Zprávy úterý, 31. března 1998

Zprávy 31.3.98

Vítejte při sledování zpravodajské relace Radia Praha, kterou dnes připravila Renata Prátová.

A nyní podrobně:

Ministři zahraničí 26 zemí zahájili rozšíření EU na východ

Ministři zahraničí 15 členských států Evropské unie se svými protějšky z 11 přidružených zemí včetně České republiky v pondělí slavnostně zahájili proces jejich přistoupení k Unii. Jde o největší rozšíření EU v jejích dějinách. Českou republiku na zasedání v Bruselu zastupoval ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Ve svém vystoupení podtrhl shodu všech přítomných, že tento vývoj povede k větší prosperitě a stabilitě kontinentu. Sama Unie se bude souběžně adaptovat tak, aby byla na přijetí východoevropských zemí připravena. Z hlediska České republiky vyvine vstupní proces blahodárný tlak na urychlení vnitřní transformace. Ministr Šedivý souhlasil s názorem polského ministra Bronislawa Geremka, že by se země první vlny měly podílet na přípravě vnitřních reforem EU. Česká republika nehodlá podle jeho slov zatím zveřejňovat své požadavky na přechodná období pro aplikaci legislativy EU po přijetí, jako to učinilo například Polsko. "Byl by omyl sdělovat hned vyjednávací pozici - předem bychom ji oslabili," řekl Jaroslav Šedivý. Upozornil, že v průběhu nadcházejícího srovnávání legislativy se mohou objevit další problémy, které se pak stanou předmětem jednání o přechodných obdobích. Ta podle jeho názoru nepřesáhnou v žádném případě pět-šest let.

Vláda vybídla horníky k odvolání stávky

Vláda v pondělí vyzvala protestující horníky k odvolání stávkové pohotovosti. Nabídla jim také jednání, na které chce za sebe vyslat místopředsedu vlády Josefa Luxe a ministra průmyslu a obchodu Karla Kuhnla. Podle ministrů je totiž stávková pohotovost ve třech těžebních společnostech na severu Čech nezodpovědná a zbytečně konfrontační. Jak uvedl ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář, tři uhelné společnosti navržené vládou do privatizace nemusejí být automaticky privatizovány.

Zástupci tří odborových organizací severočeských hnědouhelných společností, které na protest proti rychlé privatizaci těžebních firem vyhlásily koncem minulého týdne stávkovou pohotovost, jednali v pondělí v Mostě. S dalšími kroky čekali ale až na vyjádření vlády k privatizaci důlních společností. Na konkrétním postupu se odboráři dohodnou tedy až dnes na zasedání celosvazového krizového štábu v Mostě.

Další informace z jednání vlády

Vláda v pondělí schválila dlouho očekávaný kapitálový vstup konsorcia Boeing - ČSA do zbrojovky Aero Vodochody. Tímto schválením se mimo jiné zavázala garantovat úvěr ve výši 38 miliard korun. Kabinet také rozhodl, že dá nemocnicím o 4 procenta víc pro druhé čtvrtletí tohoto roku. Ministři projednali i zprávu o postupu výstavby jaderné elektrárny Temelín a konstatovali znepokojení nad současným vývojem. Po kritické rozpravě uložili ministrovi průmyslu a obchodu Karlu Khnlovi, aby další průběžná zpráva obsahovala termín dokončení, náklady na dostavbu a současný stav financování elektrárny Temelín.

V nemocnicích už nehrozí omezení péče pouze na akutní

Pacienti se už nemusejí obávat, že jim od středy 1. dubna poskytnou nemocnice pouze akutní ošetření, protože vláda stanovila ceny, za něž nemocnice budou moci pacienty léčit. Během dneška by měly pojišťovny uzavřít s nemocnicemi smlouvy, které bez tohoto ujednání o cenách nebyly podle právníků nemocnic a České lékařské komory platné. Právě bez platných smluv jsou nemocnice povinny poskytovat jen akutní péči.

Předseda Asociace českých a moravských nemocnic Jaroslav Přehnal v pondělí potvrdil, že nemocnice ustupují od hrozby, že od 1. dubna budou poskytovat pouze akutní péči. Ocenil, že se vláda přiklonila ke vstřícnému návrhu asociace.

Výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček řekl, že zaměstnanecké pojišťovny nabízely v cenových jednáních dvou- až čtyřprocentní nárůst. Některé pojišťovny podle něj zaplatí cenu danou vládou bez problémů, některé však budou muset zvažovat, jak situaci řešit a kde prostředky na navýšení vzít.

Mluvčí České lékarské komory (ČLK) Jan Jelínek rozhodnutí vlády uvítal. Čtyřprocentní nárůst prostředků pro nemocnice byl podle něj součástí kompromisního návrhu ČLK.

