98 procent turistů by Prahu navštívilo znovu

Praha, Staroměstské náměstí

Největším turistickým lákadlem Česka je stále hlavní město Praha. Celých 99 procent návštěvníků o něm získalo informace od lidí, kteří ho už navštívili. Aspoň to tvrdí autoři výzkumu "Turisté a návštěvníci Prahy". Výzkum byl realizován během letošní turistické sezony a zadalo ho hlavní město Praha. 98 procent turistů by se do Prahy chtělo ještě vrátit a dvě třetiny z nich jsou o tom "rozhodně přesvědčeny". Podrobnosti má Lenka Jansová.

Praha,  Staroměstské náměstí
S pobytem v Praze panuje mezi návštěvníky po všech stránkách zřetelná spokojenost. Spokojení jsou dokonce s často diskutovanou taxislužbou. Nedostatky jsou podle nich v informacích o pražské dopravě. V metru a v dopravních prostředcích máme prý málo informací v cizím jazyce. Na počet turistů přijíždějících do Prahy jsme se zeptali pražského radního Igora Němce:

"V loňském roce Prahu navštívilo 9 milionů turistů, přesněji řečeno v Praze bylo uskutečněno 9 milionů přespání. Letos máme odhady, že toto číslo vzroste o dvanáct procent."

Nejrychleji přibývá návštěvníků z anglicky mluvících zemí. Jaký to má podle radního Igora Němce důvod?

"Zdůvodňujeme to tím, že přibylo leteckých zájezdů, které jsou poměrně levné, hlavně na víkendy. Zahraniční turisté, zejména z Anglie, tyto letecké zájezdy využívají, chtějí si v Praze o víkendu užít."

Praha,  Karlův most
Jaké jsou nejčastější důvody, kvůli kterým turisté přijíždějí do Prahy?

"To je zajímavé. Skoro všichni uvádějí, že hlavním důvodem návštěvy Prahy je, že jim o hlavním městě řekli známí nebo příbuzní. To nás velmi těší."

Jaké velké kongresové akce čekají Prahu?

"Jsme rádi, že se v Praze uskuteční například v roce 2006 kongres Americké asociace cestovních kanceláří ASTA. Do Prahy se sjedou operátoři z oblasti cestovního ruchu z celého světa. Od tohoto kongresu si slibujeme, že právě tito operátoři, kteří ještě většinou v Praze vůbec nebyli, když se zde budou cítit dobře, tak rozmnoží počet turistů díky svým kancelářím, které fungují po celém světě."

Pozitivní ohlasy zaznamenala i Pražská informační služba. Kolik turistů Pražskou informační službu využívá, to je otázka pro jejího ředitele Václava Novotného:

"Podle výběrového statistického šetření, které jsme realizovali, 40 procent turistů, kteří přijíždějí do Prahy, využívají Pražskou informační službu. K tomu je ovšem nutné přidat, že víc než 70 procent turistů přijíždí do Prahy individuálně, zbytek s cestovními kancelářemi. Ti, kteří přijíždějí se skupinou, Pražskou informační službu nepotřebují, mají svůj program..."

Ještě v roce 1999 tvořili návštěvníci Prahy jen 37 procent všech zahraničních turistů Česka, ostatním se zalíbily regiony. Očekává se, že letos Prahu navštíví 56 procent cizinců přijíždějících do Česka.