Aleš Brichta o Peruti 311

Aleš Brichta, foto: www.brichta.cz
0:00
/
0:00

Válečné události dnes nejsou častým námětem v hudbě. Současných písniček s válečnou tématikou bychom napočítali na prstech ruky: Ze zájmu o americké hudební žánry se k válce vrátily skupiny Texmeni nebo Jan Vyčítal s Greenhorns. Metalová skupina Arakain věnovala na konci 80. let píseň českým letcům v Británii. Jmenuje se Peruť 311. S někdejším zpěvákem a textařem Arakainu Alešem Brichtou hovořil Vilém Flatýnek.

Z filmu 'Nebeští jezdci'
Pane Brichto, vzpomenete si ještě, jak vznikla písnička Peruť 311?

"My jsme 311. peruť dávali dohromady někdy v roce 1986 - 87. Jako desetiletý kluk jsem byl v kině na filmu Nebeští jezdci podle knížky Jánského a ten film se mnou tenkrát docela zacloumal, takže jsem se o tu tématiku začal zajímat trochu víc. Četl jsem Fajtla, Klostermanna, Jánského... Když přinesli kluci muziku, přemýšlel jsem, o čem by to bylo, a napadla mě právě vzpomínka na naše piloty v Anglii. Ten text té písničky je v podstatě o stíhačích a vím, že třistajedenáctka byla bombardovací nebo nějaká smíšená, ovšem mě tam prostě nesedělo tři sta třináct, nějak to tam nešlo, tak jsem z toho udělal tři sta jedenáct, protože jsem si říkal, že jde hlavně o ten princip, o smysl té písničky.

Já jsem tenkrát pracoval v zahraničním obchodu a jeden důchodce, který tam pracoval, mě tam varoval, říkal: Ty si koleduješ, s tímhle budeš mít velký problémy. A já jsem říkal, že nevidím důvod, proč bych měl mít problémy, že si za tím stojím. A nakonec s tím textem opravdu snad ani problémy nebyly, přestože to bylo za totality."

Ožilo zátiší zjizvených křídel

noc hladí obrysy palubních děl

zas do tmy odlétáš pro další příděl

květů zla z pavučin svítících střel

Na startu jsou letecký esa

další boj, víš, co to znamená

cizí stroj v plamenech klesá

svět už zná Peruť 311

(...)

Piloti RAF
"Když jsme hráli někdy začátkem 90. let, nemýlím-li se někde u Olomouce, přišel za mnou jeden fanoušek a říkal: Já tady mám pro tebe dáreček od dědy. Dědovi je skoro 70 let a rockovou hudbu, natož metal, vůbec neposlouchá, tak jsem mu pustil Peruť 311 od Arakainu a jeho to tak dojalo, že si vůbec někdo vzpomněl... nebo to snad bylo dokonce ještě před začátkem revoluce, možná 88, 89, ...takže ti něco posílá. A dal mi řetízek se známkou, kterou nosili v Anglii naši piloti. To byl pro mě pocitově strašně hlubokej zážitek."

Říká vám něco vlastenectví? Je to pro vás téma?

"Já si myslím, že ano. My se neustále vnímáme takovým divným způsobem, že nejme hrdí na to, že jsme malej národ, který toho relativně strašně moc dokázal. Ať už ve sportu, v kultuře... Myslím, že tohle si musíme přřipomínat, protože dlouho jsme byli braní venku jenom jako ti, co kradou v obchoďácích, což samozřejmě na renomé moc nepřidá. Ale já myslím, že na druhou stranu spousta lidí vnímá tenhle malinkatý stát jako zemi, která toho ve spoustě věcí strašně moc dokázala, a na to bychom měli být hrdí."