Aiko a rocková balada Pedestal. Na Eurovizi chceme být co nejlepší!

Aiko

Aiko. Tak se jmenuje zpěvačka, která bude Česko reprezentovat ve švédském Malmö na hudební soutěži Eurovize. Účastní se druhého semifinále soutěže, v níž o výhru usiluje 37 umělců. Vítěz bude znám v sobotu.

Foto: Massimiliano Giorgeschi,  Press kit Aiko

Aiko se jmenuje Alena Shirmanova. Narodila se v Moskvě, vyrůstala v Česku a nyní žije v anglickém Brightonu. Debutovala v roce 2018 a o dva roky později vydala album Expiration Date, letos pak desku Fortune's Child, z níž je i skladba Pedestal. Ta bude její soutěžní písní na Eurovizi. Jak řekla v České televizi, jde o sebevědomou rockovou baladu o sebelásce.

"Myslím si, že Pedestal má nějaký terapeutický význam. Spousta lidí mi i píše zprávy o tom, že to pro ně přesně tento význam má. A to nejenom v romantických vztazích, ale zároveň i třeba v rodinných a přátelských."

Aiko - Pedestal

Chceme být co nejlepší!

Aiko je 24 let a v prosinci zvítězila v národním kole. Jaký zvolí finální kostým, je zatím tajemství. Chce co nejlepší výsledek.

Aiko | Foto: Kubo Krížo

"Samozřejmě já pro to udělám absolutní maximum, i tým dělá absolutní maximum, abychom byli co nejlepší," dodala Aiko v České televizi. Ve Švédsku není poprvé, už tady vystupovala na festivalech.

Soutěž letos provázejí protesty proti účasti Izraele vzhledem k válce, kterou vede izraelská armáda v Pásmu Gazy v reakci na rozsáhlý teroristický útok palestinského hnutí Hamás z loňského 7. října. Do Malmö byli proto kvůli chystaným demonstracím a obavám z násilností povoláni policisté z celého Švédska, které posílily i bezpečnostní složky ze sousedního Dánska a Norska.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956 s výjimkou covidového roku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž. Každoročně ji sleduje v průměru 180 milionů diváků a alespoň jednou se jí zúčastnilo 52 zemí.

Loňskou vítězkou Eurovize se stala švédská zpěvačka Loreen, která tím zajistila severské zemi pořadatelství. V Malmö, jež hostí Eurovizi už potřetí, se v souvislosti se soutěží očekává až 100.000 návštěvníků.