V České republice probíhá další ročník Amerického jara

Slavnostním koncertem k 20. výročí vzniku Policie ČR zahájil toto úterý na Pražském hradě svou pražskou část už šestý ročník hudebního festivalu Americké jaro. O bližší informace k letošnímu programu požádala Milena Štráfeldová ředitelku a hlavní organizátorku festivalu Jiřinu Rybáčkovou:

Jiřina Rybáčková
"Vlastně už začal před dvěma týdny přednáškou v malém městečku Pňov v Předhradí u Kolína. Tam jsem povídala o českých krajanech ve Spojených státech."

Zajímají se lidé v Pňově o krajany ve Spojených státech?

"To bylo na Českobratrské církvi evangelické, takže ta diskuse byla velmi živá a zajímavá."

Kde všude bude letošní jaro probíhat?

"Tentokrát bude probíhat asi ve dvaceti místech. Letos nemáme žádné specifické krajské město, jako jsme měli v posledních letech. Je to takové rozložené. Budeme mít koncerty v Olomouckém kraji, asi na šesti místech. V Prostějově, Teplicích nad Bečvou, Hranicích na Moravě, v Zábřehu. Pak budeme mít několik akcí v Českých Budějovicích, potom v Písku, v Pardubicích budeme mít dva koncerty, tam jsme ještě nikdy nic neměli. V Brně budeme mít tři akce, ty budou součástí oslav 20. výročí města Brna a Dallasu v americkém Texasu."

Joan DeVee Dixon
A kromě Pardubic jsou i další místa, kde bude Americké jaro letos poprvé?

"Pár míst to bude v Jihomoravském kraji. Nosislav, tam bude Joan DeVee Dixon, to je naše varhanice. Nosislav a Miroslav v Jihomoravském kraji blízko Brna a pak ty Pardubice."

Vy už jste zmínila varhanici, která vystupovala několikrát na Americkém jaru. Budou zde i další stálí interpreti, nebo přivážíte letos někoho nového?

"Máme letos někoho nového. Máme například mladého pianistu Stephena Beuse, který bude mít celkem pět koncertů. Ten dostal naprosto nejprestižnější ceny, je to mladý muž, asi devětadvacetiletý. Potom budeme mít dvojici, Američany, ale jsou původem z Ukrajiny - Natalia Khoma a Volodymyr Vynnytsky, viloloncellistka a klavírista. Ti budou mít pět koncertů. Pak budeme mít Natashu Farny, to je violoncellistka, a z českých umělců právě s touto varhanicí bude hrát na dvou koncertech Přemysl Kšica, mladý český varhaník z Prahy. A já bych zvlášť chtěla upozornit na koncert v Rudolfinu 16. června, kdy vystoupí stočlenný orchestr mladých hráčů ve věku od 12 do 18 let z Bostonu. Je to orchestr na nejstarší hudební škole ve Spojených státech. To bude myslím docela velký zážitek."

Jiřina Šiklová
Americké jaro ovšem nejsou pouze koncerty, ale také přednášky a besedy. Vy už jste se zmínila o té své, o Češích v Americe. Budou letos i další?

"Byla už jedna, na tu jsme tentokrát pozvali Jiřinu Šiklovou. Jedno z našich témat je totiž celoživotní vzdělávání a já jsem tam měla pár poznámek, jak celoživotní vzdělávání funguje ve Spojených státech. Pak budeme mít další přednášku, David Gainer, kulturní atašé amerického velvyslanectví, bude mluvit na českobudějovické univerzitě. A já budu na Jihočeské univerzitě mluvit o exilu, emigraci a migracích obecně. A pak budeme mít poslední přednášku, to bude prof. Švejnar v Klatovech, 31. května."

Jak se do přípravy Amerického jara promítla doznívající finanční krize? Nebo ji už máte za sebou?

"Ne, vůbec! Naopak se promítá strašlivě, protože letos máme téměř tolik akcí jako loni, a přitom máme jenom 40 procent financí, které jsme měli loni. Takže to bude, jak se říká, s odřenýma ušima. Je to hrozné. Z míst, kde jsme dostávali léta velikou podporu, je to letos třeba jenom 10 nebo 15 procent. To je špatná zpráva."

Já vám přeji, ať se přesto letošní ročník Amerického jara podaří.