Vláda schválila kontrolní skupinu pro kauzu Corinthia Group

Vláda v pondělí schválila sestavení pracovní skupiny, která má za úkol do 3. dubna informovat kabinet, zda prodejem hotelů společnosti Corinthia Group byl porušen český právní řád, případně jiné mezinárodní závazky a sankce vůči Libyi. V této skupině bude zasedat ministr zahraničí, ministr financí, ministr vnitra, ministr pro místní rozvoj, ministr průmyslu a obchodu, ministryně spravedlnosti a ředitel tajné služby BIS. Novým majitelem sítě českých hotelů Top Spirit se stala minulý měsíc společnost Corinthia Group, která je na černé listině vlády USA, protože ji podle amerických úřadů ovládají Libyjci. Svou dceřinou společnost Top Spirit prodal Bankovní holding ze skupiny Investiční a Poštovní banky. Mezi českými hotely, spadajícími pod Corinthia Group, jsou pražské Forum a Panorama, královéhradecký Černigov, táborský Palác, strakonický Bavor a čtyři menší podniky.

Maltský velvyslanec předá dokumenty týkající se "hotelové kauzy"

Maltský velvyslanec Maurice Abela předá české straně dokumenty objasňující vlastnictví a rozdělení hlasovacích práv v maltsko -libyjské firmě Corinthia Group. Uvedl to v pondělí v Praze při setkání s náměstkem ministra zahraničí Ottou Pickem. Zároveň ho ujistil, že kontrola ve společnosti je v rukou maltských subjektů. Pražské městské státní zastupitelství zkoumá platnost smlouvy o prodeji české hotelové sítě Top Spirit firmě Corinthia Group. Kontrarozvědce se dosud nepodařilo prokázat, že by za libyjským podílem ve společnosti figuroval libyjský stát či vláda.

Šéf BIS předal vládě materiál ke kauze "libyjských hotelů" v ČR

Šéf Bezpečnostní informační služby Karel Vulterin v pondělí předal vládě materiál o případu libyjských hotelů. Jak uvedl mluvčí BIS Jan Šubrt, kontrarozvědka zpracovala materiál vztahující se k aféře kolem společnosti Corinthia Group z vlastní iniciativy, nikoli na žádost kabinetu. Podle něj se BIS nadále domnívá, že v této věci nepochybila. Pokud by zde došlo k selhání, tak by to bylo selhání celého řetězce různých subjektů. Zatím se ale stále prověřuje, zda zákon byl porušen.

Ministr Šedivý jednal s belgickým ministrem obrany

O možnostech spolupráce ve zbrojním průmyslu a vzájemných dodávkách techniky i výstroje mluvili v pondělí v Bruselu český ministr zahraničí Jaroslav Šedivý a belgický ministr obrany Jean-Pol Poncelet. Jednali také o zahraničněpolitických otázkách a o budoucí součinnosti armád obou zemí, které jsou svou velikostí srovnatelné. Ministr Poncelet podle Jaroslava Šedivého opět položil na stůl nabídku prodeje zmodernizovaných stíhaček F-16. Připomněl, že Belgie má další kapacity pro jejich modernizaci. "Informoval jsem ho, že otázka přezbrojení našeho letectva není zatím aktuální - musíme počkat na nový strategický koncept NATO, kde bude jasně vyznačena úloha pro Armádu České republiky. Podle toho se budeme rozhodovat," uvedl ministr Šedivý.

Schůzkou český ministr zahájil belgickou část svého pobytu v Bruselu, která bude pokračovat ve středu projevem před členy obranných a zahraničních výborů obou sněmoven belgického parlamentu a setkáními s předsedou vlády Jeanem-Lukem Dehaenem a s ministrem zahraničí Erikem Deryckem. Jejím hlavním smyslem je lobbovat ve prospěch ratifikace vstupu České republiky do NATO.

Schůzka pravice byla podle předsedy DEU první krok

Pondělní schůzka zástupců pravicových stran byla prvním krokem, který sondoval možnosti vzájemné spolupráce demokratické pravice před červnovými volbami. Uvedl to iniciátor setkání předseda Demokratické unie Ratibor Majzlík. Představitelé Občanské demokratické strany, Občanské demokratické aliance, Unie svobody a DEU se podle zástupce ODS Jana Zahradila zatím shodli na tom, že by byla škoda, aby některé hlasy pravicových voličů "spadly při volbách pod stůl". Sám Ratibor Majzlík připustil, že se od pondělního jednání nedalo čekat víc. "Snažíme se spojit síly proti nastupující levici a extremistickým silám. Jakou formou k tomuto spojení dojde je předmětem našeho jednání," charakterizoval účel setkání šéf ODA Daniel Kroupa. Ten se chce ještě do nedělní celostátní konference aliance setkat na dvoustranné schůzce se šéfem Unie svobody Janem Rumlem a také s Majzlíkem.

