Zprávy úterý, 5. března 1996

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

A nyni podrobneji:

CR k vybuchu v Izraeli

Podporu opatrenim izraelske vlady zamerenym na zneskodneni teroristicke struktury Hamas a dalsich teroristickych organizaci vyjadrilo ceske ministerstvo zahranici. Ministerstvo "si uvedomuje obtiznost situace, ve ktere se nachazi izraelska vlada" a domniva se, "ze nadesel cas, kdy neni mozne nadale pouze necinne prihlizet temto teroristickym akcim", uvedl tiskovy odbor ministerstva. "V teto souvislosti povazujeme za nutne, aby rovnez Palestinska narodni sprava a jeji nejvyssi predstavitel Jasir Arafat pristoupil k razantnejsimu zasahu proti teroristickym strukturam a k tesnejsi mezinarodni spolupraci zamerene na jejich zneskodneni, " uvadi se v prohlaseni. Ministerstvo zahranicnich veci CR take vyjadrilo hlubokou soustrast izraelske vlade a pozustalym dalsich nevinnych obeti poslednich teroristickych utoku v Jeruzaleme a Tel Avivu.

Premier Klaus v JSR

Jugoslavska i ceska strana maji zajem na "zaceleni mezery" ve vzajemnych vztazich, ktera vznikla v minulych letech po rozpadu jugoslavske federace. Rekl to po pondelnich rozhovorech s premierem Jugoslavske svazove republiky Radojem Konticem predseda ceske vlady Vaclav Klaus, ktery zavital do Belehradu na jednodenni navstevu. O cesko-jugoslavskych ekonomickych vztazich a o situaci v byvale Jugoslavii jednal take se srbskym prezidentem Slobodanem Milosevicem. Vaclav Klaus po jednani zduraznil, ze chce navazat na tradicni pratelstvi, ktere vzdy existovalo mezi Cechy a Srby. Dodal, ze pro zaceleni mezery ve vzajemnych vztazich musi nyni vlady obou zemi pripravit potrebne smluvni a institucionalni podminky. Obchodni dohoda bude podepsana patrne jeste v prvnim pololeti roku 1996. V utery odletel cesky premier do Chorvatska.

Ministr Zieleniec jednal v Moskve

O vzajemnem rozsireni hospodarske a obchodni spoluprace mezi Ceskou republikou a Ruskem jednal v pondeli v Moskve s ruskym premierem Viktorem Cernomyrdinem cesky ministr zahranici Josef Zieleniec. Podle sefa ceske diplomacie byla tematem jednani take zmena struktury vzajemneho obchodu, jez ma nyni vyrazne surovinovy charakter. Ministr Zieleniec jednal s premierem Cernomyrdinem take o financnich pohledavkach Ceske republiky vuci Rusku, ktere pochazeji z dob nekdejsiho SSSR. Josef Zieleniec uvedl, ze o otazce rozsireni NATO se pri jednanich zminili jen okrajove. "Pouze jsme konstatovali, ze v teto veci mame rozdilna stanoviska, " prohlasil ministr Zieleniec. Dodal, ze klicove diskuse o teto otazce ho cekaji v utery s ruskym ministrem zahranici Jevgenijem Primakovem.

Ministr Lux ve Finsku

Pro prezidenta Finske republiky Martti Ahtisaari by bylo prekvapenim, kdyby Ceska republika nebyla clenem EU v dobe, kdy bude Finsko EU predsedat, tedy na podzim roku 1999. Rekl to mistopredseda vlady a ministr zemedelstvi CR Josef Lux po setkani s finskym prezidentem, ktere se konalo v ramci jeho pondelni jednodenni oficialni navstevy v Helsinkach. Podle Luxe Finsko podporuje vstup CR do EU a je pripraveno byt nasim primluvcem. S M. Ahtisaarim Lux dale jednal o obecne politickych otazkach, jednak o situaci v byvale Jugoslavii, kde finsky prezident plnil ulohu specialniho zmocnence generalniho tajemnika OSN a jednak o zkusenostech Finska s priblizenim se k Evropske unii. Rozhovory se take tykaly vule CR ke vstupu do NATO.

Vyvoj situace ve zdravotnictvi

Odborovy svaz zdravotnictvi a socialni pece se podle sveho predsedy Jiriho Schlangera oficialne k vystrazne dvoudenni stavce Lekarskeho odboroveho klubu nepripoji. Muze se vsak stat, ze Schlangerovi odborari vyjdou stejne jako Rathovi privrzenci v pondeli 25. brezna do ulic, pujdou vsak s vlastnim programem.

Ve zdravotnictvi je podle ministra financi Ivana Kocarnika dostatek penez, je vsak treba "ozdravit" jejich financni toky. To je mozne jedine tehdy, pokud se podari castecne zablokovat rust poctu bodu, ktere vykazuji jednotliva zdravotnicka zarizeni, uvedl Kocarnik v reakci na planovanou stavku lekaru, kterou vyhlasil Lekarsky odborovy klub.

