V sobotu to vypukne! Skupinu Vesna čeká finále Eurovize

Dívčí skupina Vesna postoupila do finále soutěže Eurovize

V sobotu čeká skupinu Vesna finále hudební soutěže Eurovize. Dívčí kapela se dostala mezi desítku postupujících interpretů z prvního semifinále písňové soutěže.

Vesna | Foto: Tom McEnchroe,  Radio Prague International

Skupinu Vesna tvoří hudebnice z pražské konzervatoře Jaroslava Ježka, kromě tří Češek jsou jejími členkami i Slovenka, Ruska a Bulharka. Zpěvačka Patricie Fuxová před soutěží řekla, že Vesna chce v soutěži reprezentovat slovanství. Zpívá nejen česky, ale třeba i bulharsky či ukrajinsky.

Na kterém místě Vesna do finále postoupila se neví. Pořadatelé totiž zveřejnili jen seznam postupujících, nikoli pořadí podle získaných bodů.

Vesna se utká se zpěváky z 26 zemí

"Holky z kapely Vesna udělaly neskutečný kus práce a jejich nasazení bylo bezkonkurenční... Nepodcenily žádnou část přípravy a obrovsky si postup zaslouží," sdělil ČTK vedoucí české delegace na Eurovizi Kryštof Šámal.

Vesna nastoupila v růžovém a s dlouhými copy a představila skladbu My Sister's Crown. Ve finále pak kromě dvacítky postupujících budou soutěžit i zástupci pěti velkých evropských zemí Francie, Německa, Itálie, Španělska a Británie, kteří mají účast ve finále zajištěnou automaticky. Interprety těchto 25 zemí doplní ještě soutěžící ze země loňského vítěze, tedy z Ukrajiny.

V Eurovizi soutěžil i Gott za Rakousko

Foto: Columbia

První ročník Eurovize se konal v květnu 1956 a za nejslavnějšího vítěze v historii soutěže je považována švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Mezi další tváře, které v soutěži uspěly, patří Kanaďanka Céline Dion. Ta v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. A po soutěži se z ní stala hvězda.

V roce 1968 se Československá televize snažila do Eurovize zapojit. Rakouská ORF tehdy nominovala Karla Gotta. Do finále se nedostal a skončil třináctý.

V Česku se o soutěži více mluví až v posledních letech. Čeští interpreti se do ní zapojují od roku 2007.

klíčové slovo: