lety skončil vleklý vnitřní konflikt a byla zahájena demokratická etapa. Ministr Kavan na tiskové konferenci uvedl, že nabídl Salvadoru spolupráci v oblastech, jako je doprava (konkrétně by šlo o české tramvaje), energetika a ekologie.

Česká vláda schvalovala legislativní předlohy

Vláda České republiky schválila návrh novely zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti. Právní norma, označovaná často jako zákon proti praní špinavých peněz, zruší vkladní knížky na doručitele a veškeré další formy anonymních vkladů, řekl mluvčí vlády Libor Rouček. Novela má harmonizovat české právo s legislativou Evropské unie a vytvořit takové zákonné podmínky, které by umožnily účinný postup proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, a tím i proti organizovanému zločinu.

Ministr financí Pavel Mertlík musí prověřit, co se dělo s penězi, které Česká republika dostávala z programu Evropské komise PHARE. Pověřila jej vláda, která projednala kontrolní závěr Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o hospodaření s prostředky zahraniční pomoci v letech 1990 až 1996. Do programu PHARE bylo tehdejší Československo zapojeno v prosinci 1990 na základě Rámcové smlouvy s Evropskou unií a jejího dodatku. Podle NKÚ chybí doklad o tom, že by dokument ratifikovala Poslanecká sněmovna nebo vláda jako mezivládní dohodu.

Vláda také schválila zákon, který upravuje podmínky těžby, průzkumu a podnikání na mořském dně mimo území přímořských států. Zákon, který by po projednání parlamentem měl vejít v platnost nejpozději 1. ledna 2001, souvisí s přistoupením ČR k Úmluvě OSN o mořském právu. Zákon má ČR ochránit od odpovědnosti za škody, které by podnikatelské subjekty mohly na mořském dně nebo mořském prostředí způsobit při nezákonném postupu při těžbě nebo průzkumu.

Ministři rovněž schválili znovuzavedení cel pro dovoz návěsových tahačů z Evropské unie. V příštím roce by tak celní sazba měla stoupnout z nuly na 4,7 procenta a v roce 2001 by měla činit 4,5 procenta. Od roku 2002 bude sazba opět nulová. Clo bylo zrušeno od roku 1997.

Vlastimil Ježek rezignoval na funkci generálního komisaře pro EXPO 2000 Generální komisař české účasti na světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru Vlastimil Ježek rezignoval na svou funkci. Jeden ze signatářů výzvy bývalých studentských vůdců "Děkujeme odejděte!" tak reaguje na výtky, že by neměl kritizovat současnou politickou situaci, vykonává-li funkci, do níž ho jmenovala vláda. "Jsou názory, které říkají, když někdo dělá takovouto práci, nemá podepisovat taková prohlášení," vysvětlil Ježek důvody svého odchodu. "Nechci, aby tohle byl způsob, jakým by se celá ta aktivita znevěrohodnila," dodal.

Výzvu "Děkujeme, odejděte!" zveřejnilo při příležitosti 10. výročí sametové revoluce šest studentských vůdců z roku 1989. V textu doporučili současné politické reprezentaci, aby rezignovala. K výzvě se dosud podle některých odhadů připojilo 120.000 občanů.

Komunisté ať zůstanou doma, vzkazují autoři "studentské výzvy" Pod hesly "Komunisté - zůstaňte doma" a "Vánoční zvonky s sebou" se v pátek 3. prosince u sochy svatého Václava v Praze uskuteční veřejné shromáždění signatářů a sympatizantů výzvy "Děkujeme, odejděte!". Mítinky na podporu prohlášení šesti bývalých studentských vůdců se v podobném duchu budou konat i v dalších městech. "Chceme, aby shromáždění proběhlo v sympatické atmosféře, bez jakýchkoli provokací a incidentů," řekl ČTK jeden z iniciátorů výzvy Josef Brož. S tímto cílem organizátoři úzce spolupracují s pražskou policií. Podle některých informací se například ze severních Čech chystají na Václavské náměstí zájezdy pořádané KSČM a Klubem přátel českého pohraničí. Autoři výzvy se již několikrát rezolutně distancovali od podpory, kterou jim komunisté v čele se svým předsedou Miroslavem Grebeníčkem vyjádřili. Zdůraznili, že jedním z cílů jejich apelu bylo právě zamezit rostoucímu vlivu komunistické strany.

