O cenu Eurovize zabojuje Vesna. My Sister's Crown zpívá ve čtyřech jazycích

Vesna

Na Eurovizi 2023 bude o hlavní cenu bojovat kapela Vesna. Založila ji v roce 2016 Patricie Fuxová. Nápad na skupinu, která by oslavovala ženskost a slovanství, dostala při studiích na konzervatoři.

"Vesna je ženská kapela, která si zakládá na tom, že se inspiruje motivy folku nebo folkloru. Posluchači si mohou v různých písničkách poslechnout a zavnímat slovanské kořeny. Zároveň je to kapela plná žen, takže pro nás hraje klíčovou roli sesterství a nějaká soudržnost," představila skupinu zpěvačka, skladatelka a textařka Patricie Fuxová.

První vydanou písní byla Morana, pojmenovaná po bohyni zimy a smrti, kterou nahrály ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem. Dalšími singly byly Mokoš, Vesna a Živa, pojmenované po bohyních podzimu, jara a léta.

V listopadu 2018 vydala skupina své debutové album Pátá Bohyně. Byla s ním nominovaná v kategorii Objev roku v hudební ceně Anděl 2018. O rok později uspořádala své první klubové turné po Česku a Slovensku.

My Sister's Crown je ve čtyřech jazycích

A s jakou písní se popere o cenu Eurovize? Bude to píseň „My Sister's Crown", se kterou národní finále jednoznačně vyhrála. O čem je, přiblížily Patricie Fuxová a houslistka Bára Šůstková.

Vesna | Foto: Facebook Vesna

"Je o všech lidech, kteří zažívají nějakou nesvobodu, útlak od společnosti, trendů, techniky a je takovým symbolem pro tyhle lidi, aby si nasadili korunu a cítili se dost silní. Ta písnička kombinuje rovnou čtyři jazyky. Já jsem jako autorka chtěla, aby čeština vykopávala tu písničku, protože si myslím, že ve světové soutěži má smysl zachovávat češtinu a že má smysl a je potřeba mít dostatek toho sebevědomí na to, aby čeština ustála v tom zahraničním kontextu. Najdeme tam samozřejmě taky angličtinu, abychom propojily jednotlivé národy. Je tam taky ukrajinština, protože letošní Eurovize je věnovaná jako pocta Ukrajině a také je tam bulharština, protože naše původní členka Tanita je Bulharka, takže jsme chtěli zahrnout a vzdát poctu dalším slovanským národům."

Skupina se na soutěži utká s interprety z dalších 36 států. Vesnu do 67. ročníku hudební soutěže poslali v týdenním hlasování fanoušci, kteří vybírali z pětice českých uchazečů. K těm kromě Vesny patřily zpěvačky Markéta Irglová, Pam Rabbit, Maella a písničkář Rodan.

Jan napsal server Blesk.cz kapela Vesna budí se svým songem My sister's crown rozruch. V Rusku a Bělorusku ho už zakázali. Dvě semifinálová a finálové kolo letošního ročníku se bude konat. 9. a 11. května. Absolutní vítěz bude vyhlášený v sobotu 13. května.

klíčová slova:
spustit audio