Anketa Zahraniční Čech roku 2012: Jaromír Jágr

Jaromír Jágr, foto: Vláda ČR

Na řadě je anketa Zahraniční Čech roku 2012. Anketu pořádají Český rozhlas a Česká televize. Od 27. srpna do 21. září vám postupně představujeme 20 osobností, kterým můžete poslat svůj hlas a zvolit Zahraničního Čecha roku. Dnes to bude hokejista Jaromír Jágr, hráč Dallas Stars, kam letos přestoupil z Philadelphia Flyers.

Jaromír Jágr,  foto: Vláda ČR
Jaromír Jágr skóruje, fanoušci týmu Philadelphia Flyers jásají. Za necelých 18 sekund hry legendární hokejista s číslem 68 na dresu výkon opakuje. V celé hokejové historii najdete jenom hrstku hráčů, kteří dokázali předvádět tak dobré výkony po tak dlouhou dobu jako Jaromír Jágr. Narodil se na Kladně v roce 1972. Za někdejší tým Poldi začal hrát hokej a už jako junior se dostal do reprezentace. První bronzovou medaili na světovém šampionátu s ní získal v pouhých osmnácti letech ve Švýcarsku. To hlavní ale mělo přijít o osm let později.

Góóóól!!! Ozýval se hlas komentátora. To když na olympijských hrách v Naganu Jágr výrazně přispěl k zisku zlaté medaile českého hokejového týmu na turnaji století. V té době už měl na svém kontě mimo jiné zisk také dvou Stanleyových pohárů v dresu pittsburských Tučňáků v severoamerické NHL. Po zámořských úspěších v dresu Pittsburghu, následovala hubenější léta, kdy hrál za Washington Capitals a New York Rangers. V roce 2008 se rozhodl pro odchod do ruského Avangardu Omsk. Loni se nicméně do NHL vrátil. Jak sám připustil bezprostředně po příletu do Philadelphie, byl to pro něj tak trochu krok do neznáma:

"Já jsem tady tři roky nebyl, takže nevím, co od toho očekávat co se týče hokeje i co se týče města Philadelphie. Tady jsem nikdy nehrál, takže z toho důvodu je to něco nového. Připomíná mi to chvíle, když jsem sem přijel v osmnácti letech."

Rychle ale dokázal, že je užitečnou posilou týmu Flyers. Přímo v hokejové šatně Philadelphie si pochvaloval, jak rychle se mu podařilo do týmu zapadnout:

"Záleží také s jakými hráči hrajete. Když hraju se staršími hráči, tak ti hrají podobným stylem. My máme spoustu mladých hráčů, kteří jsou zvyklí už hrát jiným stylem, protože ten hokej se posunul jinam, než se hrál před dvaceti lety. Jak se hraje v juniorkách, tak ti mladí si to přitáhnou sem do ligy a hrají podobným stylem."

Jeden z vůbec nejvíc oslavovaných hráčů ve světové hokejové historii zůstává silně věřícím pravoslavným křesťanem. Je bezprostřední a svéráznou osobností a také Čechem, který pověst a povědomí o své vlasti nesmírně posiluje zdaleka ne jenom v Americe.

Portrét připravil Vít Pohanka. Pokud chcete dát hlas Jaromíru Jágrovi, můžete tak učinit na webových stránkách www.zahranicnicech.cz. Hlasovat můžete i pomocí SMS ve tvaru ZC 7 na číslo 907 77 04. Cena SMS je 4 koruny. Vítěz ankety - tedy ten, kdo obdrží nejvíc hlasů - bude vyhlášen 28. září. Partnerem ankety je Týdeník Rozhlas a společnost Lasvit. I vy můžete pomoci vybrat Zahraničního Čecha roku!