Madeleine Albrightová a Bohdan Pomahač převzali ocenění v anketě Zahraniční Čech roku 2012

Ředitel Radia Praha Miroslav Krupička a Madeleine Albrightová, foto: Barbora Kmentová / Archiv ČRo7

Česko v těchto dnech navštívili bývalá americká ministryně zahraničí USA Madelaine Albrightová a plastický chirurg Bohdan Pomahač. Oba se zúčastnili mezinárodní konference Forum 2000 a převzali také ocenění v anketě Zahraniční Čech roku 2012.

Bývalá ministryně zahraničí USA Madelaine Albrightová měla k návštěvě Česka hned několik důvodů. Zúčastnila se konference Forum 2000 a představila v Praze svoji vzpomínkovou knihu Pražská zima. Není to jen vyprávění vzpomínek na dětství, kniha také ukazuje město v malé zemi zmítané evropskými konflikty. V Botanické zahradě v Troji pak vysadila vzácnou borovici. A právě zde Madeleine Albrightová převzala i ocenění za třetí místo v anketě Českého rozhlasu a České televize Zahraniční Čech roku 2012.

"Jsem moc hrdá na to, že jsem se tady narodila. Narodila jsem se na Smíchově a vždycky myslím na to, že jsem rozená Češka a když lidé vědí, že jsem něco udělala pro zemi, kde jsem se narodila, tak mě to moc těší."

Ocenění a broušenou vázu předal Madeleine Albrightové generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan. Podle něj je cena motivací pro lidi, aby si víc vážili úspěchu Čechů za hranicemi:

"Ano, ale je to taková výzva i do našich řad. Víte, jak my se někdy chováme takovým zarputilým nedůvěřivým způsobem vůči těm, kteří v zahraničí uspěli. Jsou to stále Češi, to je podstatné a důležité. Ti dělají slávu tomuto národu."

Běla Gran Jensen přebírá cenu Zahraniční Čech roku 2012,  foto: Milena Štráfeldová / Archiv ČRo7
V anketě předběhli Madeleine Albrightovou norská humanitární pracovnice českého původu Běla Gran Jensen, která zvítězila, a hned za ní skončil plastický chirurg žijící v americkém Bostonu Bohdan Pomahač, který jako jeden z prvních na světě provedl úspěšnou transplantaci obličeje. Ocenění převzal v Českém rozhlase a přišel i do studia Radia Praha.

"Já musím přiznat, že jsem byl překvapený, jednak tím, že jsem byl umístěn a pak, když jsem se dozvěděl, že se dostávám do čela mezi těmito lidmi, kterých si sám nesmírně vážím."

Jak jste se dozvěděl o svém umístění?

"Prostřednictvím známých a kolegů, myslím, že mailem nebo podobným způsobem."

Kompletní transplantací obličeje jste se stal velmi známým. Pomáhá vám tato popularita v práci nebo někdy i škodí?

Zleva generální ředitel ČRo Peter Duhan a Bohdan Pomahač,  foto: Kristýna Maková / Archiv ČRo7
"Zatím jsem po pravdě řečeno nezažil, že by to někde škodilo. Spíš to pomáhá. Jednak z hlediska propagace našeho programu, jednak o nás vědí pacienti, kteří pak mohou přijít a vyhledat velice specializovanou péči, takže z celé řady úhlů pohledu to bylo víceméně nápomocné."

Spolupracujete s nějakým českým vědeckým pracovištěm?

"Přímo s českými centry nepracuji, i když jsou kolegové, kteří sem tam mi pošlou nějaký problematický případ nebo se ptají na radu z hlediska transplantací a jakým způsobem jsmem poskytoval já."

V souvislosti s plastickou chirurgií se nabízí také kuriózní otázka, která určitě mnoho lidí napadne, obrátil se na vás někdo, že by chtěl kompletně změnit podobu?

Bohdan Pomahač při návštěvě Českého rozhlasu,  foto: Kristýna Maková / Archiv ČRo7
"Naštěstí ne a to bych ho musel poslat spíš na psychiatrii, protože si myslím, že kompletně změnit podobu není úplně normální. Ale samozřejmě vidíme řadu pacientů, kteří chtějí drobné úpravy."

Druhé místo v anketě Zahraniční Čech roku 2012 však nebylo jediné ocenění. Doktor Pomahač v Česku převzal výroční cenu České transplantační nadace a to právě za rozvoj transplantační medicíny. Do USA odešel jako absolvent olomoucké medicíny a vypracoval se tam ve špičkového odborníka. Se svým týmem provedl v bostonské nemocnici Brigham and Women´s hospital čtyři transplantace obličejů a transplantaci rukou.