Nástupnictví v ČSSD

Předseda severomoravské organizace sociální demokracie Lubomír Zaorálek v pondělí potvrdil, že jeho jméno se objevilo mezi politiky, které předseda strany Miloš Zeman označuje za své možné nástupce. Vedle jeho jména však Miloš Zeman zmiňuje ještě místopředsedu ČSSD Vladimíra Špidlu a předsedu poslaneckého klubu Stanislava Grosse, upozornil Lubomír Zaorálek. Zopakoval, že tyto návrhy vzešly od Miloše Zemana, který začal mluvit o tom, že už vede stranu dlouho a že by byl rád, kdyby se začali profilovat noví reprezentanti, kteří by se s ním utkali v tom nejlepším slova smyslu. Lubomír Zaorálek poukázal na potřebu toho, aby v sociální demokracii vznikaly různé názory a aby se v ní vyskytovalo více osobností. Ke své možné kandidatuře na šéfa strany uvedl, že jsou to předčasné úvahy, protože zatím ani neví, zda by si na ni měl troufat.

Proti vstupu do NATO se v Hradci Králové podepsaly stovky lidí

Protestní petiční akci proti vstupu České republiky do Severoatlantické aliance zahájili v pondělí východočeští členové a příznivci Sdružení pro republiku-Republikánské strany Československa v Hradci Králové. Asi za pět hodin se na petiční listiny podepsalo na 350 lidí, řekl ČTK jeden z organizátorů akce Miroslav Ondra. Kromě podpisové akce proti vstupu do NATO se republikáni zaměřili i na agitaci a propagaci své strany a rozdávali plakáty, letáky a republikánské noviny. Po východočeské metropoli chtějí republikáni zavítat s petičními listinami také na Svitavsko a do Pardubic.

V loňském roce se snížil obrat obchodu s Kazachstánem

Obrat vzájemné obchodní výměny mezi Českou republikou a Kazachstánem se v loňském roce oproti rokům 1996 a 1995 snížil zhruba o pět miliónů USD. V letech 1996 a 1995 se přitom pohyboval kolem 80 až 90 miliónů USD. Na pondělní tiskové konferenci to v Praze uvedl velvyslanec Kazachstánu pro region střední a východní Evropy Toleutaj Sulejmenov. Důvody poklesu obchodní výměny spatřuje především v politických změnách, které v loňském roce zaznamenala jak Česká republika, tak i Kazachstán.

Toleutaj Sulejmenov také řekl, že Kazachstán není proti rozšíření Severoatlantické aliance. Trvá však na tom, aby tento proces nenarušil stabilitu a bezpečnost v Evropě a neovlivnil napětí v evropské části kontinentu.

Tržby z průmyslové činnosti v únoru o 8,6 procenta vyšší

O 8,6 procenta ve stálých cenách vzrostly letos v únoru ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku tržby z průmyslové činnosti v České republice. Průměrná měsíční nominální mzda se zvýšila o 13,7 procenta, reálná vzrostla o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu za podnikatelské subjekty se 100 a více zaměstnanci, který v pondělí zveřejnil Českým statistický úřad.

Nespokojenost s politickou situací v ČR

Více než 80 procent českých občanů je nespokojeno s politickou situací v zemi. Jak vyplývá z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, spokojeno je pouze 15 procent dotázaných. Velmi nespokojena je třetina obyvatel a naopak jen jedno procento respondentů je velmi spokojeno. O nezadržitelnosti demokratického vývoje v České republice je přitom přesvědčena třetina občanů.

Stanislav Bělehrádek znovu zvolen předsedou Kolpingova díla ČR

Předsedou sdružení Kolpingovo dílo České republiky, které sdružuje zájemce o křesťanskou sociální nauku, byl na zasedání valné hromady ve Žďáru nad Sázavou opět zvolen Stanislav Bělehrádek, místopředseda KDU-ČSL a předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Znovuzvolený předseda v pondělí připomněl, že historie Kolpingova díla je spjata s názvem Jednota katolických tovaryšů a vznikem tzv. Kolpingových domů. V českých zemích byla většina z nich založena už ve druhé polovině 19. století, a to asi v 60 městech. Nejvýznamnější působily v Praze, Brně, Kroměříži a Znojmě. Členové Kolpingových domů poskytovaly zejména ubytování mladým tovaryšům přicházejícím do města na zkušenou. Jejich činnost, kterou přerušil komunistický totalitní režim, byla obnovena v roce 1990.

Ze sportu:

133. derby pražských "S", tedy Sparty a Slavie, uzavřelo v pondělí 21. kolo první fotbalové ligy. Sparťané si po remíze 1:1 udrželi v souboji se Slavii svou neporazitelnost ve vzájemných soubojích v celé historii ligy od rozdělení federace. V tabulce se nic podstatného neudálo. Sparta vede o deset bodů před Slavií. Beznadějně poslední jsou se sedmi body Lázně Bohdaneč, které na předposlední České Budějovice ztrácejí 15 bodů. Do konce ligy chybí rozehrát jěště devět kol.

V pondělí byly rozehrány první zápasy semifinále extraligy ledního hokeje. Obhájce titulu Vsetín porazil pražskou Spartu 4:1 a Vítkovice zdolaly Třinec 6:5. Druhé zápasy jsou na pořadu dnes.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.