Ministr Holan k verejnym zakazkam

Na ministra obrany Vilema Holane byla podle jeho slov pri zadavani verejnych zakazek vyvijena rada ruznych tlaku, smerujicich k ovlivneni verejnych soutezi. Holan tak reagoval na informace tisku, podle nehoz mel u ministra ve veci zakazky na stabni informacni system intervenovat jeho prvni namestek Petr Necas. Ministr rekl, ze je vuci uvedenym tlakum imunni a "nemapuje je".

Cesti vojaci IFOR

Dva cesti vojaci z mnohonarodnich sil IFOR v Bosne jsou vysetrovani v souvislosti se znasilnenim prislusnice americke armady slouzici rovnez v radach IFOR. Uvedl to podle agentury Reuter mluvci NATO Simon Haselock. Mluvci ceskeho praporu v Bosne Vladimir Palan sdelil, ze 2. brezna ve vecernich hodinach oznamila prislusnice armady jineho statu veliteli 6. mechanizovaneho praporu ACR, ze byla znasilnena. K tomuto cinu podle jejich slov doslo v noci z 1. na 2.brezna v obci Donja Ljubija v budove, kde jsou ubytovany zabezpecujici jednotky velitelstvi praporu. Velitel praporu ihned po oznameni ustavil ctyrclennou vysetrovaci komisi.

Milan Uhde ke sponzoringu

Predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde si mysli, ze otazka sponzorovani politickych stran podniky a bankami se statni ucasti by se mela tykat i jinych organizaci a aktivit. Naznacil, ze media ani danove poplatniky nezneklidnuje, kdyz predni ceske banky s vyraznym statnim podilem sponzoruji ruzne aktivity, napriklad festivaly ci dostihy. Predseda parlamentu se domniva, ze by se konecne melo vyjasnit a definovat, jak to se sponzorovanim vypada a kdo si muze co dovolit davat. Dodal, ze dosud neni nikde psano, ze by podnik se statni ucasti nemel davat sponzorske dary.

Zdravotni stav ministra Belehradka

Zdravotni stav ministra pro hospodarskou soutez Stanislava Belehradka, ktery je po automobilove nehode od 23. unora hospitalizovan v Brne, je podle vyjadreni reditele Petra Zelnicka stabilizovan. Belehradek, ktery byl do nemocnice prevezen se zhmozdenim hlavy a reznymi ranami v obliceji, stale jeste lezi na anesteziologicko-resuscitacnim oddeleni a potrebuje klidovou lecbu.

Havarie v olomoucke chemicce

Jiz druhou obet si vyzadala pondelni havarie v olomouckem chemickem podniku Farmak. Na tezke poskozeni mozku v dusledku otravy sirovodikem zemrela sestadvacetileta zdravotni sestra. O zivot prisel take jeden z delniku pracujicich v odpadni jimce v arealu spolecnosti Farmak, kdyz se otravil jedovatym sirovodikem. Plyn se uvolnil v kanalizaci pote, co do ni pri havarii v chemicce vyteklo 200 kilogramu kyseliny sirove. Pricinu havarie zkoumaji policiste.

Objeveny dalsi drogy

Zajistenim 8 a ctvrt kilogramu vysoce cisteho kokainu zvaneho peruanske vlocky v priblizne hodnote dvacet milionu korun skoncila v sobotu rozsahla protidrogova akce. V souvislosti s ni byli v Ostrave zatceni petactyricetilety cesky obcan a sedmapadesatilety muz z byvale Jugoslavie. Tiskovy mluvci policejniho prezidia Ales Svoboda sdelil, ze zadrzeni byli obvineni z trestneho cinu nedovolene vyroby a drzeni omamnych a psychotropnich latek a jedu.

Modernizace ceskeho letectva

V navrhu revitalizace vzdusnych sil se ceska armada zabyva vedle stihaciho letectva take modernizaci bitevnich a transportnich letounu a vrtulniku. V oblasti transportnich, skolnich a nekterych bojovych letounu se pritom hodla opirat predevsim o domaci prumysl. Uvedl to inspektor letectva a protivzdusne obrany general Pavel Strubl. Zakladem leteckych sil ma byt 72 lehkych viceucelovych letounu L-159 z podniku Aero Vodochody, ktere ma armada nakupovat od roku 1998. Pateri transportnich letounu by mely byt stroje L-610 z podniku Let Kunovice, ktere nahradi ruske An-24 a An-26. Armada dale zvazuje, zda jednotlive typy bitevnich vrtulniku, letounu a stihacich bombarderu modernizovat, nebo nakoupit nove, modernejsi stroje. Otazka vsak zavisi na ekonomickych moznostech.

Mineni - nespokojenost s policii

S cinnosti policie v miste sveho bydliste neni spokojeno 50 procent ceskych obcanu, opacny nazor zastava 42 procent lidi. Vyplyva to z unoroveho setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Podle odpovedi respondentu by policie mela venovat pozornost predevsim vloupanim do bytu a chat, ulicni kriminalite, bezpecnosti silnicni dopravy a korupci.

A na zaver predpoved pocasi:

V utery bude v Ceske republice polojasno az oblacno, misty se snehovymi prehankami. Denni teploty se budou pohybovat mezi minus 3 a plus 1 stupnem Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.