Zahraniční Češkou roku 2012 se stala Běla Gran Jensen z Norska

Slavnostní předávání ceny Zahraniční Čech roku, foto: autorka

V pátek, na Den české státnosti, byly v Národním divadle v Praze slavnostně vyhlášeny výsledky prvního ročníku ankety Zahraniční Čech roku 2012. Do soutěže bylo nominováno celkem dvacet současných českých osobností, žijících v zahraničí. Byli mezi nimi například bývalá ministryně zahraničních věcí Spojených států Madeleine Albrightová, hokejista Jaromír Jágr, režisér Miloš Forman, tenistka Martina Navrátilová nebo plastický chirurg Bohdan Pomahač. O vítězi rozhodli svými hlasy sami diváci České televize a posluchači Českého rozhlasu.

Slavnostní předávání ceny Zahraniční Čech roku,  foto: autorka
"Posluchači a diváci poslali nejvíc hlasů paní Běle Gran Jensen,"

oznámil ředitel Radia Praha Miroslav Krupička. Vítězkou ankety se tak stala zakladatelka humanitárního Hnutí na vlastních nohou Stonožka. Posrpnová exulantka, která žije v Norsku. Po listopadu 89 začala v Norsku prodávat vánoční obrázky, které namalovaly děti v českých školách. Z výnosů prodeje se kupovaly lékařské přístroje a vybavení pro české nemocnice a dětské léčebny. Později začala Stonožka pomáhat i dětem ve válkou zasažených zemích, v Kosovu nebo v Afghánistánu. Dnes představuje hodnota této pomoci zhruba sto milionů korun. Pro paní Bělu Gran Jensen bylo vítězství v anketě velkým překvapením:

"Člověk se tomu bojí věřit. Ne že bych si stěžovala, že nás nikdo za těch 22 let neocenil. Naopak, já si myslím, že všichni ti krásné lidé, co jsem měla možnost poznat, děkovali za to, že děláme něco pro mladé lidi a pomáháme s jejich výchovou. Tohle ale bylo nesmírně dojemné! A já si umím představit, že každá paní učitelka, ať už je v té nejmenší vesničce nebo v Praze, až zjistí, že jsme to dostali, tak to pro ni bude opravdu diamant!"

Předávání se zúčastnila i řada učitelů ze stonožkových škol. Byl mezi nimi i ředitel Základní školy ve Spáleném Poříčí Jiří Šefl:

Běla Gran Jensen | Foto: Milena Štráfeldová,  Radio Prague International
"Hned na začátku, jak to hnutí začalo pracovat, jsme začali kreslit výkresy. A děláme to doposud, celou dobu, těch dvacet let."

Škola z Poříčí tak pomáhá například dětské léčebně v Opařanech. Za obrázky českých školáků ale bylo možné nakoupit i sanitku pro bývalou Jugoslávii, opravit školy v Kosovu nebo posílat školní pomůcky do Afghánistánu. Na těchto projektech spolupracuje Hnutí Stonožka dlouhodobě s Armádou ČR. Náčelník Generálního štábu Petr Pavel úsilí Běly Gran Jensen velmi oceňuje:

"Jako člověk oceňuji to, že se věnuje mladé generaci od útlého věku, v tom smyslu, že pomáhat ostatním, těm, kteří jsou v nouzi, je naprosto správné. To je určitě velice pozitivní a bude to mít velký vliv na to, že naše společnost nebude procházet takovou krizí hodnot, jakou prochází dnes. Na druhou stranu jako voják musím říct, že i účast armády na tomto projektu se projevila v pozitivnějším vnímání armády veřejností. A to je samozřejmě pro nás také velice důležitá věc."

Iniciátorem soutěže byl Český rozhlas. Podle jeho generálního ředitele Petera Duhana lidé ani nemohli svým hlasováním vybrat lepšího představitele zahraničních Čechů, než Bělu Gran Jensen:

"Když jsem sledoval portréty, které vysílala Česká televize a Český rozhlas, tak jsem si uvědomil, že toto je alespoň pro mne ten horký kandidát. Právě za to, co všechno udělala nejenom pro naše děti a zviditelnění naší země, ale také pro děti, které strádají ve válkou sužovaných zemích. Nic lepšího si neumím představit, než oceňovat lidi tohoto typu, kteří nám snad budou příkladem."

Podle ředitele Duhana vznikla prvním ročníkem ankety Zahraniční Čech nová tradice, ve které bude Český rozhlas pokračovat.