Na potřebě slušnosti v politice se shodli lidovci a studenti Na potřebě slušnosti v politice se shodli zástupci organizátorů výzvy "Děkujeme, odejděte!" Martin Mejstřík a Pavel Lagner s předsedou a místopředsedou KDU-ČSL Janem Kasalem a Pavlem Severou. "Mluvili jsme o potřebě uplatňování principů křesťanské morálky v politice," řekl ČTK po setkání Lagner. Mejstřík popřel, že by s Lagnerem hledali u představitelů lidové strany podporu pro svoji iniciativu. "Nejsme politici a my politiku nevytváříme," vysvětlil.

Stanislav Gross: Výzvu studentských vůdců by politici neměli podceňovat Výzvu studentských vůdců z listopadu 1989 "Děkujeme, odejděte!" by podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Stanislava Grosse (ČSSD) neměli politici podceňovat. A to i přesto, že přes 120.000 občanů, kteří svými podpisy iniciativu studentů podpořili, je podle něj výrazná menšina. "Nepamatuji se na žádnou výzvu tohoto druhu, která by takovouto odezvu u veřejnosti nalezla. Je to něco, co musíme brát vážně," řekl Gross ČTK. S obsahem výzvy se Gross neztotožňuje. Domnívá se však, že v České republice má každý právo projevit svůj názor. Podle Grosse teď bude záležet na iniciátorech výzvy, zda dokáží vedle kritiky také říct, co sami chtějí dosáhnout a jakým způsobem.

Sněmovnu čeká opět debata o rozpočtu, její termín zatím neznámý Opakované první čtení vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok bude nejsledovanějším bodem schůze Poslanecké sněmovny, která začne v úterý odpoledne. Poslanci rozhodnou buď o celkových dále neměnných příjmech a výdajích rozpočtu, nebo o jeho dalším vrácení vládě. Termín projednávání rozpočtu není zatím známý. Podle některých spekulací by se jím mohli poslanci zabývat až příští týden, tedy po víkendovém kongresu ODS. Před rozpočtovou rozpravou se totiž čeká schůzka šéfů ČSSD a ODS Miloše Zemana a Václava Klause, která určí další vývoj. Jedinou jistotou je to, že rozpočet nebude schválen do konce roku. Vláda proto bude od 1. ledna hospodařit podle rozpočtového provizoria.

Central Europe Review: Keanova kniha o Havlovi je plná opomenutí a faktických chyb Kniha britského profesora politických věd Johna Keana "Václav Havel: Politická tragédie v šesti dějstvích" je plná opomenutí a faktických chyb. V nejnovějším čísle internetového časopisu Central Europe Review (CER) to napsal britský nezávislý politolog a podle redakce také znalec české politiky Kieran Williams. John Keane, profesor politických věd na Westminsterské univerzitě v Londýně a ředitel Centra pro studia demokracie, polemizuje ve své knize s názorem, který převládá na Západě: že Václav Havel je morální vůdce Evropy, vzor důstojnosti a morálky. Snaží se ukázat i ty stránky jeho života a ty vlastnosti, které tomuto obrazu zcela neodpovídají. Za hlavní nedostatek této neautorizované biografie Havla Williams označil to, že je podle něj "intelektuálně lehká". Keane obšírně připomíná Havlovy hry, ale nezmiňuje se o Havlovi jako filozofovi, ani systematicky nezkoumá vývoj Havlova myšlení.

Češi a Slováci oslaví konec roku na moravsko-slovenském pomezí Turistické pochody i cimbálová muzika čeká na Čechy a Slováky, kteří se rozhodli prožít závěr roku 1999 již poosmé společně ve Starém Hrozenkově a Strání na moravsko-slovenském pomezí. "Sraz jsme si dali 29. prosince ve Starém Hrozenkově. O den později zahájíme přechod hraničního hřebene Bílých Karpat do Strání, kde pořádáme česko-slovenský Silvestr," řekl ČTK spolupořadatel akce Radovan Kunc. Podle starosty Starého Hrozenkova Milana Vaculíka připomínají v obci staleté přátelské vztahy obou národů dvě lípy bratrství. První obyvatelé zasadili u pomyslné hranice v roce 1922, a když ji fašisté za druhé světové války posekali, a hrozilo, že uschne, zasadili v roce 1972 druhou. "Zelená se nadále i první slovanský strom. Podobně naše dobré sousedské vztahy nenarušila ani nově vzniklá hranice," podtrhl starosta.

