Americké jaro v Česku i letos představuje interprety vážné hudby ze Spojených států

Nové město na Moravě, Písek, Brno, Praha, ale i Jablonné v Podještědí nebo Polná na Vysočině - tam všude probíhá letošní ročník přehlídky Americké jaro. Českému publiku se tu představují především američtí interpreti vážné hudby, na programu festivalu jsou ale i přednášky a filmy.

"Americké jaro organizuje Mezinárodní společnost Antonína Dvořáka, která vznikla v roce 1999 a v prvních šesti letech své existence organizovala hlavně koncertní vystoupení. Hlavním organizátorem je klavírista Radoslav Kvapil,"

říká ředitelka této společnosti Jiřina Rybáčková. Díky svým mnohaletým kontaktům ve Spojených státech získal klavírní virtuos Radoslav Kvapil pro letošní Americké jaro v USA například mezzosopranistku Sarah Meredith, houslistku Karen Bentley Pollick nebo flétnistu Jamese Scotta.

"Letos jsme zahájili na hradě Zbiroh. To byl docela luxusní koncert, kde nám hrál orchestr Hradní stráže a byli tam dva američtí sólisté."

Jiřina Rybáčková
Šňůru koncertů Amerického jara doplňuje i série přednášek v různých místech České republiky. Jiřina Rybáčková, která v exilu ve Spojených státech prožila dvě desetiletí, přednáší například o známé i neznámé Americe, vydavatel Amerických listů Petr Bísek měl v Plzni přednášku o českých krajanech v USA a v Písku s diváky besedoval proslulý hollywoodský producent českého původu Norbert Auerbach. Koncerty i přednášky Amerického jara už mají své stálé publikum:

"V menších městech těch posluchačů nikdy nejsou veliké davy, zato je tam ale velmi vřelá atmosféra. Letos jsme měli poprvé koncert na zámku Grabštejn na severu Čech a tam jsou zvyklí pořádat kulturní akce. Takže i když my jsme tam byli poprvé, bylo tam nějakých čtyřicet lidí a to publikum bylo skutečně velmi vnímavé."

Letošní ročník Amerického jara končí 15. července koncertem v Písku, kde vystoupí americko - čínské klavírní duo. Už nyní se ale podle Jiřiny Rybáčkové chystá program pro rok 2008.

"Hlavní těžiště bude v Brně, ve spolupráci s Masarykovou univerzitou. Tam se bude konat dvoudenní kolokvium."

Kolokvium se bude věnovat především dvořákovskému odkazu ve Spojených státech, a také českým krajanům v USA. Na ně pak naváže série koncertů v Brně a v jeho okolí. Znovu se pak chystají koncerty po celé republice, především v jižních a západních Čechách a na Vysočině, kde Americké jaro už získalo tradici.