120 projektů - spolupráce Vysočiny a Zakarpatské oblasti Ukrajiny funguje

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek na Dnech ukrajinské kultury, foto: Archiv Kraje Vysočina

Mnoho regionů v Česku navázalo partnerství s regiony v zahraničí. Že tato spolupráce není jen na papíře, dokazuje Kraj Vysočina a Zakarpatská oblast Ukrajiny. Jejich partnerství trvá už devátým rokem. Vysočina dotuje veřejně prospěšné projekty.

Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek na Dnech ukrajinské kultury,  foto: Archiv Kraje Vysočina
Například letos kraj pomohl opravit základní školu ve Svaljavském okrese, uvedl hejtman Vysočiny Jiří Běhounek:

"V roce 2007 jsme poprvé jeli na Zakarpatí, v roce 2008 se podepsala smlouva o spolupráci mezi oběma regiony. Smyslem spolupráce není dotace, ale projekt 50 na 50. To znamená, že půlku finančních prostředků dává kraj Vysočina a půlku reprezentace Zakarpatské oblasti Ukrajiny nebo jednotlivé obce. Je to velmi motivační, zajímavé a máme s tím vynikající zkušenosti."

Peníze jsou do oprav škol, ordinací i na tábory pro děti

Loni Kraj Vysočina vynaložil přes 5,5 miliónů korun. Také letos je na podporu projektů na Ukrajině připraveno 5 miliónů. První společné akce umožnily zateplení škol v obcích Strimba a Lazeščina. Předtím byly budovy kvůli špatnému stavu v zimě skoro neobyvatelné.

"Peníze jsou používané na opravy školek, škol, zdravotnických zařízení, ordinací. Další věcí jsou stáže studentů bohemistiky, stáže ukrajinských pracovníků v našich sociálních službách, dětské tábory. Těch se průměrně zúčastňuje kolem 50 dětí. Připravíme jim návštěvy zajímavostí v Kraji Vysočina a Prahy. Už se to dělá čtvrtým rokem, takže celkem přijelo kolem 250 dětí."

Za devět let se podařilo udělat 120 společných projektů

Dny ukrajinské kultury,  foto: Archiv Kraje Vysočina
Na Vysočinu přijíždí i studenti na letní žurnalistickou školu a hudební soubory. Projekty jsou dotované prostřednictvím dobročinného fondu ViZa. Jen za minulý rok bylo na Zakarpatské Ukrajině ve spolupráci s Krajem Vysočina připraveno 29 projektů. Nyní se chystají další. Definitivní slovo pak má při schvalování zastupitelstvo Kraje Vysočina.

"Projekty zkontrolujeme, pak na základě dohody, a vždy je to dohoda s ukrajinskou stranou, zvolíme ty, které si většinou ukrajinská strana přeje. Ne vždy na všechny projekty vyjde, protože peněz není zase tolik, ale za 9 let se podařilo udělat 120 společných oprav a projektů."

V součtu to dělá kolem 40 miliónů korun. Stejnou částku přidala podle dohody ukrajinská strana.

Čeština je v osnovách třech škol

Kraj posílá na Ukrajinu i učebnice českého jazyka.

Jiří Běhounek na návštěvě školy v ukrajinském Užhorodě,  foto: Archiv Kraje Vysočina
"Ministerstvo školství Ukrajiny udělilo oficiální povolení výuky ve školách v Užhorodě, v Mukačevu a ve Svaljavě. Tam je čeština v osnovách. Dodali jsme učebnice pro základní výcvik pro první až třetí třídu. V dalších deseti školách jsou kroužky češtiny. Postupně na základě přání jednotlivých škol tam každoročně dodáváme učebnice v částce kolem 50 tisíc korun."

Jak dodal hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, situace na Ukrajině poznamenala i cestovní ruch.

"Než vznikla ta zapeklitá situace, tak tam nemalé množství obyvatel Vysočiny jezdilo na turistiku. Pro české návštěvníky jsou tam podle mého dveře otevřeny a je jenom na nich, zda toho využijí. Samozřejmě každá nestabilita budí trošičku obavy, ale na Zakarpatí je klid a jsou tam vítanými hosty."