Začíná festival Americké jaro. Letos nabídne na tři desítky koncertů

Melanie Gall

Právě tento čtvrtek se koná v jihočeském Písku zahajovací koncert letošního ročníku hudebního festivalu Americké jaro. Až do začátku července proběhnou v jeho rámci po celém Česku tři desítky koncertů, na kterých vystoupí čeští i američtí umělci. Součástí Amerického jara budou i letos například diskuse o česko-amerických vztazích. Ředitelka festivalu Jiřina Rybáčková v rozhovoru pro Radio Praha uvedla podrobnosti:

Jiřina Rybáčková
"Letos máme pět velkých orchestrálních koncertů. Ten první je koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR. Budou mít dva koncerty, na nichž vystoupí dvě naše umělkyně. Jedna je kanadská zpěvačka Melanie Gall a druhá je česko-americká klavíristka Jitka Fowler Fraňková. Tento orchestr spolu s umělkyněmi vystoupí poprvé v Písku 19. dubna a potom ve Španělském sále na Pražském hradě 24. dubna. Potom budeme mít čtyři studentské orchestry ze Spojených států, takže součástí letošního Amerického jara budou čtyři vystoupení v Praze. Dvě v Rudolfinu, jedno v Národním domě na Vinohradech a jedno v kostele sv. Salvatora."

A sólisté? Všimla jsem si, že tam bude opět varhanice Dixon...

Joan DeVee Dixon
"Varhanice Joan DeVee Dixon se dokonce letos už konečně rozhodla, že se začne učit česky. Teď už se tady zapsala na velmi intenzívní kurs. Joan tady navíc loni objevila rukopisy Dvořákova učitele Antonína Liehmanna, o kterých skoro nikdo nevěděl. A všichni byli absolutně nadšeni. Já si myslím, že Joan bude objevovat další skryté poklady na různých místech, kam třeba ani tolik Čechů nechodí."

Podle programu bude poslední koncert Amerického jara až začátkem července. Kolik se do těch téměř tří měsíců vejde koncertů a kde všude budou?

Melanie Gall
"Koncertů je kolem 29 a budou se konat asi na třinácti místech. Bude to Praha, Písek, České Budějovice, Tábor, Kamenice nad Lipou. Potom sopranistka Lynn Eustis a tenor Brian Nedvin s klavíristkou Alicí Fiedlerovou podniknou turné po severní Moravě. Pak budeme mít jeden koncert v Jihlavě, v Plzni, v Zábřehu, v Klatovech a v Brně bude mít několik koncertů. A pokud dostaneme peníze z Jihomoravského kraje, tak ještě několik koncertů v tomto kraji.

Nejbližšími akcemi Amerického jara jsou dva koncerty sopranistky Melanie Gall a klavíristky Jitky Fowler Fraňkové. V pátek vystoupí v brněnském Konventu a v pondělí v Českých Budějovicích. Celý program festivalu najdete na internetové adrese www.interdvoraksoc.cz.

Festival i některé z jeho sólistů přiblížíme i v naší kulturní rubrice příští středu.