Vánoční strom pro papeže vyjede v sobotu z Beskyd do Vatikánu Strom z Beskyd, který bude v době vánočních svátků zdobit náměstí ve Vatikánu, vyjede na cestu v sobotu. Pracovníci spediční firmy již dříve odložili přepravu stromu, aby zůstal co nejdéle svěží. Pětadvacet metrů vysoký vánoční strom, který bude stát na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu, zkrášlí tradiční české vánoční ozdoby z přírodních materiálů. Spolu s ním poputuje do Vatikánu dalších asi dvacet menších vánočních stromků, jež vyzdobí některé rezidence v Římě. "Nejvíce jsme přemýšleli, čím ozdobit dva stromky, které budou stát v bytě svatého otce," řekla Jana Plačková, která se stará o výzdobu vánočních stromků. "Nakonec jsme se rozhodli pro perníčky, na nichž budou vyobrazeny některé chrámy v České republice, a háčkované ozdoby," dodala.

Českou expedici do povodí Amazonie uvádí výstava v Karolinu Cíl české expedice do pramenné oblasti řeky Río Apurímae na jihu Peru přibližuje komponovaná výstava, kterou od 30. listopadu do 5. ledna uvádí pražské Karolinum. Sedmičlennou výpravu Hatun Mayu 99, což znamená Velká řeka, vedl koncem června proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Bohumír Jánský. Hlavním cílem expedice bylo potvrdit na základě výsledků terénních měření teorii, že nejdelší zdrojnicí řeky Apurímae, tedy Amazonky, je Quebrada Carhuasanta na jihu Peru, uvedl Jánský. Českým vědcům se tak podařilo jako prvním na světě lokalizovat dva prameny největší řeky světa, respektive jejího horního toku Apurímac-Carhuasanta.

Putovní výstava o krásách polabské krajiny byla otevřena v Praze Přírodní krásy polabské krajiny představuje putovní výstava fotografií Živoucí Labe, kterou budou mít od úterý Pražané možnost zhlédnout v budově sdružení Tereza v Haštalské ulici. Výstava vznikla v Německu a je součástí projektu, jehož cílem je vyhlášení Labe přeshraniční světovou kulturní krajinou UNESCO. Projekt Živoucí Labe zahájily nadace Deutsche Umwelthife a hamburské nakladatelství Gruner - Jahr před dvěma lety, informoval ČTK Jan Prošek ze sdružení Tereza. Výstava, která má propagovat myšlenku světové kulturní krajiny Polabí, navštívila již 25 německých měst a do Prahy připutovala z Vrchlabí na Trutnovsku. V komunitním, informačním a osvětovém centru sdružení Tereza bude výstava k vidění do poloviny prosince.

Maxim Šostakovič diriguje tento a příští týden Pražské symfoniky Pražské symfoniky bude v úterý a ve středu dirigovat Maxim Šostakovič, který v Obecním domě pokračuje v uvádění a natáčení kompletního orchestrálního díla svého otce, klasika hudby dvacátého století Dmitrije Šostakoviče. S tělesem vystoupí dvakrát i o týden později. Během tohoto hostování tak postupně zazní První, Devátá a Čtrnáctá symfonie a s pianistou Igorem Ardaševem dva Šostakovičovy klavírní koncerty.

Ze sportu:

První polovinu fotbalové ligy zakončili hráči Slavie Praha pondělním vítězstvím 3:1 nad Brnem. To jim zajistilo nejen první místo v tabulce po této části, ale vzhledem ke čtyřbodovému náskoku před druhou Spartou i vedení před zimní přestávkou. Pauza nastane po předehrávaném 16. kole. V tabulce třetí Bohemians ztrácejí 13 bodů. Poslední je žižkovská Viktoria.

Český útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu vede stále kanadské bodování zámořské Národní hokejové ligy (NHL) s 39 body za 19 branek a 20 asistencí. Druhý Owen Nolan ze San Jose ztrácí pět bodů.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Četné mlhy nebo zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrholení. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.