Zprávy úterý, 8. října 1996

Vazeni posluchaci. U uternich zprav Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel.

A nyni podrobneji:

Vysledky jednani koalicnich stran

Podle stran vladni koalice je nezbytne zajistit pokracovani procesu transformace ceske spolecnosti, jenz je stejne unikatni jako nesnadny a jenz prinesl Ceske republice zretelny posun vpred. Po skonceni koalicniho jednani to uvedli predsedove koalicnich stran Vaclav Klaus, Josef Lux a Jan Kalvoda. V usneseni se pravi, ze cilem vladni koalice je, aby politicka kultura v nasi zemi byla na urovni zemi s vyspelou parlamentni demokracii. K tomu je koalice pripravena prispet svym respektem vuci uloze opozice. Vyzyva pritom opozici k temuz, tzn. k respektovani vlady. Koalicni lidri se shodli v tom, ze je treba pokracovat ve zvysovani dosavadni role statu ve prospech uplatneni svobodne vule obcanu a a vytvaret tim prostor pro individualni zodpovednost i lidskou solidaritu.

Vaclav Klaus k odvolani tri ministru

Premier Vaclav Klaus je prekvapen, ze socialni demokracie bude usilovat o odvolani tri ministru - Ivana Kocarnika, Jana Rumla a Jindricha Vodicky. Klaus to rekl v reakci na Zemanovo prohlaseni na mitinku v Ostrave. Zeman zde rekl, ze ministr, ktery necha ukrast dve miliardy statnich prostredku, prostredku Celni spravy, ze zkrachovane Kreditni banky Plzen, neni hoden toho, aby byl ministrem financi. Vaclav Klaus pripomnel, ze Zeman nerekl o jmenech asi tri nebo ctyri mesice ani slovo. Podle premiera proto Zemanuv vyrok znamena nove kolo utoku a napadani.

Program dnesni schuze Poslanecke snemovny

Prvni cteni vladniho navrhu zakona o statnim rozpoctu bude dnes patrit ke klicovym bodum jednani pate schuze Poslanecke snemovny. Parlament, ktery se schazi po tridenni prestavce, by mel dale zvolit cleny svych vysetrovacich komisi ke krachu Kreditni banky Plzen a privatizaci Poldi Kladno. Projedna take navrhy svych usneseni k hospodareni se statnim majetkem a k pozastaveni privatizace nemocnic. Snemovna by take mela rozhodnout, zda pozada vladu o predlozeni navrhu koncepce zdravotnictvi.

ODS chce jasne stanovisko socialni demokracie k navrhu statniho rozpoctu

ODS by rada znala jasne stanovisko socialni demokracie k navrhu statniho rozpoctu a chtela by vedet, zda socialni demokrate umozni existenci mensinove vlade, jak ostatne sami slibovali kratce po parlamentnich volbach. Uvedla to tiskova mluvci strany Jana Petrova. "Kdyby Socialni demokracie nepodporila rozpocet ani v prvnim, ani ve druhem, ani dalsim cteni, a tento zakon nebyl v teto fazi schvalen, znamena to, ze socialni demokracie neplni sve prohlaseni o tom, ze bude respektovat mensinovou vladu a vlastne to bude ona, ktera muze eskalovat celou situaci, " prohlasila mluvci.

Stanoviska dalsich zastupcu nekterych stran k navrhu statniho rozpoctu:

Poslanec za ODS Marek Benda vyjadril nadeji, ze parlament schvali v prvnim cteni navrh statniho rozpoctu na pristi rok diky podpore nekolika zakonodarcu z opozicni Socialni demokracie. "Doufam, ze se najdou mezi socialni demokracii taci, kteri budou souhlasit, aby rozpocet prosel prvnim ctenim, a pak jsme se pripadne bavili o jednotlivych polozkach, " rekl Benda.

Predseda zakonodarcu socialni demokracie Stanislav Gross k tomu, jake stanovisko v prvnim cteni zaujme k navrhu zakona o statnim rozpoctu Poslanecky klub socialni demokracie uvedl, ze jeho strana ma dobrou vuli se dohodnout. Sam je podle svych slov odhodlan udelat vse pro to, aby stanovisko poslaneckeho klubu bylo jednotne.

Take Poslanecky klub ODA dnes rozhodne, zda jeho poslanci podpori vladni navrh statniho rozpoctu na pristi rok. Uvedl to mistopredseda ODA a ministr prumyslu a obchodu Vladimir Dlouhy. Dodal, ze udela vse pro to, aby se poslanci aliance rozhodli navrh rozpoctu podporit. Zaroven vsak pripustil, ze ne vsichni clenove ODA jsou presvedceni o tom, ze je potreba vladni navrh v nynejsi podobe podporit.

ODA k demisi vlady

ODA pripousti, ze by nastala velmi vazna situace v okamziku, kdy by navrh statniho rozpoctu na pristi rok nebyl schvalen snemovnou ve tretim cteni. Povazuje vsak za predcasne hovorit uz nyni o tom, ze by vlada podala demisi. Rekl to tiskovy mluvci ODA David Rozanek. "V teto chvili je asi predcasne hovorit o tom, ze by vlada podala demisi, protoze v te situaci by bylo treba potom velmi intenzivne jednat a hledat nejake reseni, " uvedl Rozanek.

Na financni pomoci lekarnikum se nebude podilet stat

Stat se nebude financne podilet na pomoci lekarnikum, nebude ani nijak zasahovat do cinnosti Ceskomoravske lekarnicke platebny. Rozhodla o tom porada vedeni ministerstva zdravotnictvi. Namestek ministra zdravotnictvi Josef Suchopar v teto souvislosti potvrdil, ze on osobne pozada predstavenstvo platebny o uvolneni ze sve funkce v dozorci rade teto instituce. Dodal, ze material o pripadne ucasti statu v platebne nebude dale postupovan ani porade ekonomickych ministru, ani vlade.

NG zahaji vystavu k 200. vyroci vynalezu litografie

Narodni galerie v Praze zahaji dnes pod zastitou UNESCO vystavu s nazvem Litografie aneb kamenopis - Pocatky ceske litografie 1819-1850. Porada ji k 200. vyroci vynalezu litografie prazskym rodakem Aloisem Senefelderem.

Informace ze sportu:

Po vitezstvi 6:0 nad Maltou sehraji zitra cesti fotbalovi reprezentanti druhe kvalifikacni utkani o postup na mistrovstvi sveta 1998. V Praze na Letne privitaji silny celek Spanelska. V predprodeji na stadionu Sparty v Praze na Letne je mozno dnes od 10 hodin zakoupit posledni vstupenky na tento zapas. Fotbalista Jiri Nemec si na vcerejsim vecernim treninku reprezentace poranil kotnik a nad jeho startem v zitrejsim utkani kvalifikace proti Spanelsku visi otaznik.

Cesky tenista Bohdan Ulihrach vyradil v prvnim kole turnaje ve Vidni domaciho Schallera hladce 6:2, 6:0.

A na zaver kratce o pocasi:

V utery ma byt v Ceske republice oblacno az polojasno, misty mlhy nebo nizka oblacnost ojedinele mrholeni. Denni teploty se budou pohybovat mezi 14 a 18 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.