Americké Radio svobodný Afghánistán bude možná vysílat z Prahy

Zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu ve čtvrtek večer navrhl vytvoření rozhlasové stanice Rádio svobodný Afghánistán (Radio Free Afghanistan). Působila by pod záštitou stanice Svobodná Evropa/Rádio Svoboda, která sídlí v Praze. Podrobnosti přináší Vilém Faltýnek.

Rádio vysílalo do Afghánistánu již v 80. letech z Mnichova. Nyní mohou Afghánci poslouchat jen pořady Svobodné Evropy vysílané v okolních zemích - Turkmenistánu, Tádžikistánu, Iránu a Uzbekistánu. Návrh zákona schválil Zahraniční výbor Sněmovny reprezentantů jednohlasně. Americké ministerstvo zahraničí však dalo najevo nesouhlas s celým projektem. Vláda zvažuje řadu dalších možností a není v tuto chvíli připravena podpořit koncepci rozhlasové stanice Svobodný Afghánistán, uvedl náměstek amerického ministra zahraničí Paul Kelly. Představitelé českých rezortů vnitra, obrany a zahraničí shodně odmítli věc pro nedostatek informací a oficiálních stanovisek z americké strany komentovat. Pro Radio Praha se ve stejném duchu vyjádřil i stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil.

"Já samozřejmě v tuto chvíli vyčkám dalšího vývoje, protože se domnívám, že ani z americké strany to není uzavřená záležitost."

O další informace o případném vysílání do Afghanistánu jsem požádal mluvčí Svobodné Evropy/Radia Svoboda, paní Soniu Winterovou. Ta podotýká, že celý legislativní proces kolem vysílání do Afghánistánu je zatím v počátcích.

"Já myslím, že skoro všichni zákonodárci a politikové ve Washingtonu jsou zajedno v tom, že by se mělo rozšířit americké vysílání do Afghánistánu. Ale existuje několik variant a možností, jakým způsobem by se to mělo uskutečnit."

Má Česká republika v této věci nějakou možnost vetovat americké rozhodnutí?

"Samozřejmě. Toto je naše hostitelská země a my máme s českou vládou výborné vztahy. Ale samozřejmě, že by tato záležitost byla s českou vládou prodiskutována. Ovšem vláda už před třemi lety, kdy byla podobná situace s vysíláním do Iráku a do Iránu, říkala celkem jednotně, že je zastáncem svobody slova. A já předpokládám, že podobné stanovisko zaujme i teď."

Můžete shrnout, jaký by měl být smysl a obsah toho vysílání?

"To vysílání jako všechna naše vysílání by vynahradilo domácímu obyvatelstvu nedostatek svobodných médií v jejich vlastní zemi, to znamená, že bychom vysílali především zpravodajství o tom, co se děje uvnitř Afghánistánu. Tyto informace byly měly být objektivní, politicky neutrální, pravdivé, kompletní. A potom by se Afghánci také měli dozvědět, co se děje ve světě, co se jich týká, co je zajímá. Naším principem je, že když mají občané úplné informace, jsou schopni se sami rozhodovat o politickém systému a o tom, jak chtějí žít ve své vlastní zemi."

Tolik mluvčí Radia Svobodná Evropa/Radia Svoboda, Sonia Winterová Pro Radio Praha.