Anketa Zahraniční Čech roku 2012: Lenka Láličová

Lenka Láličová

Český rozhlas a Česká televize pořádají anketu Zahraniční Čech roku 2012. Do 21. září vám postupně představujeme 20 osobností, kterým můžete poslat svůj hlas a zvolit Zahraničního Čecha roku. Dnes je to Lenka Láličová z chorvatského Daruvaru:

Lenka Láličová | Foto: Radio Prague International
"/Znělka českého vysílání Radia Daruvar:/ V Pošťácké pohádce Karla Čapka nešťastnou Mařenku hledá pošťák Kolbaba. A představte si, že pošťák Kolbaba žije i v Horním Daruvaru. Vydejme se dnes za ním. Hezké odpoledne a dobrý poslech vám přeje Lenka Láličová."

Tak se už dvě desítky na let v každodenním vysílání Radia Daruvar pro českou menšinu v Chorvatsku představuje novinářka, rozhlasová a televizní redaktorka a moderátorka desítek krajanských akcí Lenka Láličová, původem ze severní Moravy. Na počátku 90. let pracovala v zotavovně v Jánských Koupelích u Opavy:

"V r. 1991 přijely děti z Chorvatska, protože tam začalo být nebezpečno, válka. A Česká republika pozvala děti z Daruvarska a okolí,"

vzpomíná Lenka Láličová na velkou záchrannou akci, kdy na pozvání prezidenta Václava Havla přijely do Česka stovky dětí z Daruvarska. Do Jánských Koupelí je tehdy doprovázel chorvatský učitel, její budoucí manžel. Sama za ním do Daruvaru odešla o rok později. Tehdy bylo Chorvatsko silně poznamenané válkou, lidé se doslova museli postarat o to, jak přežít.

"Přišla v tom poválečném období, kdy bylo zapotřebí obnovit celkovou krajanskou činnost. A díky Rádiu Daruvar se tou krásnou češtinou, velkým optimismem a pestrostí rozhlasových pořadů každodenně dostává do všech našich rodin. Zároveň také její televizní příspěvky do pořadu Prisma chorvatské televize jsou vždy kvalitní a zajímavé,"

Lenka Janotová
říká dnes předsedkyně Svazu Čechů v Chorvatsku Lenka Janotová.

"Slyší se správná čeština a zároveň informace o různých krajanských akcí a o životě příslušníků české krajanské komunity."

Lenka Láličová, i když sama z krajanské komunity v Chorvatsku nepochází, se díky své každodenní práci pro české krajany stala jednou z jejích nejvýraznějších osobností.

"No, my říkáme, jako by nám ji poslal pán bůh,"

dodává Lenka Janotová.


Pokud chcete dát hlas Lence Láličové, můžete tak učinit na webových stránkách www.zahranicnicech.cz. Hlasovat můžete i pomocí SMS. Chcete-li poslat hlas právě Lence Láličové, pošlete SMS ve tvaru ZC 8 na číslo 907 77 04. Cena SMS je 4 koruny. Vítěz ankety - tedy ten, kdo obdrží nejvíc hlasů - bude vyhlášen 28. září. Partnerem ankety je Týdeník Rozhlas a společnost Lasvit.